Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7046095 Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана” Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана” www.24chasa.bg
Цар Симеон II може да загуби дома си - двореца “Врана”, ако и следващите инстанции потвърдят решението на СГС. СНИМКА: Румяна Тонeва

Симеон може и да не приеме, ако загуби имението, но го оставят да живее в него

Ще вземе ли държавата двореца “Врана” от царя и ще бъде ли принуден той да напусне България отново? Този въпрос си задават мнозина, след като темата за царските имоти отново стана актуална. В края на август, след 7-годишна сага, Софийският градски съд реши, че “Врана” е на държавата.

Това е домът на царя, възмутиха се мнозина и съзряха политическа акция срещу Симеон II. А приближените му спешно се събраха във “Врана” и макар в отсъствието на самия цар, дълго дискутираха какво да предприемат. И как извън емоционалните аргументи да представят и исторически и юридически такива.

Самият цар излезе с изявление, в което благодари за подкрепата в “този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 г. може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание”. Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината, коментира Симеон. И определи посегателството върху имота му като “политически продиктувано”.

За държавата обаче решението за “Врана” беше очаквано, защото досега всички съдебни инстанции, произнасяли се по казуса “царски имоти”, са на едно мнение - хижите и дворците са държавна собственост.

Съдебната битка започна през 2008 г., и то от самия Симеон, след като бившият областен на Пловдив Тодор Петков изненадващо отхвърли иска на бившия премиер и сестра му Мария Луиза Хробок да им върне резиденция “Кричим”. Те обжалваха и загубиха на три инстанции. Тогава се заредиха делата и за другите царски имоти. “Врана” е 5-ото от 6 дела, което държавата печели.

Основният спор по всички дела е дали Интендантството на цивилната листа е държавна институция, или не. Двете страни са на коренно противоположни мнения, а досега пред съда мнение на историци не е търсено.

Както и по другите царски дела, съдия Петя Алексиева прие, че “Врана” не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа, което е било държавна институция. Т.е. имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата. “Интендантството не е било и пълномощник на царя по сключвани от него сделки, тъй като такова упълномощаване (по силата на закона) не се установява от нито един от приложените правилници или правила за управление на цивилната листа”, пише съдът.

Не на това мнение са обаче адвокатите на царя и неговите привърженици. “За да бъде създадена държавна институция в Царство България, според разпоредбите на Търновската конституция е трябвало да има нарочен закон. Такъв за Интендантството няма”, обяснява Владимир Каролев. Икономистът проучва архивите с помощта на юристи. И напомня, че ръководителите на държавните институции тогава са се назначавали по предложение на царя, но след одобрение от Народното събрание. “Никъде няма интендант, който да е гласуван от парламента, винаги е бил назначаван или уволняван от царя”, допълва Каролев.

“Специално по делото “Врана” Интендантството няма никакво отношение. Това е едно от делата, в които най-ясно може да се проследи още намерението на княз Фердинанд да купува частни имоти и да оформи частно имение. Не е имало нито един момент до 1947 г., в който този имот да е бил държавна собственост”, коментира царската адвокатка Ели Христова. Тя обяснява, че за “Врана” съдът се позовава на нотариален акт, който не е подписан, което го правело невалиден.

Как ще се развие казусът на следващите инстанции, предстои да видим. “24 часа” представя 4 възможни варианта пред държавата и Симеон за “Врана”.

1. Държавата

оттегля иска си

За това настояват всички, близки до царя. Държавата да си оттегли иска, за да не се влачи тази съдебна процедура по такъв начин, че да се изложим и в Европа, призова проф. Огнян Герджиков. Владимир Каролев пък направо се обърна задочно към премиера от страниците на “24 часа” и поиска той да нареди на регионалния министър да спре делата.

Това обаче изглежда почти невероятно. Първо, защото е нелогично печелившата страна в един съдебен спор да се откаже да води дело, което по всичко личи, че ще се реши в нейна полза и на втора и на трета инстанция. Противното би означавало политически договорки зад гърба на магистратите.

И второ, с какви мотиви държавата ще аргументира оттеглянето си? Когато през декември м.г. се разбра, че регионалното министерство е поискало спиране на делата “Врана” и “Царска Бистрица” за 6 месеца, се наложи двама министри - Николай Нанков и Цецка Цачева, спешно да обясняват, че няма никаква драма. Просто държавата поискала временно спиране, а не прекратяване, за да се види дали може да се потърси извънсъдебно решение, както поиска Симеон с писмо от 31 октомври 2017 г.

Извънсъдебно решение обаче не бе намерено. Създадената работна група между правосъдното и регионалното министерство излезе със становище, че не може изпълнителната власт да се бърка в работата на съдебната, а парламентът трябва да реши въпроса със закон.

2. Депутатите

пишат закон

Това е другият вариант, за който настояват царистите. Според тях, след като царските имоти са одържавени със закон през 1947 г., сега трябва да бъдат възстановени с подобен.

Сложно е, защото и аз не мога да кажа какво трябва да е съдържанието на този закон, признава обаче проф. Герджиков. Негови колеги разказаха, че още през 2001 г. са предлагали на царя да се напише закон, но той тогава не позволил. Беше принципен и твърдеше, че не желае цялата държава да се занимава с неговите имоти, обясни бивш депутат.

Закон за царските имоти обаче и сега едва ли ще има. Още през януари, когато темата отново бе актуална покрай замразените дела, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че ГЕРБ няма да инициира написването на подобен закон, защото въпросът не е политически, а правен. “Ако има съгласие от останалите групи, бихме могли да се включим в решаването на подобен казус”, каза той.

Според юристи закон за царските имоти вече е безвъзвратно закъснял. Това е трябвало да стане веднага след решението на Конституционния съд от 1998 г., който с 12 гласа обяви, че законът за отнемане на царските имоти е противоконституционен. Или поне преди да започнат съдебните дела. Евентуален закон сега би означавало негласно да се приеме, че всъщност те са му били възстановени противозаконно. Вторият извод е, че законодателят, когато си поиска, може да се меси в работата на независимия съд, което пък ще бъде изключително лош знак.

Освен това няма да му върне вече загубените по съдебен път имоти. Едва ли депутатите биха посмели да напишат в него, че той ще има обратна сила. Това би означавало да се игнорира становището на много съдебни инстанции и на практика то да бъде отменено, което пък значи, че законодателната власт се бърка в съдебната. Ако веднъж го направи може да се приеме, че ще го стори отново.

Според бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков обаче не е необходимо приемането на нарочен закон. “С решението на КС отпада основанието за одържавяване на царските имоти и те трябва да му се върнат незабавно, без да е необходимо отделно решение на парламента или закон”, категоричен е Марков, който бе в състава на КС през 1998 г.

И накрая - дори и да има закон, той няма как да спре делото за “Врана”, което предстои да се гледа от Софийския апелативен съд, защото то е започнало при друга нормативна уредба.

3. Царят губи

делото и се

обръща към

съда в Страсбург

Това е най-вероятният вариант, прогнозират юристи. В полза на държавата досега са решени всички спорове - за дворците “Ситняково”, “Саръгьол”, “Царска Бистрица” и стопанството “Врана”. Решенията за “Ситняково”, “Саръгьол” и стопанството са окончателни, така че никой не се съмнява, че в този дух ще бъде и решението за “Врана”.

Тогава във владение на имота ще влезе държавата, която трябва да реши на коя институция да го даде за стопанисване. Напълно е възможно това да е Столичната община, която владее парка.

Преди това обаче държавата трябва да възстанови на Симеон 1 млн. лв. за ремонтите и реставрацията на двореца. За да си получи парите, царят трябва да предостави банкова сметка, на която те да му бъдат преведени. От регионалното министерство на два пъти са отправяли покани до него, за да му преведат 47 хил. лв. за “Ситняково” и “Саръгьол”. Досега държавата обаче не успява да влезе във владение на тези два имота. Нищо чудно същият сценарий да се разиграе и за “Врана”.

Ако се стигне до отнемане на дома му, царят със сигурност ще се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, прогнозират неговите юристи. За това намекна и самият той в изказването си. “Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена”, каза Симеон.

И в момента царят води дело в Страсбург - заради мораториума от 2009 г. Краят му не е ясен, но до 13 септември държавата трябва да изпрати своето стaнoвищe. В него ще се казва, че претенциите на царя към държавата ca нeдoпycтими и нeocнoвaтeлни, разкриха от правосъдното министерство.

Ако царят загуби “Врана”, сестра му Мария Луиза, която е американска гражданка, може да сезира съда в САЩ по закона “Магнитски”, в чиято основа е нарушението на човешките права, даде идея пък Каролев.

4. Държавата

печели, но

оставя царя

да живее там

Ако държавата спечели “Врана”, да даде двореца на царя за негова доживотна резиденция, предложи известният адвокат Иван Тодоров пред “24 часа”.

Това е възможен вариант, макар по него все още никой в държавата да не е мислил, тъй като едва ли делото за “Врана” ще приключи в следващите няколко години. Хората, които познават царя, обаче са убедени, че той няма да се съгласи, защото за него ще е равнозначно на унижение.

Не знам дали той ще приеме такъв вариант. Това е вариантът, при който той ще си тръгне завинаги от България, убеден е проф. Герджиков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борисов: Страх ме е от война и от мигрантска вълна

Едни избори струват 50 милиона. Защо да го даваме? Май месец ще има европейски избори, ще видим кой колко струва. Така отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос дали може да подаде оставка пак, в предаването "Панорама" на БНТ. "БСП, с кого ще управлявате, като "Обединените патриоти" сега така ги торпилирате? Къде ви е правителството в сянка?

Борисов: Никога не съм бил срещу президента. Разбрахме се за главсек на МВР

Нито веднъж не съм застанал срещу президента. Вярно е, че той си харесва много БСП, факт е, че го подкрепят непрекъснато, но това си е негово право. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването на БНТ "Панорама". И обяви, че е подал име за главен секретар на МВР на държавния глава, а той го е одобрил.

Пачки и револвер край тялото на шефа на КАТ, убил се с един куршум (Обзор)

Тодор Николов бе намерен мъртъв в мерцедеса си в безлюдна гориста местност Пачки с пари и незаконен револвер в кобур са открити на 30 метра от трупа на началника на КАТ в Казанлък Тодор Николов, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов след огледа на местопрестъплението. Още не е ясно на кого са странните находки до мястото,

Борисов: Балансирам между Меркел и Орбан. Шенген ще се гледа през март

Опитвам се да балансирам между крайните настроения в ЕС, не да съм само зад Меркел или само зад Орбан. Италия, Гърция, Кипър, Вишеградската четворка са много активни. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред "Панорама". Темата миграция е тежката тема в двете посоки. Помолих Жан-Клод Юнкер всяка от държавите външни граници колко трафиканти е

Щастлив край на издирването на Цветан - спасителите го откриха жив и здрав край Ощава

Издирването на Цветан Найденов в Пирин завърши със щастлив край - планинските спасители го откриха в района на село Ощава. Спасителите от Сандански тръгнаха на нощна акция по издирване на туриста в Пирин, тръгнал на преход без храна и вода, в името на благородна кауза. Цветан Найденов замина на преход от с.

Планински спасители търсят бедстващ мъж в Пирин, тръгнал без храна и вода за благородна кауза

Планински спасители от Сандански са тръгнали на нощна акция по издирване на турист в Пирин, тръгнал на преход без храна и вода, в името на "благородна кауза". Цветан Найденов е тръгнал на преход от с. Ощава и около 16 ч се обадил за помощ, като обяснил, че се намира някъде около с. Сенокос. Изплашил се, че се стъмва и няма да може да се оправи сам.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Отиде си големият журналист Асен Гешаков

Журналистът от радио “Свободна Европа” Асен Гешаков си отиде внезапно на 11 декември на 68 години. Той беше ярък и честен в професията. Кариерата му започна в Българското национално радио, продължи в Българската национална телевизия, където бе редактор в новините и водещ. Преди да започне работа в “Свободна Европа”,

Вижте състоянието на пътищата в страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 14.12.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 3° до + 7°. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в цялата страна. Дъжд вали в областите: Бургас, Враца, Кюстендил, Русе, Смолян и София. Сняг вали в областите: Сливен, Видин и Благоевград.

САЩ: Суверенно право на България е да реши "Турски поток" да мине през страната (Видео)

От гледна точка на САЩ е важна енергийната диверсификация за България, за да няма зависимост от само един енергиен източник. Суверенно право на България е да реши дали продължението на "Турски поток" ще премине през страната. Това каза първият заместник-държавен секретар на САЩ Джон Съливан в петък на брифинг в Министерския съвет след срещата си с

Пачки левове и револвер открити на 30-40 м от тялото на началника на КАТ-Казанлък

На около 30-40 метра от простреляното тяло на началника на КАТ в Казанлък Тодор Николов са открити 4-5 пачки с банкноти на български левове с различен номинал между 100 и 20 лева, както и револвер в кожен кобур, най-вероятно незаконен. Това съобщи току-що на брифинг в Казанлъшкото село Бузовград окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Цветанов на работна среща с посланика на Турция в България

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Турция в България Н.Пр. д-р Хасан Улусой. По време на разговора бяха обсъдени двустранните отношения, като бе отбелязано отличното сътрудничество по охраната на българо-турската граница. Цветанов благодари на посланик Улусой за

Президентът даде бюджета на Конституционния съд

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него. Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби, които засягат основни права на гражданите. Конституционното им признание изисква от законодателя да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber