Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7045949 Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос www.24chasa.bg

Какво ново има в програмите за учениците от 1-и до 12-и клас?

Какво трябва да знаят родителите?

СНИМКА: Десислава Кулелиева

От 21 август “24 часа” започна поредицата “Родителски бележник”.

- Учат “Хубава си, моя горо”, “Братчетата на Гаврош”, “Малкият

принц” и “Принцът и просякът”

- Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието

Как да извличат и обработват информация от научни и от официално-делови текстове.

На това ще се учат шестокласниците според учебната им програма по български език.

В нея е заложено учениците да усъвършенстват уменията си за използване на информацията в различни комуникативни ситуации, да могат да аргументират мнение и да показват толерантност в диалог. Те се учат да пишат отговор на научен въпрос, обява и делова покана. Това обясниха от Министерството на образованието и науката.

Според експертите чрез програмата се

разширяват

знанията за

местоимения,

за нелични глаголни форми и за системата на глаголните времена.

Въвеждат се променливо Я, еднородни части в простото изречение, сложно съчинено изречение, съюз, междуметие и частица.

Според препоръчителното разпределение на часовете 44% са за нови знания, 37% - за упражнения, 6% - за преговор, 6% - за обобщение, и 7% - за контролни и класни работи.

Всъщност задълбоченото учене по български език е важно за шестокласниците, защото изпитите след 7-и клас вече няма да измерват знанията и уменията, придобити само в този последен клас, както досега. От следващата учебна година форматът се променя и

миниматурите

ще мерят

наученото

през 5-и,

6-и и 7-и клас

Компромис за догодина е направен единствено за литературата. За да не се притесняват учениците, се реши външното оценяване в частта литература да проверява компетентности, придобити в целия прогимназиален етап, но върху творби и автори само от 7-и клас.

Проверката по литература за три години ще влезе от учебната 2020/2021 г., уточниха от министерството на образованието.

Затова родителите вече отрано трябва да предупреждават децата си, че уроците са важни, за да могат да попаднат в елитна паралелка след изпитите в 7-и клас.

Уроците по литература в 6-и клас пък са структурирани в три блока - човекът и природата, човекът и изкуството, човекът и другите. Заложени са за изучаване творби или откъси от творби както от българската литература (“Хубава си, моя горо”, “Отечество любезно, как хубаво си ти”, “Под игото”, “Косачи”, “Художник”, “Братчетата на Гаврош”, “Серафим”), така и от чуждата литература (“Моето семейство и други животни”, “Принцът и просякът”, “Малкият принц”).

Според учебната програма като комуникативни компетентности се определят компетентностите на учениците

да въприемат и

да създават

различни

текстове

Ученикът трябва да умее да създава в устна и писмена форма характеристики на герой с цел да обясни на събеседник мотивацията на героя за неговите действия и неговата сюжетна роля.

Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието. В рамките на европейската история това е периодът V - XV век, а в националната ни история - от славяни и българи до края на XVII век. Акцент е поставен върху динамиката на онези политически, стопански, социални и културни процеси, които са в основата на формиране на облика на европейската цивилизация. В същото време се проследяват процесите в българското общество и държава, които разкриват българските приноси в Европейското средновековие и допринасят за утвърждаване на българската идентичност като част от европейската.

В дейностите в класната стая се предвиждат провеждането на ролеви игри, изработването на хронологични таблици, линии на времето, мултимедийни презентации, работи се с различни видове източници. Извън класната стая програмата предвижда посещение на музеи, библиотеки и провеждане на екскурзии с учебна цел.

Сред новите понятия, които учениците трябва да овладеят по история и цивилизации, са

варвари, хан,

княз, народност,

халиф, “свещена

война”,

съсловие, васалитет, езичество, рицар, “Златен век”, книжовна школа, патриарх, папа, архиепископ, ерес, кръстоносци, харта и др.

Шестокласниците ще научат още какво представляват монашеските и рицарските ордени, какво е православие и католицизъм. Ще разберат още какво означават дискриминация и толерантност. Ще научат още какво е буржоа, султан, везир, кадия, спахии, еничари, рая и хайдути.

До 60% от разпределението на задължителните учебни часове за годината са предвидени за нови знания. За упражнения и практически дейности ще бъдат отделени 22%, за обобщение и преговор - 12%, а за контрол и оценка - до 6%.

Учебните програми за 6-и клас са в сила от учебната 2017/2018 г., припомнят от министерството на образованието.

В края на класа трябва да

се знае питагоровата теорема

По математика учениците ще изучават геометрични фигури и тела, рационални числа, степенуване, уравнения, пропорции и елементи от вероятности и статистика. В края на класа те трябва да знаят питагоровата теорема и да я прилагат за намиране на неизвестна страна на правоъгълен триъгълник. Трябва да умеят да откриват права и обратна пропорционалност в познати зависимости, да знаят свойствата на числовите равенства и да умеят да ги прилагат, да решават уравнения от вида ax + b = 0.

В програмата са залегнали уроци и за понятието “случайно събитие”, като учениците ще се учат да пресмятат вероятност на случайно събитие на най-просто ниво, казаха от министерството на образованието.

Сред новите понятия в уроците по математика за 6-и клас са многоъгълник, правилен многоъгълник, център на правилен многогълник, апотема на правилен многоъгълник, дължина на окръжност, лице на кръг, права призма, развивка на права призма, правилна пирамида основа, околна стена, основен ръб, околен ръб, височина на права призма, цилиндър, радиус на конус, височина на конус, числово равенство, коефициенти на уравнение и др.

В учебната програма е заложено до 60% от часовете за годината да бъдат за нови знания. 32% са за упражнения, преговор, обобщение и практически дейности. До 8% са предвидени за контрол и оценка (за входно и изходно ниво, за класни и за контролни работи, както и за проекти).

Сред практическите дейности, които могат да се правят в клас, са извършване на аритметични дейности с калкулатор при пресмятане на семейния и личния бюджет, което според авторите на програмата спомага за изграждане на математически компетентности и основни умения в областта на технологиите. В клас могат да използват софтуерни продукти за чертаене на блокова и линейна диаграма, което пък развивало дигитална компетентност. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Депутатът Станислава Стоянова: 9 100 ученици са върнати обратно в клас

Заради натрупани отсъствия са спрени помощите за деца на повече от сто хиляди семейства 1 239 екипа у нас са ангажирани със съвместната работа по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. На територията на страната това са общо 10 030 учители, директори, социални работници,

МОН въвежда асистиращи технологии за приобщаващо образование до 2 години

През следващите две години Министерството на образованието и науката ще финансира въвеждането на асистиращи технологии за приобщаващо образование, с които да се улесни комуникацията и обучението на децата със специални образователни потребности. Инвестициите ще са част от проект за дигитализацията на българското образование,

Стипендии за обучение в по хотелиерство и туризъм в Швейцария

Четири от най-добрите колежа по туризъм и хотелски мениджмънт в Швейцария, обединени в Swiss Education Group, организират серия от семинари на тема: „Обучение в Швейцария – път към успешна кариера в хотелиерството и туризма“. Събитието е организирано съвместно с агенция за образование „Скай Лайнс“ и ще се проведе в следния график: - 15.

Възражение на доклада на комисията по академична етика към Министъра на образованието и науката

С промените в Закона за развитие на академичния състав в Р България от месец май т.г. бяха въведени редица законови норми, касаещи констатирането и санкционирането на плагиатството в научните трудове на преподавателите. На тяхна база бившият Ректор на ТУ-Варна – проф. Фархи и бившият Ръководител на Центъра за развитие на академичния състав в

Над 9 000 деца са допълнително записани в образователната система в началото на тази учебна година

Над 9 000 деца са допълнително записани в образователната система в началото на тази учебна година. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет след заседанието на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици

Учениците: Интересни и важни уроци на таблети и в облак правят училището интересно (Видео)

Таблети да заменят тежките хартиени учебници от по няколкостотин страници, уроците и домашните да са в облачно пространство и достъпни за всеки, а самите уроци да бъдат направени интересни и да са полезни за живота, а също така и най-сетне написани на достъпен език. Тези главни препоръки за промяна в училищното образование направиха над 120

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

“24 часа” и Vivacom събират “Ученици за дигитално образование” на кръгла маса

Възрастните ще изслушат гледните точки на децата Кръгла маса “Ученици за дигитално образование” организира днес вестник “24 часа” и Vivacom. Целта на дискусията е да покаже гледните точки, нуждите и проблемите в учебния процес на най-пряко засегнатата страна - учениците. Тяхното мнение, и то на различен тип ученици - както на тези,

Десислава Цокова: Учители, преподаващи компютърно моделиране, могат само да си четат пощата

-  Нужни са подкрепа и обучение за преподавателите, защото им е трудно - повечето са над 50 г., не са работили с компютри и не знаят чужди езици - С новите технологии децата се научават да учат Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование.

30-то юбилейно издание на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ 2018

www.computerspace.org Форумът за компютърни изкуства Computer Space („Компютърно пространство“) се провежда 30 години и е най-голямото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Форумът се организира от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/ в партньорство с редица организации и институции.

ТУ - Варна и университетът Ovidius в Румъния ще си сътрудничат по стратегията "Син растеж" на Европейската комисия

Ректорите на Технически университет - Варна и Университета Ovidius в Констанца, Румъния, подписаха петгодишен меморандум за сътрудничество. Меморандумът беше подписан в Констанца от проф. Росен Василев, ректор на ТУ – Варна, и проф. Сорин Руджина, ректор на университета Ovidius. На церемонията в аулата на университета,

Наближава крайният срок за подаване на кандидатури за стипендии YES

https://ais.americancouncils.org/yesДо края на октомври ученици от 9 и 10 клас могат да кандидатстват за обменна програма YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study). Програмата дава възможност на гимназистите да прекарат една учебна година в Съединените щати като младежки посланици на България. В рамките на 10 месечния престой те ще учат в

Престижно обучение по икономика и право в Tilburg University, Холандия

Tilburg University е един от водещите университети в Холандия, доказан лидер в обучението по икономика, бзнес науки и право. От 22 до 24 октомври представители на учебното заведение ще госуват в България, за да се срещнат с кандидат-студенти, които се интересуват от възможностите за обучение на английски език в Холандия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber