Тенденцията децата да учат английски от телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7093751 Тенденцията децата да учат английски от телевизията Тенденцията децата да учат английски от телевизията www.24chasa.bg
Ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова (втората отляво на дясно) сред група хора, на които преподава английски език. СНИМКА: Личен архив

Повече от половината балканци не владеят чужди езици

 Едно цяло поколение израсна пред телевизора, гледайки първите западни анимации по “Картуун Нетуърк” и “Фокс Кидс”. Те бяха без дублаж на български и така английският език навлезе в речника на Y поколението. Тази тенденция за ранно самообучение по чужд език се запазва и до днес в България. Пример за това са малките Давид и Матео.

Те са на четири и половина и на две и половина години, но добре знаят какво са cat and dog (от англ. котка и куче).

“Децата днес всекидневно и на всеки час слушат английски. Като се започне от телевизионните канали за най-малките като Бейби тв, мине се през детските песнички и се стигне до филмчетата от ютюб, всичко е на чужд език”, казва майка им Десислава Райчева.

Давид и Матео изкарват не повече от час в гледане на чуждоезични анимации в интернет или по телевизията. Добре разбират всичко казано на чуждия език.

“Давид чудесно разбира английския. Понякога казва отделни цели изречения, но не го говори свободно просто защото вкъщи не се говори на чужд език”, разказва майката и добавя, че цветовете, буквите, цифрите са само част от познанията им.

Малките полиглоти са част от новата тенденция и все още не влизат в статистиката на Евростат, според която сме един от най-незнаещите чужди езици народ в Европа.

 По данни на статистическата служба към Европейската комия за 2016 г.

повече от

половината

българи не знаят

нито един

чужд език

По този неприятен показател ни водят само румънците, унгарците и великобританците.

В статистиката влизат хората в трудоспособна възраст от 24 до 65 г. Сънародниците ни, които знаят поне един чужд език, са 33%, а тези, които боравят с два, са 13,7%.

Малко над 3% от българите говорят дори 3 и повече чужди езици. Най-незнаещите българи са във възрастовата граница 35-54 г. Те са общо 1,02 млн. души. Близо 60% от сънародниците ни със средно образование не ползват друг език освен майчиния си. Това се отнася и за 16% от висшистите.

Полиглотите на Европа са шведите, датчаните, латвийците, норвежците, финландците и жителите на Люксенбург. В Швеция процентът на неговорещите чужд език е най-нисък за стария континент - едва 3,4%. Определено обаче водеща в класацията е Люксембург, защото над 51% от жителите там говорят 3 или повече езици. При съседките ни лингвистичните познания не са особено добри. По-зле от нас е Румъния. Съседите ни, които не говорят нито един език освен своя, са цели 64,2%. В Гърция този процент е 33,5%, а в Сърбия е 20,7%.

Над 48% от жителите на южната ни съседка владеят един чужд език, а сред сърбите това число е 37,2%. Тези високи числа правят Балканите зона, в която повече от половината население не владее и не използва във всекидневието си нито един чужд език.

Изненадващо на дъното на списъка стои Великобритания със своите 65,4% невладеене на чужди езици. Това обаче е разбираемо, защото

най-използван

в Европа

е английският

Близо 96% от хората, говорещи чужди езици, го знаят. Следващият най-разпространен е френският - 26%, следва немският със 17% и испанският с 13%.

“В последните години настъпи бум на немския език. Много хора искат да го учат. Има и глад за преподаватели по немски език и изобщо има глад за преподаватели по чужди езици. Много от завършилите английска филология например предпочитат да започнат работа в колцентър”, казва ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова. Причината за силния интерес е, че много млади хора искат да отидат в Германия, за да учат или работят. Кисьова преподава английски от 1999 г. и наблюденията ѝ досега показват, че

възрастта не е от

значение кога да

започнеш да учиш

чужд език. За последните 20 г. изцяло се е променил начинът на преподаване на чужди езици у нас. Ако преди център на вниманието е бил учителят и той е представял суха теория и граматика на децата, то днес се набляга повече на свободното говорене в час, провеждането на диалози, слушането с разбиране и четенето на текстове.

“Имах една възрастна жена, която точно се беше пенсионирала. Записа се да учи английски и напредна страшно бързо, а има много млади, които нямат интелектуален капацитет”, казва Радостина Кисьова и добавя, че 99% от ученето на език е труд и зазубряне. Забелязва, че новото поколение деца се справят лесно с материала, защото свикват с английския още от съвсем малки.

Макар и много по-слабо отпреди 1989 г., над българските деца все още има руско влияние. Много от тях гледат руски анимации, като едно от най-известните е “Маша и мечока”. “В един момент Давид постоянно гледаше руски филмчета и знае някои думи на руски”, казва Десислава Райчева, която обаче често чете английски детски книжки на малките братя. Смята, че така им помага бързо да усвоят езика. “Сега възприемат без проблем и един ден, като тръгнат на училище или на курс, ще им е много лесно”, казва майката.

Обикновено българчетата започват да изучават първи чужд език в първи клас. Не са никак малко и тези, които тръгват на курсове в предучилищна възраст, а в последните години се появиха

групови

занимания за

6-месечни бебета

По данни на Евростат за 2016 г. България е в челните позиции на Европа за учене на чужд език в ранна училищна възраст. 81,4% от децата учат един чужд език, а 17% учат и втори. Най-популярен си остава английският със 74,5%, а на второ място идва руският с 5,6% у нас. Той е петият най-изучаван език сред 19-те милиона европейчета с 2,7%, като изпреварва италианския, който се изучава от малко над 1%. На 100% от децата в Кипър, Люксембург, Малта и Хърватия учат чужд език в основното училище.

В България за последните години много предпочитани сред кандидат-гимназистите са езиковите гимназии. В тях освен изучавания до 7-и клас английски се учи и втори език. Тези специализирани училища нареждат България по средата на друга езикова статистика.

76% от

българчетата

след 15-годишна

възраст

учат втори

чужд език

На първо място е Люксембург със 100%, а на дъното стои Великобритания с 5% и Гърция с 1%. “Много са будни и умни днешните деца. Учат много бързо от предходните поколения. Тяхната слухова памет е много по-развита от зрителната”, казва Радостина Кисьова и добавя, че често децата знаят много повече английска разговорна реч от учителите си. Това се дължи на видеа на влогъри в интернет и песни на любими певци.

Много са компаниите, които изискват служителите им да владеят чужд език, провеждат безплатни курсове. Те обаче често пропадат именно защото са безплатни. “Започват все по-големи отсъствия и накрая остават един-двама. Дори напоследък отказвам такива курсове, защото е взаимна загуба на време”, казва Кисьова, която има опит с провеждането на фирмени обучения по английски. Това показва, че единственият начин българинът да вземе подобен курс на сериозно е, когато му се бръкне в джоба.

Новите технологии се превръщат в първия учител по чужд език още в най-ранна детска възраст. С навлизането на новото поколение в работна възраст ще нарасне и броят на българите, които свободно боравят на няколко езика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Специална количка дава шанс на Пресиян да ходи на училище

Семейството му вече е в общинското жилище, предостъпено от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Нямат обаче дърва за отопление Специална количка за деца с увреждания от “Българската Коледа” дава шанс на момче с прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен да ходи на училище във Велико Търново. 15-годишният Пресиян учи в гимназията по електроника

Синята светлина води до хронично безсъние

До 2021 г. продажбата на сънотворни ще скочи до 11,9 млрд. долара годишно “В София например, в центъра и на другите големи градове всички билбордове и уличните лампи, които в повечето случаи не са поставени по правилен начин, пречат на човешкия сън”, казва Венцислав Димитров, който е част от Националния институт по астрономия към БАН.

Колко да струва лъчелението на онкоболните? Лекарите и касата договарят цените в сряда

Колко да се заплаща за лъчелечението на онкоболни пациенти, ще продължат да обсъждат лекарският съюз и здравната каса в сряда. Това обясни вчера д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация, след събора ѝ. Делегатите гласуваха да се подпише нов рамков договор за 2019 г., който предвижда повече направления за прегледи при специалист и

Само за ден умряха част от фазаните, пуснати в Ловния парк

Само ден след като в Ловния парк в София бяха пуснати 120 фазана, част от птиците са умрели. Това сигнализираха във фейсбук граждани, видели труповете. Фазаните бяха пуснати в парка по инициатива на Съюза на ловците и риболовците за 120-годишнината от създаването му и на столичния район “Изгрев”. Във фейсбук в петък се появиха призиви при

Оцелелият при ужаса в "Ечемишка": Вината за инцидента ще се размие

„С днешна дата мисля, че няма да има пак виновни, защото са много хора и не мога да осъдят всички”, сподели пред Нова тв оцелелият след ужаса в тунел "Ечемишка" Николай Николов. Затова и не чака правосъдие. Тогава той загуби своята сестра при откачането от тавана на една от лампите в тунела. Николай признава,

Проверяват посмъртно шефа на КАТ в Казанлък за корупция (Обзор)

Простреляното в главата тяло бе открито поне 38 часа след смъртта на Тодор Николов"С най-голямо съжаление казвам, че моите вътрешни притеснения се потвърдиха. А именно, че колегата Тодор Николов е сложил край на живота си". С тези думи на извънреден брифинг в петък вечер в родното село на мъртвия Бузовград директорът на ОДМВР в Стара Загора старши

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Борисов: Страх ме е от война и от мигрантска вълна

Едни избори струват 50 милиона. Защо да го даваме? Май месец ще има европейски избори, ще видим кой колко струва. Така отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос дали може да подаде оставка пак, в предаването "Панорама" на БНТ. "БСП, с кого ще управлявате, като "Обединените патриоти" сега така ги торпилирате? Къде ви е правителството в сянка?

Борисов: Никога не съм бил срещу президента. Разбрахме се за главсек на МВР

Нито веднъж не съм застанал срещу президента. Вярно е, че той си харесва много БСП, факт е, че го подкрепят непрекъснато, но това си е негово право. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването на БНТ "Панорама". И обяви, че е подал име за главен секретар на МВР на държавния глава, а той го е одобрил.

Пачки и револвер край тялото на шефа на КАТ, убил се с един куршум (Обзор)

Тодор Николов бе намерен мъртъв в мерцедеса си в безлюдна гориста местност Пачки с пари и незаконен револвер в кобур са открити на 30 метра от трупа на началника на КАТ в Казанлък Тодор Николов, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов след огледа на местопрестъплението. Още не е ясно на кого са странните находки до мястото,

Борисов: Балансирам между Меркел и Орбан. Шенген ще се гледа през март

Опитвам се да балансирам между крайните настроения в ЕС, не да съм само зад Меркел или само зад Орбан. Италия, Гърция, Кипър, Вишеградската четворка са много активни. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред "Панорама". Темата миграция е тежката тема в двете посоки. Помолих Жан-Клод Юнкер всяка от държавите външни граници колко трафиканти е

Щастлив край на издирването на Цветан - спасителите го откриха жив и здрав край Ощава

Издирването на Цветан Найденов в Пирин завърши със щастлив край - планинските спасители го откриха в района на село Ощава. Спасителите от Сандански тръгнаха на нощна акция по издирване на туриста в Пирин, тръгнал на преход без храна и вода, в името на благородна кауза. Цветан Найденов замина на преход от с.

Ректорът на СУ Атанас Герджиков: Днес проблемът с болница "Лозенец" се реши

Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на премиера Борисов да я запази като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на СУ „Св.Климент Охридски“. Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ ректорът на Алма матер проф. Атанас Герджиков. "Планът болница „Лозенец“ да се преструктурира в педиатрична би

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber