Проф. Иван Илчев: Бях против баща ми да става министър на Виденов, но съм съгласен с оценката му за Лилов: Самовлюбен егоист

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054937 Проф. Иван Илчев: Бях против баща ми да става министър на Виденов, но съм съгласен с оценката му за Лилов: Самовлюбен егоист Проф. Иван Илчев: Бях против баща ми да става министър на Виденов, но съм съгласен с оценката му за Лилов: Самовлюбен егоист www.24chasa.bg
Проф. Иван Илчев

 

В дневниците по-ясно

Акад. Илчо Димитров е министър и преди, и след 1989 г.

личи истинската същност

Жан Виденов е премиер от 25.1. 1995 г. до 11. 2. 1997 г.

на човека и нещата

 

Отскоро на пазара е книгата “Илчо Димитров в правителството на Жан Виденов”. Тя е дело на издателство “Захарий Стоянов”. Проф. Иван Илчев е подготвил за печат част от дневниците на своя баща, тук те обхващат периода 5 януари 1995 - 4 март 1997 г.

- Проф. Илчев, защо решихте да издадете дневниците на вашия баща акад. Илчо Димитров?

- Поради две главни причини. Първата е, че това е мой синовен дълг. И второ, тъй като самият аз съм историк, ценя изключително много дневниците, които в повечето случаи са много по-искрени и честни от спомените.

В спомените човек се описва такъв, какъвто иска да бъде, докато в дневниците често забравя какъв би искал да бъде и много по-ясно личи неговата истинска същност.

- В издадения том е обхванат периодът на управлението на БСП начело с Жан Виденов - от 5 януари 1995 до 4 март 1997 г. И книгата е цели 879 страници! Умишлено ли избрахте точно този период?

- Да, защото това е един от най-дискутираните периоди в най-новата ни история. И защото ми се струва, че тези години са все още най-интересни за съвременниците. Разбира се, би било интересно да се сравни с периода, когато баща ми е министър преди 1989 г., но се съмнявам, че ще ми стигнат силите да направя това. Баща ми пишеше на ръка с доста нечетлив почерк върху годишните календари, които преди Нова година раздаваха държавните организации и институции. Той получаваше такива годишници от ЦК на БКП. Дневниците са написани върху 32 годишника. Това, което излиза сега, се съдържа в 4 от тях.

- Това първите дневници ли са, които обработвате и издавате?

- Поначало в България не сме разглезени от дневници на политици. Но това не е първият дневник, който издавам.

Издавал съм дневниците

на англичаните

братя Бъкстон

за техните пътувания в България. Имах късмета преди години да открия дневника на д-р Васил Радославов - министър-председателя на България по време на Първата световна война. И за мен беше изключително интересно да сравнявам спомените на д-р Радославов за този период и дневника. При това дневникът му имаше два варианта - основният беше до известна степен цензуриран от самия автор, но вътре в него имаше листчета от най-ранния вариант, при това нецензурирани.

- Дневниците, както и мемоарите са доста субективен жанр. Ще повярва ли читателят на разказаното от баща ви в тези записки?

- Дневникът дава един личен поглед към събитията и именно затова е ценен. Поначало представата на историците за събитията се базира на сумирани лични представи на тези събития на техните съвременници. Така че от тази гледна точка дневникът е много ценен. Баща ми не е бил във висшия партиен ешелон тогава, но е бил във високите етажи на изпълнителната власт. Тоест от първо лице е можел да наблюдава как функционира властта в България.

- Защо с такава упоритост всеки ден акад. Димитров е записвал?

- Едно от нещата, които баща ми беше направил за първи път в България, е, че като млад 30-годишен учен посещава все още живите тогава дейци на буржоазния режим в страната. И внимателно записва техните разкази особено за периода на Втората световна война.

На базата на тези разказа и, разбира се, на материалите в архивите, вестниците и т.н. той пише книгата “Буржоазната опозиция в България през Втората световна война”, в която доказва, че противно на пропагандата тогава в България има една много силна демократична опозиция, която не е фашистка, но, разбира се, не е и комунистическа. И мисля, че оттогава у него се заражда това уважение към разказа. Започва да пише дневник още като студент, но го изоставя. Писал е малко и през 70-те години.

И някъде през 1982 г.

започва да пише всеки ден

- Много ме впечатли написаното, че Жан Виденов не умеел да организира работата по заседанията на Министерския съвет и те продължавали по 4-5 и повече часа, като обсъждали неща, които би трябвало да бъдат подготвени още на експертно ниво...

- Вероятно е било така. Не съм присъствал, не мога да кажа.

- Кое според вас е най-скандално от написаното за Жан Виденов?

- Мисля, че скандални признания няма, още повече че аз на моменти виждам как баща ми се е отнасял с топлота към Виденов. Като към син, защото разликата им е много голяма. Тогава Жан е бил 32-33-годишен, а той - на 64-65. Трябва да призная, че аз като съвременник на събитията не питая нежна любов към премиера Виденов, за мен той беше малко странен...

- Ето какво пише акад. Димитров на едно място: “Жан почти не се усмихва - изглежда като болен, мрачен, сериозен, измъчен...”

- Въпрос на характер. От друга страна, в дневника нееднократно се признава личното му безкористие. Както и че това, което прави, мисли, че го прави за България, а не с оглед на някакви политически цели. Човек е по-сложен. Не е снимка, сложена на стената - той е пълнокръвен, има отрицателни страни, има положителни черти. Това е и ценното на дневника - защото може да се види как в един момент надделяват отрицателните черти, но в друг момент - положителните.

- На друго място авторът пише за Виденов: “Аз единствен го раздразвам и изкарвам от обичайната му флегматичност...”.

- Сигурно е било така, нямам представа. Пак казвам - въпрос на характер. Аз никога не съм контактувал с Жан Виденов и това, което зная от видяното по телевизията, е, че той действително рядко се усмихваше, беше мрачен обикновено.

- Жан Виденов обади ли ви се след излизането на книгата?

- Не знам дали знае, че е излязла такава книга. Писах му по имейла да го поканя за представянето на 27 септември от 17,30 часа в аулата на Софийския университет.

- Кой ще я представи?

- Проф. Искра Баева, която като историк също се занимава с този период, и тогавашният председател на Народното събрание акад. Благовест Сендов. И двамата приеха поканата да я представят.

- Мисля, че и акад. Сендов няма да бъде много доволен от написаното за него в дневника. Представя го например като много амбициозен за власт човек...

- Има ли нещо лошо в това, стига човекът да има качества да упражнява властта. Ако човек не е амбициозен, няма да направи нищо. Да не мислите, че Левски не е бил амбициозен?! Ако не беше, нямаше да бъде тази фигура, която е сега в българската история.

Въпросът е, както се казваше в една съветска кинокомедия:

“Выпем за то, чтобы наши

желания совпадали с

нашими возможностями!”

В случая с Благовест Сендов имаме амбициозен, но много интелигентен човек, познаващ коридорите на властта... Какво лошо?

- Е, има и един морален момент. Ухажваш една политическа сила, тя те отхвърля и ти се прилепваш към друга...

- Не бих казал, че това го имаме в случая... Действително тук имаме амбициозен и интелигентен човек, който смята, че може да направи нещо за това общество и тази държава. Да не забравяме, че акад. Сендов е бил ректор на Софийския университет и председател на БАН и на двете места е направил немалко.

- Баща ви беше ли амбициозен за власт?

- Не мисля. По-скоро имаше нещо от младежките му ремсови години - че човек е длъжен да прави нещо в полза на обществото. Независимо какво му коства това на него самия. Със сестра ми бяхме категорично против да приеме поканата за министър. Той се оправдаваше точно с това, че трябва да се направи нещо и че ако всеки се дърпа назад, какво ще стане с тази държава.

- Вие намесихте ли се по някакъв начин в текста на дневниците? Съкратихте ли нещо, редактирахте ли?

- Не. Единствено съкратих две-три изречения, написани вероятно в момент на голямо раздразнение и насочени към човек, за когото зная, че е от най-добрите му приятели.

- Обадиха ли ви се “герои” от дневниците, недоволни от написаното за тях?

- Не, напротив. Обадиха ми се хора, останали много доволни от книгата. Но обикновено е така - обаждат ти се, за да те хвалят, и много рядко да те критикуват лично. Критикуват зад гърба ти. Освен това аз не съм автор, нека да се разберем.

- Има обаче негативни характеристики от баща ви за много известни хора. За Александър Лилов например пише: “Все неудовлетворен, безкрайно амбициозен човек, самовлюбен егоист, с никого не се сработва...”

- Ако питате за моето мнение, то в случая съвпада с това на баща ми.

- А съвпада ли написаното, “фюрерските амбиции” на проф. Николай Василев, който пиянствал в министерството и гонел комунистите от там?

- Малко познавах Николай Василев в периода, когато беше активно в политиката. Но в последните години от живота си той се държеше изключително добре и приятелски с мен.

- Георги Пирински е обрисуван като “един сфинкс”...

- Да, обаче се признава интелигентността му. Пак повтарям - това е ценното, че хората не са едноизмерни, а са показани с плюсовете и минусите им.

- Какъв съвет или “ключ” бихте дали на хората, които ще седнат да четат тази интересна книга?

- Нека да видят един всекидневен

поглед към дейността

на правителството

на Жан Виденов

и на ситуацията в България тогава. Погледът на човек, който от материална гледна точка е по-добре, отколкото е средният българин, но който вижда кризата и пропастта, към която се търкаля България.

- Карате баща ви от дома му за правителстваната болница “Лозенец”. Преди да излезете, той посочва към най-горната лавица на библиотеката и ви казва: “Дневникът е там - нали знаеш?”. Какво всъщност искаше да ви каже?

- Ние бяхме говорили и преди това. Баща ми много държеше на дневниците си и искаше те да видят бял свят. Но той самият никога не започна да ги подготвя за печат. А аз се заех с тях, когато престанах да бъда ректор на СУ. Преди това нямах време.

- Вие водите ли си дневник?

- Не. Много малко хора имат желязната воля да си водят дневници. Поне по мои впечатления...

ОТКЪС от книгата

1995 г.: съблазните на

властта оформиха в БСП

различни групировки

24 януари 1995 г. - вторник

Какво ми падна или пък сам си стоварих на главата! Главно моето име стана център на възраженията около състава на правителството (донякъде и на Пирински) като бивш министър на Живков (!) и най-вече като идеолог на възродителния процес. В някои вестници изявления на политици около кандидат-министрите: някои ме поставят сред “попаденията”, вкл. Луджев, АСП...

Но други - като главен пример, че правителството е връщане назад. В това число и “Народен съюз” - Мозер, Савов, без да цитират изрично името ми, но така, че да се разбере, че имат предвид точно мен. Доган - много остър, като сочи само моето име. Вечерта по телевизията тези изявления се повтаряха. Бе съобщено за специална декларация на ДПС против участието ми в правителството.

Обаждаха ми се информирани лица (Г. Йорданов, Стр. Димитров) да ме предупреждават, че на утрешното заседание на парламента ще бъда атакуван главно аз. За ДПС реакцията е естествена - толкова време водя борба с тях като антиконституционна партия, та би било странно те да не използват случая. В едно интервю преди време Ибрахим Татарлъ бе казал, че не били опасни за тях националистически организации, а аз и Николай Генчев.

(...) Сутринта ИБ на БСП и проектоправителството обсъждат програмна декларация. Преди шест месеца се правеха хвалебствени изявления, че БСП е готова с програма за управление, че разполага с най-подготвени кадри. Оказа се, че тепърва се обсъждат принципни проблеми, а и съставът не беше определен особено лесно и особено убедително.

Следобед “министрите” се представихме пред парламентарната група - ние формулирахме концепциите си, те питаха и съветваха. Една излишна процедура. Моите думи се приеха много добре, но вниманието, естествено, беше насочено към стопанските министерства...

1 февруари 1995 г.

Посети ме Сашо Томов (политикът Александър Томов - бел. ред.) - огорчен от неуспеха си, търси вината в БСП, можел да бъде на мястото на Жан сега, но заел последователна позиция, която го сблъскала и с Андрей (Луканов), и с Лилов. През 1990-91 г. Лилов най-много настоявал за изключване и съд над Гошо Атанасов, бил извънредно мнителен - зад всякаква забележка или препоръка търсел намерение срещу него лично и т.н. Изключително активен е Благо (акад. Благовест Сендов - бел. ред.) За петнайсетина дни се налага като една от основните политически фигури. Избира прояви, които създават популярност, а и умее чрез медиите да налага един изгоден за целите си образ.

(...) В БСП постепенно се оформят различни групировки, което е естествено пред съблазните на властта (единството се поддържаше от опасността). Този процес може да скъси живота на правителството повече, отколкото самата му политика Отделянето на депутати - отцепници от БСП или коалиционни съюзници, лесно ще съкрати крехкото мнозинство. В правителството са включени само 2-ма - 3-ма души от апарата при кандидатите от ИБ, някои с качества. На Жан ще му е по-лесно да ръководи екип, който не е свързан с партийните структури, и би се занимавал с ресорите си, не с политика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Руският хакер Настра арестуван във Варна за измама със $ 7 млн. в САЩ

Щатски прокурор и ФБР пристигнаха в морската ни столица, за да помогнат при разследването Александър Жуков имал българска лична карта 38-годишният руски гражданин Александър Жуков, известен в родината си с прякора Настра, бе арестуван във Варна на 6 ноември по искане на американските власти. Той е обявен за международно издирване от ФБР за

Кметовете: Не правителството, а ние искаме по-висок данък за коли, които тровят въздуха

ДАНИЕЛ ПАНОВ ЖИВКО ТОДОРОВ 53 ст. на месец ще е увеличението за 31-годишен опел “Корса” Всички общини в България стоят твърдо зад промяната на данъчната ставка и увеличението на налога за цапащите коли. Затова Националното сдружение на общините (НСОРБ) настоява за среща с президента Румен Радев,

Българите под 6 млн. през 2040 г. според най-мрачния сценарий (Обзор)

БАН с 200 мерки и 3 варианта на прогноза, само раждаемостта не чупи тренда Населението на България намалява с бързи темпове, като най-вероятно ще падне до 6,52 млн. през 2040 г. Това е заключението от проучване на екип от Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) при БАН. В песимистичния вариант се прогнозират 5,86 млн.

Пуснаха движението през пътен възел "Даскалово" и по магистрала "Люлин"

Пуснато е движението през пътния възел "Даскалово" и по автомагистрала "Люлин", съобщи БТА. Протестиращите перничани се оттеглиха. Недоволните граждани настояха за по-висок стандарт на живот, реформи в правителството, спиране разграбването на страната и създаване на условия, които да върнат в родината работещите в чужбина.

Румен Радев се срещна със Стефан Данаилов по повод 2 години от изборната победа

Държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на инициативния комитет, издигнал неговата кандидатура на президентските избори през 2016 г., проф. Стефан Данаилов, по повод навършването на две години от спечелената изборна победа. Това съобщиха от прессекретариата на

Недоволни перничани затвориха автомагистрала "Люлин"

С възгласи "Много сме, силни сме" около 300 перничани блокираха автомагистрала "Люлин" непосредствено след пътен възел "Даскалово", съобщи БТА. Движението е спряно и в двете посоки. Недоволните преминаха пеша разстоянието от пернишкия квартал "Изток" до автомагистралата. Те издигат искания за оставка на правителството.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Германка, омъжена за грък, е жената, открита мъртва в кола в Петрич, самоубила се

Трупът на 55 годишната бе намерен в автомобила и зад сградата на пожарната в града, вчера следобед Германка, омъжена за грък е жената ,която в късния следобед вчера бе намерена мъртва в автомобила си. 55-годишната, Ангела Майер, е с двойно гражданство и от дълги години живее и работи в Серес, Гърция, съобщава struma.com.

Сблъсък между 3 коли затрудни движението на изхода на Пловдив към Хасково

Движението на изхода на Пловдив в посока Хасково е затруднено, съобщиха от пресцентъра на полицията, цитирани от БТА. Малко след 17,00 часа на моста на река Чая са се ударили три автомобила. По първоначални данни няма сериозно пострадали. До изтегляне на колите движението е временно ограничено.   

Румъния ще почиства снега от "Дунав мост" тази зима

Румънската страна ще има ангажимента да почиства снега от "Дунав мост" тази зима. Това съобщиха от областната управа в Русе, цитирани от БТА. През миналия зимен сезон почистването на съоръжението се извършваше от нашата страна. Според подписан протокол между двете държави то се осъществява на ротационен принцип.

Намалявал броят на регистрираните инциденти с ученици

Намалява броят на регистрираните инциденти с ученици през изминалата учебна година, заяви по време на дискусия срещу насилието заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Това съобщиха от пресцентъра на МОН, цитирани от БТА. Данните сочат, че намалява и насилието върху деца спрямо предходната година.

Възвръщането на Южна Добруджа било много добре защитен дипломатически ход

Проф. д. и. н. Антонина Кузманова, която е ръководител на националната научна конференция „Добруджа в края на първата световна война”, провеждаща се в Добрич днес и утре, с над 50-години професионален път, посветен на изследването на Добруджанския въпрос, на въпроса „Има ли нещо неказано по темата”,

Паргов: Време е за равносметка какво спечелихме и загубихме за 13 г. в НАТО

БСП - София поднови дискусията за необходимостта от доктрина за национална сигурност "България е член на НАТО вече 13 години. Някой направи ли досега равносметка какво спечели и какво загуби държавата ни от това? Въпросът зададе председателят на БСП - София Калоян Паргов по време на дискусия на тема "Има ли нужда от нова концепция за националната

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber