Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7046095 Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана” Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана” www.24chasa.bg
Цар Симеон II може да загуби дома си - двореца “Врана”, ако и следващите инстанции потвърдят решението на СГС. СНИМКА: Румяна Тонeва

Симеон може и да не приеме, ако загуби имението, но го оставят да живее в него

Ще вземе ли държавата двореца “Врана” от царя и ще бъде ли принуден той да напусне България отново? Този въпрос си задават мнозина, след като темата за царските имоти отново стана актуална. В края на август, след 7-годишна сага, Софийският градски съд реши, че “Врана” е на държавата.

Това е домът на царя, възмутиха се мнозина и съзряха политическа акция срещу Симеон II. А приближените му спешно се събраха във “Врана” и макар в отсъствието на самия цар, дълго дискутираха какво да предприемат. И как извън емоционалните аргументи да представят и исторически и юридически такива.

Самият цар излезе с изявление, в което благодари за подкрепата в “този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 г. може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание”. Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината, коментира Симеон. И определи посегателството върху имота му като “политически продиктувано”.

За държавата обаче решението за “Врана” беше очаквано, защото досега всички съдебни инстанции, произнасяли се по казуса “царски имоти”, са на едно мнение - хижите и дворците са държавна собственост.

Съдебната битка започна през 2008 г., и то от самия Симеон, след като бившият областен на Пловдив Тодор Петков изненадващо отхвърли иска на бившия премиер и сестра му Мария Луиза Хробок да им върне резиденция “Кричим”. Те обжалваха и загубиха на три инстанции. Тогава се заредиха делата и за другите царски имоти. “Врана” е 5-ото от 6 дела, което държавата печели.

Основният спор по всички дела е дали Интендантството на цивилната листа е държавна институция, или не. Двете страни са на коренно противоположни мнения, а досега пред съда мнение на историци не е търсено.

Както и по другите царски дела, съдия Петя Алексиева прие, че “Врана” не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа, което е било държавна институция. Т.е. имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата. “Интендантството не е било и пълномощник на царя по сключвани от него сделки, тъй като такова упълномощаване (по силата на закона) не се установява от нито един от приложените правилници или правила за управление на цивилната листа”, пише съдът.

Не на това мнение са обаче адвокатите на царя и неговите привърженици. “За да бъде създадена държавна институция в Царство България, според разпоредбите на Търновската конституция е трябвало да има нарочен закон. Такъв за Интендантството няма”, обяснява Владимир Каролев. Икономистът проучва архивите с помощта на юристи. И напомня, че ръководителите на държавните институции тогава са се назначавали по предложение на царя, но след одобрение от Народното събрание. “Никъде няма интендант, който да е гласуван от парламента, винаги е бил назначаван или уволняван от царя”, допълва Каролев.

“Специално по делото “Врана” Интендантството няма никакво отношение. Това е едно от делата, в които най-ясно може да се проследи още намерението на княз Фердинанд да купува частни имоти и да оформи частно имение. Не е имало нито един момент до 1947 г., в който този имот да е бил държавна собственост”, коментира царската адвокатка Ели Христова. Тя обяснява, че за “Врана” съдът се позовава на нотариален акт, който не е подписан, което го правело невалиден.

Как ще се развие казусът на следващите инстанции, предстои да видим. “24 часа” представя 4 възможни варианта пред държавата и Симеон за “Врана”.

1. Държавата

оттегля иска си

За това настояват всички, близки до царя. Държавата да си оттегли иска, за да не се влачи тази съдебна процедура по такъв начин, че да се изложим и в Европа, призова проф. Огнян Герджиков. Владимир Каролев пък направо се обърна задочно към премиера от страниците на “24 часа” и поиска той да нареди на регионалния министър да спре делата.

Това обаче изглежда почти невероятно. Първо, защото е нелогично печелившата страна в един съдебен спор да се откаже да води дело, което по всичко личи, че ще се реши в нейна полза и на втора и на трета инстанция. Противното би означавало политически договорки зад гърба на магистратите.

И второ, с какви мотиви държавата ще аргументира оттеглянето си? Когато през декември м.г. се разбра, че регионалното министерство е поискало спиране на делата “Врана” и “Царска Бистрица” за 6 месеца, се наложи двама министри - Николай Нанков и Цецка Цачева, спешно да обясняват, че няма никаква драма. Просто държавата поискала временно спиране, а не прекратяване, за да се види дали може да се потърси извънсъдебно решение, както поиска Симеон с писмо от 31 октомври 2017 г.

Извънсъдебно решение обаче не бе намерено. Създадената работна група между правосъдното и регионалното министерство излезе със становище, че не може изпълнителната власт да се бърка в работата на съдебната, а парламентът трябва да реши въпроса със закон.

2. Депутатите

пишат закон

Това е другият вариант, за който настояват царистите. Според тях, след като царските имоти са одържавени със закон през 1947 г., сега трябва да бъдат възстановени с подобен.

Сложно е, защото и аз не мога да кажа какво трябва да е съдържанието на този закон, признава обаче проф. Герджиков. Негови колеги разказаха, че още през 2001 г. са предлагали на царя да се напише закон, но той тогава не позволил. Беше принципен и твърдеше, че не желае цялата държава да се занимава с неговите имоти, обясни бивш депутат.

Закон за царските имоти обаче и сега едва ли ще има. Още през януари, когато темата отново бе актуална покрай замразените дела, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че ГЕРБ няма да инициира написването на подобен закон, защото въпросът не е политически, а правен. “Ако има съгласие от останалите групи, бихме могли да се включим в решаването на подобен казус”, каза той.

Според юристи закон за царските имоти вече е безвъзвратно закъснял. Това е трябвало да стане веднага след решението на Конституционния съд от 1998 г., който с 12 гласа обяви, че законът за отнемане на царските имоти е противоконституционен. Или поне преди да започнат съдебните дела. Евентуален закон сега би означавало негласно да се приеме, че всъщност те са му били възстановени противозаконно. Вторият извод е, че законодателят, когато си поиска, може да се меси в работата на независимия съд, което пък ще бъде изключително лош знак.

Освен това няма да му върне вече загубените по съдебен път имоти. Едва ли депутатите биха посмели да напишат в него, че той ще има обратна сила. Това би означавало да се игнорира становището на много съдебни инстанции и на практика то да бъде отменено, което пък значи, че законодателната власт се бърка в съдебната. Ако веднъж го направи може да се приеме, че ще го стори отново.

Според бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков обаче не е необходимо приемането на нарочен закон. “С решението на КС отпада основанието за одържавяване на царските имоти и те трябва да му се върнат незабавно, без да е необходимо отделно решение на парламента или закон”, категоричен е Марков, който бе в състава на КС през 1998 г.

И накрая - дори и да има закон, той няма как да спре делото за “Врана”, което предстои да се гледа от Софийския апелативен съд, защото то е започнало при друга нормативна уредба.

3. Царят губи

делото и се

обръща към

съда в Страсбург

Това е най-вероятният вариант, прогнозират юристи. В полза на държавата досега са решени всички спорове - за дворците “Ситняково”, “Саръгьол”, “Царска Бистрица” и стопанството “Врана”. Решенията за “Ситняково”, “Саръгьол” и стопанството са окончателни, така че никой не се съмнява, че в този дух ще бъде и решението за “Врана”.

Тогава във владение на имота ще влезе държавата, която трябва да реши на коя институция да го даде за стопанисване. Напълно е възможно това да е Столичната община, която владее парка.

Преди това обаче държавата трябва да възстанови на Симеон 1 млн. лв. за ремонтите и реставрацията на двореца. За да си получи парите, царят трябва да предостави банкова сметка, на която те да му бъдат преведени. От регионалното министерство на два пъти са отправяли покани до него, за да му преведат 47 хил. лв. за “Ситняково” и “Саръгьол”. Досега държавата обаче не успява да влезе във владение на тези два имота. Нищо чудно същият сценарий да се разиграе и за “Врана”.

Ако се стигне до отнемане на дома му, царят със сигурност ще се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, прогнозират неговите юристи. За това намекна и самият той в изказването си. “Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена”, каза Симеон.

И в момента царят води дело в Страсбург - заради мораториума от 2009 г. Краят му не е ясен, но до 13 септември държавата трябва да изпрати своето стaнoвищe. В него ще се казва, че претенциите на царя към държавата ca нeдoпycтими и нeocнoвaтeлни, разкриха от правосъдното министерство.

Ако царят загуби “Врана”, сестра му Мария Луиза, която е американска гражданка, може да сезира съда в САЩ по закона “Магнитски”, в чиято основа е нарушението на човешките права, даде идея пък Каролев.

4. Държавата

печели, но

оставя царя

да живее там

Ако държавата спечели “Врана”, да даде двореца на царя за негова доживотна резиденция, предложи известният адвокат Иван Тодоров пред “24 часа”.

Това е възможен вариант, макар по него все още никой в държавата да не е мислил, тъй като едва ли делото за “Врана” ще приключи в следващите няколко години. Хората, които познават царя, обаче са убедени, че той няма да се съгласи, защото за него ще е равнозначно на унижение.

Не знам дали той ще приеме такъв вариант. Това е вариантът, при който той ще си тръгне завинаги от България, убеден е проф. Герджиков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Колко пари има Местан, чудят се съдии, “24 часа” им помага: 137 000 лева в банка

Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията от 10 000 лева на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан. Тя беше наложена от прокуратурата заради катастрофата край село Загорско в неделя, при която загина 6-месечно бебе. След автомелето Местан получи обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на момиченцето Е. А.

Търсят инвеститор за когенерация в столичната "Топлофикация", но не я продават

Възможности за изграждане на нови технологични мощности в “Топлофикация - София” и модел, по който да бъде включен външен инвеститор, трябва да предложи работна група от общински съветници в София. Тя работи от началото на годината и в нея влизат представители на различните политически групи в СОС. Идеята е чрез изграждане на когенерации за

Джакпотите оцеляха, над 6 млн. за неделя

След тегленето на печелившите числа в 31-ия тираж на числовите игри на Български спортен тотализатор, джакпотите в тях продължават да нарастват. За следващия тираж в неделя печалбите ще достигнат общо 6 330 000 лева. Джакпотът в играта 6/49 ще бъде 2 650 000 лева. За играта 6/42 джакпотът ще е 420 000 лева.

Катастрофата край Своге, която отне 20 живота, станала и заради лошо качество на асфалта (Обзор)

Фирмата строител вместо едър трошен камък слагала в настилката варовик. Седем души, сред които бивши директори на АПИ и шефът на “Трейс-София”, с обвинения Изключително лошото качество на пътя е допринесло за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души, а 8 пострадаха тежко. Заключението е на австрийски експерти 8 месеца след трагедията,

Фонд “13 века България” дарява имот за училище и детска градина

6-те дка в “Манастирски ливади” били за дом на българите в чужбина Националният дарителски фонд “13 века България” ще дари терен от 6804 кв. м на Столичната община. В имота, който се намира на ул. “Казбек” в квартал “Манастирски ливади-запад”, ще бъдат построени училище и детска градина. Това предвижда доклад на столичния кмет Йорданка Фандъкова,

Преференциите - от №101 до 117 в бюлетината

Преференциите за кандидатите за евродепутати ще са с номера от 101 до 117 в бюлетината за евроизборите на 26 май. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. За първи път на евровота номерата на партиите и коалициите в бюлетината ще се различават от тези за отбелязване на преференция за определен кандидат от дадена листа.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Убеждават общините да пуснат безплатен ден за музеи и паметници (Обзор)

Трудна година за туризма, държавата излиза с мерки морският сезон да е от април до ноември Правят конгресен център в Слънчев бряг Държавата започва да убеждава общините да обявяват по един ден на отворени врати за музеите и паметниците на културата на тяхна територия. Това е новата кампания за насърчаване на туризма, наречена “Отворени врати”.

Цветанов: ГЕРБ дарява 5 хил. лв. за доизграждането на православния храм „Св.Иван Рилски” в Хасково

ПП ГЕРБ дарява 5 000 лева за доизграждането на църквата „Св.Иван Рилски” в Хасково. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на благотворителна среща, организирана от Църковното настоятелство на Православен храм „Св.Иван Рилски“ в Хасково и подкрепена от народния

Каракачанов: Напрежението в Габрово може да се повтори във всеки един град

"Напрежението в Габрово приключи, но това е случай, който може да се повтори във всеки един град", предупреди в Горна Оряховица вицепремиерът Красимир Каракачанов. "Във всеки един град имаме подобни криминални прояви", допълни той. Според него случаят с телефонните измамници в Горна Оряховица е примерът за интегрираните цигани.

Шофьорът, чиято кола се запали по време на движение, с изгаряния по лицето (Видео)

Шофьорът, чиято кола пламна в дживение на кръговото движение на Четвърти километър в София, е в "Пирогов" с изгаряния по лицето. Те не са животозастрашаващи, съобщи за "24 часа" говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска. "Сигналът при нас е постъпил в 18,16 часа и след 9 минути на мястото е имало линейка", каза Сунгарска.

Цветанов инспектира ремонта на стадиона в Харманли, откъдето тръгна Стоичков

Преди няколко години жителите на Харманли избраха Мария Киркова за кмет и получиха стабилна местна власт, която работи в техен интерес и получава подкрепа от правителството. От 11-те общини в Хасковска област – Харманли е получила най-много държавни средства в последните години. Те са използвани за реализирането на изключително важни проекти.

Фандъкова ще провери изграждането на ул."Филип Кутев"

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери изграждането на ул."Филип Кутев", утре, от 11.00 ч., съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Според инвестиционния проект са изградени отливни канали по улицата в участъка от бул. "Черни връх" до ул. "Атанас Дуков" и по ул. "Хижите", от ул. "Атанас Дуков" до р. Драгалевска.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber