Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7064679 Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си www.24chasa.bg

 Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт

“Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас.

“През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в България, които правеха детски кътове. Оттам започна да има по-голямо търсене и нужда от изграждане на такива площадки и да се финансират такива проекти, а все още нямаше фирми в България, които предлагат детски съоръжения.

Още тогава ние работехме по холандски стандарти, които се прилагаха в Европа, а в България още не бяха приети, защото не бяхме членки на ЕС”, разказва Анелия Георгиева, собственик на “Металпласт инженеринг”.

През 2006 г. фирмата се преструктурира, тъй като започва да изработва и съоръжения от метал. Увеличават се и инвестициите и производителността. В момента тя е съсредоточена основно в изпълнението на обществени поръчки, като само около 10% от работата им е за частни проекти.

Фирмата е специализирана освен в направата на детски площадки и в производство на парково оборудване и спортни площадки - от проектирането до въвеждане в експлоатация и издаване на доклад за съответствие съгласно наредбите. Оборудването включва ударопоглъщащи настилки, люлки, пързалки, комбинирани, спортни тематични съоръжения, пейки, кошчета, огради, както и тревни, акрилни и каучукови настилки за всякакви видове спорт.

“Когато почнахме да строим, във фирмата работеха 10 човека, след това направихме още една допълнителна производствена база за 20 души, в момента сме около 60 човека.

Занимаваме се с разнообразни съпътстващи дейности - имаме дърводелски цех, фабрика за метални и пластмасови изделия, камери за боядисване и довършващ сектор, в който се комплектуват всички тези детайли. Имаме и хора, които работят на терен - монтажни групи, които инсталират съоръженията. Сега искаме да разширим втората база с 2/3 до пълния ѝ капацитет”, споделя Анелия Георгиева. Производствените бази се намират в Русе върху собствен терен с площ над 7000 кв. м.

Това разширение ще се осъществи чрез кредит от Fibank. Той е на стойност 400 хил. лв., 100 хил. лв. са отпуснати в резерв като гаранция с опция за още 300 до 500 хил. лв. за рефинансиране на друга кредитна линия. С една част от парите ще се финансира и проект за 4 млн. лв., върху който фирмата работи.

Освен в България “Металпласт инженеринг” изпълнява поръчки и за чужбина. Те са основно за Румъния - в момента компанията прави 30 детски градини там. Имат проекти и в Гърция и Кипър, но по-малко, тъй като експедицията е по-сложна.

“Ние работим с материал, който е специално за детски съоръжения, Той е вносен, от Германия, като ние бяхме първите, които започнахме да го използваме в България. Той не изисква никаква поддръжка от гледна точка на боядисване, не може да се счупи. Стараем се една община да няма допълнителни разходи по поддръжката на площадките, те могат да издържат поне 5 години”, категорична е Анелия Георгиева.

Наследниците на собственичката вече също работят в превърналата се в семейна компания. Единият ѝ син е завършил промишлен дизайн и се занимава именно с това, а другият - с работата с клиенти, организацията по доставки и монтажите.

Всеки един проект на “Металпласт инженеринг” е индивидуален и различен. “Не сме връщали клиент, който да има собствен проект и да не сме го изпълнили. Има фирми, които искат брандирани пейки или направени спрямо тяхното лого или с техните цветове. Сега например работим за една тец, където правим площадка със съоръжение с три коминчета като истинска електроцентрала”, казва Георгиева.

За избора на банка партньор тя разказва, че фирмата работи с Fibank едва от няколко месеца. " Клиенти сме на Fibank от тази година. Бяхме клиенти на друга банка, но предвид, че оборотите и работата ни растат, се наложи да увеличим и кредитните ресурси. Експозицията ни беше твърде висока за кредитния отдел, в който бяхме, а от друга страна пък - твърде ниска, за да минем към корпоративни клиенти, затова решихме да се прехвърлим. Във Fibank предоговорихме и преструктурирахме доста от кредитите си. Консултантите ни помогнаха много с прехвърлянето и документацията, нещата се случиха изключително бързо. Много съм доволна от обслужването.

Имахме и личен ипотечен кредит в друга банка, който също прехвърлихме, защото условията във Fibank бяха много добри и ни спестиха много като лихви", споделя Анелия Георгиева.

За нея успехът представлява добрият баланс между нещата в личен план и в работата: "Когато си успял да отгледаш и възпиташ деца, които продължават да развиват твоите идеи и планове и не бягат в чужбина, когато до себе си имаш човек, с който от 25 години изграждате свое семейство и бизнес и се подкрепяте, когато си в хармония с хората около теб и това нещо го пренесеш в бизнеса и по същия начин поддържаш коректни и добронамерине отношения със служителите си и бизнес партньорите, тогава виждаш и тяхното добро отношение и уважение. Когато се обърнеш назад и видиш, че всичко е изградено стъпка по стъпка, и как в началото, не си си представял и помислял даже да мечтаеш, че може да стигнеш до тук - може би това е успех".

Собственичката разказва, че за семейството им никога не е съществувала дилемата дали да останат в България или да заминат в чужбина. "Никога не сме си помисляли, че имаме някакъв друг вариант освен да работим в Българя. Така са се случили нещата, въпреки трудностите,не сме се отказали и след като сме стигнали до един етап, сме решили, че трябва да продължим и да развиваме започнатото", категорична е Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българинът Печев купи голфа на Гергов в Равно поле, беше китайски

Голф и спа комплексът „Света София“ до Елин Пелин има нов собственик. Чуждестранните инвеститори от „България дивелопмънт холдингс лимитед“ продадоха недвижимия имот на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев. За сделката става ясно от документи в търговския регистър, вписани на 20 юни.

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, обявени от Европейската комисия. Те не установяват задължително разминаване в качеството, както и не откриват някакви тенденции по географски принцип, съобщиха от ЕК.

Азербайджан очаква да свърже газовата си система с хъба “Балкан”

Република Азербайджан разчита на българския газов хъб “Балкан”, за да снабдява със синьо гориво не само Европейския съюз, но и страните от Западните Балкани. Това заяви външният министър на Азербайджан Елмар Мамадяров, който се срещна със заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева,

Спират движението по 5 км от пътя Калотина - Сливница от 26 юни

Ограничението е за строителството на бъдещата АМ „Европа“ От 26 юни (сряда) се спира движението по близо 5 км участък от път I-8 Калотина - Сливница, като трафикът се насочва по стария път Калотина - София. Ограничаването на превозните средства в участъка от км 15+600 до км 20+940 е за изграждането на отсечка от бъдещата автомагистрала „Европа“,

Благотворителна инициатива „Жълти стотинки“ в подкрепа на младите олимпийци по природни науки

До края на юни се набират партньори на кампанията VIVACOM стартира „Операция „Жълти стотинки“. До края на юни се набират партньори на дарителската инициатива - поканени са всички компании, за които образованието на младите хора е ценност. Средствата се набират в магазините на VIVACOM и търговските обекти на партньорите.

Путин удължи забраната за внос на храни от ЕС до края на 2020 година

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за удължаване на забраната за внос на храни от Европейския съюз до края на 2020 година, предаде Ройтерс. Агенцията припомня, че Русия наложи ембарго върху широк спектър от вносни стоки от ЕС и други страни през 2014 г. в отговор на международните санкции,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Проверяват 15 къщи за гости в Кюстендилско

Нови проверки на къщи за гости започнаха днес. Инспекторите оглеждат имоти в Сапарева баня, съобщи Нова ТВ. Служителите на Областната дирекция по земеделие в Кюстендил проверяват документациите и това дали обектите се използват по предназначение. В областта ще бъдат проверени общо 15 къщи, които все още се намират в мониторинговия период.

Немското издание Handelsblatt: "Фолксваген" реши заводът да е край Измир

Vоlkѕwаgеn АG e взeл пpeдвapитeлнo peшeниe нoвият зaвoд в Изтoчнa Бългapия дa бъдe в Typция, твъpди гepмaнcкoтo дeлoвo издaниe Наndеlѕblаtt, цитирано от money.bg. Paзгoвopитe oбaчe вce oщe нe ca пpиключили. B нaдпpeвapaтa зa инвecтициятa, кoятo ce oчaквa дa бъдe в paзмep нa нaд €1,3 милиapдa и дa oтвopи нaд 5 000 paбoтни мecтa, e и Бългapия.

Застрахователи изплащат обезщетения за жертви и ламарини по 3 млн. лева на ден

Методика за неимуществените вреди още няма  Гаранционният фонд готов само с доклад Компенсациите - високи, полиците - евтини, търсят варианти да не поскъпват По 3,1 млн. на ден изплащат застрахователните компании като обезщетения. За 2018 г. в касите им са влезли 2,5 млрд. лв., а изплатените компенсации са 1,13 млрд. лв.

Летим директно от София до 150 града по света

Нови директни маршрути са част от офертата на MAG за концесията на летище София Греъм Фъргюсън е директор по корпоративно развитие на Manchester Airport Group (MAG) и отговаря за идентифицирането на нови възможности за управление на летища по целия свят, за чието развитие компанията би могла да допринесе.

Курсът на турската лира скочи след повторните избори за кмет на Истанбул

Турската лира поскъпна спрямо долара в началото на днешната търговия след повторните избори за кмет на Истанбул, при които опозицията спечели най-големия град в Турция, предаде Асошиейтед прес. Доларът се котираше при курс 5,717 лири за долар, което е повишение с близо 2 на сто, предаде БТА. Часове по-рано опозиционният кандидат Екрем Имамоглу

Фирми без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни

Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите, съобщиха от пресцентъра на НАП. 30 юни 2019 г. е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber