Цената на тока у нас е стабилна заради българските лигнитни въглища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7046143 Цената на тока у нас е стабилна заради българските лигнитни въглища Цената на тока у нас е стабилна заради българските лигнитни въглища www.24chasa.bg
Добивът на български въглища гарантира стабилни цени на тока у нас.

ТЕЦ и АЕЦ остават котвите, които поддържат евтина електроенергията в България. Въглищните централи имат и огромен принос за БПВ на страната

Когато летите в самолет, скоростта се усеща в два момента – при излитане и при кацане, т.е., при нейното увеличаване или намаляване. В единия случай тя ни залепва за седалката, в другия - стискаме коланите. Самa по себе си скоростта на самолета, която може да достигне и стотици километри в час, почти не може да се почувства.

Подобна е и ситуацията с цените на енергията. Човек рядко се замисля какво точно влиза в графата “активна енергия” в ежемесечната сметка. Но когато тя скочи с 15 или 20%, реакцията най-малко е повдигане на вежди. В други случаи се стига до протести, каквато беше ситуацията през зимата на 2012/2013 г.

Най-сериозният фактор, от който зависи стабилността на цените, е стойността на влаганите в електроенергията енергоносители. Това важи особено за моменти като сегашния, когато цените на газа и петрола започнат да се повишават.

Според прогнозите от последното тримесечие на тази година газът ще поскъпне с 15%. Неизбежно това ще се почувства не само от потребителите на централно топлоснабдяване, но и от всички консуматори заради произвеждания от парното и заводските централи ток с преференциални цени.

На пръв поглед най-евтина би трябвало да бъде цената на електроенергията от вятърните или фотоволтаичните централи, тъй като техният първичен енергиен ресурс не струва нищо. Но заради високите разходи за изграждането им, които след това трябва да се изплатят, цената на произвежданата от тях енергия остава висока. От друга страна, тяхното производство е нестабилно - едва ли някога ще успеем да управляваме вятъра или облаците.

Неминуемо се налага това нестабилно производство да се балансира от добрите стари ТЕЦ, което също води до оскъпяване на тока.

Стабилни и

невлиящи се

от международната

конюнктура

За това и най-надеждната и стабилна енергия в България се осигурява от два източника - въглищните централи и АЕЦ “Козлодуй”. Те са котвите не само на енергийния сектор в страната, но и на цялата икономика.

На практика от 2012 г. насам цените, на които те продават произвежданата от тях електроенергия, не са променяни. Тази стабилност позволи в България да се инсталират много нови възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), които доставят ток с изключително висока цена. Ако българските тецове бяха например на газ, енергийната система на страната щеше да експлодира. От една страна, точно през 2012- 2013 г. цената на газа достигна рекордни величини, от друга - точно в този период бяха инсталирани и голяма част от фотоволтаичните централи.

За този период единственият разход, който се променя при въглищните централи, е цената за закупуване на права за емисии на парникови газове. Този инструмент беше наложен от Европейския съюз с цел да се ограничат въглищните централи, а високата цена от ВЕИ да стане по-конкурентна спрямо далеч по-евтините тецове. В същото време обаче в България приходите от продажбата на правата се използват за намаляване на тежестта от префенциалните цени на ВЕИ, т.е. по-високите разходи на ТЕЦ директно се пренасят в по-ниски разходи за зелена енергия. Това е още един пример как зеленият ток би бил още по-скъп без въглищните централи.

Краят на тецове

ще означава

изтичане на

национално

богатство

Повишаващите се цени на газа са удачен момент да си припомним и идеите въглищата в родните тецове да се заместят с газ. Като оставим настрана факта, че горивната компонента ще скочи многократно (достатъчно е да се видят цените на ТЕЦ “Варна”, която беше рестартирана на газ), по-важното е, че подобна стъпка би означавала директно изтичане на национално богатство. Газът в България понастоящем е 100% вносен, но изцяло вносни са и фотоволтачните панели и вятърните турбини - високата им преференциална цена изплаща разходите им за покупка основно от Китай.

Горивото за ТЕЦ - въглищата, са местни ресурси, т.е. разходите за покупката му се вливат директно в българската икономика, а не в икономиките на други държави.

Само производството на въглища е добавило в икономиката годишно 542 млн. лв. през 2017 г. и 486 млн. лв. през 2016 г. (данните са от годишните финансови отчети на “Мини Марица-изток”).

Това са половин милиард лева, които остават в България, а не финансират икономиките на други страни.

“Мини Марица-изток” плащат годишно близо четвърт милиард лева за заплати и осигуровки, които не само издържат над 7000 миньори, но значително количество пенсионери, държавни служители или здравни работници.

По-интересното е, че целият комплекс в маришкия въглищен басейн представлява най-големият производствен сектор в България. Общо “Мини Марица-изток”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” и ТЕЦ “Брикел” имат годишни приходи за 2017 г. от близо 2,5 млрд. лв., т.е. осигуряват над 2,5% от БВП (по текущи цени) на страната.

Само за сравнение, цялата нефтопреработвателна индустрия в България (без търговията с нефтопродукти) има двойно по-нисък резултат. Единственият конкурент на маришкия басейн са рудодобивните предприятия в Средногорието.

Въпреки постоянните критики към “старите” ТЕЦ (някои от които са по-млади от голяма част от замърсяващия автопарк в България), без тях засега е не само немислима стабилността на енергийната система в страната, но в икономиката на страната би се отворила значителна дупка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г. Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Показват дрон пръскачка на агроизложение в Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага международната изложба "Агра 2019", която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша. Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия.

Как се купува реклама с програматик

Не просто реклама за всички, а само за онези, които имат нужда от нея в точно определен момент - това е един от най-новите начини за дигитално и автоматизирано купуване на реклама, наречен програматик. И тъй като все още е нещо ново и недобре познато, “Диджитъл маркетинг груп” организира втора конференция с български и чужди специалисти - The

Фитнес център подготвя шампиони по културизъм

Треньорите изготвят хранителни и тренировъчни режими Фитнес в Добрич подготвя шампиони по културизъм на световно ниво. За това разказва Деян Роев, който е един от собствениците на спортните зали My fitness. Със съдружника му Станимир Стоянов отварят първата зала през 2011 г. Роев споделя, че в основата на успеха им е екипът от хора,

Започна конкурсът Young Lions Bulgaria 2019 - Film

Младите бълтарски рекламисти отново имат шанс да стигнат до най-престижния световен рекламен фестивал в Кан - Cannes Young Lions, през юни. Пътят до него минава през конкурса Young Lions Bulgaria 2019 - Film, организиран от Българската асоциация на комуникационните агенции. Срокът за регистрация е до 19 февруари 2019 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Живодар Терзиев: Горивата няма да поскъпнат с новия закон

От отлагането му губят тези компании, които инвестираха в спазването на изискванията му, и тези, които затвориха доброволно. Печелят онези, които не направиха нито едно от двете въпреки риска да са извън закона, казва членът на управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация - Очаквахте ли Законът за горивата да бъде отложен с 6

Парк “Пирин” ще брои вредните насекоми с обществена поръчка

Национален парк “Пирин” ще брои вредните насекоми на своята територия и за целта е обявил обществена поръчка. Срещу 183 хил. лв. избраният изпълнител ще трябва да определи кои са основните вредни насекоми на територията на парка, да изгради площадки за изследването им, да отчете данните и да анализира резултатите от теренните наблюдения,

“Дисни” представя новата си стрийминг услуга през април

Американската компания “Уолт Дисни Ко.” ще представи новата си услуга за стрийминг “Дисни+” на среща на инвеститорите на компанията на 11 април. Новата платформа, която ще бъде ориентирана предимно към семейството, се очаква да се превърне в конкурент на “Нетфликс”, съобщава “Блумбърг”. Услугата ще включва оригинални филми и тв програми на

Париж отрече да е предлагал на Токио сливане на "Рено" и "Нисан"

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер отрече днес появилите се в японски медии съобщения, че представители на френската държава са поискали сливане на компаниите "Рено" и "Нисан", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Не се обсъжда сценарий за обединяване на двете автомобилостроителни компании, заяви днес пред журналисти министърът,

6,669 млрд. лева, или 28%, са реално платените пари по европрограми

6,669 млрд. лв. са реално разплатените пари по всички европейски програми за програмния период 2014-2020 г., показва справка за изпълнението им към 20 януари. Това прави 28,03% от общата сума, която е 23 789 747 243,07 лв. Сключените договори са за 15,576 млрд. лв., което е 65,47% от определените за България пари в този програмен период.

Фирмите ще плащат по-малко данъци, ако правят наука

Министърът на икономиката Емил Караниколов предлага двукратно намаляване на данъчната основа с разходите за наука и развойна дейност Намаляване на данъците с разходите за научно-изследователска и развойна дейност предлага министърът на икономиката Емил Караниколов. Това става ясно от негово писмо до председателя на Комисията по икономическа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber