Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7064679 Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си www.24chasa.bg

 Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт

“Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас.

“През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в България, които правеха детски кътове. Оттам започна да има по-голямо търсене и нужда от изграждане на такива площадки и да се финансират такива проекти, а все още нямаше фирми в България, които предлагат детски съоръжения.

Още тогава ние работехме по холандски стандарти, които се прилагаха в Европа, а в България още не бяха приети, защото не бяхме членки на ЕС”, разказва Анелия Георгиева, собственик на “Металпласт инженеринг”.

През 2006 г. фирмата се преструктурира, тъй като започва да изработва и съоръжения от метал. Увеличават се и инвестициите и производителността. В момента тя е съсредоточена основно в изпълнението на обществени поръчки, като само около 10% от работата им е за частни проекти.

Фирмата е специализирана освен в направата на детски площадки и в производство на парково оборудване и спортни площадки - от проектирането до въвеждане в експлоатация и издаване на доклад за съответствие съгласно наредбите. Оборудването включва ударопоглъщащи настилки, люлки, пързалки, комбинирани, спортни тематични съоръжения, пейки, кошчета, огради, както и тревни, акрилни и каучукови настилки за всякакви видове спорт.

“Когато почнахме да строим, във фирмата работеха 10 човека, след това направихме още една допълнителна производствена база за 20 души, в момента сме около 60 човека.

Занимаваме се с разнообразни съпътстващи дейности - имаме дърводелски цех, фабрика за метални и пластмасови изделия, камери за боядисване и довършващ сектор, в който се комплектуват всички тези детайли. Имаме и хора, които работят на терен - монтажни групи, които инсталират съоръженията. Сега искаме да разширим втората база с 2/3 до пълния ѝ капацитет”, споделя Анелия Георгиева. Производствените бази се намират в Русе върху собствен терен с площ над 7000 кв. м.

Това разширение ще се осъществи чрез кредит от Fibank. Той е на стойност 400 хил. лв., 100 хил. лв. са отпуснати в резерв като гаранция с опция за още 300 до 500 хил. лв. за рефинансиране на друга кредитна линия. С една част от парите ще се финансира и проект за 4 млн. лв., върху който фирмата работи.

Освен в България “Металпласт инженеринг” изпълнява поръчки и за чужбина. Те са основно за Румъния - в момента компанията прави 30 детски градини там. Имат проекти и в Гърция и Кипър, но по-малко, тъй като експедицията е по-сложна.

“Ние работим с материал, който е специално за детски съоръжения, Той е вносен, от Германия, като ние бяхме първите, които започнахме да го използваме в България. Той не изисква никаква поддръжка от гледна точка на боядисване, не може да се счупи. Стараем се една община да няма допълнителни разходи по поддръжката на площадките, те могат да издържат поне 5 години”, категорична е Анелия Георгиева.

Наследниците на собственичката вече също работят в превърналата се в семейна компания. Единият ѝ син е завършил промишлен дизайн и се занимава именно с това, а другият - с работата с клиенти, организацията по доставки и монтажите.

Всеки един проект на “Металпласт инженеринг” е индивидуален и различен. “Не сме връщали клиент, който да има собствен проект и да не сме го изпълнили. Има фирми, които искат брандирани пейки или направени спрямо тяхното лого или с техните цветове. Сега например работим за една тец, където правим площадка със съоръжение с три коминчета като истинска електроцентрала”, казва Георгиева.

За избора на банка партньор тя разказва, че фирмата работи с Fibank едва от няколко месеца. " Клиенти сме на Fibank от тази година. Бяхме клиенти на друга банка, но предвид, че оборотите и работата ни растат, се наложи да увеличим и кредитните ресурси. Експозицията ни беше твърде висока за кредитния отдел, в който бяхме, а от друга страна пък - твърде ниска, за да минем към корпоративни клиенти, затова решихме да се прехвърлим. Във Fibank предоговорихме и преструктурирахме доста от кредитите си. Консултантите ни помогнаха много с прехвърлянето и документацията, нещата се случиха изключително бързо. Много съм доволна от обслужването.

Имахме и личен ипотечен кредит в друга банка, който също прехвърлихме, защото условията във Fibank бяха много добри и ни спестиха много като лихви", споделя Анелия Георгиева.

За нея успехът представлява добрият баланс между нещата в личен план и в работата: "Когато си успял да отгледаш и възпиташ деца, които продължават да развиват твоите идеи и планове и не бягат в чужбина, когато до себе си имаш човек, с който от 25 години изграждате свое семейство и бизнес и се подкрепяте, когато си в хармония с хората около теб и това нещо го пренесеш в бизнеса и по същия начин поддържаш коректни и добронамерине отношения със служителите си и бизнес партньорите, тогава виждаш и тяхното добро отношение и уважение. Когато се обърнеш назад и видиш, че всичко е изградено стъпка по стъпка, и как в началото, не си си представял и помислял даже да мечтаеш, че може да стигнеш до тук - може би това е успех".

Собственичката разказва, че за семейството им никога не е съществувала дилемата дали да останат в България или да заминат в чужбина. "Никога не сме си помисляли, че имаме някакъв друг вариант освен да работим в Българя. Така са се случили нещата, въпреки трудностите,не сме се отказали и след като сме стигнали до един етап, сме решили, че трябва да продължим и да развиваме започнатото", категорична е Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

6,1 млн. лв. дават на 10 фирми

6,1 млн. лв. дават на 10 фирми като безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на осигурителни и здравни вноски за новопостъпили работници. Договорите с дружествата са свързани със сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Става въпрос за “Мултивак България Продакшън”, “Булпрос Консултинг”, “Ролпласт Груп”

Фед намали леко лихвите

Управлението за федерален резерв на САЩ - Фед, обяви днес леко понижение на водещите си лихви, което става за втори път в рамките на два месеца, съобщиха световните агенции. Централната банка на САЩ намали водещите си лихви с четвърт пункт и сега те са в диапазона от 1,75 до 2 процента, предаде БНР. Фед повиши леко прогнозата си за растеж за тази

От утре започват “Балкански поток”, 308 км тръби ще са готови до 1 януари (Обзор)

Борисов: С Русия отношенията ни са делови и от взаимна изгода Бойко Борисов посочи ползите: ще печелим от транзитни такси, в следващите 20 години приходите на “Булгартрансгаз” ще се увеличат двойно От утре започва строежът на газопреносната инфраструктура през България от границата с Турция до тази със Сърбия

София привлича инвеститори с четири нови индустриални зони

София ще привлича инвеститори с четири нови индустриални зони. Най-голямата ще е на територията на “Кремиковци”, “Нови Искър” и “Връбница”. Това е нашата надежда за привличането на стратегически инвеститор в града, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с Германо-Българската индустриално-търговска камара  и фондация "Конрад Аденауер"

В Тибет започна строителството на най-високата в света електромрежа

Във вторник в Тибетския автономен район бе даден стартът на най-високия в света проект за пренос и трансформиране на енергия. С обща дължина от 1 689 км, той тръгва от гр. Шигадзе и стига до префектура Нгари, простирайки се през замръзнали и необитавани земи, предава Радио "Китай". За реализирането на проекта са необходими общо 7,

Приходите от е-винетки до момента са над 325 млн.лв.

Проф. Асенов: Готови сме да организираме обучения на бизнеса за тол системата в изнесени демонстрационни центрове До момента са продадени над 6, 5 млн. електронни винетки на стойност повече от 325 млн. лв. За сравнение за цялата 2018 година приходите от винетки са 357 млн. лв. В летните месеци има съществен ръст в постъпленията от транзитния

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Монтана въвежда умно управление на отпадъците

Договор за въвеждане на онлайн система за умно управление на отпадъците подписаха кметът на Монтана Златко Живков и старшият директор „Корпоративни продажби” на А1 Иван Иванов. „Надявам се тази система да оптимизира услугата за сметосъбиране максимално , заяви Живков. Върху 747 контейнера в различните зони на Монтана са поставени датчици

В област Добрич се строят 13 жилищни сгради с 32 апартамента

През второто тримесечие на 2019 г. местните администрации на територията на област Добрич са издали разрешителни за строеж на 32 жилищни сгради със 110 жилища в тях и с 9581 кв. м разгъната застроена площ и на 36 други сгради с 11 438 кв. м такава площ - съобщават от отдел „Статистически изследвания”-Добрич

България и Република Корея ще си сътрудничат в развитието на транспорта и бизнеса

Правителството прие Решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към министъра на икономиката и Агенция за насърчаване на търговията и инвестициите на Република Корея (KOTRA). Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното

България е на челните места в привличането на инвестиции по плана "Юнкер"

Създаденият по плана „Юнкер“ Европейски фонд за стратегически инвестиции се очаква да мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции, стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд

Търговските преговори едва ли ще преодолеят разделението между САЩ и Китай

Представители на САЩ и Китай ще възобновят търговските преговори в края на седмицата, но всяко споразумение, което най-големите световни икономики биха постигнали се очаква да бъде повърхностно решение на проблема. Търговската война се задълбочи в политическа и идеологическа битка, която отива далеч отвъд митата, коментират търговски експерти,

Борисов: От утре започва строежът на Балкански поток от саудитската компания „Аркад" (Обновена)

От утре започва строежа на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница, след като „Булгартрансгаз" и саудитската компания „Аркад" подписаха договор в Министерския съвет. Тя е част от така нар. Балкански поток. Тръбите са на 90% на пристанищата в България и от утре започват да ги разпръскват по трасетата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber