Контрабандата на цигари в България най-ниска в ЕС, падна до 4,7% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7063799 Контрабандата на цигари в България най-ниска в ЕС, падна до 4,7% (Обзор) Контрабандата на цигари в България най-ниска в ЕС, падна до 4,7% (Обзор) www.24chasa.bg

Контрабандните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г. Това показват данните от последното проучване, поръчано от инициативата “Срещу незаконната търговия”, която обединява производители и вносители на цигари у нас.

В същото време това е и най-ниското ниво на консумация на контрабандни цигари, постигано в ЕС.

През същото второ тримесечие на 2017 г. в Португалия, Италия и Чехия контрабандните цигари са били по-малко от тези, отчетени тогава в България, но

една година

по-късно

делът им у нас е най-ниският в Европа, съобщиха от инициативата с уточнение, че за две от страните - Румъния и Германия, данните все още не са готови (виж графиката).

Проучването е правено през май, когато

от заведения,

кошчета

за боклук

и по улиците

са събирани празни кутии. Както и преди това е правено в 20 града на страната, в които живее около 47% от населението на България. (Как се прави изследването и колко цигари са открити при него виж по-надолу.)

Въпреки усилията през последните години Хасково продължава да е градът с най-голяма контрабанда на цигари, която в момента е 15,3%. Но в Свиленград, където преди 7-8 години контрабандата беше около 44%, в

момента тя

е спаднала

до 10%

Има и градове, в които консумацията на цигари без бандерол се увеличава, вместо да намалява. Такива са Велико Търново и Плевен, където за последните години делът на незаконните цигари се е вдигнал двойно. Въпреки това вече никъде в България няма населено място, в което почти половината продадени цигари да са от неизвестни марки, без бандерол и без платен акциз.

За първи път през второто тримесечие на 2018 г. у нас са се появили нелегални цигари

с надписи на

гръцки и турски

Обяснението е, че най-вероятно те се внасят от туристи, тъй като са намирани най-вече в градове в Южна България. Също за първи път у нас се появяват нелегални цигари, произведени в Гърция.

Обикновено те се произвеждат в

Сърбия,

Македония,

Турция

или производителят им не може да се установи.

Обикновено контрабандните цигари са от марки, които нямат аналози в законната търговия и са специално създадени за нелегална търговия.

Имитиращите известни марки са много малко, защото фалшифицирането е трудно.

Представителите на компаниите, участващи в инициативата, приветстваха усилията на държавните органи и подчертаха, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството, което води до все по-устойчиви резултати. Те обаче призоваха

въпреки успехите

усилията да

продължат

Очаква се през май догодина у нас да се въведе системата за маркиране и проследяване на цигарите от производителя до купувача и цигарените компании изразиха увереност, че срокът ще бъде спазен.

Освен това от бизнеса за пореден път казаха, че са доволни от акцизната политика на държавата и настояха предвидимостта в законовата среда да продължи.

 

У нас събират от боклука 5800 кутии в 20 града, в едни и същи квартали

Проучването на контрабандната търговия с цигари чрез събиране на празни опаковки е създадено преди около 20 години и оттогава е единственият начин, по който може да се установи какъв е делът на нелегално търгуваните цигари на даден пазар. У нас се прави за първи път през 2007 г. от една от чуждите цигарени компании, но от 2010 г. е възприето от всички в бранша.

Празните кутии се събират от улиците и контейнерите за боклук. Не се събират обаче от гари, стадиони и летища, защото оттам минават хора от друго населено място. При определяне на датите за събиране се избягват празници, които също могат да повлияят на резултата.

Броят на кутиите е пропорционален на населението на града. Например в Стара Загора се събират по 231 празни кутии, а в София - по 1764. В цялата страна - 5800.

Градовете са винаги едни и същи, дори кварталите, от които се събират. Те са определени на статистически принцип, така че да има представителност. Събират се всички кутии, независимо от марката и производителя.

След това се анализират. Всяка опаковка се поставя в отделен плик, на който се пише мястото, от което е взета и датата. В център за обработка на данните, празните кутии се почистват, изсушават и баркодовете им се сканират. Ако бъдат разпознати, се изпращат на производителя, който може най-сигурно да определи дали е фалшива или истинска.

Ако скенерът не разпознава опаковката или няма баркод, опаковката се преглежда от специалисти, които трябва да определят откъде е дошла. У нас проучването се извършва в 20 града с общо 3,38 млн. жители, т.е. около 47,1% от населението.

Борисов за успехите срещу контрабандата: Това е директен удар срещу корупцията

По същия начин прокуратурата работела и за горивата, алкохола, месата и захарните изделия

Успехите в борбата с контрабандната търговия на цигари са директен удар срещу корупцията в страната, заяви при представянето на последните данни за цигарената търговия премиерът Бойко Борисов.

“Борбата срещу контрабандата е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха не само политическата среда. За да се случи всичко това, задължително трябва да има митничар, граничар, бопаджия, прокурор, съдия и, разбира се - политически чадър”, каза премиерът.

Той изтъкна, че само напоследък у нас са разкрити четири нелегални фабрики за цигари, а българските органи са помогнали за разкриването в чужбина на цели 16 такива производства.

“Направихме изключително успешни реализации в чужбина с Европол и партньорските служби. Там изпращаха български заготовки - тютюн, консумативи. В Испания направихме няколко реализации - огромни фабрики за милиони евра. От 2016 г. в Европа са реализирани 16 фабрики по международния обмен и двустранното сътрудничеството между службите. Повече от година и половина преследваме тези фабрики и не можем да стигнем до тях. Оказа се, че работят изключително конспиративно. Докарват работници от Молдова и Украйна. Оборудвали помещение, където работниците спят, хранят се, спортуват и не излизат, а след като свърши работата по производството, биват връщани в страните си”, обясни Борисов.

“Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля. Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате, веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото, когато се конфискуват “Майбах” и “Ролс-Ройс”, това е болезнено. Но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че всеки да спазва закона”, каза Борисов.

“По същия начин се работи за горивата, алкохола, месата и захарните изделия. От самото начало прокурорът е вътре в разследването”, каза още премиерът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Росен Желязков ще провери строежа на магистралата Ниш-София

Министърът на транспорта Росен Желязков е на официално посещение в Сърбия. Желязков ще се срещне със сръбския вицепремиер и министър на строителството и транспорта Зорана Михайлович. Двамата ще инспектират строителството на автомагистралата от Ниш до София, предава БНТ. Магистралата е завършена до Цариброд,

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

България и Турция са сред най-евтините дестинации в Европа за семейна почивка през лятото, пише британският "Дейли таймс". Други изгодни места за ваканция са португалският Алгавре и Коста дел Сол в Испания.  Според изданието, най-големият разход за хората по време на почивката са парите, които харчат в ресторанти за храна  - средно семействата

"Стандард енд Пуърс" запази рейтинга на Русия на равнище "BBB-" при стабилна прогноза

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) потвърди суверенния кредитен рейтинг на Русия на равнище "BBB-" със стабилна прогноза, предават ТАСС и БТА, като се позова на съобщение на S&P. Можем да предприемем негативно действие в близките 24 месеца, в случай, че настъпят геополитически събития,

Търговията със селскостопанска продукция между Китай и страните от „Един пояс, един път" бележи стабилен ръст

Търговията на Китай със селскостопански продукти от страните в инициативата „Един пояс, един път" бележи ръст за 2018 г., като обемът и е бил 77 милиарда долара, съобщиха от Министерството на земеделието и селските райони в петък. Китай е стартирал повече от 650 инвестиционна проекта в селското стопанство на стойност 9,44 милиарда долара,

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Изпълнителният директор на минната компания инж. Делчо Николов описа рецептата за успех на дружеството - инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от амбициозни хора и професионалисти Инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от млади и амбициозни хора и професионалисти. Това е рецептата за успех на “Асарел-Медет” АД,

632 лв. годишно печелят допълнително нископлатените, ако не плащат данък (Обзор)

Ако се въведе необлагаем минимум за доход, равен на минималната заплата, всеки работещ на нея ще има допълнителен доход от 632 лв. за година. Така председателят на КНСБ Пламен Димитров анонсира исканите от синдиката промени в данъчната политика. Дискусията с финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Официално: Избраха Васил Грудев за новия шеф на фонд "Земеделие", бивш министър е

Днес, на свое заседание, Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ избра ново ръководство на Фонда. За изпълнителен директор на ДФЗ е избран бившият земеделски министър Васил Грудев. По-рано през деня стана ясно, че досегашният изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков подава оставка.

Минималната заплата става 610 лв., ако бизнес и синдикати не се договорят (обновена)

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова - началник на отдел "Жизнено равнище и демографска политика" в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево. Сега тя е 560 лева, предава Канал 3.  Докато с нарастването на минималната работна заплата вървим добре,

Двама безработни се конкурират за едно работно място в Добричка област

През първите шест месеца на 2019 г. на работа в област Добрич са постъпили 5036 безработни лица. Само през месец юни 2019 г. в трудова заетост са устроени 681 безработни лица - показват данните на Агенцията по заетостта-Варна. Значителен е делът на реализираните на първичния трудов пазар – 88,3% от общия брой започнали работа лица.

2,1 млрд. лв. допълнително дадоха депутатите на Министерство на отбраната

Парламентът актуализира държавния бюджет за 2019 г. и увеличи разходите по бюджета на Министерството на отбраната с 2,1 млрд. лева. Промените в Закона за държавния бюджет на Република България /ЗДБРБ/ за 2019 г. бяха приети на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание. На първо четене измененията бяха подкрепени от 117 народни

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Фармацевтичната и агрохимическата компания Bayer може да разчита на намаляване на глобата в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели. Съд в Оукланд заяви в четвъртък (местно време), че общо около 2 милиарда щатски долара (1,8 милиарда евро),

Аутсорсинг сделките на китайски компании се увеличават стабилно

Според публикуваните от Министерството на търговията данни през първата половина на тази година сключените сделки за аутсосринг на китайски компании с техни чуждестранни партньори са на стойност 709,98 милиарда юана, а реализираните – 405,94 милиарда юана, предава Радио "Китай". Увеличението е съответно с 29,3% и 11,5%.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber