Тенденцията децата да учат английски от телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7093751 Тенденцията децата да учат английски от телевизията Тенденцията децата да учат английски от телевизията www.24chasa.bg
Ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова (втората отляво на дясно) сред група хора, на които преподава английски език. СНИМКА: Личен архив

Повече от половината балканци не владеят чужди езици

 Едно цяло поколение израсна пред телевизора, гледайки първите западни анимации по “Картуун Нетуърк” и “Фокс Кидс”. Те бяха без дублаж на български и така английският език навлезе в речника на Y поколението. Тази тенденция за ранно самообучение по чужд език се запазва и до днес в България. Пример за това са малките Давид и Матео.

Те са на четири и половина и на две и половина години, но добре знаят какво са cat and dog (от англ. котка и куче).

“Децата днес всекидневно и на всеки час слушат английски. Като се започне от телевизионните канали за най-малките като Бейби тв, мине се през детските песнички и се стигне до филмчетата от ютюб, всичко е на чужд език”, казва майка им Десислава Райчева.

Давид и Матео изкарват не повече от час в гледане на чуждоезични анимации в интернет или по телевизията. Добре разбират всичко казано на чуждия език.

“Давид чудесно разбира английския. Понякога казва отделни цели изречения, но не го говори свободно просто защото вкъщи не се говори на чужд език”, разказва майката и добавя, че цветовете, буквите, цифрите са само част от познанията им.

Малките полиглоти са част от новата тенденция и все още не влизат в статистиката на Евростат, според която сме един от най-незнаещите чужди езици народ в Европа.

 По данни на статистическата служба към Европейската комия за 2016 г.

повече от

половината

българи не знаят

нито един

чужд език

По този неприятен показател ни водят само румънците, унгарците и великобританците.

В статистиката влизат хората в трудоспособна възраст от 24 до 65 г. Сънародниците ни, които знаят поне един чужд език, са 33%, а тези, които боравят с два, са 13,7%.

Малко над 3% от българите говорят дори 3 и повече чужди езици. Най-незнаещите българи са във възрастовата граница 35-54 г. Те са общо 1,02 млн. души. Близо 60% от сънародниците ни със средно образование не ползват друг език освен майчиния си. Това се отнася и за 16% от висшистите.

Полиглотите на Европа са шведите, датчаните, латвийците, норвежците, финландците и жителите на Люксенбург. В Швеция процентът на неговорещите чужд език е най-нисък за стария континент - едва 3,4%. Определено обаче водеща в класацията е Люксембург, защото над 51% от жителите там говорят 3 или повече езици. При съседките ни лингвистичните познания не са особено добри. По-зле от нас е Румъния. Съседите ни, които не говорят нито един език освен своя, са цели 64,2%. В Гърция този процент е 33,5%, а в Сърбия е 20,7%.

Над 48% от жителите на южната ни съседка владеят един чужд език, а сред сърбите това число е 37,2%. Тези високи числа правят Балканите зона, в която повече от половината население не владее и не използва във всекидневието си нито един чужд език.

Изненадващо на дъното на списъка стои Великобритания със своите 65,4% невладеене на чужди езици. Това обаче е разбираемо, защото

най-използван

в Европа

е английският

Близо 96% от хората, говорещи чужди езици, го знаят. Следващият най-разпространен е френският - 26%, следва немският със 17% и испанският с 13%.

“В последните години настъпи бум на немския език. Много хора искат да го учат. Има и глад за преподаватели по немски език и изобщо има глад за преподаватели по чужди езици. Много от завършилите английска филология например предпочитат да започнат работа в колцентър”, казва ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова. Причината за силния интерес е, че много млади хора искат да отидат в Германия, за да учат или работят. Кисьова преподава английски от 1999 г. и наблюденията ѝ досега показват, че

възрастта не е от

значение кога да

започнеш да учиш

чужд език. За последните 20 г. изцяло се е променил начинът на преподаване на чужди езици у нас. Ако преди център на вниманието е бил учителят и той е представял суха теория и граматика на децата, то днес се набляга повече на свободното говорене в час, провеждането на диалози, слушането с разбиране и четенето на текстове.

“Имах една възрастна жена, която точно се беше пенсионирала. Записа се да учи английски и напредна страшно бързо, а има много млади, които нямат интелектуален капацитет”, казва Радостина Кисьова и добавя, че 99% от ученето на език е труд и зазубряне. Забелязва, че новото поколение деца се справят лесно с материала, защото свикват с английския още от съвсем малки.

Макар и много по-слабо отпреди 1989 г., над българските деца все още има руско влияние. Много от тях гледат руски анимации, като едно от най-известните е “Маша и мечока”. “В един момент Давид постоянно гледаше руски филмчета и знае някои думи на руски”, казва Десислава Райчева, която обаче често чете английски детски книжки на малките братя. Смята, че така им помага бързо да усвоят езика. “Сега възприемат без проблем и един ден, като тръгнат на училище или на курс, ще им е много лесно”, казва майката.

Обикновено българчетата започват да изучават първи чужд език в първи клас. Не са никак малко и тези, които тръгват на курсове в предучилищна възраст, а в последните години се появиха

групови

занимания за

6-месечни бебета

По данни на Евростат за 2016 г. България е в челните позиции на Европа за учене на чужд език в ранна училищна възраст. 81,4% от децата учат един чужд език, а 17% учат и втори. Най-популярен си остава английският със 74,5%, а на второ място идва руският с 5,6% у нас. Той е петият най-изучаван език сред 19-те милиона европейчета с 2,7%, като изпреварва италианския, който се изучава от малко над 1%. На 100% от децата в Кипър, Люксембург, Малта и Хърватия учат чужд език в основното училище.

В България за последните години много предпочитани сред кандидат-гимназистите са езиковите гимназии. В тях освен изучавания до 7-и клас английски се учи и втори език. Тези специализирани училища нареждат България по средата на друга езикова статистика.

76% от

българчетата

след 15-годишна

възраст

учат втори

чужд език

На първо място е Люксембург със 100%, а на дъното стои Великобритания с 5% и Гърция с 1%. “Много са будни и умни днешните деца. Учат много бързо от предходните поколения. Тяхната слухова памет е много по-развита от зрителната”, казва Радостина Кисьова и добавя, че често децата знаят много повече английска разговорна реч от учителите си. Това се дължи на видеа на влогъри в интернет и песни на любими певци.

Много са компаниите, които изискват служителите им да владеят чужд език, провеждат безплатни курсове. Те обаче често пропадат именно защото са безплатни. “Започват все по-големи отсъствия и накрая остават един-двама. Дори напоследък отказвам такива курсове, защото е взаимна загуба на време”, казва Кисьова, която има опит с провеждането на фирмени обучения по английски. Това показва, че единственият начин българинът да вземе подобен курс на сериозно е, когато му се бръкне в джоба.

Новите технологии се превръщат в първия учител по чужд език още в най-ранна детска възраст. С навлизането на новото поколение в работна възраст ще нарасне и броят на българите, които свободно боравят на няколко езика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Северин скри лицето си при кацането в България. Вижте го (Снимки)

Германските власти предадоха задържания в страната 21-годишния Северин Красимиров, обвиняем за убийството на журналистката Виктория Маринова. Той ще бъде конвоиран до следствения арест в Русе. Колата тръгна от летище София към крайдунавския град в 18:42 часа - точно 20 минути след кацането на самолета от Франкфурт в столицата ни.

Борисов: Много от партиите се опитваха да използват политически бруталния случай с Виктория (На живо)

Ще настоявам да не се промени координацията между европейските институции. Няма как да се подготвим за вариант, ако няма сделка за Брекзит. И в САЩ се готвиха за урагана Майкъл, но стотици са изчезнали. Не мога да предизвестя изхода на този съвет сега. Едно голямо "Извинявай" от всички, защото на базата на фалшиви публикации се направиха коментари

Спешно поправят закон – близки да не отменят волята на починал да дари органите си

Бойко Борисов го обеща на семейството на Адриан, който почина, докато чака бял дроб Близките на починал, който преди смъртта си е заявил желание да стане донор на органи, да не могат да отменят волята му. Такава спешна промяна в закона за донорството обеща премиерът Бойко Борисов в сряда на среща със семейството на Адриан Петков.

Български паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО в Кападокия

Всеки ден могат да ги видят над 5000 туристи от цял свят Земя на красивите коне” - това означава в превод от персийски Кападокия. Уникалното място с причудливи скални образувания, формирани през хилядолетията от влиянията на бушували вулкани, ветрове и атмосферни условия, тези дни е територия на знакова българска изложба.

Цветанов изказа съболезнования към близките на загиналите в атентата в Крим

Изказвам своите най-искрени съболезнования към роднините и близките на загиналите в атентата в Крим. Моля се за живота на ранените. Това написа във фейсбук профила си Цветан Цветанов.  Тероризмът е най-страшното явление на 21 век, затова основен приоритет на всяка една държава трябва да бъде опазването на сигурността на гражданите й,

Откараха Северин Надеждов към Русе (Видео, снимки)

Съдебна охрана откара задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Надеждов към Русе. Колата тръгна от летище София към крайдунавския град в 18:42 часа - точно 20 минути след кацането на самолета от Франкфурт в столицата ни.  В Русе прокуратурата ще поиска постоянен арест за 20-годишния мъж, който изнасилил Виктория,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Иван Гешев: Акционер в "Джи Пи Груп" е опитал да нареди 14 млн. евро в своя смeтка

Към момента са повдигнати задочни обвинения към Северин. Колегите постигнаха уникален резултат по разкриването на престъплението в Русе. Не съм запознат с подробности по делото, но има доста голям обем от доказателства. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев в предаването "Още от деня" по БНТ. Хората,

Валентин Касабов от НФСБ: Сидеров ходи всеки месец в Сараите. Лидерът на "Атака" отрече

"Лицето Сидеров" поне веднъж в месеца ходи на справка в Сараите". Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV  зам.-председателят на НФСБ Валентин Касабов. „Не знам какво прави там. Винаги след тези привиквания започват скандалите”, каза Касабов. Лидерът на "Атака" обаче категорично отрече твърдението.

Самолетът със Северин Надеждов кацна в София (Снимки)

Самолетът, на който пътуваше задържаният за убийството на Виктория Маринова - Северин Надеждов, кацна току-що в София. Полетът от Франкфурт пристигна у нас в 18:22 часа. Веднага кола на съдебна охрана отиде да го вземе, за да го откара в Русе. Там прокуратурата ще поиска 72-часов арест за 20-годишния мъж.

Докарват Северин с 10 минути закъснение в България (Снимки)

10 минути по-късно от предвиденото ще кацне самолетът, с който у нас ще бъде докаран Северин Надеждов. Той лети с полет от Франкфурт, който по график трябваше да дойде в 18:15 часа. Вместо това самолетът на "Луфтханза" ще кацне в 18:25 часа. След това той ще бъде закаран в Русе, където прокуратурата ще му иска постоянен арест за убийството и

Боил Банов: Ще направим всичко къщата на Яворов да стане част от българската култура

Различията са ежедневие в политиката няма как да се отрази каквото и да е, различията и са ежедневие и в живота, трябва да свикнем да започнем да живеем в нормален живот. Вече не мислим на 99% еднакво. Да мислиш различни е основен принцип на демокрацията. Аз съм убеден че след още 50 г. демокрация ще започнем да приемаме различните тези нормално.

Ръководството на Локомотив София осъди вандалската проява в Япония

Ръководството на Локомотив София осъди остро вандалската проява на фен на клуба в Хирошима. Както е известно, в понеделник Мемориалът на мира в японския град осъмна с графит "Локо София". Деянието беше осъдено снощи и в позиция, разпространена от МВнР. "Ръководството на "ФК Локомотив София 1929 АД" остро осъжда вандалската проява с надписа "Локо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber