Ще следят и курсовете за шофьори с камери (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7082692 Ще следят и курсовете за шофьори с камери (Обзор) Ще следят и курсовете за шофьори с камери (Обзор) www.24chasa.bg
Матю Болдуин, Росен Желязков и Младен Маринов (от лявно на дясно) по време на конференцията в НДК.  СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Матю Болдуин, Росен Желязков и Младен Маринов (от лявно на дясно) по време на конференцията в НДК. СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

95% от катастрофите са по вина на водачите. Младен Маринов: Агресията на пътя е заразна. Държавата и гражданите трябва да се справим заедно

Изпитът за шофьорска книжка да е само със специални държавни автомобили, кормуването по време на курса да се следи с електронна система, както и да се засили контролът над тези, които изпитват - това са част от идеите, които сподели във вторник транспортният министър Росен Желязков на конференция, организирана от МВР и Европейската харта за пътна безопасност. Според министъра така няма да има фиктивни курсове и изпити, а шофьорите ще излизат на пътя подготвени.

“96% от катастрофите в страната са заради човешки грешки, 95% по вина на шофьорите. По-голяма част от тях може да не се случват. Агресивното поведение на пътя е заразно. Държавните институции не могат да се справят сами, затова е нужно участието и на гражданското общество в каузата да намалим жертвите по пътя. Този проблем се използва за политика, което е ненужно”, каза вътрешнит министър Младен Маринов. 

Той посочи, че от началото на годината при катастрофи са загинали 24 деца - един учебен клас. Тревожните тенденции са, че загиват ученици, млади хора и все повече на възраст над 64 г. Ще се прави и нова стратегия за пътна безопасност за периода 2021-2030 г. Старата, която е от 2010 до 2020 г., предвиждаше намалявяне на убитите при катастрофи на 388 в края на периода.

“Все още сме далеч от тези цифри, макар и в последните години жертвите да намаляват. Необходимо е изграждане на транспортна система, която ще препятства грешките на шофьорите”, каза министър Маринов. На срещата си с европейския координатор Матю Болдуин МВР шефът е посочил, че до 12 декември ще внесе в правителството конкретни мерки за подобряване на безопасността на движението до 2020 г. Повече камери за скорост и инфраструктурни решения ще бъдат част от тях.

“По-сигурни автомобили и пътища и използване на предпазни средства са водещите направления в работата на ЕК”, заявил Болдуин.

“Хората повтарят едни и същи грешки на пътя въпреки стратегията от 2011 г. Там се предвиждаше увеличаване на глобите и превенция, но това явно не е достатъчно. Новата стратегия трябва да повлияе върху поведението на участниците в движението, безопасност на пътната инфраструктура, техническата изправност на автомобилите и подготовката на шофьорите”, заяви и транспортният министър Росен Желязков.

Той каза, че още има опити за кандидати за шофьорски книжки с фалшиви лични карти, което няма да се случва, след като се свържат системите на автомобилната администрация и МВР. Контролът върху практическите изпити обаче ще е акцент в мерките на транспортното министерство срещу войната по пътищата.

Обмисля се обучението и изпитите отново да се върнат на полигон, както и маршрутите да се задават от система на случаен принцип за всеки кандидат. Сега има съмнения, че за някои се избират по-лесни, за да могат да вземат изпита без проблеми. Ще има и звена, които ще контролират и оценяват работата на тези, които изпитват кандидатите. Има идея да се намали броят на въпросите на теория и да се въведе втора част на изпита с видеоказуси. При тях ще се следи реакцията на изпитваните в различни ситуации.

Законодателни промени предвиждат автосервизите да дават 6 месеца гаранция за ремонтите и да се следи произходът на частите.

Предвидено е заснемане на показанията на километража и съхранение на изображението при годишен технически преглед. В стикерите ще бъде внедрен чип за дистанционно четене на данните, като те ще бъдат с различни цветове и ще показват нивото на замърсяване от автомобилите.

Министър Желязков още веднъж посочи, че контролната дейност на автомобилната администрация ще бъде прехвърлена към МВР с предложение за промяна в законите.

54 часа по пътна безопасност в училище

56 часа на година по пътна безопасност предвижда нова учебна програма на министерството на образованието, каза по време на конференцията зам.-министърът Таня Михайлова. Освен това ситуации от движението по пътищата ще се разиграват и в детските градини.

“Трябва да направим пътищата по-сигурни. Никой не иска да има празна класна стая или сълзи в очите на дете, което е загубило родителите си”, каза Таня Михайлова. И сега министерството е партньор с МВР, Българския червен кръст и Съюза на автомобилистите в много инициативи и кампании. На техни експерти министерството ще разчита за обучението по пътна безопасност в училище. Занятията ще се провеждат в часа на класния от 1-и до 12-и клас.

“8 години от живота ни минават на пътя. Той трябва да бъде като наш дом”, каза инж. Алекси Кесяков, секретар на комисията по пътна безопасност към МВР, който е дългогодишен радетел на идеята за въвеждане на задължително обучение на децата в училищата.

Нова наредба ще осигурява качество при проектиране на пътища и контрол

Високи стандарти при проектирането на пътната инфраструктура се въвеждат с нова наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза на форума зам.-министър Малина Крумова. “Целта е да се гарантира безопасна среда, за да може при грешка на водача да няма нараняване”, каза Крумова.

Наредбата към Закона за пътищата ще повиши качеството при строителството и поддръжката на шосетата, както и контрола върху фирмите изпълнители на обществени поръчки. Темата става актуална, след като автобус падна в пропаст край Своге и загинаха 18 души.

С документа се въвеждат норми за безопасно преминаване от кръстовища към пътни участъци, нови изисквания за отводняване и други. Изискванията са съобразени и отговарят на европейските директиви.

Толсистемата пък ще осигури пари за ремонт и поддръжка на пътищата, защитни съоръжения по тях, маркировка.

“От нас зависи дали по ремонтирания път ще караме със съобразена скорост", каза още Крумова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Постът на Иво Христов за шествието.

Смут: Радев повежда граждани, негов човек зове: Да го подкрепим. После - няма втори план, само почит към Левски

За първи път шествие от килията до бесилото на Апостола Интрига за целта на мероприятието тръгна от фейсбук, където Радев обяви събитието, а бившият шеф на кабинета му Иво Христов излезе със странния призив “Да подкрепим президента!” Организатор е Общобългарският комитет “Васил Левски”, още вицето на Плевнелиев - Маргарита Попова

Поставят до 12 души на ден под карантина - всички идват от Азия

Поставят до 12 души на ден под карантина - всички идват от Азия

Може ли да се пие китайски чай и да се ядат храни оттам, питат на телефона за коронавируса Между 8 и 12 души всеки ден биват поставяни под 14-дневна домашна карантина заради коронавируса. Средно толкова е броят на пристигащите у нас от страни от Азия, а тази мярка се прилага при всички, завръщащи се от там

Жоро Шопа (в средата) вече е в България.

Нови 8,7 млн. лв. неплатени данъци търси Горанов от милионерите Арабаджиеви (Обзор)

Съдът не уважи искането на финансовото министерство да бъде граждански ищец, за да не се затрудни процесът. Ведомството може да заведе друго дело Жоро Шопа, който криеше семейството в Испания, се прибра у нас, разследват го за пране на пари заедно с хотелиерите Специализираният наказателен съд отказа на Министерството на финансите да бъде

Мараджиев показа оферти на агенции за недвижими имоти за това, колко струват апартаментите в Слънчев бряг.

Лошо ли е да си богат? Пита кмет след сигнал за милиони и си тръгна като лидер на ГЕРБ в Пловдив (Обзор)

Не съм приватизатор - направих фабрика на гола поляна, после реших да я продам на сина, обясни градоначалникът на Стамболийски на извънредна пресконференция след тв разследване Георги Мараджиев е обвинен от общински съветник и бизнесмен, че направил фиктивна сделка в семейството си, за да “превърти пари”

София плаща на АПИ, за да няма винетки за селата

София плаща на АПИ, за да няма винетки за селата

Нови табели по пътища в районите “Кремиковци”, “Панчарево”, “Нови Искър” и “Банкя” предупреждават, че преминаването се плаща Нови табели, които предупреждават шофьорите, че за ползването на пътя се изисква платена винетна такса, стреснаха софиянци, живеещи в околностите на столицата. Те са поставени по пътища в районите “Кремиковци”, “Нови Искър”

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев седяха маса до маса на 30-ия рожден ден на КНСБ.

Забавяме темпото за еврото, докато всички не са съгласни (Видео, обзор)

До края на април институциите максимално да обясняват, заръча премиерът Борисов България може да забави кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и съответно приемането на еврото като валута, докато няма абсолютен консенсус, защото народът не е напълно убеден. Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник вечер

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Ветко и Маринела Арабаджиеви

Арабаджиеви катастрофираха с линейка на софийския затвор (Обновена)

Неприятен инцидент сполетя Ветко и Маринела Арабаджиеви след края на разпоредителното заседание в специализирания съд във вторник. Линейката на Главна дирекция на местата за лишаване от свобода, която превозва съпрузите от софийския затвор до специализирания съд и обратно, катастрофира на кръстовището на бул. “Дондуков” и ул. “Раковски”

СНИМКА: Архив

Парламентът изслушва двама министри за мерките срещу коронавируса

Парламентът ще изслуша министрите на здравеопазването и на вътрешните работи Кирил Ананиев и Младен Маринов относно мерките, които се предприемат срещу разпространение на коронавируса в България. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Изслушването е по предложение на ПГ "Воля - български родолюбци"

Валери Симеонов СНИМКА: Архив

Валери Симеонов: Няма да коментирам руските ченгета, ще се оцапам

"Да се защитавам пред кого? Пред руските ченгета? Няма да падна на това ниво. Това са хора, които работят с хибридна информация, с хибридни форми на обработка на общественото мнение. Да влизаш във война и в диалог с тях е като... Имаше една приказка: "Да влезеш в борба с нещо си, което ще те оцапа и ще му направиш удоволствие

Кирил Добрев: Конфликтите в БСП трябва да бъдат потушени максимално бързо

Кирил Добрев: Конфликтите в БСП трябва да бъдат потушени максимално бързо

Персоналният въпрос за лидерството трябва да е последен, а не първи „Вътрешнопартийната кампания за избор на председател на БСП е възможност, която не бива да пропиляваме. В идеен план трябва да очертаем приоритетите за следващите години, в политически - как да спечелим следващите избори, когато и да са те

Маринела и Ветко Арабаджиеви СНИМКА: Архив

Съдът отказа иск на финансовото министерство за 10 млн. срещу Арабаджиеви

С разочарование за държавата тръгна делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. На първото заседание от процеса съдът отказа да присъедини иск за 10 милиона от министерството на финансите. Според подателите обвиняемите трябва да платят тези пари на държавата по три отделни задължения, предава Нова тв

СНИМКА: Архив

Работната група в НС без съгласие по нито един въпрос за машинния вот

Ремонтът на Изборния кодекс забуксува. Работната група за промяна на изборните правила не постигна съгласие по нито един въпрос, свързан с машинния вот още на прага на дейността си. Това съобщиха представители на групата, които заседаваха повече от три часа на закрито заседание в Народното събрание, предава БНР

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber