Следовател №1 Сарафов след ареста на Стайков: Хванахме едри риби за пране на 70 млн. лв. от нелегални цигари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7041222 Следовател №1 Сарафов след ареста на Стайков: Хванахме едри риби за пране на 70 млн. лв. от нелегални цигари (Обзор) Следовател №1 Сарафов след ареста на Стайков: Хванахме едри риби за пране на 70 млн. лв. от нелегални цигари (Обзор) www.24chasa.bg
Миню Стайков, съпругата му Рени, Маринела и Ветко Арабаджиеви (от ляво на дясно) на сватбата на децата им Александра и Стайко през 2011 г. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Акция в София, Карнобат и две села. 70 адреса бяха посетени едновременно. Двама зам. главни прокурори координират разследването

Мощни проверки на прокурори, данъчни и митничари разтърсиха две известни български фамилии, които доскоро бяха роднини.

6 дни след като атакува хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви (за тях виж по-долу), спецпрокуратурата удари и бившите им сват и зет - Миню Стайков и сина му Стайко за пране на пари и данъчни престъпления.

Обвинителите са категорични, че двете проверки нямат връзка. От атаката срещу един от най-големите в алкохолния бранш - Миню Стайков, мирише на нелегалната цигарена фабрика, разбита преди 2 месеца в родния му Карнобат.

Точно в 8,30 ч едновременно прокурори, следователи, данъчни и митничари нахлуха в общо 70 офиса, жилища и цехове в София, Карнобат и селата Венец и Костенец, свързани със собственика на “Винпром Карнобат”. Атакувани бяха фирмите “Винпром Карнобат”, ООД, “Сис Индурстрийс” ООД и “Топаз Мел” ООД на столичния бул. “Джеймс Баучър”. Официалното съобщение на прокуратура бе получено във всички медии.

Обвинители уточниха, че са били арестувани Миню Стайков и синът му Стайко.

Бащата бе

задържан

в Карнобат, а

синът му

в дома си в

София

Зад решетките за 24 часа са и десетина души, чиято роля в схемата се изяснява. Партньори на Стайков твърдяха в късните следобедни часове, че той не е задържан. “24 часа” потърси официално потвърждение от прокуратурата.

“Нека се покаже, след като не е арестуван”, пошегува се представител на обвинението. Неофициално се знае, че прокурорите ще искат 72 часа арест за бизнесмена.

Основната версия, по която се работи, е, че чрез легалния си алкохолен бизнес Стайков е изпрал над 70 млн. лв. от производство на нелегални цигари за 2 години.

“Много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легални фирми на едно дружество. Така че един човек, едно дружество, едни пари може да се превъртят от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконни доходи”, обобщи зам. главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Той пристигна на място в Карнобат. Освен него с акцията е ангажиран и другият заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев. Безпрецедентното включване на двама зам. главни прокурори говори за мащаба на разследването, коментираха магистрати.

Гешев ръководеше екипа в София, а Сарафов във винпрома в Карнобат и в двете съседни села. Разплитането на схемата започнало на 18 юли, когато след сигнал антимафиоти разбиха фабрика за нелегални цигари в Карнобат в бивша мандра. Складът е собственост на Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат Георги Димитров. (Какво каза кметът - виж по-долу)

Според разследващите фабриката за нелегални цигари била изключително модерна. “Може би най-добре оборудваната до момента, която е намирана в България”, обясни зам. главният прокурор Гешев. Производственият ѝ капацитет бил 1000 мастербокса цигари на един цикъл, който приключвал за пет работни дни. “Печалбата е милион и половина лева на седмица по цени на черния пазар, тоест 6 млн. лв. на месец”, изчисли Гешев.

Разследващите са на мнение, че фабриката успяла да произведе стока за близо 70 млн. лв. за две години. Сумата не е окончателна. По оперативна информация тя работела от 2015 г. От прокуратурата отказват да кажат засега къде са пласирани цигарите.

Работниците били

довеждани

от Армения

и се трудели нелегално. “Те не са излизали от фабриката”, обясни Гешев. Причината била да не бият на очи сред местните. В бившата мандра имало спални, кухня, фитнес, “изобщо всички удобства”. Официално наемател се водел социално слаб гражданин.

“При незаконните производства това е традиционна схема - фирмата е или на чужденец, или на социално слаб, който не знае, че е наемател или че има фирма в дадена сграда”, каза Гешев.

При акцията през юли не бил задържан нито един. Причината - антимафиотите от

ГДБОП се

натъкнали само

на работниците

арменци,

шофьор на тир, зареден с хиляда мастербокса цигари, пазач. Както и хора, които били отцепки, тоест пазели камионите на тръгване.

“Интересите на разследването, а всъщност и на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби - тези, които са организатори, ръководители на това нелегално производство”, каза Сарафов.

Затова акцията била стартирана в сряда, когато вече на базата на свидетели и документи били събрани достатъчно доказателства.

“Проверяват се цялостната дейност на търговското дружество и свързаният с него легален бизнес”, каза Сарафов.

Над 50 камиона

с грозде пък

останаха

блокирани пред и

във винзавода

на Стайков в с. Венец вчера, видя екип на “24 часа”. Тези от колите, които бяха влезли в завода преди проверката, нямаха право да напускат.

“От сутринта сме тук, а някои колеги и от предната вечер. Чакаме вече цял ден, никой не ни казва кога ще можем да разтоварим. Губим време и пари от този неочакван престой”, коментира шофьор на камион.

Екип на “24 часа” видя, че нелегалната фабрика за цигари в Карнобат е заключена. Само кучета посрещаха случайните минувачи. “Знаехме, че там става нещо от години, говори се даже, че и синът на кмета е участвал. Навремето това беше мандра”, каза пред наш екип местен жител. На фасадата на сградата още стои надпис от соца “Повече и по-качествени резултати във всичко."

Дарител на фондацията

на Елена Костова, подари

пушка на Георги Първанов,

отказа на БСП да е депутат

Миню Стайков е един от най-едрите бизнесмени в България.Той е собственик на “Винпром Карнобат” и “Сис Индустрийс”. Притежава вероятно най-големите лозови масиви, негови са още цех за дестилация на спирт и мелница в карнобатското село Церковски.

Компанията е сред дарителите на фондацията “Бъдеще за България” на съпругата на Иван Костов - Елена.

Година по-рано - през 2004 г. президентът Георги Първанов посети официално завода във Венец и получи като подарък ловна карабина лично от Миню Стайков.

В онзи период той е номиниран за депутат от БСП, в която не членува, но Стайков отказва.

През 2004 г. Георги Димитров, дотогава шеф на банков клон в Карнобат, пое винзавода на Стайков. За 2 години “Винпром Карнобат” се превърна в едно от големите предприятия в страната.

По-късно Георги Димитров е лидер на местната организация на БСП, но когато бившият вече президент създава своята нова лява партия АБВ, Димитров е издигнат от нейно име за кмет на Карнобат и печели.

Кметът на Карнобат:

Аз познавам Стайков, но

синът ми - не. Той само

дава помещението под наем

Ако някой е вършил нещо нередно, да си носи отговорността.

За наема си има перфектен договор. Това, че отдаваш

нещо под наем, не те прави престъпник, казва Георги Димитров

ДИМЧО РАЙКОВ

Фабриката за цигари бе разбита при акция на ГДБОП на 18 юли. Тогава изплува името на сина на карнобатския кмет Георги Димитров - Иван, който бе разпитан и пуснат. Разбра се, че той е отдавал помещението до жп гарата под наем. Пред разследващите той показал цялата документация по договора.

“Има си официален договор за наема, плащат се данъците. Това, че някой е решил да прави нещо нередно в нея, да си носи отговорността”, коментира тогава кметът Димитров, който по време на акцията бе в чужбина.

Нелегалната цигарена фабрика се намира в приватизирана стара мандра. Постройката била закупена от Димитров, но след като станал кмет през 2007 г., той я прехвърлил на сина си. Преди 4 г. Иван започнал бизнес с дървени въглища, но после се отказал, за да не обвинят семейството му, че мърси въздуха. После отдал помещението от 700 кв. м под наем за 6000 лв. на месец с ДДС. “Какво се случва вътре, не е наша отговорност”, казва Георги Димитров. Той твърди, че за последно е влизал в цеха преди 10 г. След акцията вчера му позвънихме отново.

- Арестуван ли е синът ви, г-н кмете?

- Не, само го разпитват.

- Какво е мнението ви по случая?

- Да оставим органите да си свършат работата. Не искам да правя изявления, за да не излезе, че се меся в работата им.

- Подозирали ли сте какво се върши в помещенията, които е отдавал синът ви под наем?

- Не. И през ум не ни е минавало, разговарял съм с него по този въпрос. Ако някой е вършил нещо нередно, да си носи отговорността. За наема си има перфектен договор. Това, че отдаваш нещо под наем, не те прави престъпник.

- Защо не продължихте с производството на дървените въглища?

- В интерес на истината в началото нещата потръгнаха, но чисто от екологични съображения производството бе спряно. Знаете как е, хората веднага щяха да кажат, че мърсим въздуха.

- Как ще се отрази акцията във винпрома? Знае се, че дружеството е сред големите спонсори на общината за важни мероприятия.

- Няма как да не се отрази. С тяхна подкрепа честваме Трифон Зарезан, празника на града. Да не говорим, че 2000 души в Карнобатско работят там. Почти всеки втори от семейство е свързан с дейността на винпрома. Покрай него се засяха много лозя, даже онзи ден разговарях със служител от винпрома, тъй като една жена си продава масива.

- Претърсвания в общината извършвани ли са?

- Не, защо трябва да се правят в общината?!

- С Миню Стайков познавате ли се?

- Че кой не го познава в Карнобат. Там е работата, че аз го познавам, но синът ми Иван не го познава. В нормални отношения сме, но не сме приятели.

- Виждате ли политически подтекст в акцията? Вие сте червен кмет, макар на последните избори да не се кандидатирахте от БСП, а излязохте като независим.

- Никога не съм крил убежденията си, но не виждам политически подтекст в акцията. В края на краищата Иван е реалният собственик на помещенията, не аз. Не може във всяко нещо да се търси политика.

Данъчни в “Маринела”, колите на

фамилията - в жандармерията

След прокуратурата и данъчните започнаха проверки в офисите на Ветко Арабаджиев.

Служителите на НАП бяха и в хотел “Маринела”, където са регистрирани много от дружествата на фамилията. При акцията на прокуратурата в петък там бяха открити милиони в брой. Тогава зам. главният прокурор Иван Гешев каза, че само една от фирмите на Арабаджиеви е внесла в бюджета 1000 вместо 600 000 лв. Разследването няколко дни по-късно показва, че сумата доближава 9 млн. лв. укрит ДДС.

“Възможно е НАП да направи проверки, както и антикорупционната комисия да запорира сумата”, каза Гешев в сряда.

Луксозният автопарк на фамилията Арабаджиеви беше иззет в петък късно вечерта. Разследващите взеха ключовете за колите и ги откараха в двора на жандармерията във Врана.

Ролс-ройсът на Ветко Арабаджиев, бентлито на съпругата му Маринела и джиповете на фамилията ще останат там, докато съдът не ги върне, защото текат проверки с какви пари са купени и какви данъци са плащани за тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Мъж бяга в Германия насред съдебен процес в Добрич, там също го съдят

Мъж от Добрич, който опита да се укрие от правосъдието, вече е осъден за държане и разпространение на наркотици – съобщават от Добричкия съд. Наложено му е ефективно наказание - лишаване от свобода за срок от 2 години и 3 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и глоба от 15 000 лева. 32-годишният Велин М.

Съдят земеделец, убил куче с ловна пушка в Радомирско

Районна прокуратура – Радомир е предала на съд обвиняемия Я.Н., привлечен към наказателна отговорност за проявена от него жестокост към гръбначно животно – застрелял с пушка куче Гари (престъпление по чл. 325б, ал. 1, пр.1 от НК). Обвиняемият Я.Н. е земеделски производител, като към м. октомври 2017 г.

Изправят на съд Азис от Турция, премазал с тир мъж и жена край Елхово

Окръжна прокуратура Ямбол предаде на съд турския гражданин Азис К., обвинен за причиняване смъртта на мъж и жена и средни телесни повреди на 3-годишно дете, съобщиха от Апелативната прокуратура. Тежкият инцидент станал на 30 септември, м.г., на пътя в посока Елхово, ГКПП - Лесово. Азис К.бил зад волана на тир, но вместо с разрешените до 50 км/ч.

Съдят шофьор на джип, убил на заден ход жена на АМ "Тракия"

Окръжна прокуратура Бургас предаде на съд Дойчин М., обвинен за причиняване по непредпазливост смъртта на жена при пътно произшествие на АМ Тракия на 26 октомври, 2016 г. Делото е насрочено за 22 януари. Движейки се по автомагистралата, обвиняемият пропуснал отбивката за Карнобат и предприел супер рискова маневра - започнал движение на заден ход.

Иван Гешев: Милиони изтичат в пясъка за фалшиви инвалидни пенсии

МВР и Върховната прокуратура удариха фалшивите инвалидни пенсии МВР и Върховната прокуратура удариха фалшивите инвалидни пенсии. Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили,

3000 бали изгоряха при пожар край Тервел, 750 са спасени

3000 бали фураж са изгорели при пожар в стопански двор в тервелското село Полковник Савово. На 20 януари в 04,22 ч.а в оперативния център на противопожарната служба в Добрич е получено съобщение за възникнал пожар в бали люцерна в животновъдна ферма в селото – съобщават оттам. Огънят е потушен от екип на противопожарната служба–Тервел.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Три коли в меле по пътя Добрич - Ген. Тошево заради маневра за изпреварване

Опит за изпреварване на колона от автомобили е причинил верижна катастрофа катастрофа по пътя Добрич – Генерал Тошево – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 20 януари, около 13,35 ч., е получено съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие с пострадали по главен път I-9 между селата Стефан Караджа и Генерал Колево,

90-годишен от Шумен се простреля в главата, почина по-късно в болницата

Малко след 17:30 часа на 20 януари в дежурната част на областната дирекция бил приет сигнал за инцидент на бул.“ Мадара“ в Шумен, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР - Шумен. Към адреса са насочени екипи на полиция и спешна помощ. На място било изяснено, че 90- годишен мъж се прострелял в главата с огнестрелно оръжие.

Жена бе прегазена от влак в Карловско

60-годишна жена загина, след като бе блъсната от влак вчера в района на село Куртово. Сигналът за инцидента е получен около 12 часа, съобщиха от пресцентъра на полицията. По първоначални данни, жената била в близост до релсите и не реагирала на звуковия сигнал от локомотива на приближаващата пътническа композиция по направление Бургас – София.

Мъж пострада при семеен скандал

Около 17.30 часа вчера, в РУ-Гоце Делчев е получен сигнал за възникнал скандал в жилище в града и ранен в крака 40-годишен мъж. На пострадалия е оказана медицинска помощ, той е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работата за установяване на извършителя на деянието.

Задържаха 2 непълнолетни момчета, нападнали и ограбили жена в Сливен

Криминалисти от РУ-Сливен задържаха извършители на грабеж в кв."Стоян Заимов". На 16 януари, две непълнолетни момчета, на 15 и 17 години от кв. "Надежда" нападнали 44-годишна и след употреба на сила и заплахи, отнели дамската й чанта, съобщиха от пресцентъра на МВР. След незабавни действия, полицейските служители установили и задържали момчетата.

Арестуваха 64-годишен, наръгал брат си в двете ръце при скандал във видинско село

На 18 януари в 22.30 часа на тел.112 постъпил сигнал за сбиване между двама братя в село Тошевци. Пристигналите на мястото полицейски служители изяснили, че между двамата мъже - на 64 и 73 години, възникнал скандал и последвало сбиване, съобщават от пресцентъра на МВР. 64-годишният нанесъл два удара с нож - в лявата и дясната ръка,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber