Тенденцията децата да учат английски от телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7093751 Тенденцията децата да учат английски от телевизията Тенденцията децата да учат английски от телевизията www.24chasa.bg
Ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова (втората отляво на дясно) сред група хора, на които преподава английски език. СНИМКА: Личен архив

Повече от половината балканци не владеят чужди езици

 Едно цяло поколение израсна пред телевизора, гледайки първите западни анимации по “Картуун Нетуърк” и “Фокс Кидс”. Те бяха без дублаж на български и така английският език навлезе в речника на Y поколението. Тази тенденция за ранно самообучение по чужд език се запазва и до днес в България. Пример за това са малките Давид и Матео.

Те са на четири и половина и на две и половина години, но добре знаят какво са cat and dog (от англ. котка и куче).

“Децата днес всекидневно и на всеки час слушат английски. Като се започне от телевизионните канали за най-малките като Бейби тв, мине се през детските песнички и се стигне до филмчетата от ютюб, всичко е на чужд език”, казва майка им Десислава Райчева.

Давид и Матео изкарват не повече от час в гледане на чуждоезични анимации в интернет или по телевизията. Добре разбират всичко казано на чуждия език.

“Давид чудесно разбира английския. Понякога казва отделни цели изречения, но не го говори свободно просто защото вкъщи не се говори на чужд език”, разказва майката и добавя, че цветовете, буквите, цифрите са само част от познанията им.

Малките полиглоти са част от новата тенденция и все още не влизат в статистиката на Евростат, според която сме един от най-незнаещите чужди езици народ в Европа.

 По данни на статистическата служба към Европейската комия за 2016 г.

повече от

половината

българи не знаят

нито един

чужд език

По този неприятен показател ни водят само румънците, унгарците и великобританците.

В статистиката влизат хората в трудоспособна възраст от 24 до 65 г. Сънародниците ни, които знаят поне един чужд език, са 33%, а тези, които боравят с два, са 13,7%.

Малко над 3% от българите говорят дори 3 и повече чужди езици. Най-незнаещите българи са във възрастовата граница 35-54 г. Те са общо 1,02 млн. души. Близо 60% от сънародниците ни със средно образование не ползват друг език освен майчиния си. Това се отнася и за 16% от висшистите.

Полиглотите на Европа са шведите, датчаните, латвийците, норвежците, финландците и жителите на Люксенбург. В Швеция процентът на неговорещите чужд език е най-нисък за стария континент - едва 3,4%. Определено обаче водеща в класацията е Люксембург, защото над 51% от жителите там говорят 3 или повече езици. При съседките ни лингвистичните познания не са особено добри. По-зле от нас е Румъния. Съседите ни, които не говорят нито един език освен своя, са цели 64,2%. В Гърция този процент е 33,5%, а в Сърбия е 20,7%.

Над 48% от жителите на южната ни съседка владеят един чужд език, а сред сърбите това число е 37,2%. Тези високи числа правят Балканите зона, в която повече от половината население не владее и не използва във всекидневието си нито един чужд език.

Изненадващо на дъното на списъка стои Великобритания със своите 65,4% невладеене на чужди езици. Това обаче е разбираемо, защото

най-използван

в Европа

е английският

Близо 96% от хората, говорещи чужди езици, го знаят. Следващият най-разпространен е френският - 26%, следва немският със 17% и испанският с 13%.

“В последните години настъпи бум на немския език. Много хора искат да го учат. Има и глад за преподаватели по немски език и изобщо има глад за преподаватели по чужди езици. Много от завършилите английска филология например предпочитат да започнат работа в колцентър”, казва ръководителят на центъра по изучаване на чужди езици към Софийския университет Радостина Кисьова. Причината за силния интерес е, че много млади хора искат да отидат в Германия, за да учат или работят. Кисьова преподава английски от 1999 г. и наблюденията ѝ досега показват, че

възрастта не е от

значение кога да

започнеш да учиш

чужд език. За последните 20 г. изцяло се е променил начинът на преподаване на чужди езици у нас. Ако преди център на вниманието е бил учителят и той е представял суха теория и граматика на децата, то днес се набляга повече на свободното говорене в час, провеждането на диалози, слушането с разбиране и четенето на текстове.

“Имах една възрастна жена, която точно се беше пенсионирала. Записа се да учи английски и напредна страшно бързо, а има много млади, които нямат интелектуален капацитет”, казва Радостина Кисьова и добавя, че 99% от ученето на език е труд и зазубряне. Забелязва, че новото поколение деца се справят лесно с материала, защото свикват с английския още от съвсем малки.

Макар и много по-слабо отпреди 1989 г., над българските деца все още има руско влияние. Много от тях гледат руски анимации, като едно от най-известните е “Маша и мечока”. “В един момент Давид постоянно гледаше руски филмчета и знае някои думи на руски”, казва Десислава Райчева, която обаче често чете английски детски книжки на малките братя. Смята, че така им помага бързо да усвоят езика. “Сега възприемат без проблем и един ден, като тръгнат на училище или на курс, ще им е много лесно”, казва майката.

Обикновено българчетата започват да изучават първи чужд език в първи клас. Не са никак малко и тези, които тръгват на курсове в предучилищна възраст, а в последните години се появиха

групови

занимания за

6-месечни бебета

По данни на Евростат за 2016 г. България е в челните позиции на Европа за учене на чужд език в ранна училищна възраст. 81,4% от децата учат един чужд език, а 17% учат и втори. Най-популярен си остава английският със 74,5%, а на второ място идва руският с 5,6% у нас. Той е петият най-изучаван език сред 19-те милиона европейчета с 2,7%, като изпреварва италианския, който се изучава от малко над 1%. На 100% от децата в Кипър, Люксембург, Малта и Хърватия учат чужд език в основното училище.

В България за последните години много предпочитани сред кандидат-гимназистите са езиковите гимназии. В тях освен изучавания до 7-и клас английски се учи и втори език. Тези специализирани училища нареждат България по средата на друга езикова статистика.

76% от

българчетата

след 15-годишна

възраст

учат втори

чужд език

На първо място е Люксембург със 100%, а на дъното стои Великобритания с 5% и Гърция с 1%. “Много са будни и умни днешните деца. Учат много бързо от предходните поколения. Тяхната слухова памет е много по-развита от зрителната”, казва Радостина Кисьова и добавя, че често децата знаят много повече английска разговорна реч от учителите си. Това се дължи на видеа на влогъри в интернет и песни на любими певци.

Много са компаниите, които изискват служителите им да владеят чужд език, провеждат безплатни курсове. Те обаче често пропадат именно защото са безплатни. “Започват все по-големи отсъствия и накрая остават един-двама. Дори напоследък отказвам такива курсове, защото е взаимна загуба на време”, казва Кисьова, която има опит с провеждането на фирмени обучения по английски. Това показва, че единственият начин българинът да вземе подобен курс на сериозно е, когато му се бръкне в джоба.

Новите технологии се превръщат в първия учител по чужд език още в най-ранна детска възраст. С навлизането на новото поколение в работна възраст ще нарасне и броят на българите, които свободно боравят на няколко езика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мъж си преряза гърлото с бутилка в центъра на София, почина

Сигнал за мъж във видимо неадекватно състояние, който счупил стъклена бутилка и се е самонаранил в областта на гърлото е получен в 15.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Незабавно към мястото на инцидента – района на ул. Княз Борис I и ул. Позитано, са насочени екипи на полицията и спешна помощ.

Кървава вода бликна до гробище край Видин

Зловеща гледка стресна хора във Видинско, съобщава BulNews.bg. Червена като кръв вода бликнала край гробището на село Новоселци. За случката алармирал паникьосан мъж на телефона за спешни повиквания 112. Той заявил, че водата шурти от изкоп край гробищния парк. На зловещата гледка мъжът попаднал, докато се разхождал в района.

Вижте отговорите от матурата по математика след 7-ми клас

Над 61 000 седмокласници се явиха днес на изпита по математика. Резултатите ще са готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите. Вижте резултатите от матурата по математика

Сидеров: Нямам какво да деля с партньорите в "Обединени патриоти"

Нямам какво да деля с партньорите в „Обединени патриоти”. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров в ефира на „Плюс-Минус" по NOVA.  „Аз правя своите критики от принципни позиции. Такива са и моите критики към г-н Симеонов, когато беше вицепремиер – оказах се прав накрая. Сега такива са критиките и към вицепремиера Каракачанов.

Повишават цените на някои клинични пътеки в педиатрията и неонатологията

Българският лекарски съюз /БЛС/ подписа анекса към Националния рамков договор за 2018 година, с който се повишават цените на някои клинични пътеки в областта на педиатрията, неонатологията, пулмологията и др., предаде БТА.  Анексът влиза в сила със задна дата - от 1 юни. Клиничните пътеки, които се разделиха на две части - за деца и за възрастни,

Съюз на кабелни оператори с 0,015% от абонатите в страната протестира пред МС заради акцията срещу пиратството

Кабелни оператори от малки населени места излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет, съобщи Би Ти Ви. Националното сдружение "Клуб 2000" внесе отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с 10 конкретни искания, като едно от тях е да се предоставят равни условия за бизнес. На протеста представителите на кабелните оператори

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Мая Манолова ще атакува Закона за съсловните организации

"Обмислям да атакувам в Конституционния съд действащия Закон за съсловните организации в сектор "Здравеопазване". Това обяви в Кърджали националният обществен посредник Мая Манолова. Тя беше в родопския град, за да подкрепи протест на медицинските специалисти, които настояват за по-добри условия на труд и адекватно заплащане.

С над 30 млн. лв. са намалели просрочените задължения на болниците

За периода 31.03.2018 г. – 31.03.2019 г. просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв. За една година понижението на просрочените задължения за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, като най-голямо е намалението -29 % за болниците

"Медицински надзор" проверява парите за лечението на малката Мими

Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая с лечението на малката Мими, която изгуби битката с левкемията. Това става ясно от официално становище на НЗОК. Според здравната каса забавяне от страна на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, където се лекуваше болното дете,

БЕХ съобщи: Шефът на НЕК Петър Илиев е депозирал оставката си (Обновена)

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български енергиен холдинг” ЕАД, съобщават от холдинга. Мотиви не се посочват. В същото време в социалните мрежи се съобщава, че трите търга за продажба на 98 мегавата от веитата на борсата са анулирани.

Вицепремиерът Николова се срещна с посланика на Индия у нас Пуджа Капур

Заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова и Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия за България обсъдиха развитието на българо-индийските отношения. Те дискутираха широк кръг от теми, свързани с двустранното сътрудничество, включително отличния потенциал за развитие на туризма и бизнеса между двете

Закриват нови 28 прокуратури от 1 януари 2020 г.

Нови 28 районни прокуратури в страната да бъдат закрити, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения към районната прокуратура в съответния областен град, реши единодушно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е вторият етап на т.нар. реформа на съдебната карта за прокуратурата,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber