Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7091425 Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона www.24chasa.bg

Актьорът Христо Мутафчиев получава инсулт по време на снимките на новия български филм "Миграцията на паламуда" в Поморие през октомври 2010 г.

Той е закаран в многопрофилната болница в Бургас в тежко състояние - с хеморагичен инсулт с масивен кръвоизлив в дясната част на мозъка. От инсулта до намирането на актьора в стаята му са минали повече от 8 часа.

Мутафчиев е приет в шоковата зала на реанимацията, където лекарите спасяват живота му.

След разпореждане на Бойко Борисов е изпратен правителственият “Фалкон” да превози Мутафчиев до София, където е настанен в МБАЛ “Св. Иван Рилски”. В болницата Христо бил обграден с огромно внимание, разказват очевидци.

Веднага след приемането му в ”Св. Иван Рилски” на актьора е направено изследване с магнитен резонанс. То показва, че Мутафчиев е с инсулт, но имало съмнение и за аневризма.

След време Христо Мутафчиев ми разказа какво точно се е случило онази нощ в хотелската му стая:

- Както седях зад компютъра и пишех нещо, лявата ми ръка падна от клавиатурата. Стана ми много горещо на главата и тръгнах към терасата. Успях да отворя вратата и тогава паднах, защото левият крак вече не ме държеше. Започнах да пълзя към банята. Дълго време пълзях като в казармата, хубаво, че имам тренинг, служил съм почти три години. Опитах се да се свържа с рецепцията, но не успях. Ядосах се, легнах и заспах. И спах до 9 часа сутринта.

В началото всичко около мен стана червено, яркочервено. После започна да потъмнява все повече и премина в пурпурно и във все по-тъмно. После дойде синьото. Обичам синьо, защото ме успокоява. Но то започна да потъмнява и взе да ми става все по-студено - както, когато плуваш в морето и колкото по-дълбоко е, толкова повече охладнява водата. Цветът стана почти черен. И малко преди да почернее съвсем, изведнъж нещо се случи и ме заля ярка светлина. Представи си, че си в абсолютно тъмна стая и някой рязко отвори врата, през която нахлува лъч. Ослепително, яркожълто - тогава си отворих очите и се върнах...

Не съм изпадал в безсъзнание. Но не разбирах какво точно ми се случва, не знаех, че е инсулт. Един човек трябва да знае, за да може да се досети. А ние нямаме никаква представа, докато не ни се случи.

Преди да получи инсулта, Христо усилено репетирал “Ритъм енд блус-II”. Герой е в премиерата “Канкун”, постановка на Бина Харалампиева, играе в “Охранители”, “Опечалената фамилия”, “Четири чифта пагони” на Камен Донев, “Перла”.

Христо Мутафчиев се раздава докрай като председател на Съюза на артистите. Той издейства ред социални мерки в защита на възрастните си колеги, става инициатор на фонда за подпомагане на болни актьори, дава рамо на куп инициативи по набиране на средства - например акцията за Велко Кънев.

Христо Мутафчиев направо мечтаеше за ролята си във филма на Трифонов в “Миграцията на паламуда” Пред “24 часа” той заявява: “Ролята ми е много интересна, ужасно я харесах! Като прочетох сценария, просто се влюбих в нея. Разказва се за двама приятели, които отиват до морето за паламуд. Ще играем със Стефан Вълдобрев. Аз съм селянин, а той - художник...”

И по време на снимането му точно в тази роля, той получава инсулта.

Ударът го настига на 41

Христо Мутафчиев е роден в Карлово. Завършва ВИТИЗ през 1994 г. и два сезона играе в Пловдивския театър. От 1985 г. е в трупата на МГТ “Зад канала”. Става известен след ролите на циганина Ачо в сериала “Дунав мост” и на д-р Томасян в “Клиника на третия етаж”.

Играе и в сериалите “Огледалото на дявола” и “Църква за вълци”. Режисьорът Стефан Командарев го снима във филмите си “Пансион за кучета” и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.”

“Това, че искам да съм на 150 места, ме доведе до тази глупост, която ми се случи. Но аз съм луд, а не глупак”, казва актьорът.

С Яна Борисова написаха книга, която той нарича “Пътеводител на усмихнатия инсултаджия”

Докато Христо Мутафчиев лежи в много тежко състояние в болницата, Яна Борисова решава да напише книга за него. Тя е писател, драматург, носител на три статуетки “Икар” и една “Аскеер”, има и няколко европейски награди.

Всъщност Христо вика Борисова в болницата. Тя го намира с напълно неподвижна лява половина на тялото, не може дори да си помръдне ръката и крака, лицето му е с частична пареза, гласът му е променен. И започват техните разговори.

Христо неслучайно се обръща точно към Яна. В началото на 2000 г. съпругът й получава мозъчен удар. След 48 часа последва втори. Той е на 30 години, тя - на 26. “Минахме през ада, справихме се, заедно сме, всичко е наред. Забравихме го! Животът продължи”, разказва Борисова.

А тогава Христо й казва, че иска да разкажа своята история, за да могат всички, изпаднали в това положение, да разберат, че не е толкова страшно. Тя, естествено, не му вярва, че не е страшно. Но сяда и пише книгата - като упътване за оцеляване в страшното през личния разказ на някого, който го е преживял. За да има всеки на негово място какво да чете и да черпи сила. Книгата се казва “Да бъдеш Христо Мутафчиев". На шега актьорът я нарича “Пътеводител на усмихнатия инсултаджия”. Един ден по книгата може да стане добър филм, убеден е Мутафчиев.

“Никой не може да си представи какво е преживял Христо! Никой. Не е и нужно, понеже е толкова зловещо, че ще изглежда като художествена измислица” - обяснява Яна Борисова и добавя: “Целта на тази книга е всички да разберат как след това може и трябва да се продължи, колко е важно да си влюбен в живота, защото, ако е така, и той ти отвръща със същото.”

“С Яна Борисова написахме книга, за да знаят какво да правят хората, когато ги сполети такава беда. И най-важното - да знаят как да се измъкнат от подобна ситуация”, е обяснението на Мутафчиев.

Въпреки пораженията, които останаха, актьорът не изостави професията си. Само година след премеждието той се появи в неголяма роля в сериала “Под прикритие” и зрителите видяха, че талантът му не е пострадал при инсулта. През 2014 г. игра в “За теб” - специално написана от Яна Борисова пиеса за него.

През 2017 г. го гледахме в ролята на собственик на свинеферма и верига магазини в друг сериал - “Ние, нашите и вашите”. Изигра ролята на Стамболов в пиесата на Стефан Цанев “Духът на поета”, поставена в камерната зала на Народния театър. А в МГТ “Зад канала” се превъплъти в самия Топузов - героя от “Човекоядката” на Иван Радоев. Роля, донесла голяма слава на Тодор Колев.

Христо продължава да се бори за живота и честа на артистичната гилдия - от 2005 г. е председател на Съюза на артистите в България.

Стрелят го с арбалет

Христо Мутафчиев е в центъра на сцената на зала “Арена Армеец”. Върху главата му е поставена ябълка, а срещу него стои човек с арбалет. Всички затаяват дъх, когато стрелата полита със светкавична скорост към актьора, и... започват бурно да ръкопляскат, щом тя пронизва ябълката отгоре му.

Това виждат зрителите на спектакъла “Нощ на звездите”, който акробатът Енчо Керязов прави. Този страшен номер е планиран отдавна и Мутафчиев не се притеснява, когато застава пред арбалета на репетициите. “Винаги съм обичал предизвикателствата”, казва актьорът. Но когато излиза за номера на сцената, е леко слисан - всичко е толкова добре осветено, че вижда ясно как стрелата лети право към лицето му. “Бях убеден, че ще остана жив”, усмихва се Мутафчиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Огромен бетонен къс премаза кола в София (Снимки)

Огромен бетонен къс от изоставена недостроена сграда падна и премаза лек автомобил, паркиран непосредствено до оградата й на ул. "Алфред Нобел" в столичния квартал "Гео Милев". Снимки от инцидента публикуваха очевидци във фейсбук групата "Забелязано в София".  Няма информация за

Фандъкова: Почистени са токсичните отпадъци край Гара Яна

Приключи почистването на над 28 тона опасни токсични отпадъци, които бяха изхвърлени в района на село Гара Яна. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Веднага след получаване на сигнала в петък, 15.02, районът беше обезопасен и бе поставена станция за измерване на качеството на въздуха.

Караянчева: Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни традиции (Снимки)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обсъди с Андрей Климов – член на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и Руската федерация. Съпредседателят на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев също участва в

Над седемстотин аптеки в София и страната утре няма да работят

В София и в страната 762 аптеки утре няма да работят. Това каза за БТА Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара. Близо 40 от аптеките са в София, уточни той. Затварянето на аптеките е в знак на протест, чрез който от Камарата настояват за национална лекарствена политика, а "не хаос и прокарване на корпоративни интереси" в сферата на

1,4 млн. лв. в банкова касета на лекар от схема за фалшиви ТЕЛК-ове

6 са арестувани. Не работели с цигани, а само с турскоговорящи български граждани. Подкупите - от 1500 до 2500 лв. на човек  5 лекари и 1 посредник са арестувани от ГДБОП и специализираната прокуратура при акцията срещу фалшиви ТЕЛК-ове във Варна и Силистра, съобщиха разследващите на брифинг. В банкова касета на един от корумпираните доктори са

За последните 24 часа екипите на пожарната са реагирали на 234 сигнала за пожари

Пожарна безопасност и защита на населението. За последните 24 часа екипите на пожарната са реагирали на 234 сигнала за пожари, спасителни и помощни операции. Мъж на 55 години от Варна и жена на 53 години от гр. Искър са загинали вчера при битови пожари. 40 селскостопански животни бяха задушени при пожар в стопанска постройка в Берковица,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Момичета обрали възрастно семейство от село Искра

За броени часове полицаи от РУ-Първомай задържаха извършителки на кражба от дома на възрастно семейство от село Искра. По първоначални данни, вчера преди обяд две непознати момичета влезли в къщата на 81-годишен мъж и съпругата му под предлог че искат да пият вода и на тръгване задигнали 150 лева. В резултат на предприетите незабавни издирвателни

Проби от питейната вода на Червен бряг са показали неприемлива мътност

Проби от питейната вода на община Червен бряг са показали неприемлива мътност и наличие на нитрати. Това сочат данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен. Мониторингът на водата се отнася за периода 11-17 февруари. Четири от пробите, взети от Червен бряг, и по една от селата Рупци и Реселец са показали неприемлива мътност.

Трафикант, опитал да прекара мигранти в страната, остава в ареста

Районният съд в Елхово постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на Станислав Щилиянов, обвинен че противозаконно е подпомогнал група от 13 граждани на Република Афганистан да преминат от Турция на българска територия, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемият се е опитал да превози нелегалните имигранти от землището на крайграничното

БСП няма да се върне в този парламент дори и за ветото на Изборния кодекс

БСП няма да влезе повече в този парламент. Това заяви зам.-шефът на лявата група Крум Зарков след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. За нас този парламент е изчерпан, не решава нито един от проблемите на гражданите и ще се саморазруши. Избори 2 в 1 са възможни, обясни Зарков. И уточни, че рестартът на политическия процес минава през

За 2 години има само 2 ефективни присъди за побой над медицински лица

През последните две години има само две ефективни присъди за посегателство над медицински лица. Това каза пред журналисти във вторник председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. За периода 2014-2016 год. има осъден един човек. По данни на Министерството на здравеопазването /МЗ/ от началото на тази година има 114 случая на вербална

Председателят на Събранието на Северна Македония ще бъде на официално посещение в България

Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери ще бъде на официално посещение в България утре - 20 февруари, съобщи пресцентърът на Народното събрание във вторник. В 8.40 часа Талат Джафери ще разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. След това гостът ще бъде приветстван от народните представители в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber