Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7091425 Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона Машина на времето: Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона www.24chasa.bg

Актьорът Христо Мутафчиев получава инсулт по време на снимките на новия български филм "Миграцията на паламуда" в Поморие през октомври 2010 г.

Той е закаран в многопрофилната болница в Бургас в тежко състояние - с хеморагичен инсулт с масивен кръвоизлив в дясната част на мозъка. От инсулта до намирането на актьора в стаята му са минали повече от 8 часа.

Мутафчиев е приет в шоковата зала на реанимацията, където лекарите спасяват живота му.

След разпореждане на Бойко Борисов е изпратен правителственият “Фалкон” да превози Мутафчиев до София, където е настанен в МБАЛ “Св. Иван Рилски”. В болницата Христо бил обграден с огромно внимание, разказват очевидци.

Веднага след приемането му в ”Св. Иван Рилски” на актьора е направено изследване с магнитен резонанс. То показва, че Мутафчиев е с инсулт, но имало съмнение и за аневризма.

След време Христо Мутафчиев ми разказа какво точно се е случило онази нощ в хотелската му стая:

- Както седях зад компютъра и пишех нещо, лявата ми ръка падна от клавиатурата. Стана ми много горещо на главата и тръгнах към терасата. Успях да отворя вратата и тогава паднах, защото левият крак вече не ме държеше. Започнах да пълзя към банята. Дълго време пълзях като в казармата, хубаво, че имам тренинг, служил съм почти три години. Опитах се да се свържа с рецепцията, но не успях. Ядосах се, легнах и заспах. И спах до 9 часа сутринта.

В началото всичко около мен стана червено, яркочервено. После започна да потъмнява все повече и премина в пурпурно и във все по-тъмно. После дойде синьото. Обичам синьо, защото ме успокоява. Но то започна да потъмнява и взе да ми става все по-студено - както, когато плуваш в морето и колкото по-дълбоко е, толкова повече охладнява водата. Цветът стана почти черен. И малко преди да почернее съвсем, изведнъж нещо се случи и ме заля ярка светлина. Представи си, че си в абсолютно тъмна стая и някой рязко отвори врата, през която нахлува лъч. Ослепително, яркожълто - тогава си отворих очите и се върнах...

Не съм изпадал в безсъзнание. Но не разбирах какво точно ми се случва, не знаех, че е инсулт. Един човек трябва да знае, за да може да се досети. А ние нямаме никаква представа, докато не ни се случи.

Преди да получи инсулта, Христо усилено репетирал “Ритъм енд блус-II”. Герой е в премиерата “Канкун”, постановка на Бина Харалампиева, играе в “Охранители”, “Опечалената фамилия”, “Четири чифта пагони” на Камен Донев, “Перла”.

Христо Мутафчиев се раздава докрай като председател на Съюза на артистите. Той издейства ред социални мерки в защита на възрастните си колеги, става инициатор на фонда за подпомагане на болни актьори, дава рамо на куп инициативи по набиране на средства - например акцията за Велко Кънев.

Христо Мутафчиев направо мечтаеше за ролята си във филма на Трифонов в “Миграцията на паламуда” Пред “24 часа” той заявява: “Ролята ми е много интересна, ужасно я харесах! Като прочетох сценария, просто се влюбих в нея. Разказва се за двама приятели, които отиват до морето за паламуд. Ще играем със Стефан Вълдобрев. Аз съм селянин, а той - художник...”

И по време на снимането му точно в тази роля, той получава инсулта.

Ударът го настига на 41

Христо Мутафчиев е роден в Карлово. Завършва ВИТИЗ през 1994 г. и два сезона играе в Пловдивския театър. От 1985 г. е в трупата на МГТ “Зад канала”. Става известен след ролите на циганина Ачо в сериала “Дунав мост” и на д-р Томасян в “Клиника на третия етаж”.

Играе и в сериалите “Огледалото на дявола” и “Църква за вълци”. Режисьорът Стефан Командарев го снима във филмите си “Пансион за кучета” и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.”

“Това, че искам да съм на 150 места, ме доведе до тази глупост, която ми се случи. Но аз съм луд, а не глупак”, казва актьорът.

С Яна Борисова написаха книга, която той нарича “Пътеводител на усмихнатия инсултаджия”

Докато Христо Мутафчиев лежи в много тежко състояние в болницата, Яна Борисова решава да напише книга за него. Тя е писател, драматург, носител на три статуетки “Икар” и една “Аскеер”, има и няколко европейски награди.

Всъщност Христо вика Борисова в болницата. Тя го намира с напълно неподвижна лява половина на тялото, не може дори да си помръдне ръката и крака, лицето му е с частична пареза, гласът му е променен. И започват техните разговори.

Христо неслучайно се обръща точно към Яна. В началото на 2000 г. съпругът й получава мозъчен удар. След 48 часа последва втори. Той е на 30 години, тя - на 26. “Минахме през ада, справихме се, заедно сме, всичко е наред. Забравихме го! Животът продължи”, разказва Борисова.

А тогава Христо й казва, че иска да разкажа своята история, за да могат всички, изпаднали в това положение, да разберат, че не е толкова страшно. Тя, естествено, не му вярва, че не е страшно. Но сяда и пише книгата - като упътване за оцеляване в страшното през личния разказ на някого, който го е преживял. За да има всеки на негово място какво да чете и да черпи сила. Книгата се казва “Да бъдеш Христо Мутафчиев". На шега актьорът я нарича “Пътеводител на усмихнатия инсултаджия”. Един ден по книгата може да стане добър филм, убеден е Мутафчиев.

“Никой не може да си представи какво е преживял Христо! Никой. Не е и нужно, понеже е толкова зловещо, че ще изглежда като художествена измислица” - обяснява Яна Борисова и добавя: “Целта на тази книга е всички да разберат как след това може и трябва да се продължи, колко е важно да си влюбен в живота, защото, ако е така, и той ти отвръща със същото.”

“С Яна Борисова написахме книга, за да знаят какво да правят хората, когато ги сполети такава беда. И най-важното - да знаят как да се измъкнат от подобна ситуация”, е обяснението на Мутафчиев.

Въпреки пораженията, които останаха, актьорът не изостави професията си. Само година след премеждието той се появи в неголяма роля в сериала “Под прикритие” и зрителите видяха, че талантът му не е пострадал при инсулта. През 2014 г. игра в “За теб” - специално написана от Яна Борисова пиеса за него.

През 2017 г. го гледахме в ролята на собственик на свинеферма и верига магазини в друг сериал - “Ние, нашите и вашите”. Изигра ролята на Стамболов в пиесата на Стефан Цанев “Духът на поета”, поставена в камерната зала на Народния театър. А в МГТ “Зад канала” се превъплъти в самия Топузов - героя от “Човекоядката” на Иван Радоев. Роля, донесла голяма слава на Тодор Колев.

Христо продължава да се бори за живота и честа на артистичната гилдия - от 2005 г. е председател на Съюза на артистите в България.

Стрелят го с арбалет

Христо Мутафчиев е в центъра на сцената на зала “Арена Армеец”. Върху главата му е поставена ябълка, а срещу него стои човек с арбалет. Всички затаяват дъх, когато стрелата полита със светкавична скорост към актьора, и... започват бурно да ръкопляскат, щом тя пронизва ябълката отгоре му.

Това виждат зрителите на спектакъла “Нощ на звездите”, който акробатът Енчо Керязов прави. Този страшен номер е планиран отдавна и Мутафчиев не се притеснява, когато застава пред арбалета на репетициите. “Винаги съм обичал предизвикателствата”, казва актьорът. Но когато излиза за номера на сцената, е леко слисан - всичко е толкова добре осветено, че вижда ясно как стрелата лети право към лицето му. “Бях убеден, че ще остана жив”, усмихва се Мутафчиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Специална количка дава шанс на Пресиян да ходи на училище

Семейството му вече е в общинското жилище, предостъпено от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Нямат обаче дърва за отопление Специална количка за деца с увреждания от “Българската Коледа” дава шанс на момче с прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен да ходи на училище във Велико Търново. 15-годишният Пресиян учи в гимназията по електроника

Синята светлина води до хронично безсъние

До 2021 г. продажбата на сънотворни ще скочи до 11,9 млрд. долара годишно “В София например, в центъра и на другите големи градове всички билбордове и уличните лампи, които в повечето случаи не са поставени по правилен начин, пречат на човешкия сън”, казва Венцислав Димитров, който е част от Националния институт по астрономия към БАН.

Колко да струва лъчелението на онкоболните? Лекарите и касата договарят цените в сряда

Колко да се заплаща за лъчелечението на онкоболни пациенти, ще продължат да обсъждат лекарският съюз и здравната каса в сряда. Това обясни вчера д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация, след събора ѝ. Делегатите гласуваха да се подпише нов рамков договор за 2019 г., който предвижда повече направления за прегледи при специалист и

Само за ден умряха част от фазаните, пуснати в Ловния парк

Само ден след като в Ловния парк в София бяха пуснати 120 фазана, част от птиците са умрели. Това сигнализираха във фейсбук граждани, видели труповете. Фазаните бяха пуснати в парка по инициатива на Съюза на ловците и риболовците за 120-годишнината от създаването му и на столичния район “Изгрев”. Във фейсбук в петък се появиха призиви при

Оцелелият при ужаса в "Ечемишка": Вината за инцидента ще се размие

„С днешна дата мисля, че няма да има пак виновни, защото са много хора и не мога да осъдят всички”, сподели пред Нова тв оцелелият след ужаса в тунел "Ечемишка" Николай Николов. Затова и не чака правосъдие. Тогава той загуби своята сестра при откачането от тавана на една от лампите в тунела. Николай признава,

Проверяват посмъртно шефа на КАТ в Казанлък за корупция (Обзор)

Простреляното в главата тяло бе открито поне 38 часа след смъртта на Тодор Николов"С най-голямо съжаление казвам, че моите вътрешни притеснения се потвърдиха. А именно, че колегата Тодор Николов е сложил край на живота си". С тези думи на извънреден брифинг в петък вечер в родното село на мъртвия Бузовград директорът на ОДМВР в Стара Загора старши

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Борисов: Страх ме е от война и от мигрантска вълна

Едни избори струват 50 милиона. Защо да го даваме? Май месец ще има европейски избори, ще видим кой колко струва. Така отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос дали може да подаде оставка пак, в предаването "Панорама" на БНТ. "БСП, с кого ще управлявате, като "Обединените патриоти" сега така ги торпилирате? Къде ви е правителството в сянка?

Борисов: Никога не съм бил срещу президента. Разбрахме се за главсек на МВР

Нито веднъж не съм застанал срещу президента. Вярно е, че той си харесва много БСП, факт е, че го подкрепят непрекъснато, но това си е негово право. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването на БНТ "Панорама". И обяви, че е подал име за главен секретар на МВР на държавния глава, а той го е одобрил.

Пачки и револвер край тялото на шефа на КАТ, убил се с един куршум (Обзор)

Тодор Николов бе намерен мъртъв в мерцедеса си в безлюдна гориста местност Пачки с пари и незаконен револвер в кобур са открити на 30 метра от трупа на началника на КАТ в Казанлък Тодор Николов, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов след огледа на местопрестъплението. Още не е ясно на кого са странните находки до мястото,

Борисов: Балансирам между Меркел и Орбан. Шенген ще се гледа през март

Опитвам се да балансирам между крайните настроения в ЕС, не да съм само зад Меркел или само зад Орбан. Италия, Гърция, Кипър, Вишеградската четворка са много активни. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред "Панорама". Темата миграция е тежката тема в двете посоки. Помолих Жан-Клод Юнкер всяка от държавите външни граници колко трафиканти е

Щастлив край на издирването на Цветан - спасителите го откриха жив и здрав край Ощава

Издирването на Цветан Найденов в Пирин завърши със щастлив край - планинските спасители го откриха в района на село Ощава. Спасителите от Сандански тръгнаха на нощна акция по издирване на туриста в Пирин, тръгнал на преход без храна и вода, в името на благородна кауза. Цветан Найденов замина на преход от с.

Ректорът на СУ Атанас Герджиков: Днес проблемът с болница "Лозенец" се реши

Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на премиера Борисов да я запази като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на СУ „Св.Климент Охридски“. Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ ректорът на Алма матер проф. Атанас Герджиков. "Планът болница „Лозенец“ да се преструктурира в педиатрична би

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber