Наредбата от 1994 г. не позволява да се учи с компютри

https://www.24chasa.bg/novini/article/7085524 Наредбата от 1994 г. не позволява да се учи с компютри Наредбата от 1994 г. не позволява да се учи с компютри www.24chasa.bg
Гергана Паси и еврокомисарката Мария Габриел изслушаха думите на ректора на СУ Анастас Герджиков.

68% от учителите в 18-о СУ минали курсове в Китай и Южна Корея

Наредба 9 - за компютърното обучение в училищата, е от 1994 г. Това обяви Десислава Цокова от Видин по време на кръглата маса "Учители за дигитално образование", организирана от "24 часа" и VIVACOM. Документът ограничава обучението с абсурдни изисквания за площ в кабинетите и норматив деца за група.

Практически тази остаряла наредба спъва възможността децата в час да се обучават с компютри, таблети или телефони, обясни тя.

68% от преподавателите в столичното 18-о училище са минали обучение през различни програми на "Еразъм+" - в Китай и други държави, съобщи директорката Величка Стойчева. Но предупреди, че с оглед темповете на развитие на дигиталните технологии там, където колегите й били преди 3-4 години, вече е различно и те трябвало да отидат пак, за да са в крак с новостите. "Учителите трябва да се самообучават, всяка година да добавят нови мерки - да наблюдават и да ги внасят", каза тя. За целта в 18-о заплатите били с около 20% над средните в образованието.

Павлин Петков, директор на Математическата гимназия във Варна, настоя за трансфериране на положителните учителски практики и да се създадат условия за роботика. Както и на учителите, които създават дигитални уроци да бъдат намалени нармативите за оффлайн преподаване.

Има много учебни материали, създадени от деца, с подкрепата на IT специалисти. Всички материали са изобретени според интересите на децата и са отворени за ползване от всички. Учениците подписват декларация, с която предоставят за свободно ползване свои продукти, разказа Ангел Ангелов от Шумен.

"Преди 10 г. смятахме, че към съществуващата образователна система трябва да добавим дигитални умения. Новият проблем е трудно решим. Според мен не съществува проблем за дигитални умения, всички ще имат такива. Истинският проблем, е че дигиталното образование е образованието изобщо и за това не сме готови. Животът ни изпреварва. Всичко трябва да се промени. Трябват спешни мерки" Това каза на дискусията "Учители за дигитално образование" ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. 

Започнахме този важен разговор, подкрепи го и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Той допълни, че иска да направи от 5-годишната си дъщеря дигитален човек. Акцентът според него е върху икономическото значение на дигиталността. ИТ секторът е най-бързо развиващият се в Софи. 40 000 души са заети в този сектор само в София, с най-добрите възнаградения и се радват на най-висок жизнен стандарт. "Учителите са ключови фигури и имат историческата мисия да въведат следващото поколение в дигиталния свят по най-добрия начин", каза още Тодор Чобанов. Според него децата на 3-4 години вече са в дигиталния свят и е много важен въпросът за дигиталната сигурности. Нуждаем се от законов документ, който да гарантира сигурността на децата в интернет. 

Според заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловди децата вече са дигитални потребители още преди да влязат в класната стая. В класната стая пък попадат в нова среда. В Пловдив 50-60% от децата вече имат лични акаунти. В града имало над 20 сертифицирани учители, а 500 преподаватели минали поне един курс. 

В столичното 30-о средно училище "Братя Миладинови", в което 90 учители преподават на 950 ученици, вече работят само с електронен дневник. 3 години са поддържали едновременно дневник на хартия и електронния, обясни директорката Атанаска Рейха.

"Още в предучилищна възраст въведохме интерактивни дъски. Резултатите са големи. Приложението на тези продукти дава възможност децата да са активни участници в процеса на обучението - и при рехабилитация на слуха, и при развитие на речта", включи се Севдалина Джонгарска, директор на специализираното средно училище и детска градина за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев. Тя допълни, че развитието на  слуховите им възможности води до социализация и интеграция. В средния курс прилагат работа с таблети по определени предмети. Резултати имаме, всяка година ги отчитаме. Нашите учители използват материалите, съобразени с особеностите на децата с увреден слух. 

Учител от 3-о училище в София попита министъра на образованието Красимир Вълчев ще бъдат ли обучени началните учители, за да могат спокойно да преподават компютърно моделиране. "Направихме обучение, но това не е достатъчно, трябва да проведем допълнително обучение", отговори министърът. Според него обучението трябва да бъде както по национални програми, така и за сметка на училищния бюджет. "Инвестиции в учителите и иновации в учителите. Тези две "и" са най-важни. Учителят е този, който ще продължи да създава, да вдъхновява, да провокира въображението, отколкото да е посредник между детето и знанията. Не трябва да забравяме значението на традиционните методи. Необходим е микс. Трябва да възпитаме децата на дигатална медийна грамотност да отсеят полезното от не толкова полезното", каза още министър Красимир Вълчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

В МУ-Варна над 1600 чужденци намират отлични условия за обучение, наука и професионална реализация

Д-р Екатерина Бомерт – специализант и докторант във Варна, участва в екипа, разработил първия биопродукт у нас за лечение на роговица. Д-р Щефан Баарфус - асистент в катедрата по психиатрия на Медицински университет – Варна и практикуващ специалист в клиниката по психиатрия в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна.

Студентите от специалност ”Социален мениджмънт” – с широки възможности за професионална реализация

Хуманната специалност на ТУ-Варна с обучаваща катедра „Социални и правни науки” е класирана в челната тройка на рейтинга на висшите учебни заведения в България за направлението „Социални дейности”. От създаването й през 2007 година до сега с тази специалност са дипломирани над 500 социални работници.

ТУ - Варна и нанотехнологиите - новата индустриална революция

Катедра „Електротехника и електротехнологии” спечели отличие по време на традиционния Месец на науката в Технически университет – Варна за проекта „Подобряване на характеристиките на тоководещи шини на комплектни комутационни устройства, чрез нанасяне на многослойни покрития“. Каква практическа същност и усилия на перподаватели и студенти се крият

Бъдещи дизайнери от ТУ – Варна майсторски съчетават естетика и функционалност в силикатни форми

Третокурсниците от специалност „Индустриален дизайн“* подредиха представителна изложба „Дизайн на силикатни форми“ в арт галерията на ТУ – Варна. В експозицията са показани графики и скици като етапи от работата и завършени проекти – витражи, декорация върху фаянс и обемни изделия от стъкло с декоративен елемент,

МОН готви 17 национални програми за развитие на образованието за 76 млн. лева

За 2019 г. Министерството на образованието и науката подготви 17 национални програми за развитието на образованието за около 76 милиона лева. Четири от програмите са изцяло нови, но в някои от програмите има нови модули и дейности, съобщи на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и добави,

ТУ – Варна във времето на автомобилното технологично надграждане

Високите технологии - не само белязаните със знака IT, станаха основна характеристика на последните десетилетия. Автомобилната промишленост също е сред секторите, които често минават в скоростната лента на технологичната надпревара. Но техниката, колкото и да е съвършена, си остава терен с много рискове за неподготвените и неспазващите

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Родители: Училището става интересно с видеоуроци (Видео)

В България дигитални учебници няма, програмата пък не е от 21-и век Видеоуроците ще направят училището интересно и полезно за децата. Около това мнение се обединиха родителите от над 20 училища, които участваха в третата дискусия от инициативата „Образование 4.0“ на „24 часа“ и „Виваком“. Преди разговора на родителите такива се проведоха и с

Заниманията по интереси на учениците ще се предлагат в електронна платформа до 28 януари

Въвеждат се нови регламенти, свързани със заниманията по интереси и финансирането им в държавните и общинските училища със средства от бюджета. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Промените в наредбите за приобщаващото образование и за финансирането на институциите предвиждат заниманията да се организират в

Махат модулите от малката матура след 7-и клас

920 лв. става стартовата заплата на начинаещ учител Изпитът след 7-и клас вече няма да се провежда на два модула - задължителен и по желание, а ще е цялостен. Първата част беше задължителна заради националното външно оценяване, а на втората се отговаряше по желание за кандидатстване в елитна гимназия.

Обучението в Технически университет – София – гаранция за успешна професионална реализация

В наши дни висшето образование не е просто достатъчно условие, а една от многото задължителни предпоставки за успешна професионална реализация. Това е ясно очертана тенденция, не само в България, но и в световен мащаб. Все по-лесният достъп до висше образование, наличието на широк избор от специалности,

Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет: Деца помагат на деца да се пазят в интернет с програмата „Киберскаут”

Мрежа от над 1200 деца в цялата страна е на разположение на техните връстници при проблем в интернет благодарение на обучителната програма на Националния център за безопасен интернет и Теленор - Какво представлява програмата „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор? - За вече 13-те години работа на Центъра за безопасен

Проф. Веселин Благоев заместник-ректор на Висшето училище по мениджмънт, Варна: Обучението при нас и във Великобритания е с еднакво качество имаме

Най-висок индекс на намиране на работа на завършилите „Администрация и мениджмънт“ студенти за 2017 - Проф. Благоев, висшето училище по мениджмънт заема челни места в различни класации по показатели за качество на учебния материал, международна ориентация, студентска мобилност и т.н., как постигате тези успехи?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber