Георги Гановски: С подкрепа от Fibank българска фирма за готварски продукти изнася в три континента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7098907 Георги Гановски: С подкрепа от Fibank българска фирма за готварски продукти изнася в три континента Георги Гановски: С подкрепа от Fibank българска фирма за готварски продукти изнася в три континента www.24chasa.bg
Георги Гановски, изпълнителен директор на “Кремио”

“Кремио” трансформира продуктите си в зависимост от пазара

Българската компания за млечни и други хранителни продукти “Кремио” изнася продукцията си в над 40 държави на три континента. Продуктите стигат до потребителите в Европа, Азия и Африка.

Преди да достигне до този успех, развитието на фирмата е динамично, разказва Георги Гановски, изпълнителен директор на “Кремио” ЕАД. Той е инженер-химик, с дълъг опит в сферата на бързооборотните стоки в България и в чужбина. Започва в компанията като управител.

Фирмата се занимава с производство и търговия на мляко и млечни продукти, както и сладкарски и готварски продукти. Създадена е през 2001 г. като джойнтвенчър между германския холдинг “Мегле” и компанията MJ Pack.

През 2007 г. става собственост на италианската “Кодап”, която обаче не успява да се справи финансово в периода около 2015 г., когато в Италия възникват условия за криза. За Гановски това е най-трудният момент, откакто е в този бизнес. Бързо обаче идва и успехът. Година по-късно успяват да преодолеят кризата и да увеличат продажбите с над 20%.

“Фирмата майка изпадна в несъстоятелност, а нашата цел бе да не затворят завода заради социалния фактор, както и производството и продажбите. В нашия сектор е лесно конкурентите да вземат пазарни дялове, а после е трудно да се върнеш”, казва Гановски. Той лично успява да намери сътрудничество от два фонда, които влизат като партньори за две години. През миналия декември с помощта на Първа инвестиционна банка Гановски успява да купи дяловете им.

“Ценим партньорството си с Fibank заради нейната гъвкавост. Това е банката, която на този етап отговаря на всички наши изисквания и ни дава една сигурна база за бъдещ растеж”, обяснява бизнесменът.

"За мен в момента Fibank е най-добрата в България. Банката е доста гъвкава, изключително отворени са и бързо вземат решения. Важно е, че е българска, защото понякога за бизнеса е нужно да се работи с темпо. Ако се обърнеш към чужда институция, започват съгласувания с другите държави, където оперират. Но там не са наясно с българския бизнес, имат критерии, които са глобални, правени са спрямо климата в държавата, в която е компанията майка", добавя той. 

“Нашата марка млечни продукти My Day е една от най-популярните в млечния бранш. Ние първи предложихме на пазара прясно мляко в PET бутилка още през 2006 г. и до момента си остава единствената с етикет, покриващ цялата бутилка. Нашите продукти са доказали високите си качества във времето и заради това продължават да бъдат консумирани от хиляди българи”, категоричен е Гановски.

Марката My Day се оказва и една от най-популярните на българския пазар. Продуктите, които продават под нея, са основно прясно мляко, детско овкусено мляко, сладкарски и готварски кремове. Освен това “Кремио” е производител и на много частни марки за големите търговски вериги.

Компанията работи с широк спектър от клиенти заради разнообразието от продукти, които предлага. Стоките се използват не само от крайните потребители, но и в голямата им част от ресторанти, хотели, кафенета, сладкарски цехове, кетъринг фирми, пицарии, вериги за бързо хранене и т.н.

“Шеф - готвачите са много взискателни, ако нещо не им харесва - просто го хвърлят. Променят се и потребителските предпочитания, вече се търсят все повече здравословни продукти”, казва Гановски.

“Кремио” се е специализирала дотолкова, че да отговаря на специфичните гастрономически изисквания в дадени региони. В турската кухня например се търси по-кисел вкус, в Италия пък по-гъст продукт, за да е подходяща добавка към пастата.

През 2017 г. повече от половината произведен обем на фирмата се реализира извън границите на страната ни. Основни пазари са Турция, Гърция и Румъния. Наши продукти има на пазарите в Испания и Португалия, а дори и в доскоро екзотични дестинации като Мадагаскар.

“Фирмата ни има най-висока степен IFS (International Food Standart) сертификат, имаме множество отличия и сертификати за качество, но за мен най-голямото отличие е доверието, което ни гласува крайният потребител”, казва Гановски.

“Планираме да разширим портфолиото си с други продукти в млечния сегмент, както и да увеличим броя на държавите, в които изнасяме”, казва Гановски.

В момента в компанията работят 173-ма души. “Кадри се откриват все по-трудно, затова разчитаме най-вече да запазим настоящите си служители”, казва изпълнителният директор. Затова по думите му е важно да се инвестира в специфични обучения на служителите за повишаване на квалификацията им. “Кремио” участва в програмата за дуална форма на обучение и в момента 13 ученици от паралелка “Мляко и млечни продукти” трупат знания и опит.

“Искаме устойчив колектив, който да е доволен и да дава всичко от себе си. Така ще можем да разширим бизнеса си”, убеден е Гановски.

Избира да прави бизнес в България, защото е българин и децата ми растат тук.

"Има конкурентни предимства спрямо най-важните ни пазари - от Югоизточна Европа и Близкия изток. Искаме фирмата ни да расте и да има добър екип. Една от целите на всеки мениджър е да привлече най-доброто като човешки ресурс и тези хора да останат. След това идват оборот, печалба и т.н.", добавя той. 

Успехът за него се крие в това да изгради устойчив бизнес модел, при който всички, свързани с него: служители, акционери, потребители, доставчици, да са удовлетворени.

"Да можем да осигурим спокойствие, развитие и добро бъдеще за всички във фирмата.И този бизнес модел да допринесе и за развитието на България посредством данъците, които плащаме, ноу-хауто което придобиваме, или просто с факта, че потребители от все повече държави ще държат продукт на който е изписано Made in Bulgaria", казва още бизнесменът. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Фед намали леко лихвите

Управлението за федерален резерв на САЩ - Фед, обяви днес леко понижение на водещите си лихви, което става за втори път в рамките на два месеца, съобщиха световните агенции. Централната банка на САЩ намали водещите си лихви с четвърт пункт и сега те са в диапазона от 1,75 до 2 процента, предаде БНР. Фед повиши леко прогнозата си за растеж за тази

От утре започват “Балкански поток”, 308 км тръби ще са готови до 1 януари (Обзор)

Борисов: С Русия отношенията ни са делови и от взаимна изгода Бойко Борисов посочи ползите: ще печелим от транзитни такси, в следващите 20 години приходите на “Булгартрансгаз” ще се увеличат двойно От утре започва строежът на газопреносната инфраструктура през България от границата с Турция до тази със Сърбия

София привлича инвеститори с четири нови индустриални зони

София ще привлича инвеститори с четири нови индустриални зони. Най-голямата ще е на територията на “Кремиковци”, “Нови Искър” и “Връбница”. Това е нашата надежда за привличането на стратегически инвеститор в града, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с Германо-Българската индустриално-търговска камара  и фондация "Конрад Аденауер"

В Тибет започна строителството на най-високата в света електромрежа

Във вторник в Тибетския автономен район бе даден стартът на най-високия в света проект за пренос и трансформиране на енергия. С обща дължина от 1 689 км, той тръгва от гр. Шигадзе и стига до префектура Нгари, простирайки се през замръзнали и необитавани земи, предава Радио "Китай". За реализирането на проекта са необходими общо 7,

Разрешават лова в заразени зони с чума?

Груповият лов на дива свиня може да бъде разрешен в зоните, засегнати от африканска чума по свинете. Промяната все още се обмисля. Мерките и указанията, които са за тези райони, ще претърпят градация. При всяко положение ще са по друг начин, категоричен бе зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Монтана въвежда умно управление на отпадъците

Договор за въвеждане на онлайн система за умно управление на отпадъците подписаха кметът на Монтана Златко Живков и старшият директор „Корпоративни продажби” на А1 Иван Иванов. „Надявам се тази система да оптимизира услугата за сметосъбиране максимално , заяви Живков. Върху 747 контейнера в различните зони на Монтана са поставени датчици

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

В област Добрич се строят 13 жилищни сгради с 32 апартамента

През второто тримесечие на 2019 г. местните администрации на територията на област Добрич са издали разрешителни за строеж на 32 жилищни сгради със 110 жилища в тях и с 9581 кв. м разгъната застроена площ и на 36 други сгради с 11 438 кв. м такава площ - съобщават от отдел „Статистически изследвания”-Добрич

България и Република Корея ще си сътрудничат в развитието на транспорта и бизнеса

Правителството прие Решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към министъра на икономиката и Агенция за насърчаване на търговията и инвестициите на Република Корея (KOTRA). Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното

България е на челните места в привличането на инвестиции по плана "Юнкер"

Създаденият по плана „Юнкер“ Европейски фонд за стратегически инвестиции се очаква да мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции, стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд

Търговските преговори едва ли ще преодолеят разделението между САЩ и Китай

Представители на САЩ и Китай ще възобновят търговските преговори в края на седмицата, но всяко споразумение, което най-големите световни икономики биха постигнали се очаква да бъде повърхностно решение на проблема. Търговската война се задълбочи в политическа и идеологическа битка, която отива далеч отвъд митата, коментират търговски експерти,

Борисов: От утре започва строежът на Балкански поток от саудитската компания „Аркад" (Обновена)

От утре започва строежа на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница, след като „Булгартрансгаз" и саудитската компания „Аркад" подписаха договор в Министерския съвет. Тя е част от така нар. Балкански поток. Тръбите са на 90% на пристанищата в България и от утре започват да ги разпръскват по трасетата

Стартира нова онлайн платформа за търсене на работа

България отбеляза Европейския ден на труда в София с трудова борса и за първи път - платформа за онлайн търсене на работа. Тя позволява на работодатели и търсещите работа не само физически на място да се срещнат, но и в реално време онлайн. Проектът се осъществява от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber