Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7091425 Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона www.24chasa.bg

Актьорът Христо Мутафчиев получава инсулт по време на снимките на новия български филм "Миграцията на паламуда" в Поморие през октомври 2010 г.

Той е закаран в многопрофилната болница в Бургас в тежко състояние - с хеморагичен инсулт с масивен кръвоизлив в дясната част на мозъка. От инсулта до намирането на актьора в стаята му са минали повече от 8 часа.

Мутафчиев е приет в шоковата зала на реанимацията, където лекарите спасяват живота му.

След разпореждане на Бойко Борисов е изпратен правителственият “Фалкон” да превози Мутафчиев до София, където е настанен в МБАЛ “Св. Иван Рилски”. В болницата Христо бил обграден с огромно внимание, разказват очевидци.

Веднага след приемането му в ”Св. Иван Рилски” на актьора е направено изследване с магнитен резонанс. То показва, че Мутафчиев е с инсулт, но имало съмнение и за аневризма.

След време Христо Мутафчиев ми разказа какво точно се е случило онази нощ в хотелската му стая:

- Както седях зад компютъра и пишех нещо, лявата ми ръка падна от клавиатурата. Стана ми много горещо на главата и тръгнах към терасата. Успях да отворя вратата и тогава паднах, защото левият крак вече не ме държеше. Започнах да пълзя към банята. Дълго време пълзях като в казармата, хубаво, че имам тренинг, служил съм почти три години. Опитах се да се свържа с рецепцията, но не успях. Ядосах се, легнах и заспах. И спах до 9 часа сутринта.

В началото всичко около мен стана червено, яркочервено. После започна да потъмнява все повече и премина в пурпурно и във все по-тъмно. После дойде синьото. Обичам синьо, защото ме успокоява. Но то започна да потъмнява и взе да ми става все по-студено - както, когато плуваш в морето и колкото по-дълбоко е, толкова повече охладнява водата. Цветът стана почти черен. И малко преди да почернее съвсем, изведнъж нещо се случи и ме заля ярка светлина. Представи си, че си в абсолютно тъмна стая и някой рязко отвори врата, през която нахлува лъч. Ослепително, яркожълто - тогава си отворих очите и се върнах...

Не съм изпадал в безсъзнание. Но не разбирах какво точно ми се случва, не знаех, че е инсулт. Един човек трябва да знае, за да може да се досети. А ние нямаме никаква представа, докато не ни се случи.

Преди да получи инсулта, Христо усилено репетирал “Ритъм енд блус-II”. Герой е в премиерата “Канкун”, постановка на Бина Харалампиева, играе в “Охранители”, “Опечалената фамилия”, “Четири чифта пагони” на Камен Донев, “Перла”.

Христо Мутафчиев се раздава докрай като председател на Съюза на артистите. Той издейства ред социални мерки в защита на възрастните си колеги, става инициатор на фонда за подпомагане на болни актьори, дава рамо на куп инициативи по набиране на средства - например акцията за Велко Кънев.

Христо Мутафчиев направо мечтаеше за ролята си във филма на Трифонов в “Миграцията на паламуда” Пред “24 часа” той заявява: “Ролята ми е много интересна, ужасно я харесах! Като прочетох сценария, просто се влюбих в нея. Разказва се за двама приятели, които отиват до морето за паламуд. Ще играем със Стефан Вълдобрев. Аз съм селянин, а той - художник...”

И по време на снимането му точно в тази роля, той получава инсулта.

Ударът го настига на 41

Христо Мутафчиев е роден в Карлово. Завършва ВИТИЗ през 1994 г. и два сезона играе в Пловдивския театър. От 1985 г. е в трупата на МГТ “Зад канала”. Става известен след ролите на циганина Ачо в сериала “Дунав мост” и на д-р Томасян в “Клиника на третия етаж”.

Играе и в сериалите “Огледалото на дявола” и “Църква за вълци”. Режисьорът Стефан Командарев го снима във филмите си “Пансион за кучета” и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.”

“Това, че искам да съм на 150 места, ме доведе до тази глупост, която ми се случи. Но аз съм луд, а не глупак”, казва актьорът.

С Яна Борисова написаха книга, която той нарича “Пътеводител на усмихнатия инсултаджия”

Докато Христо Мутафчиев лежи в много тежко състояние в болницата, Яна Борисова решава да напише книга за него. Тя е писател, драматург, носител на три статуетки “Икар” и една “Аскеер”, има и няколко европейски награди.

Всъщност Христо вика Борисова в болницата. Тя го намира с напълно неподвижна лява половина на тялото, не може дори да си помръдне ръката и крака, лицето му е с частична пареза, гласът му е променен. И започват техните разговори.

Христо неслучайно се обръща точно към Яна. В началото на 2000 г. съпругът й получава мозъчен удар. След 48 часа последва втори. Той е на 30 години, тя - на 26. “Минахме през ада, справихме се, заедно сме, всичко е наред. Забравихме го! Животът продължи”, разказва Борисова.

А тогава Христо й казва, че иска да разкажа своята история, за да могат всички, изпаднали в това положение, да разберат, че не е толкова страшно. Тя, естествено, не му вярва, че не е страшно. Но сяда и пише книгата - като упътване за оцеляване в страшното през личния разказ на някого, който го е преживял. За да има всеки на негово място какво да чете и да черпи сила. Книгата се казва “Да бъдеш Христо Мутафчиев". На шега актьорът я нарича “Пътеводител на усмихнатия инсултаджия”. Един ден по книгата може да стане добър филм, убеден е Мутафчиев.

“Никой не може да си представи какво е преживял Христо! Никой. Не е и нужно, понеже е толкова зловещо, че ще изглежда като художествена измислица” - обяснява Яна Борисова и добавя: “Целта на тази книга е всички да разберат как след това може и трябва да се продължи, колко е важно да си влюбен в живота, защото, ако е така, и той ти отвръща със същото.”

“С Яна Борисова написахме книга, за да знаят какво да правят хората, когато ги сполети такава беда. И най-важното - да знаят как да се измъкнат от подобна ситуация”, е обяснението на Мутафчиев.

Въпреки пораженията, които останаха, актьорът не изостави професията си. Само година след премеждието той се появи в неголяма роля в сериала “Под прикритие” и зрителите видяха, че талантът му не е пострадал при инсулта. През 2014 г. игра в “За теб” - специално написана от Яна Борисова пиеса за него.

През 2017 г. го гледахме в ролята на собственик на свинеферма и верига магазини в друг сериал - “Ние, нашите и вашите”. Изигра ролята на Стамболов в пиесата на Стефан Цанев “Духът на поета”, поставена в камерната зала на Народния театър. А в МГТ “Зад канала” се превъплъти в самия Топузов - героя от “Човекоядката” на Иван Радоев. Роля, донесла голяма слава на Тодор Колев.

Христо продължава да се бори за живота и честа на артистичната гилдия - от 2005 г. е председател на Съюза на артистите в България.

Стрелят го с арбалет

Христо Мутафчиев е в центъра на сцената на зала “Арена Армеец”. Върху главата му е поставена ябълка, а срещу него стои човек с арбалет. Всички затаяват дъх, когато стрелата полита със светкавична скорост към актьора, и... започват бурно да ръкопляскат, щом тя пронизва ябълката отгоре му.

Това виждат зрителите на спектакъла “Нощ на звездите”, който акробатът Енчо Керязов прави. Този страшен номер е планиран отдавна и Мутафчиев не се притеснява, когато застава пред арбалета на репетициите. “Винаги съм обичал предизвикателствата”, казва актьорът. Но когато излиза за номера на сцената, е леко слисан - всичко е толкова добре осветено, че вижда ясно как стрелата лети право към лицето му. “Бях убеден, че ще остана жив”, усмихва се Мутафчиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Северин скри лицето си при кацането в България. Вижте го (Снимки)

Германските власти предадоха задържания в страната 21-годишния Северин Красимиров, обвиняем за убийството на журналистката Виктория Маринова. Той ще бъде конвоиран до следствения арест в Русе. Колата тръгна от летище София към крайдунавския град в 18:42 часа - точно 20 минути след кацането на самолета от Франкфурт в столицата ни.

Борисов: Много от партиите се опитваха да използват политически бруталния случай с Виктория (На живо)

Ще настоявам да не се промени координацията между европейските институции. Няма как да се подготвим за вариант, ако няма сделка за Брекзит. И в САЩ се готвиха за урагана Майкъл, но стотици са изчезнали. Не мога да предизвестя изхода на този съвет сега. Едно голямо "Извинявай" от всички, защото на базата на фалшиви публикации се направиха коментари

Спешно поправят закон – близки да не отменят волята на починал да дари органите си

Бойко Борисов го обеща на семейството на Адриан, който почина, докато чака бял дроб Близките на починал, който преди смъртта си е заявил желание да стане донор на органи, да не могат да отменят волята му. Такава спешна промяна в закона за донорството обеща премиерът Бойко Борисов в сряда на среща със семейството на Адриан Петков.

Български паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО в Кападокия

Всеки ден могат да ги видят над 5000 туристи от цял свят Земя на красивите коне” - това означава в превод от персийски Кападокия. Уникалното място с причудливи скални образувания, формирани през хилядолетията от влиянията на бушували вулкани, ветрове и атмосферни условия, тези дни е територия на знакова българска изложба.

Цветанов изказа съболезнования към близките на загиналите в атентата в Крим

Изказвам своите най-искрени съболезнования към роднините и близките на загиналите в атентата в Крим. Моля се за живота на ранените. Това написа във фейсбук профила си Цветан Цветанов.  Тероризмът е най-страшното явление на 21 век, затова основен приоритет на всяка една държава трябва да бъде опазването на сигурността на гражданите й,

Откараха Северин Надеждов към Русе (Видео, снимки)

Съдебна охрана откара задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Надеждов към Русе. Колата тръгна от летище София към крайдунавския град в 18:42 часа - точно 20 минути след кацането на самолета от Франкфурт в столицата ни.  В Русе прокуратурата ще поиска постоянен арест за 20-годишния мъж, който изнасилил Виктория,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Иван Гешев: Акционер в "Джи Пи Груп" е опитал да нареди 14 млн. евро в своя смeтка

Към момента са повдигнати задочни обвинения към Северин. Колегите постигнаха уникален резултат по разкриването на престъплението в Русе. Не съм запознат с подробности по делото, но има доста голям обем от доказателства. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев в предаването "Още от деня" по БНТ. Хората,

Валентин Касабов от НФСБ: Сидеров ходи всеки месец в Сараите. Лидерът на "Атака" отрече

"Лицето Сидеров" поне веднъж в месеца ходи на справка в Сараите". Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV  зам.-председателят на НФСБ Валентин Касабов. „Не знам какво прави там. Винаги след тези привиквания започват скандалите”, каза Касабов. Лидерът на "Атака" обаче категорично отрече твърдението.

Самолетът със Северин Надеждов кацна в София (Снимки)

Самолетът, на който пътуваше задържаният за убийството на Виктория Маринова - Северин Надеждов, кацна току-що в София. Полетът от Франкфурт пристигна у нас в 18:22 часа. Веднага кола на съдебна охрана отиде да го вземе, за да го откара в Русе. Там прокуратурата ще поиска 72-часов арест за 20-годишния мъж.

Докарват Северин с 10 минути закъснение в България (Снимки)

10 минути по-късно от предвиденото ще кацне самолетът, с който у нас ще бъде докаран Северин Надеждов. Той лети с полет от Франкфурт, който по график трябваше да дойде в 18:15 часа. Вместо това самолетът на "Луфтханза" ще кацне в 18:25 часа. След това той ще бъде закаран в Русе, където прокуратурата ще му иска постоянен арест за убийството и

Боил Банов: Ще направим всичко къщата на Яворов да стане част от българската култура

Различията са ежедневие в политиката няма как да се отрази каквото и да е, различията и са ежедневие и в живота, трябва да свикнем да започнем да живеем в нормален живот. Вече не мислим на 99% еднакво. Да мислиш различни е основен принцип на демокрацията. Аз съм убеден че след още 50 г. демокрация ще започнем да приемаме различните тези нормално.

Ръководството на Локомотив София осъди вандалската проява в Япония

Ръководството на Локомотив София осъди остро вандалската проява на фен на клуба в Хирошима. Както е известно, в понеделник Мемориалът на мира в японския град осъмна с графит "Локо София". Деянието беше осъдено снощи и в позиция, разпространена от МВнР. "Ръководството на "ФК Локомотив София 1929 АД" остро осъжда вандалската проява с надписа "Локо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber