Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7045949 Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос www.24chasa.bg

Какво ново има в програмите за учениците от 1-и до 12-и клас?

СНИМКА: Десислава Кулелиева

Какво трябва да знаят родителите?

От 21 август “24 часа” започна поредицата “Родителски бележник”.

- Учат “Хубава си, моя горо”, “Братчетата на Гаврош”, “Малкият

принц” и “Принцът и просякът”

- Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието

Как да извличат и обработват информация от научни и от официално-делови текстове.

На това ще се учат шестокласниците според учебната им програма по български език.

В нея е заложено учениците да усъвършенстват уменията си за използване на информацията в различни комуникативни ситуации, да могат да аргументират мнение и да показват толерантност в диалог. Те се учат да пишат отговор на научен въпрос, обява и делова покана. Това обясниха от Министерството на образованието и науката.

Според експертите чрез програмата се

разширяват

знанията за

местоимения,

за нелични глаголни форми и за системата на глаголните времена.

Въвеждат се променливо Я, еднородни части в простото изречение, сложно съчинено изречение, съюз, междуметие и частица.

Според препоръчителното разпределение на часовете 44% са за нови знания, 37% - за упражнения, 6% - за преговор, 6% - за обобщение, и 7% - за контролни и класни работи.

Всъщност задълбоченото учене по български език е важно за шестокласниците, защото изпитите след 7-и клас вече няма да измерват знанията и уменията, придобити само в този последен клас, както досега. От следващата учебна година форматът се променя и

миниматурите

ще мерят

наученото

през 5-и,

6-и и 7-и клас

Компромис за догодина е направен единствено за литературата. За да не се притесняват учениците, се реши външното оценяване в частта литература да проверява компетентности, придобити в целия прогимназиален етап, но върху творби и автори само от 7-и клас.

Проверката по литература за три години ще влезе от учебната 2020/2021 г., уточниха от министерството на образованието.

Затова родителите вече отрано трябва да предупреждават децата си, че уроците са важни, за да могат да попаднат в елитна паралелка след изпитите в 7-и клас.

Уроците по литература в 6-и клас пък са структурирани в три блока - човекът и природата, човекът и изкуството, човекът и другите. Заложени са за изучаване творби или откъси от творби както от българската литература (“Хубава си, моя горо”, “Отечество любезно, как хубаво си ти”, “Под игото”, “Косачи”, “Художник”, “Братчетата на Гаврош”, “Серафим”), така и от чуждата литература (“Моето семейство и други животни”, “Принцът и просякът”, “Малкият принц”).

Според учебната програма като комуникативни компетентности се определят компетентностите на учениците

да въприемат и

да създават

различни

текстове

Ученикът трябва да умее да създава в устна и писмена форма характеристики на герой с цел да обясни на събеседник мотивацията на героя за неговите действия и неговата сюжетна роля.

Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието. В рамките на европейската история това е периодът V - XV век, а в националната ни история - от славяни и българи до края на XVII век. Акцент е поставен върху динамиката на онези политически, стопански, социални и културни процеси, които са в основата на формиране на облика на европейската цивилизация. В същото време се проследяват процесите в българското общество и държава, които разкриват българските приноси в Европейското средновековие и допринасят за утвърждаване на българската идентичност като част от европейската.

В дейностите в класната стая се предвиждат провеждането на ролеви игри, изработването на хронологични таблици, линии на времето, мултимедийни презентации, работи се с различни видове източници. Извън класната стая програмата предвижда посещение на музеи, библиотеки и провеждане на екскурзии с учебна цел.

Сред новите понятия, които учениците трябва да овладеят по история и цивилизации, са

варвари, хан,

княз, народност,

халиф, “свещена

война”,

съсловие, васалитет, езичество, рицар, “Златен век”, книжовна школа, патриарх, папа, архиепископ, ерес, кръстоносци, харта и др.

Шестокласниците ще научат още какво представляват монашеските и рицарските ордени, какво е православие и католицизъм. Ще разберат още какво означават дискриминация и толерантност. Ще научат още какво е буржоа, султан, везир, кадия, спахии, еничари, рая и хайдути.

До 60% от разпределението на задължителните учебни часове за годината са предвидени за нови знания. За упражнения и практически дейности ще бъдат отделени 22%, за обобщение и преговор - 12%, а за контрол и оценка - до 6%.

Учебните програми за 6-и клас са в сила от учебната 2017/2018 г., припомнят от министерството на образованието.

В края на класа трябва да

се знае питагоровата теорема

По математика учениците ще изучават геометрични фигури и тела, рационални числа, степенуване, уравнения, пропорции и елементи от вероятности и статистика. В края на класа те трябва да знаят питагоровата теорема и да я прилагат за намиране на неизвестна страна на правоъгълен триъгълник. Трябва да умеят да откриват права и обратна пропорционалност в познати зависимости, да знаят свойствата на числовите равенства и да умеят да ги прилагат, да решават уравнения от вида ax + b = 0.

В програмата са залегнали уроци и за понятието “случайно събитие”, като учениците ще се учат да пресмятат вероятност на случайно събитие на най-просто ниво, казаха от министерството на образованието.

Сред новите понятия в уроците по математика за 6-и клас са многоъгълник, правилен многоъгълник, център на правилен многогълник, апотема на правилен многоъгълник, дължина на окръжност, лице на кръг, права призма, развивка на права призма, правилна пирамида основа, околна стена, основен ръб, околен ръб, височина на права призма, цилиндър, радиус на конус, височина на конус, числово равенство, коефициенти на уравнение и др.

В учебната програма е заложено до 60% от часовете за годината да бъдат за нови знания. 32% са за упражнения, преговор, обобщение и практически дейности. До 8% са предвидени за контрол и оценка (за входно и изходно ниво, за класни и за контролни работи, както и за проекти).

Сред практическите дейности, които могат да се правят в клас, са извършване на аритметични дейности с калкулатор при пресмятане на семейния и личния бюджет, което според авторите на програмата спомага за изграждане на математически компетентности и основни умения в областта на технологиите. В клас могат да използват софтуерни продукти за чертаене на блокова и линейна диаграма, което пък развивало дигитална компетентност. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов стана „Доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Никола Вапцаров”

На вълнуваща церемония днес ректорът на ВВМУ „Никола Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров удостои с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза” ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов. Високото академично звание бе връчено на проф. Иванов по решение на Академичния съвет на ВВМУ „Никола Вапцаров” от 5 март 2019г.

ЧЕЗ стартира кампанията по набиране на стажанти за 2019 година

Срокът за подаване на документи и събеседване е до края на месецюни ЧЕЗ стартира набирането на кандидати за стаж през лятото на 2019 година. До края на месец юни е срокът за подаване на документи и събеседване. Над 60 ученици, студенти и дипломанти ще получат възможност да станат част от екипите в компаниите от Групата на ЧЕЗ в България през

Дни на отворените врати в Техническия университет следващата седмица

Какво е усещането на управляваш кораб през фарватера на Варненското пристанище? Как новите технологии помагат на битката с най-коварните болести? Може ли да оцелее човек при силно земетресение? На тези и на много други въпроси, които провокират любопитството им, ще получат отговор посетителите на Техническия университет във Варна по време на Дните

Бизнес обучение в цял свят с Пощенска банка

MBA, EMBA и Advanced management са само част от програмите, които банката финансира Целеви потребителски кредит за бизнес обучения в цял свят, без аналог на пазара у нас, предлага Пощенска банка от този месец. С него могат да се финансират таксите по различни програми като Master of Business Administartion,

Музеят на Чудомир и Природонаучният музей в Пловдив с нов модерен и дигитален облик

Благодарение на „Ти и Lidl за по-добър живот“, светът на науката и изкуството вече е много по-интерактивен и интересен Музеят на Чудомир в Казанлък и Регионалният природонаучен музей в Пловдив са с обновен дигитален облик и нови модерни технологии, благодарение на „Ти и Lidl за по-добър живот“ – най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл

„Хювефарма“ оборудва кухня в център за специална образователна подкрепа

„Хювефарма“ направи дарение на Центъра за специална образователна подкрепа „Проф. дпн Георги Ангушев“ в София, като оборудва кухня за учениците. Цветовете са избрани в синьо и жълто, за да имат по-силно въздействие върху зрителните способности на децата. Кухнята е оборудвана с плотове, хладилник, съдомиялна, микровълнова печка,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Шуменският университет с четири нови специалности

С четири нови специалности в ОКС „бакалавър“ ще стартира новата учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Специалността Педагогика на обучението по природни науки ще подготвя учители по учебните предмети Човекът и природата, Физика и астрономия, Химия и опазване на околната среда, Биология и здравно образование.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи почетния знак на ХТМУ

Проф. дтн инж. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, беше удостоен с почетния знак на Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ). Той беше награден на специална церемония в университета от ректора проф. д-р инж. Митко Георгиев в присъствието на Съвета на ректорите и председателя му

За 8 години са изтеглени кредити за висше образование за 136 993 996 лева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внася за разглеждане проект на решение на Министерския съвет за одобряване на максималния размер на новите държавни гаранции за 2020 г. по Закона за кредитиране на студентите и докторантите /ЗКСД/, предава БТА. Предложеният проект на акт има за цел да осигури държавна гаранция за кредитите,

Студенти и докторанти от страната обменят идеи на научна сесия в ТУ - Варна

В Технически университет – Варна за 11 поредна година се провежда Студентска научна сесия. В осем научни секции са представени над 70 доклада и постерни сесии. Организатор е Студентският съвет на ТУ – Варна със съдействието на академичното ръководство и на Община Варна. Форумът се провежда традиционно през пролетта като в него могат да участват

ЧЕЗ даде 6 стипендии на най-успешните ученици от професионални гимназии в Западна България

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ се проведе за седма поредна година Шестима ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България получиха стипендии от ЧЕЗ за учебната 2018-2019 г. в седмото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици. Състезанието се проведе на три етапа,

Бизнес образование на английски език в Барселона - презентация на EU Business School

EU Business School е сред водещите учебни заведения в Европа с кампуси в Испания, Швейцария и Германия. Университетът предлага програми с бизнес насоченост в области като: маркетинг, финанси, бизнес администрация, международен бизнес, предприемачество и др. На 2-ри април от 18.30 ч в хотел „Маринела” ще имате възможност да се запознаете в детайли

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber