Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7049634 Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката www.24chasa.bg
Общото събрание гласува за развод с НИМХ

Трудно взехме решението за частичния развод, казва Общото събрание

Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология от структурата на БАН и преминаване в нова структура, създадена от Министерския съвет. Това е решение, което отчита декларираното намерение на правителството за разрешаване на проблема с НИМХ. Определението “частично” включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

Това реши Общото събрание след

напрегнато

заседание,

продължило над

час и половина

При определяне на бъдещия принципал на новата структура Общото събрание ще създаде работна група, която съвместно с работна група от приемащата институция да разработи процедура и правила за изваждане на института, като се спазват нормативната уредба и уставът на БАН.

Решението за развода бе взето след преговори между академията, института и правителството, които продължиха няколко седмици. То бе поискано от метеоролозите, които са недоволни от начина на разпределянето на финансирането в БАН.

Скандалът между метеоролозите и ръководството на БАН тръгна преди месеци, когато Общото събрание на БАН не разпределило бюджетната субсидия за 2018 г., като 80% от парите са отишли за публикации и цитирания, а 5% - за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото. Така съотношението на фундаменталната спрямо приложната наука станало 16:1.

Затова и свършили парите за прогнози. Според екипа на НИМХ в света няма национална хидро-метеорологична служба, която да се финансира като научен институт на база на издадени публикации и цитирания.

“Трудно взехме това решение след поредица срещи, разговори и опити да убедим колегите, че правят грешка. Защото

нашето виждане е,

че това е грешка,

коментира проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН и директор на Института по електрохимия и енергийни системи.

Според нея финансовата независимост, която са предложили в последния кръг на преговорите, е била напълно разумно решение. Идеята беше бюджетът на НИМХ да се договаря директно с правителството, като ръководството защитава пред МС своите нужди. Това беше от наша страна добронамерено и в пълнота решение на проблема, каза още проф. Славчева.

По време на дискусията думата поиска проф. Христомир Брънзов, който в края на миналия месец беше уволнен от управителния съвет на БАН три месеца преди края на мандата му. Дали да говори, беше подложело на гласуване.

“Членовете на НИМХ декларираха отказ от участие в системата на Общото събрание, освен това имахме възможност много напоително да чуем техните становища през всички медии, затова, за да дам думата на проф. Брънзов, искам вашето съгласие”, каза председателката на Общото събрание. Дадоха му думата с 46 гласа “за”, 11 “против” и 19 “въздържал се”. Още веднъж доказахме, че сме възможно най-демократичната институция, коментира проф. Славчева. Участваме, даваме си становищата, но не гласуваме, отговори проф. Брънзов. (Какво каза още професорът - виж вляво.)

“Достатъчно чухме по медии техните искания, опитахме се да обясним, да влезем в диалог, но такъв не се получи. Сега отново се настоява да се чуе тяхното становище. Ние го чухме по един абсолютно неакадемичен начин през медиите основно, има някои неща в писмен вид”, каза проф. Никола Малиновски, председател на финансово-икономическата комисия на Общото събрание.

Проф. Христомир Брънзов:

Напуснат ли хората, това ще е краят

- Учени остават без аванс и заплата, няма кой да ги разпише

- В следващите дни институтът ще спре да работи и ще започне разпад на структурите му

- Победа или загуба е за вас решението на Общото събрание?

- Нищо не е. Това решение нищо не прави. Предложено е частично изваждане. Има устните декларации, че било с активите и пасивите, с името на НИМХ, но такъв текст няма. На следващата стъпка ще кажат: Кой ви е казал, че това ще бъде с активите и пасивите. В действителност ние няма как да функционираме без инфраструктурата, която е създавана - това са пунктовете, сградите, комуникациите, всичко, което поддържа националната хидро-метеорологична служба. Следващата точка е създаване на комисия. Всички знаете законите на Паркинсон - ако искате нещо да не стане, направете една комисия. Няма нито срокове, нито нищо.

- Има ли ръководство в момента?

- Институтът от 12 дни е без ръководство. Дейността вече заглъхва по простата причина, че няма кой да подпише какъвто и да е документ, включително за плащания. Хората ще останат без аванс и заплата. Блокирали са института за външни хора. Всички, които имат право, отказаха да станат изпълняващ длъжността директор. Благодарение на решенията, които се вземат от ръководството на БАН, нещата стигнаха до ситуация, при която правителството трябва да вземе решение. Защото следващите дни институтът ще спре да работи и ще започне пълен разпад на структурите му. Хората чакаха да видят какво ще се случи и виждат, че май нищо не се случва. Само думи и думи и ще започнат да напускат. Напуснат ли хората, вече това е краят.

- Акад. Ревалски каза, че няма да ви пипат станциите, имотите.

- Някъде да видяхте това написано в решенията?! Това са приказки. Знаете ли колко приказки сме чували от ръководството на БАН, които не се изпълняват. Това е причината хората да стигнат до ниво на омерзение. Обещаха да финансират института заради недостига. Признаха, че има недостиг. Нямаме пари за нощен труд. Казаха, че няма пари. Сега имат пари, с които да плащат на адвокати, за да ги консултират как да ни извадят от БАН.

- Защо сте пречили на финансовия одит?

- Това също не е вярно. Както виждате, никой не поиска да се запознае с документите. След като ни дадоха срок от 15 дни да подготвим едни документи, пристигнаха по средата на срока и в 16 часа и нещо входираха искане за документи. Голяма част от тях са във филиалите ни в страната. Те поискаха на другия ден в 10 часа да разполагат с тях. Дошли на другия ден. Чакали са 35 минути. В това време ние бяхме на среща в Министерския съвет. Казали са, че ето - те не ни представят документите, и гордо са си заминали. Одитът продължава от първостепенния разпоредител - министерството на образованието. Прави се както трябва - непредубедено, обективно, поверително. Гарантирам ви, че не съм вършил никакви финансови злоупотреби и нарушения.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН:

Няма да повлече крак и за други институти

- Акад. Ревалски, гласувахте “за”, защо?

- Гласувах “за”. Това е пътят за извеждането на НИМХ от БАН. Има ясен знак от правителството, че може да бъде извършено това нещо. Изрично беше подчертано, че става въпрос за цялостната оперативна дейност и за всички учени, които желаят да се присъединят към новата структура. НИМХ е симбиоза между оперативна и научна дейност и съм сигурен, че много учени ще отидат с колегите си от оперативната дейност.

- Как се съгласихте на такова историческо решение?

- Нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно. Вярно е, имало е много години, през които тази служба е била извън БАН.

- Как е в другите държави?

- В повечето държави, които аз познавам, тази служба е отделно.

- Случилото се няма ли да се отрази на имиджа на БАН и няма ли да повлече крак за други институти?

- Няма какво да крием, ще има неща, които са свързани с имиджа на БАН. Досега свързваха с БАН и НИМХ. Едно от нещата, които са видими, ще изчезне. За други институти няма да повлече крак, убеден съм. Този институт е изключително специфичен. В него учените на щат са около 1/7 от целия състав. Реално са още по-малко, защото доста хора са назначени на частичен договор. Във всички останали институти, включително и в тези, които извършват оперативна дейност, съотношението е точно обратното.

- Няма ли такава опасност при сеизмолозите?

- Няма. Те имат оперативна дейност, но в голямата си част пак я вършат учени. Процентът на учени там е много по-голям. Те имат и много по-малко станции. В голяма част те са автоматични.

Вълчев: Който иска, да остане

ТОНИ МАСКРЪЧКА

“Имахме възможност доста да говорим, не става насила. Който иска от научните работници, си остава в БАН, който иска - излиза заедно с оперативната дейност с НИМХ. Има редица уточняващи въпроси. Много е важно тази част от решението, която ние настоявахме - да не се отделя оперативната дейност, да не се разбива, за да има първоприемственост на всички договори.” Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Кюстендил по повод искането на НИМХ да напусне БАН.

“НИМХ ще продължи да работи като национална хидрометеорологична служба, ще го подкрепим в максимална степен. Тепърва ще решаваме къде да бъде ситуиран и какъв точно да бъде организационно-правният му статут”, допълни Вълчев.

Академията дава половината от научната продукция в страната

Българската академия на науките дава над половината от научната продукция в страната.

Академията има 42 научни института и няколко специализирани звена. Днес в БАН работят около 3000 учени, което представлява около 15% от кадрите, заети с наука в България.

БАН е

правоприемник

на Българското

книжовно

дружество

(БКД), учредено на 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила. Това е едно от върховите събития през Българското възраждане наред със създаването на първото българско читалище в Свищов и учредяването на Българската екзархия. Неговата цел, залегнала в първия му устав от 1869 г., е да разпространява просвещението сред българите, да усъвършенства българския език и да изучава българската история и бит, да бъде научен център и да установява контакти с подобните научни центрове в чужбина.

Пръв председател на дружеството е университетският учен историк Марин Дринов, а деловодител е един от основателите му - Васил Д. Стоянов. След Освобождението на България (1878) БКД пренася дейността си в София и се налага като авторитетен научен център с богата обществено-културна и политическа дейност. В списъка на първооснователите и дарителите са търговци, писатели, просветни дейци, книжовници, общественици, революционери - Евлогий и Христо Георгиеви, Васил Друмев, Добри Войников, Райко Жинзифов, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Тодор Икономов, Нешо Бончев, Найден Геров, Димитър Шишманов, Марин Дринов, Васил Стоянов и много други.

С помощта на своя дългогодишен председател - политика и общественик Иван Евстатиев Гешов, Българското книжовно дружество се превръща в самостоятелна и независима институция. През 1911 г. се преименува в Българска академия на науките и е приет първият закон за нея. През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена на дарената от Столичната община земя.

22-ма академици

ипотекират

личните си имоти

и влагат 3 млн. лв., получени от БНБ, за строителството. През 1947 г. Великото народно събрание приема нов Закон за БАН. Академията се превръща в централно държавно учреждение, на което са подчинени по-голяма част от създадените след 1945 г. научноизследователски институти в страната. След 1991 г. академичните звена на БАН стават автономни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пътят между Лясковец и Долна Оряховица е затворен заради верижна катастрофа

Верижна катастрофа между три леки автомобила затвори пътя между Лясковец и Долна Оряховица. Инцидентът е станал около 8,30 часа тази сутрин. По първоначални данни са пострадали трима души, съобщиха от Пътна полиция. Пътят е затворен. На мястото на инцидента са полицейски автомобили и пожарна, информира БНР.

Влак блъсна 13-годишно момиче до гара Кумарица, детето е в "Пирогов"

Влак е блъснал момиче на 13 години до гара Кумарица в Нови Искър, съобщи Нова тв. Детето е в "Пирогов" без опасност за живота. Не е ясна причината за инцидента. Очаквайте

Само в "24 часа": Важна среща при премиера за цените на горивата

Премиерът Бойко Борисов ще приеме в 9 ч в кабинета си представители на Българската петролна и газова асоциация. Това научи "24 часа" от депутати от комисията по енергетика. Поводът на срещата са споровете по Закона за горивата, които касаят образуването на

Котка на дърво четвърти ден в центъра на Своге, няма кой да я свали

Домашна котка бедства вече четвърти ден на дърво в центъра на Своге, алармираха зрители на bTV. До момента обаче институциите са безсилни да се справят със ситуацията. Търсят се спасители. Котето Том – на година и половина, се покачило на дървото в понеделник, след като избягало от близката ветеринарна лечебница,

Младен Маринов свиква съвещание заради очакваното влошаване на времето

Заседанието ще се проведе от 12 часа в МВР Министърът на вътрешните работи Младен Маринов свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд. На заседанието ще присъстват представители на всички ангажирани институции. Участниците ще направят преглед на готовността за реакция при усложняване на метеорологичната

"Тренд": 3+1 партии с шанс да минат евровота

ГЕРБ води пред БСП с 1,2% ДПС вече с двойно по-голям вот от “Обединени патриоти” 30% от избирателите още мислят за кого да пуснат бюлетина ГЕРБ, БСП, ДПС и “Обединени патриоти” биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от новото проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Адв. Марковски за "златните" визи: Процедурата за даване на гражданство е разумна, но не е много лека

Процедурата за даване на българско гражданство е разумна, но не е много лека. В доклада на ЕС са включени 3 държави и е упоменато това, че се дава гражданство срещу инвестиции. Това каза адвокат Марин Марковски в сутрешния блок на БНТ. Няма пречка да се потърсят всякакви възможни начини да се увеличат парите, които влизат в България.

Сирия, 1972 г.: Любомир Левчев нарича Петър Танчев лапнишаран

България има чудесни икономически отношения с арабската държава Днес Сирия е един от центровете на световния разговор. На територията на тази неголяма арабска държава се пресичат икономически, военни и геополитически интереси на много държави: САЩ, Русия, Турция, Иран, Израел... Наскоро американският президент Доналд Тръмп обяви,

Коя възраст е добра за първи секс

През последната седмица снимката на едно 14-годишно момиче отново обикаля медиите. Румяна от Лом е майка, при това на второ бебе. Историята ѝ стана известна в началото на 2016 г., когато на 12 г. роди първия си син. Тогава родителите ѝ твърдяха, че е била изнасилена. Те не искали да ѝ гледат детето, защото освен Румяна имали още седем,

Патриотите ще се развеждат май, засега само за евровота (Обзор)

Волен Сидеров: Дано да е по взаимно съгласие Валери Симеонов спира да си говори с хората на Красимир Каракачанов за обща листа на европейските избори, а Волен Сидеров открито обяви, че май се задава развод. Новата драма в семейството на патриотите обаче не пречи на управляващата коалиция, успокои пък премиерът Бойко Борисов.

Екипи на МВР и пожарна готови да реагират при нужда заради очакваното лошо време

Във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка - очаквани обилни валежи от сняг и дъжд, МВР предприема мерки за осъществяване на превантивни дейности. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изпратили предупреждение и указания за мерки до областните управители и кметовете на общини,

Ангел, удавил се в язовир, можел да бъде спасен, паника забавила сигнала до 112 (Обзор)

- 15-годишното момче отишло да си прави селфи на язовира - Приятелите му звъннали на една от своите баби, тя пък - на мъжа си, който стигнал първи и пробвал да го вади с въдица - Осмокласникът е единствено дете в семейството 15-годишен бе изваден мъртъв в сряда от микроязовир край пловдивското с. Марково след злополучно селфи върху леда.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber