Само ние имаме Кръстова гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054909 Само ние имаме Кръстова гора Само ние имаме Кръстова гора www.24chasa.bg
Поглед към Кръстова гора

В Родопите е вградена

символиката на

Константин Велики праща майка си Елена да търси разпятието.

Христовото разпятие

Елена с животворящия кръст в базиликата "Св. Петър" в Рим.

Днес е Кръстовден, в който християнството скланя глава пред разпятието. Реликви от Христовия кръст са пръснати по широкия свят. Споменът за светинята е съхранен и у нас. Само ние имаме Кръстова гора.

Гробът Господен в Йерусалим

Тя издига клони към небето близо до родопското село Борово. Според библейски историци Исус е прикован на разпятие от борово дърво.

Синодалната палата

Римляните обръщат цели гори в инструмент за мъчителна смърт. Само по време на обсадата на Йерусалим през 66-70 г. дневно са разпъвани около 500 жертви.

Парчето от кръста, което проф. Божидар Димитров показа през 2009 г.

Търсенето

на Светия кръст

Той е наричан още Честен и Животворен. Именуват го кръст Господен, кръст на истината и Дърво на живота. Символ е на победата на Христос над сатаната. Като символ сменя рибата на ранните християни.

След целувката на Юда в Гетсиманската градина Исус е осъден по “кратката процедура”. Така както днес съдят апашите. За 24 часа неговото дело минава през пет инстанции. Пилат си измива ръцете и Спасителя тръгва към Голгота. Разпнат е между двама разбойници.

Константин Велики първи се сеща за реликвите около сакралната смърт. Императорът легализира християнството и праща майка си Елена да търси светините. Тя пристига в Йерусалим през 326 г. Вижда, че над гроба Господен е вдигнат езически храм.

Елена нарежда

да съборят

поруганието

После сочи на работниците да копаят надолу. Показват се три кръста. Кой е на Исус и кои са на разбойниците?

Според римския историк Руфинус загадката е решена по следния начин. Умираща жена докосва трите кръста. Два пъти нищо не се случва, при третия се изправя на крака. Така е идентифициран Животворният кръст.

Той е нарязан на парчета, някои остават в Йерусалим, основното е пренесено в Константинопол. След превземането на града от османските турци реликвата влиза в султанската съкровищница.

Легендата гласи, че руският цар пратил богати дарове на падишаха. Заръчал на хората си: “Като поиска и той да ви даде подаръци за мене, кажете му, че вашият цар не желае нищо друго освен дървения кръст, който е научил, че се пази в съкровищницата ви.”

Султанът харизал

на царя реликвата

“Що си сторил? - рекла майка му. - Знаеш ли, че този кръст крепеше твоята власт и сила. Веднага пусни потеря подир московците и го върни!”

Главата на империята послушал майка си, но преследвачите останали с празни ръце. Московците потънали в дебрите на Родопа планина и станали неоткриваеми. Тук изкачили днешния връх Кръстов, където имало български манастир. Дали на монасите Христовата светиня да я скрият докато мине бедата.

Скоро обаче манастирът бил бастисан от турците. Огън и сеч сринали Божията обител. Преди да се разбягат, черноризците успели да скрият, реликвата в подземен тайник. Така е поставено началото на култа към Честния кръст.

Родопският

Паисий

Това е атонският йеромонах Григорий, който пристига през 1838 г.

Отчето е с изключителни заслуги за пробуждането на Родопския ислямизиран край. Открива духовни огнища, които сеят просвета.

Историчката на Кръстова гора Мария Манолова пише: “В своите проповеди отец Григорий наричал Средните Родопи Кръстогорие или Кръстата гора. Той непрестанно убеждавал християните, че няма от какво да се боят и тревожат, тъй като те живеят в Кръстатата гора, която се закриля от Честния кръст и Господ и св. Богородица ще ги пазят!”

“Този факт - аргументира се тя - е потвърден в записките на неговата ученичка Рада Казалиева и в историческите изследвания и статии на Христо Попконстантинов, Андрей Печилков, Петър Маринов, Стефан Барбов, Мария Манолова, Иван Ставракиев, свещ. Константин Канев, свещ. Петър Станчев, Щильон Казалиев, Христо Гиневски.”

Видението

на Йорданчо

Йордан Стойчев е родом от село Ковачевица. Йорданчо, както му викат, бил странник. Бягал от светския живот, имал видения. През 1933 г. пристига в Борово.

Една нощ прекарва в бдение на връх Кръстов. Там звездите му разказват историята на землището. За кръста Господен, скрит в разрушения манастир. Небесен глас му заръчва да вдигне висок кръст на същото място.

Йорданчо се среща с цар Борис III. Докато му разказва преживяното, влиза офицер, който също “не е от мира сего”. На него му било обяснено как точно трябва да изглежда новият кръст. Решено е да се изработи 66-килограмова метална отливка.

На 1 май 1936 г. разпятието е осветено на източното възвишение на върха. “В края на водосвета - описва ритуала Манолова - на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се е намирало старото манастирско аязмо.”

Тодор Живков

стреля наоколо

В годините на зрелия социализъм Кръстова гора е част от ловното стопанство “Кормисош”. В района Тодор Живков стреля по едър дивеч. Не взема на мушка обаче кръста на Йорданчо, защото е православен комунист.

Сега Кръстова гора е култов комплекс от църкви, параклиси и монашески килии. Поклонниците влизат през арка, палят свещи, целуват икони, казват молитви. Извършват и други ритуали.

На Кръстовден най-ревностните вярващи пренощуват на тази осветена земя. Както приснопаметният Йорданчо.

Каквото сънуват, това ще им се случи, казва поверието. Денем събират камъчета, които наподобяват Христовия кръст.

Светият синод вижда в гората

“окултизъм”. Това е най-опасната

дума за ортодоксалните богослови

Кръстова гора е свидетелство за разминаването между Българската православна църква и миряните. Догматиката проповядва едно, народът скланя глава пред друго. Чернокапците не могат да го приобщят към себе си.

Богословите в Светия синод не признават Преподобна Стойна и Ванга. Двете незрящи пророчици били “врачки”, отсъждат ония с дебелите заплати от свещоливниците. Хората обаче ги имат за светици.

Същият е случаят с Кръстова гора, между клоните на която синодалните старци виждат да се провира злото.

В “Църковен вестник”

излезе статия като

в “Работническо дело”

Едно време партийният официоз громеше всяка стъпка встрани от научния комунизъм. Синодалният го направи срещу ония, които не зачитат догматичния катехизис. През 2002 г. “Църковен вестник” излезе със статията “Кръстова гора - предизвикателство и мисия”.

“Явлението Кръстова гора е едно предизвикателство за нашия църковен живот. Това е най-бързо развиващото се поклонническо средище у нас. Преди 15 години там не е ходил почти никой. Преди 10 години там е имало само една църквичка”, лъже църковният орган.

Дори когато гората вече е в свободна България, а Смолянско още е под османска власт, с риск на живота вярващи минават границата за поклонение.

Синодалното издание

продължава:

“Днес това е постоянно разрастващ се православен поклоннически комплекс с две църкви и 15 параклиса. Хиляди българи тръгват всеки петък към този родопски връх, за да присъстват на уникалната полунощна литургия под открито небе. В нито един храм или манастир в България не се събират толкова много люде всяка седмица, които да вземат участие в православно богослужение. Дошлите веднъж после се връщат втори, трети път. Какво ги привлича?”, питат журналистите в расо. “Преданието за средновековния манастир и за заровената част от Светия Христов кръст не се основава на никакви документи и исторически извори”, възмущават се те сякаш религията е научнообоснована.

По-нататък

четем:

“Мнозина тръгват към Кръстова гора с очаквания за свръхестествени “феномени” и небесни експлозии. Някои се отдават на странни действия като “зареждане” чрез прегръщане на дървета и промушване през клоните им. Други търсят и намират “енергетичните места”. Трети очертават с камъчета кръгове и лазят в тях на четири крака.”

“Подобни суеверия и окултистки практики, сергийките с парацърковен кич и кебапчийниците карат някои да поставят под въпрос православния характер на явлението.”

Думата “окултизъм” винаги е плашела ортодоксалните чернокапци. Тя съдържа мистика, която не могат да обяснят. “Парацърковен кич” пък е ново явление в българския език.

Сега богословите

влизат

в дълбочината

на проблема

“Но Кръстова гора не е завършена даденост, която да коментираме отстрани. Тя е един процес, в който ние - с действие или бездействие - участваме. Тя е това, което ние направим от нея. Това е най-жадното за мисионерство място в България. Защото десетките хиляди, които тръгват на път към него, се отправят към чудото на Кръста, т. е. към Христа. Далеч не всички от тях познават православието, но нали Лечителя е дошъл не за здравите, а за болните. Тъкмо затова е и спасителната православна проповед.”

Ето го пак новото словотворчество: “Парацърковният кич не се ражда на Кръстова гора. А ние, православните християни, можем да направим много, щото той да умира там.”

Финалът е пак

за проклетия

окултизъм

“На Кръстова гора окултизмът се опитва да дели мегдан с Православието. Нашата църква е призвана всеки път да удържа победата в този вечен двубой. Защото на това място тя е неоспорваният център чрез храмовете и литургията, докато окултистките практики са периферни. И още, защото тя е въоръжена с непобедимото оръжие на Светия кръст.”

Реликвите от

Перперикон

и Охрид

През Възраждането кервани българи пътуват до светите места да се поклонят на Божи гроб. Връщат се с титлата хаджия и планина от армагани. Освен вода от река Йордан, божигробски щампи и броеници има и “палестински кръстове”. Това са реликварии с парченца от разпятието.

През 2002 г. проф. Николай Овчаров откри такъв образец в подножието на Перперикон. Той обаче е далеч по-ранен, направата е от IX-X век. Върху едната страна на бронзовия кръст е стилизиран разпнатият Исус, на другата е Богородица.

В кухината специалистите откриха материя, наподобяваща дърво. Без съмнение с претенция за произход от Христовия кръст. Сега може да се види в църквата “Св. Успение Богородично” в Кърджали.

Според проф. Божидар Димитров друг реликварий е пратен лично от майка Елена в Охридската епископия Юстиниана Прима. “Няма съмнения за произхода на тази реликва”, категоричен е професорът.

Парчето от Честния кръст е около 10 сантиметра, положено в сребро с позлата. През Първата световна война е спасено в старите предели на България. Съхранявано е в секретния фонд на Националния исторически музей. През 2009 г. Божидар Димитров го извади на светло.

По стародавна традиция находката беше нарязана. Основната част отиде в Кръстова гора, другите заминаха по други краища на българската земя. Частица прибра и Вселенският патриарх срещу мощи на св. Власий.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

България е избрана за член на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие

На своята ХХІІІ-та Конференция днес Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) единодушно избра Република България за член на своя Изпълнителен съвет за периода 2019-2021 г. Изпълнителният съвет е най-висшият орган на ОЗХО. Това решение на Конференцията е признание за високия авторитет, с който страната ни се ползва в тази единствена по

Четирима са пострадали при дерайлирането на локомотив в Кресненското дефиле (обзор)

Пътнически влак делайрира край Симитли преди минути, научи "24 часа" от фактор в МВР. Пострадали са трима души - машиниста, началника на влака и още един човек, вероятно пътник. За щастие състоянието им не е сериозно. Предполага се, че причината за инцидента са метеорологичните условия и състоянието на релсите.

Влак за София дерайлира, машинистът е пострадал

Пътнически влак, пътуващ към София, дерайлира на около 3 км от симитлийското село Черниче. Пострадал е машинистът, но състоянието му още се уточнява. Сигнал за инцидента е подаден в 18:55 часа, съобщиха от ОД на МВР - Благоевград. Заради паднали скали на жп релсите локомотивът се е наклонил настрани и няколко от колелата са излезли извън релсите.

Патрулка се блъсна в кола в София, полицаи са пострадали (Обновена)

Няколко полицаи са пострадали, след като патрулка се блъсна в кола на кръстовището на бул."Тодор Александров" и ул."Опълченска" в София.Инцидентът е станал преди няколко минути. За сега не е ясна причината за катастрофата, знае се само, че полицаите са служители на столичното 3-то РУ. Не е ясно има ли пострадали от другата кола.

50 хил. лв. иска неродено, но заченато дете за смъртта на дядо си в катастрофа

4-членно семейство претендира обезщетение за блъснат на пешеходна пътека мъж, страдащ от олигофрения, за когото се грижили приживе Искови молби с нелепо съдържание за обезщетения за болки и страдания след смърт при катастрофи на практика са задръстили най-големия окръжен съд у нас - Софийския градски.

Временно се забранява влизането на автомобили в участък от ул. "Тодорини кукли"

От 08:00 часа на 20 ноември до 24:00 часа на 24 ноември 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Тодорини кукли" в участъка от бул. "Александър Екзарх" до ул. "Неофит Бозвели", съобщава пресцентърът на Столична община. За периода се променя маршрутът на автобусна линия номер 120, както следва: от ул.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Четвърти пореден протест в Кюстендил, броят на протестиращите намалява

Намаляха участниците в четвъртия поред протест в Кюстендил. Началото на шествието започна от Гаровия площад в града, откъдето се насочи по утвърдения маршрут - булевард "България", площад "Велбъжд", улиците "Демокрация" и "Цар Освободител". Крайната точка е кюстендилския квартал "Върташево", на изхода на Кюстендил, в посока ГКПП "Гюешево".

Протест за чист въздух и срещу лошото качество на живот се организира в Русе

Протест за чист въздух и лошото качество на живот се организира тази вечер пред сградата на общинската и областна администрации в Русе. Недоволството е също заради високите данъци и цените на застраховката "Гражданска отговорност". Протестиращите разпънаха транспарант с надпис "За отговорни управници". Те скандираха "Оставка" и "Мафия".

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт Патриотите са коалицията, която е най отворена пред медиите. Ние сме най-открити пред обществото. При нас няма задкулисие, така че какво става, се разбира веднага. Нарочно казвам това за оставката на Каракачанов пред медиите, за да ме чуе, защото иначе няма слух. Това каза Волен Сидеров пред БНТ.

Желязков: Хората протестират срещу неизпълнени очаквания от преди 10 години

Правото на протест е законно право на всеки. От една страна това е изява на недоволство, от друга - поставяне на условия. Разбира се никоя власт не обича протести, освирквания, но това е начин да се чуе гласът на протестиращия, а те са разнородни. Това заяви пред БНТ министърът на транспорта Росен Желязков.

Пиково потребление на ток след рязкото застудяване у нас

Пиково потребление на ток е измерено вчера в страната, съобщиха за "По света и у нас" от Енергийния системен оператор (ЕСО). Причината - снеговалежът и рязкото падане на температурите до -5 градуса на отделни места. От ЕСО увериха, че електропреносната мрежа е готова да понесе екстремална консумация при рекордно ниски температури.

Съдът потвърди 1000 лева глоба на Лозан Панов за неподадена декларация

Софийският районен съд е потвърдил глобата от 1000 лв. на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, наложена му за неподадена декларация пред Сметната палата, научи „24 часа“. Решението на съда все още не е публикувано в интернет, тъй като се обезличава. Съдия №1 бе наказан от Сметната палата на 10 януари т.г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber