Тенденцията децата да учат английски от телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7093751 Тенденцията децата да учат английски от телевизията Тенденцията децата да учат английски от телевизията www.24chasa.bg
Ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова (втората отляво на дясно) сред група хора, на които преподава английски език. СНИМКА: Личен архив

Повече от половината балканци не владеят чужди езици

 Едно цяло поколение израсна пред телевизора, гледайки първите западни анимации по “Картуун Нетуърк” и “Фокс Кидс”. Те бяха без дублаж на български и така английският език навлезе в речника на Y поколението. Тази тенденция за ранно самообучение по чужд език се запазва и до днес в България. Пример за това са малките Давид и Матео.

Те са на четири и половина и на две и половина години, но добре знаят какво са cat and dog (от англ. котка и куче).

“Децата днес всекидневно и на всеки час слушат английски. Като се започне от телевизионните канали за най-малките като Бейби тв, мине се през детските песнички и се стигне до филмчетата от ютюб, всичко е на чужд език”, казва майка им Десислава Райчева.

Давид и Матео изкарват не повече от час в гледане на чуждоезични анимации в интернет или по телевизията. Добре разбират всичко казано на чуждия език.

“Давид чудесно разбира английския. Понякога казва отделни цели изречения, но не го говори свободно просто защото вкъщи не се говори на чужд език”, разказва майката и добавя, че цветовете, буквите, цифрите са само част от познанията им.

Малките полиглоти са част от новата тенденция и все още не влизат в статистиката на Евростат, според която сме един от най-незнаещите чужди езици народ в Европа.

 По данни на статистическата служба към Европейската комия за 2016 г.

повече от

половината

българи не знаят

нито един

чужд език

По този неприятен показател ни водят само румънците, унгарците и великобританците.

В статистиката влизат хората в трудоспособна възраст от 24 до 65 г. Сънародниците ни, които знаят поне един чужд език, са 33%, а тези, които боравят с два, са 13,7%.

Малко над 3% от българите говорят дори 3 и повече чужди езици. Най-незнаещите българи са във възрастовата граница 35-54 г. Те са общо 1,02 млн. души. Близо 60% от сънародниците ни със средно образование не ползват друг език освен майчиния си. Това се отнася и за 16% от висшистите.

Полиглотите на Европа са шведите, датчаните, латвийците, норвежците, финландците и жителите на Люксенбург. В Швеция процентът на неговорещите чужд език е най-нисък за стария континент - едва 3,4%. Определено обаче водеща в класацията е Люксембург, защото над 51% от жителите там говорят 3 или повече езици. При съседките ни лингвистичните познания не са особено добри. По-зле от нас е Румъния. Съседите ни, които не говорят нито един език освен своя, са цели 64,2%. В Гърция този процент е 33,5%, а в Сърбия е 20,7%.

Над 48% от жителите на южната ни съседка владеят един чужд език, а сред сърбите това число е 37,2%. Тези високи числа правят Балканите зона, в която повече от половината население не владее и не използва във всекидневието си нито един чужд език.

Изненадващо на дъното на списъка стои Великобритания със своите 65,4% невладеене на чужди езици. Това обаче е разбираемо, защото

най-използван

в Европа

е английският

Близо 96% от хората, говорещи чужди езици, го знаят. Следващият най-разпространен е френският - 26%, следва немският със 17% и испанският с 13%.

“В последните години настъпи бум на немския език. Много хора искат да го учат. Има и глад за преподаватели по немски език и изобщо има глад за преподаватели по чужди езици. Много от завършилите английска филология например предпочитат да започнат работа в колцентър”, казва ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова. Причината за силния интерес е, че много млади хора искат да отидат в Германия, за да учат или работят. Кисьова преподава английски от 1999 г. и наблюденията ѝ досега показват, че

възрастта не е от

значение кога да

започнеш да учиш

чужд език. За последните 20 г. изцяло се е променил начинът на преподаване на чужди езици у нас. Ако преди център на вниманието е бил учителят и той е представял суха теория и граматика на децата, то днес се набляга повече на свободното говорене в час, провеждането на диалози, слушането с разбиране и четенето на текстове.

“Имах една възрастна жена, която точно се беше пенсионирала. Записа се да учи английски и напредна страшно бързо, а има много млади, които нямат интелектуален капацитет”, казва Радостина Кисьова и добавя, че 99% от ученето на език е труд и зазубряне. Забелязва, че новото поколение деца се справят лесно с материала, защото свикват с английския още от съвсем малки.

Макар и много по-слабо отпреди 1989 г., над българските деца все още има руско влияние. Много от тях гледат руски анимации, като едно от най-известните е “Маша и мечока”. “В един момент Давид постоянно гледаше руски филмчета и знае някои думи на руски”, казва Десислава Райчева, която обаче често чете английски детски книжки на малките братя. Смята, че така им помага бързо да усвоят езика. “Сега възприемат без проблем и един ден, като тръгнат на училище или на курс, ще им е много лесно”, казва майката.

Обикновено българчетата започват да изучават първи чужд език в първи клас. Не са никак малко и тези, които тръгват на курсове в предучилищна възраст, а в последните години се появиха

групови

занимания за

6-месечни бебета

По данни на Евростат за 2016 г. България е в челните позиции на Европа за учене на чужд език в ранна училищна възраст. 81,4% от децата учат един чужд език, а 17% учат и втори. Най-популярен си остава английският със 74,5%, а на второ място идва руският с 5,6% у нас. Той е петият най-изучаван език сред 19-те милиона европейчета с 2,7%, като изпреварва италианския, който се изучава от малко над 1%. На 100% от децата в Кипър, Люксембург, Малта и Хърватия учат чужд език в основното училище.

В България за последните години много предпочитани сред кандидат-гимназистите са езиковите гимназии. В тях освен изучавания до 7-и клас английски се учи и втори език. Тези специализирани училища нареждат България по средата на друга езикова статистика.

76% от

българчетата

след 15-годишна

възраст

учат втори

чужд език

На първо място е Люксембург със 100%, а на дъното стои Великобритания с 5% и Гърция с 1%. “Много са будни и умни днешните деца. Учат много бързо от предходните поколения. Тяхната слухова памет е много по-развита от зрителната”, казва Радостина Кисьова и добавя, че често децата знаят много повече английска разговорна реч от учителите си. Това се дължи на видеа на влогъри в интернет и песни на любими певци.

Много са компаниите, които изискват служителите им да владеят чужд език, провеждат безплатни курсове. Те обаче често пропадат именно защото са безплатни. “Започват все по-големи отсъствия и накрая остават един-двама. Дори напоследък отказвам такива курсове, защото е взаимна загуба на време”, казва Кисьова, която има опит с провеждането на фирмени обучения по английски. Това показва, че единственият начин българинът да вземе подобен курс на сериозно е, когато му се бръкне в джоба.

Новите технологии се превръщат в първия учител по чужд език още в най-ранна детска възраст. С навлизането на новото поколение в работна възраст ще нарасне и броят на българите, които свободно боравят на няколко езика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Огромен бетонен къс премаза кола в София (Снимки)

Огромен бетонен къс от изоставена недостроена сграда падна и премаза лек автомобил, паркиран непосредствено до оградата й на ул. "Алфред Нобел" в столичния квартал "Гео Милев". Снимки от инцидента публикуваха очевидци във фейсбук групата "Забелязано в София".  Няма информация за

Фандъкова: Почистени са токсичните отпадъци край Гара Яна

Приключи почистването на над 28 тона опасни токсични отпадъци, които бяха изхвърлени в района на село Гара Яна. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Веднага след получаване на сигнала в петък, 15.02, районът беше обезопасен и бе поставена станция за измерване на качеството на въздуха.

Караянчева: Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни традиции (Снимки)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обсъди с Андрей Климов – член на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и Руската федерация. Съпредседателят на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев също участва в

Над седемстотин аптеки в София и страната утре няма да работят

В София и в страната 762 аптеки утре няма да работят. Това каза за БТА Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара. Близо 40 от аптеките са в София, уточни той. Затварянето на аптеките е в знак на протест, чрез който от Камарата настояват за национална лекарствена политика, а "не хаос и прокарване на корпоративни интереси" в сферата на

1,4 млн. лв. в банкова касета на лекар от схема за фалшиви ТЕЛК-ове

6 са арестувани. Не работели с цигани, а само с турскоговорящи български граждани. Подкупите - от 1500 до 2500 лв. на човек  5 лекари и 1 посредник са арестувани от ГДБОП и специализираната прокуратура при акцията срещу фалшиви ТЕЛК-ове във Варна и Силистра, съобщиха разследващите на брифинг. В банкова касета на един от корумпираните доктори са

За последните 24 часа екипите на пожарната са реагирали на 234 сигнала за пожари

Пожарна безопасност и защита на населението. За последните 24 часа екипите на пожарната са реагирали на 234 сигнала за пожари, спасителни и помощни операции. Мъж на 55 години от Варна и жена на 53 години от гр. Искър са загинали вчера при битови пожари. 40 селскостопански животни бяха задушени при пожар в стопанска постройка в Берковица,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Момичета обрали възрастно семейство от село Искра

За броени часове полицаи от РУ-Първомай задържаха извършителки на кражба от дома на възрастно семейство от село Искра. По първоначални данни, вчера преди обяд две непознати момичета влезли в къщата на 81-годишен мъж и съпругата му под предлог че искат да пият вода и на тръгване задигнали 150 лева. В резултат на предприетите незабавни издирвателни

Проби от питейната вода на Червен бряг са показали неприемлива мътност

Проби от питейната вода на община Червен бряг са показали неприемлива мътност и наличие на нитрати. Това сочат данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен. Мониторингът на водата се отнася за периода 11-17 февруари. Четири от пробите, взети от Червен бряг, и по една от селата Рупци и Реселец са показали неприемлива мътност.

Трафикант, опитал да прекара мигранти в страната, остава в ареста

Районният съд в Елхово постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на Станислав Щилиянов, обвинен че противозаконно е подпомогнал група от 13 граждани на Република Афганистан да преминат от Турция на българска територия, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемият се е опитал да превози нелегалните имигранти от землището на крайграничното

БСП няма да се върне в този парламент дори и за ветото на Изборния кодекс

БСП няма да влезе повече в този парламент. Това заяви зам.-шефът на лявата група Крум Зарков след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. За нас този парламент е изчерпан, не решава нито един от проблемите на гражданите и ще се саморазруши. Избори 2 в 1 са възможни, обясни Зарков. И уточни, че рестартът на политическия процес минава през

За 2 години има само 2 ефективни присъди за побой над медицински лица

През последните две години има само две ефективни присъди за посегателство над медицински лица. Това каза пред журналисти във вторник председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. За периода 2014-2016 год. има осъден един човек. По данни на Министерството на здравеопазването /МЗ/ от началото на тази година има 114 случая на вербална

Председателят на Събранието на Северна Македония ще бъде на официално посещение в България

Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери ще бъде на официално посещение в България утре - 20 февруари, съобщи пресцентърът на Народното събрание във вторник. В 8.40 часа Талат Джафери ще разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. След това гостът ще бъде приветстван от народните представители в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber