Георги Гановски: С подкрепа от Fibank българска фирма за готварски продукти изнася в три континента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7098907 Георги Гановски: С подкрепа от Fibank българска фирма за готварски продукти изнася в три континента Георги Гановски: С подкрепа от Fibank българска фирма за готварски продукти изнася в три континента www.24chasa.bg
Георги Гановски, изпълнителен директор на “Кремио”

“Кремио” трансформира продуктите си в зависимост от пазара

Българската компания за млечни и други хранителни продукти “Кремио” изнася продукцията си в над 40 държави на три континента. Продуктите стигат до потребителите в Европа, Азия и Африка.

Преди да достигне до този успех, развитието на фирмата е динамично, разказва Георги Гановски, изпълнителен директор на “Кремио” ЕАД. Той е инженер-химик, с дълъг опит в сферата на бързооборотните стоки в България и в чужбина. Започва в компанията като управител.

Фирмата се занимава с производство и търговия на мляко и млечни продукти, както и сладкарски и готварски продукти. Създадена е през 2001 г. като джойнтвенчър между германския холдинг “Мегле” и компанията MJ Pack.

През 2007 г. става собственост на италианската “Кодап”, която обаче не успява да се справи финансово в периода около 2015 г., когато в Италия възникват условия за криза. За Гановски това е най-трудният момент, откакто е в този бизнес. Бързо обаче идва и успехът. Година по-късно успяват да преодолеят кризата и да увеличат продажбите с над 20%.

“Фирмата майка изпадна в несъстоятелност, а нашата цел бе да не затворят завода заради социалния фактор, както и производството и продажбите. В нашия сектор е лесно конкурентите да вземат пазарни дялове, а после е трудно да се върнеш”, казва Гановски. Той лично успява да намери сътрудничество от два фонда, които влизат като партньори за две години. През миналия декември с помощта на Първа инвестиционна банка Гановски успява да купи дяловете им.

“Ценим партньорството си с Fibank заради нейната гъвкавост. Това е банката, която на този етап отговаря на всички наши изисквания и ни дава една сигурна база за бъдещ растеж”, обяснява бизнесменът.

"За мен в момента Fibank е най-добрата в България. Банката е доста гъвкава, изключително отворени са и бързо вземат решения. Важно е, че е българска, защото понякога за бизнеса е нужно да се работи с темпо. Ако се обърнеш към чужда институция, започват съгласувания с другите държави, където оперират. Но там не са наясно с българския бизнес, имат критерии, които са глобални, правени са спрямо климата в държавата, в която е компанията майка", добавя той. 

“Нашата марка млечни продукти My Day е една от най-популярните в млечния бранш. Ние първи предложихме на пазара прясно мляко в PET бутилка още през 2006 г. и до момента си остава единствената с етикет, покриващ цялата бутилка. Нашите продукти са доказали високите си качества във времето и заради това продължават да бъдат консумирани от хиляди българи”, категоричен е Гановски.

Марката My Day се оказва и една от най-популярните на българския пазар. Продуктите, които продават под нея, са основно прясно мляко, детско овкусено мляко, сладкарски и готварски кремове. Освен това “Кремио” е производител и на много частни марки за големите търговски вериги.

Компанията работи с широк спектър от клиенти заради разнообразието от продукти, които предлага. Стоките се използват не само от крайните потребители, но и в голямата им част от ресторанти, хотели, кафенета, сладкарски цехове, кетъринг фирми, пицарии, вериги за бързо хранене и т.н.

“Шеф - готвачите са много взискателни, ако нещо не им харесва - просто го хвърлят. Променят се и потребителските предпочитания, вече се търсят все повече здравословни продукти”, казва Гановски.

“Кремио” се е специализирала дотолкова, че да отговаря на специфичните гастрономически изисквания в дадени региони. В турската кухня например се търси по-кисел вкус, в Италия пък по-гъст продукт, за да е подходяща добавка към пастата.

През 2017 г. повече от половината произведен обем на фирмата се реализира извън границите на страната ни. Основни пазари са Турция, Гърция и Румъния. Наши продукти има на пазарите в Испания и Португалия, а дори и в доскоро екзотични дестинации като Мадагаскар.

“Фирмата ни има най-висока степен IFS (International Food Standart) сертификат, имаме множество отличия и сертификати за качество, но за мен най-голямото отличие е доверието, което ни гласува крайният потребител”, казва Гановски.

“Планираме да разширим портфолиото си с други продукти в млечния сегмент, както и да увеличим броя на държавите, в които изнасяме”, казва Гановски.

В момента в компанията работят 173-ма души. “Кадри се откриват все по-трудно, затова разчитаме най-вече да запазим настоящите си служители”, казва изпълнителният директор. Затова по думите му е важно да се инвестира в специфични обучения на служителите за повишаване на квалификацията им. “Кремио” участва в програмата за дуална форма на обучение и в момента 13 ученици от паралелка “Мляко и млечни продукти” трупат знания и опит.

“Искаме устойчив колектив, който да е доволен и да дава всичко от себе си. Така ще можем да разширим бизнеса си”, убеден е Гановски.

Избира да прави бизнес в България, защото е българин и децата ми растат тук.

"Има конкурентни предимства спрямо най-важните ни пазари - от Югоизточна Европа и Близкия изток. Искаме фирмата ни да расте и да има добър екип. Една от целите на всеки мениджър е да привлече най-доброто като човешки ресурс и тези хора да останат. След това идват оборот, печалба и т.н.", добавя той. 

Успехът за него се крие в това да изгради устойчив бизнес модел, при който всички, свързани с него: служители, акционери, потребители, доставчици, да са удовлетворени.

"Да можем да осигурим спокойствие, развитие и добро бъдеще за всички във фирмата.И този бизнес модел да допринесе и за развитието на България посредством данъците, които плащаме, ноу-хауто което придобиваме, или просто с факта, че потребители от все повече държави ще държат продукт на който е изписано Made in Bulgaria", казва още бизнесменът. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Теменужка Петкова: Сега не е моментът за приемане на оставка на директора на НЕК

Смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки - така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на журналистически въпрос в парламента във връзка с оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, предаде БТА. Петкова припомни, че Съветът на директорите на БЕХ е преценил,

Накратко за свободния електроенергиен пазар в България

- доставка на електрическа енергия на индустриални потребители - координатор на балансиращи групи на производители и потребители - комплексни услуги по изграждане и управление на енергийни проекти - структуриране и реализиране на ВЕИ проекти за директна консумация от индустриални клиенти Свободният електроенергиен пазар през последните години се

НЕК – гарантът за електроенергийната сигурност на България

НЕК (Национална електрическа компания) ЕАД е еднолично акционерно дружество, 100% собственост на Българския енергиен холдинг ЕАД. Основната дейност на НЕК е обществена доставка, търговия и производство на електроенергия. Компанията провежда национално отговорна политика за развитие на националната икономика.

Газовата борса мина на първо четене в парламента

Създаване на условия за ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар предвиждат промените в Закона за енергетиката, приети днес от парламента на първо четене със 107 гласа "за", един против и 61 "въздържал се", предаде БТА. В мотивите на вносителите - депутатът от ГЕРБ Валентин Николов и група народни

"Булгартрансгаз": Целта ни е до края на годината борсовата търговия да започне

Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази календарна година газовата борса да започне реално своето функциониране, коментира пред журналисти в парламента изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, след като парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката,

Спечели стипендия от Макдоналдс

Вече 25 години, Макдоналдс носи усмивки на клиентите си в България. Философията на марката е качествени продукти на достъпни цени, отлично обслужване, приятна атмосфера. Винаги и всеки ден. Не харесват думата компромис, предпочитат да виждат усмивките по лицата на своите гости. По повод 25тата си годишнина,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Съд в Тексас отхвърли иск на Huawei срещу US компания за кражба на секретна информация

Съд в американския щат Тексас отхвърли вчера иск на китайската компания Хуавей срещу американската стартъп компания Синекс лабс (CNEX Labs) по обвинения в кражба на интелектуална собственост, предаде Ройтерс. През 2017 г. китайската телекомуникационна компания обвини Синекс лабс и един от основателите й в кражба на секретна информация и

Икономически обещания на първия дебат на демократите в САЩ. Тръмп: Скучен беше

Първите 10 претенденти за номинацията на американската Демократическа партия започнаха двучасовия си дебат с излагане на амбициозни планове за промяна на икономиката и обвинения, че политиката на президента Доналд Тръмп облагодетелства богатите за сметка на работещите американци, предаде Ройтерс. В центъра на първия дебат е сенатор Елизабет Уорън,

Русия предлага на Китай да купи още от най-новите изтребители Су-35

Русия е предложила на Китай да закупи допълнителна партида от най-новите изтребители Су-35, съобщи руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на форума "Армия -2019", предаде ТАСС. "Очакваме отговор от китайската страна на нашите предложения за покупка на съвременни видове въоръжения и военна техника руско производство,

Германско издание: Не Турция, а България е фаворит за новия завод на Volkswagen

Изборът на място за новия завод на германския гигант Volkswagen в Източна Европа е в своята последна фаза, като на финалната права останаха България и Турция, предаде money.bg Очакваше се решението да а бъде взето през месец май, но беше отложено за есента, което даде още време за гадаене. Преди два дни едно от най-големите и авторитетни бизнес

Българи с награда “Джон Атанасов” поискаха помощ от Борисов за корупция в АПИ

След големия провал на старта на електронната винетка в началото на годината, група млади българи виждат възможност да решат проблема с повторно плащане на винетки при грешен номер. Този гаф беше и eдна от причините за оставки в ръководството на АПИ, както и националното Тол управление. След като видели неспособността на държавата да се справи с

Петролът поскъпва с над 3%

Петролните фючърси задълбочиха рязко днешното си възходящо движение и вече поскъпват с над 3%, след като енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо драматичен спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ с цели 12,8 млн. барела за седмицата до 21-ви юни, предаде БТА.  Това представлява най-големият седмичен спад на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber