BG фирма за музикални кутии няма конкурент в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7046154 BG фирма за музикални кутии няма конкурент в Европа BG фирма за музикални кутии няма конкурент в Европа www.24chasa.bg

Млада германка открила латерна с любимата на приятеля ѝ песен в български сайт

С подкрепата на ББР Венцислав Николов успял да развие бизнеса си

За да изненада приятеля си с оригинален коледен подарък, млада жена от Германия започва да търси в интернет музикална кутия, която да изпълнява любимата му песен на “Бийтълс”. След дълго ровене из всевъзможни сайтове от различни държави, попада на идеалния подарък на интернет страницата на българска фирма.

“Момичето ми разказа, че искало да му направи романтичен подарък и беше страшно щастлива, че е намерила любимата му мелодия, вградена в кутийка. Бил съм единствен в целия свят.”

Това разказва Венцислав Николов - собственик на “Ве Ем Арт Комерс”, фирма за производство на дървени музикални кутии с механични латерни.

“Германката се трогна, че за сравнително малка сума съм положил толкова усилия. Лично се заех и изпратих единичната бройка”, споделя Николов.

Фирмата му е първата специализирана за търговия с Tin Toys. Стартира дейността си преди пет години и предлага ламаринени играчки на хората, които си спомнят с носталгия за детските си години. Артикулите са репродукции на добили световна популярност детски играчки през 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век.

Впоследствие обаче Венцислав Николов решава да промени концепцията, захващайки се с производството на дървени музикални кутии с механични латерни.

“Имаше търсене на латерни в дървени кутии по най-различни поводи, основно за подаръци”, припомня си началото предприемачът.

Появяват се и първите клиенти на едро, които желаят да се сдобият с по-големи количества от романтичните сувенири. И става ясно, че е необходим производствен капацитет, тъй като вносът можел да задоволи едва половината от търсенето.

Когато получава поръчка от 2000 бройки, се наложило клиентите да чакат няколко месеца.

“Те бяха недоволни от забавянето. Тогава се замислих какво мога да направя и започнах да се оглеждам - кой може да ми помогне, как се прави лазерно гравиране и т.н”, обяснява Венцислав Николов. Решава да се сдобие със собствена машина за гравиране. Тя обаче е скъпа, а предприемачът не разполага с достатъчно средства.

“Със съпругата ми решихме, че ще действаме сами. Премерихме силите си, видяхме с какво разполагаме и какво можем”, казва Николов.

Той провежда срещи с няколко банки, но идеята му за нов бизнес не била разбрана. В този период със съпругата му изчисляват какви гаранции могат да дадат и доколко им стигат възможностите.

“Едните директно ме отрязаха. Вторите поискаха като обезпечение монолитен апартамент. Той трябваше да бъде два пъти стойността на кредита и поискаха прекалено висока лихва - 12,8%. Тогава открих Микрофинансиращата институция “Джобс”, дъщерно дружество на Българската банка за развитие, и нещата се случиха”, разказва предприемачът.

“Занесох мостри на музикалните кутии, а експертът в МФИ “Джобс” много хареса идеята ми и обясни какви документи да подготвя. Така започна нашето партньорство. От самото начало от банката бяха доста позитивни”, признателен е Венцислав Николов.

След като получава парите, той поръчва машината и само след три месеца установява, че бизнесът му е потръгнал с бързи темпове.

Цехът за изработката на музикалните кутии се намира в софийското село Лозен. Машината има капацитет около 2500 кутии на месец. За производството се набавя качествен шперплат от български доставчици. Николов успял да намери и красиви байцове в село Селище, близо до Априлци.

“Правят ги едни момчета, без никаква химия, изглеждат чудесно и са в приятни цветове. Вършат ни идеална работа”, обяснява предприемачът.

В момента фирмата му зарежда с музикални кутии най-големите вериги книжарници в България. Работи и с няколко сувенирни магазина. Латерните могат да бъдат открити на входа на Клисурския манастир, в магазини в Троян, Велико Търново, София и Пловдив.

Предлагат се кутии с красиво изображение на Клисурския манастир или на храм-паметника “Св. Александър Невски”. Фирмата майстори и специализирани по поръчка - с имената на младоженци или с картинка за рожденик. Всяка кутия е с различна мелодия.

“Ако ще е подарък за мъж, предпочитат мелодията от “Кръстникът”, наскоро се сдобихме и с “Малка нощна музика” на Моцарт. Асортиментът ни от филмови мелодии също е голям. Абсолютен хит са саундтраковете на “Хари Потър”, Игра на тронове и Междузвездни войни”, обяснява Венцислав Николов.

Очаква през тази година да получат и повече поръчки за корпоративни подаръци.

“В цяла Европа нямаме конкурент. Една германска фирма също изработва латерни, но кутиите ѝ са от картон”, добавя бизнесменът. Фирмата му изнася в Чехия, правят опити с малки пратки и за Австрия. Едно от сигурните доказателства, че бизнесът му е успешен, е оценката на тригодишната му дъщеричка.

“Тя знае как да пусне мелодия, но няма любима. Слуша всичко, което попадне на нивото на ръцете ѝ”, шегува се Венцислав Николов.

Той не е притеснен, че бизнесът му може да пострада от конкуренция. На въпроса какво би правил, ако се появи друга фирма със същата дейност, предприемачът се усмихва: “Да заповяда. Аз съм 5 години напред”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните технически изисквания за целите на тол таксуването. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за изменение и

Банка ДСК ще е новият собственик на Сосиете в България (Обновена)

Управителният съвет на Българската народна банка взе решение за предварително одобрение на прякото придобиване от „Банка ДСК“ ЕАД, София, на акции, представляващи 99.7352% от капитала на „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК“ АД, гр. Варна, която при реализиране на придобиването ще стане дъщерно дружество на „Банка ДСК“ ЕАД и част от групата на „ОТП БАНК“

Включете се в „Дигитален маркетинг с кауза 2018“

Благотворителният семинар ще се проведе в гр. София на 29 ноември На 29.11.2018г. в гр. София ще се проведе благотворителната обучителна академия „Дигитален маркетинг с кауза 2018“. Събитието е насочено към маркетинг специалисти и decision-makers, като има за цел да запознае аудиторията с някои от най-основните и важни канали в дигиталния

Работодатели с 50 до 99 работници ще трябва да наемат поне 1 с увреждане

Работодатели с 50 до 99 работници и служители трябва да наемат поне един човек с трайно увреждане, а тези със сто и над сто работници и служители - 2 на сто от средносписъчния си състав. Това предвиждат приети на второ четене от социалната комисия текстове от Закона за хората с увреждания, предаде БТА.

Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители (Снимки)

Производството на български храни бележи ръст през 2018 г. „Желаем в този месец и половина до Коледа да акцентираме върху нашите постижения, върху българското земеделско производство и българските храни. Целта е да надградим постигнатото, за да може да продължим по правилния път.“ Това каза министърът на земеделието,

АПИ: Внесеното искане от БСП за полеви изпитвания е същото от миналата седмица

Внесеното днес от БСП искане за извършване на полеви изпитвания на настилката на участъци от републиканските пътища е същото, каквото постъпи през миналата седмица. Единствената разлика е, че под предишното са се подписали 21 народни представители от парламентарната група на социалистите, а сега от 79.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

КРИБ се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз на бизнес-закуска днес в Къщата с часовника, съобщиха от пресцентъра на КРИБ. Срещата се проведе ден след представянето на Доклада на Европейската комисия относно напредъка на

България и Турция ще привличат туристи от далечни пазари с общи маршрути и продукти

Двустранното партньорство между България и Турция в туризма и други сфери е изключително важно за нас и добрите отношения между двете страни са вече традиция. Провеждането на първата сесия на смесената комисия за сътрудничество в туризма е доказателство за това, е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на форума в София,

Китайският боксофис достигна 52 милиарда юана за десет месеца

Общите приходи в боксофиса на Китай са надвишили 52.6 милиарда юана или 7.6 милиарда долара през първите десет месеца на 2018 г. Това представлява близо 10% ръст на годишна база, сочат данни на Държавната филмова администрация. Местните филми са допринесли с приблизително 70% за общия боксофис за периода, с 37% на годишна база.

Предприемачите очакват с 8,7% по-малко инвестиции в промишлеността

Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт сред промишлените предприятия през октомври, показва, че предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 12.7 на сто по-малко в сравнение с предходната 2017 година, предаде БТА. Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите

Безработицата намалява с 0,8%

През третото тримесечие на 2018 г. броят на безработните е 168.3 хил., от които 97.2 хил. (57.7 на сто) са мъже и 71.1 хил. (42.3 на сто) - жени. Коефициентът на безработица е 5 на сто и в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. намалява с 0.8 процента. Коефициентът на безработица за мъжете е 5.4 на сто, а за жените - 4.5 на сто.

До края на 2018 г. около 66% от територията ни ще е покрита с кадастрална карта

До края на годината около 66% от територията на страната ще бъде покрита с кадастралната карта. Целият процес по преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти е планирано да приключи догодина с включване на 96 на сто от територията на страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber