Машина на времето: 19.IX.2006 г. Сграда на “Алабин” погреба 2 момичета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7045436 Машина на времето: 19.IX.2006 г. Сграда на “Алабин” погреба 2 момичета Машина на времето: 19.IX.2006 г. Сграда на “Алабин” погреба 2 момичета www.24chasa.bg
Пожарникари разчистват руините, под които са Деница и Петрина. СНИМКА: Пиер Петров

Лавина от тухли, бетон, желязо и греди се изсипва на ул. “Алабин” 39 в София на 19 септември 2006 г. След грохота всичко е в облаци прах и пепел. Сиво пежо, в което преди миг са звънтели женски гласове, е смачкано като консервена кутия. В него от отломките загиват Деница Ченишева, на 26 г., и Петрина Христова, на 24 г.

Срутена е 5-етажна стара еврейска къща - паметник на културата. От всички страни към нея хвърчат пожарни. В спасителната акция и обезопасяването на сградата се включват над 220 пожарникари и полицаи.

Ужасът завладява улицата в 18,08 ч. Малко преди това Деница се връща с пежото от среща с научния си ръководител. С приятелката ѝ Петрина смятат да отидат до мола, а после на танци. Деница свири на пиано, мечтае да е оперен критик. Не е първата в рода си, запленена от музиката. Роднина е на покойната оперна прима Юлия Винер. Има прекрасна дъщеричка на 2 г. и 10 месеца, която повече няма да види майка си.

Последният собственик на 92-годишната сграда е фирма “Хрисома” на Георги и Мая Кирчеви. Те са сочени за близки до бившия премиер Иван Костов и жена му, въпреки че семейството на синия лидер отрича. С години делото буксува. Сега то е в съда и прогнозите са, че за първи път ще има присъда по него към края на 2018 г. - 12 г. след трагедията.

Майките на убитите са съсипани от скръб и болка, че още няма наказани за смъртта на децата им. През годините те многократно

обвиняват институциите

в “бездушие и безхаберие”

и настояват за смяна на прокурорите. Скандалите са предизвикани най-вече от експертизите по делото. Първата показва, че ремонтът няма отношение към падането на сградата. За изготвянето ѝ се прави компютърна симулация на срутването. Експертизата е от 1200 страници и струва около 100 000 лв. Според нея в сградата не е правен конструктивен ремонт - не са махани стени и греди например, а само врати и прозорци. До рухването се стигнало заради наслагване на ред фактори - стара конструкция, лоша поддръжка, вибрации и др.

През Втората световна война бомба разрушава покрива на къщата и после той не е възстановен както трябва. Има течове, поддръжката е занемарена. “Хрисома” купува сградата през юни 2004 г., а влиза във владение през август 2006 г. Сключва договор с друга фирма за реконструкция. С опразването на етажите се заема трета фирма. 6-7 работници изнасят черчевета, дюшеме, легла, врати, изчукват мазилка. Всички без един по-късно твърдят, че не са пипали нищо по конструкцията. (Виж долу).

“Нарочно е било направено така, че сградата услужливо да падне. Там е трябвало да се появи скъп бизнесцентър”, казва преди време Александрина Ченишева - майка на Деница. Според една от версиите падналата сграда е била разчистена прибързано и така са заличени важни следи. Делото няколко пъти е прекратявано от прокуратурата и възобновявано по нареждане на съда. До обвинения са стига чак през 2012 г. (Виж долу.)

Свидетел: Къртихме колони

Един от мъжете, работили в старата къща на “Алабин” 39, обяснява в любителски видеозапис пред майките на Деница и Петрина, че е имало нареждане да бъдат изкъртени 5 носещи колони на 1-ия етаж. Бригадирът предупредил, че сградата ще рухне, но “чорбаджията” наредил да действат. Часове, след като 3 колони били къртени с канго и рязани с флекс, сградата паднала, твърди Николай Александров. Пред прокурор той се отмята от думите си. Охранител обаче заявява, че в деня на падането цялата сграда е скърцала. Това става и причината пазачът да си отиде.

12 г. след трагедията няма виновни

12 г. по-късно делото в Софийския градски съд (СГС) за смъртта на Деница Ченишева и Петрина Христова е пред финал. Подсъдими за трагедията са четирима - собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома”, инж. Петър Петров, който контролирал ремонта, Николай Симеонов, управител на “А3 - Архитектура и изпълнение”, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ “Медия Манчо”. Той е подсъдим задочно, защото от години работел във Франция и не е открит. Четиримата са обвинени за причиняване на смърт на повече от един човек поради незнание или немарливо изпълнение на работата.

Делото тръгна през октомври 2016 г., след като разследването продължи 10 години. Родителите на двете момичета искат общо 750 хил. лв. кръвнина от подсъдимите.

Големият въпрос обаче е дали ще има наказани за смъртта на Деница и Петрина.

За двете години съдебни заседания бяха разпитани майките на Деница и Петрина, пожарникари, охранители на сградата, работници, инженер-геодезист, минувачи, които станали свидетели на срутването, служители на института за паметници на културата, наематели в съседни сгради. Направена бе и още една експертиза. Единственият от подсъдимите, който даде обяснение, бе архитектът Николай Симеонов. Той призна, че никога не бил стъпвал в сградата. Заради многото години мнозина от свидетелите твърдяха, че вече не помнят подробности. Те обаче бяха единодушни, че сградата не е била обезопасена, не е имало заграждения.

С голям интерес се очакваше разпитът на работника Николай Александров. (Виж по-горе).

Пред съдия Величка Маринкова от СГС обаче се отметна от думите си и бе обхванат от внезапна амнезия. “Всичко това е лъжа! Няма нищо вярно, излъгах. Караха ме да лъжа”, каза Александров, когато даде показания на 12 април 2017 г. Той не си спомни обаче кой го е заплашвал. “Не помня”, повтаряше почти през цялото време.

Вторият важен момент бе свързан с ново заключение на вещи лица. През март т. г. бе възложена ключова експертиза на преподаватели от университета по архитектура. Те трябваше да отговорят на един въпрос - дали работниците са бутали носещи стени. Преди съдебната ваканция учените представиха своето заключение - сградата е била толкова занемарена, че и една капка е можела да доведе до падането ѝ. Още при строителството си тя е била изградена неправилно. Преподавателите обаче признаха, че както всички преди тях, и те са градили заключението си само въз основа на документи, защото веднага след падането сградата е досъборена, а руините - изчистени. На ход е съдия Величка Маринкова, а след нея още две съдебни инстанции.

Бурени и боклуци на мястото на падналата къща

Само една стена се издига сега на мястото, където преди 12 г. беше сградата, убила две момичета. Тя е висока около 4 м и дълга към 3 м. Укрепена е с метална конструкция и е обградена с двуметрова алумиева ограда, на която пише, че обектът се охранява. Целият заграден терен е потънал в боклуци и е обрасъл с бурени.

Собственикът Георги Кирчев няма право да предприема каквито и да било строителни дейности, докато не приключи делото срещу него на три инстанции. Само прокурор може да му даде разрешение за строеж, но едва ли би се намерил такъв, а и самият Кирчев не е искал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Съдят по двама на ден за фиктивни бракове

По двама души на ден са осъдени за фиктивни бракове у нас. Обвиненията на прокуратурата са за търговия с българско гражданство при която нашенки се омъжват за чужденци, за да им осигурят европейски паспорт срещу пари или да се докопат до наследство, съобщава в. "Монитор" по данни са на Националния статистически институт и на правосъдното

Банев: Ако намерят 1 млрд. лв. в моя сметка, ще се посипя с каквото намеря в ареста (Обзор)

В килията гледа интервютата на прокурори, синдикалисти и бивши подчинени Ако някой намери 1 млрд лв. в моя сметка в Швейцария, ще си посипя главата с каквото намеря в ареста, каза бизнесменът Николай Банев в апелативния спецсъд в четвъртък. Той и съпругата му Евгения са обвинени в данъчни престъпления, присвояване и пране на близо 1 млрд. лв.

Здравният министър намекна пред депутатите за фалит на Правителствена болница (Обзор)

Студентите от медицинския факултет към СУ обявиха стачна готовност, искат ясен план за преструктурирането Министър Кирил Ананиев намекна, че Правителствена болница е пред фалит, след като здравната парламентарна комисия сложи неочаквана спирачка пред идеята му спешно тя да се превърне от болница на властта в национална детска болница.

Професор от Швейцария, разкрил атентат на френското разузнаване, откри кримилаборатория в Академията на МВР (Обзор)

Техника от последно поколение за 1,2 милиона франка получиха курсантите Проф. Пиер Марго от Университета в Лозана и зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер откриха в четвъртък модерна лаборатория за обучение на криминалисти в Академията на МВР. Проектът е за 1,2 швейцарски франка и е финансиран от фонд “Сигурност” на

Работник загина при злополука в дърводелски цех в Кермен

Работник e загинал при злополука в град Кермен, съобщават от ОД на МВР-Сливен, цитирани от novini.bg. Инцидентът е станал около 09.00 часа в дърводелски цех. За случая е уведомена местната структура на „Инспекция по труда“. Загиналият е бил машинен оператор и е работил на трудов договор. Съвместна проверка на инспекцията и териториалното поделение

Спас Гърневски: 2019 г. ще бъдe преломна, ще пречупи амбициите на опозицията

„2019 г. ще бъде преломната. Това ще е годината, в която ще бъдат пречупени амбициите на опозицията за предсрочни избори и смяна на властта”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Той коментира социологическите изследвания,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Правителствена болница да мине към здравното министерство не мина на първо четене

Да отпадне статутът й на търговско дружество и принципал на Правителствена болница да стане здравното министерство. Това решение на Министерския съвет гласуваха и не приеха депутатите от парламентарната здравна комисия на редовно заседание, което приключи току-що. Около час продължиха дебатите около казуса,

Началникът на КАТ в Казанлък изчезнал с мерцедеса си, и 3-те му мобилни изключени

Началникът на КАТ в Казанлък Тодор Николов е обявен за издирване, това потвърди пред "24 часа" днес директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. Това е станало по сигнал на сестра му, подаден към 21 часа в сряда. Заедно с Николов полицията издирва и личния му автомобил, марка "Мерцедес".

Свалиха билбордовете с гей двойки в Бургас

Билбордовете с прегърнати гейове и лесбийки, които скандализзираха Бургас, бяха премахнати в късния следобед. От фирма "Интерактив медия", която ги окачи на възлови булеварди и улици, решили да ги свалят преждевременно, за да не ги разкъсат бургазлии. Демонтирането на транспарантите на бул. "Стамболов" и ул.

Каракачанов: Трябва поправка в закона за отбраната за храната на армията

Необходима е поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която да се даде възможност да се реагира при ситуации, в които няма договор за храненето, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването от комисията по отбрана по повод ситуацията с обществената поръчка за храненето на военнослужещите.

Вижте бижуто на Несебър, което грабна приза "Сграда на годината 2018" (Снимки)

Новият Център за култура и образование "Артиум" в Несебър получи голямата награда в конкурса "Сграда на годината 2018", в категория "Сгради култура и паметници на културата". Жури от 31 експерта с председател зам.министърът на МРРБ Деница Николова, бе единодушно в избора си. С архитектурата си, разположената в сърцето на новия град сграда,

Издирват началника на Пътна полиция в Казанлък

Началникът на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов е изчезнал. Той е в неизвестност от 16 часа вчера. Днес не се е явил на работа и в момента се издирва от полицията, предаде "Хоризонт". Сигналът в полицията за изчезването на Николов е подаден от сестра му. За момента няма данни за престъпление, обясниха пред "Хоризонт" източници от МВР.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber