Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7036628 Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия www.24chasa.bg
Валери Симеонов КАДЪР: Канал 3

Лидерът на НФСБ каза, че министерството на туризма е било обещано на неговата партия от самото начало

НФСБ няма да напусне управляващата коалиция, но поставя условия за промени в управлението. Това се разбра от документа, приет след дебати от ръководството на НФСБ в Несебър през уикенда, прочетен от Валери Симеонов на нарочна пресконференция.

Условията са няколко. Първото е на първия коалиционен съвет да се обсъди начинът на управление в правителството. Валери Симеонов е упълномощен да постави този въпрос. Освен това той ще иска смяна на ръководството на парламентарната група. НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри. Ако бъдат отхвърлени тези предложения отново ще свикат съвет на партията за напускане на коалицията.

След заседанието вчера ви представихме позицията и анализа, свързан с поредицата от оставки в изминалата година и половина, а днес ще ви запозная с декларацията на Изпълнителния комитет, заяви Симеонов в началото на пресконференцията. 

Желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление. Оценяваме темповете, с които се изпълнява програмата, като незадоволителни. Извършват се политически уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален диалог и в малката, и голямата коалиция. НФСБ не приема за нормални подобен модел за управление на държавата и отношения в коалицията, коментира Симеонов. НФСБ изисква решителна промяна от страна на премиера и ГЕРБ, насърчаване на доходите, гарантиране на живота, здравето на българските гражданите, борбата с корупцията.

НФСБ реши първо председателят да постави въпросите за начини на управление - диалог и кадрови промени, да предложат промяна на коалиционното споразумение. 

Партията ще гласува против оставката на тримата министри, в случай на бойкот НФСБ ще инициира свикване, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в управлението на държавата и коалицията. "Без каквито и да било претенции за власт, постове - България е над всичко", заяви Симеонов. 

Не можем да дадем срокове, въпросите, които поставяме в тази декларация са с голямо действие. Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция, както и в малката.

Искам да припомня, че НФСБ е самостоятелна партия. Може да не сме голяма партия, но сме самостоятелна, която държи на своята независимост, каза Симеонов. В коалиционното споразумение е записано - когато се извършват кадрови смени, те да бъдат съгласувани с коалиционните партньори. Това не беше спазено, категоричен бе Валери Симеонов. 

"Лидерът на "Атака" тази сутрин си позволи да излъже и да изопачи повода за моето напускане на председателския пост на общинския съвет в Бургас. Поводът беше изграждането на джамия в ж. к. "Меден рудник". Аз се противопоставих на общинския съвет, но той реши да има такава джамия и това е причината за моето напускане", заяви Симеонов. 

Трудно ми е да дам срок, тъй като в момента имаме 5 законопроекта, които са особено важни и предстои да бъдат заложени в програмата на Народното събрание - законопроектът за защита от шума, законът за местните данъци и такси, законът за хазарта, законопроекти, свързани с екологичното законодателство. Зависи от това как ще бъдат обсъдени, приети или не, ние сме в правото си да решим дали ще сме в коалицията, каза още лидерът на НФСБ. 

Законопроектът за шума е на Министерския съвет. Най-голямата група от Народното събрание започва да се колебае дали да приеме законопроект, внесен от Министерския съвет. Това ни кара да стоим нащрек. Не мога да съм сигурен, че оставките ще бъдат приети. В края на краищата предстои и някакво събиране на политическия съвет на голямата коалиция. На мен ми бе съобщено за довечера в 18:00 часа. Аз амбиции за постове нямам. НФСБ има най-малко назначения от всички останали в управлението, каза още той. 

На въпрос дали би приел Министерството на туризма, каквато версия се появи в медиите, Симеонов отвърна: Това не ми е детската мечта. Той обаче каза, че НФСБ мисли, че Николина Ангелкова не си върши работата. Той заяви и че министерството е било обещано на НФСБ при съставянето на правителството.

"От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятаме, че тя не е особено полезна в бранша, в който работи. Не може един цял сектор да се управлява в посока обслужване на монополни интереси, реверанси към неособено известни с почтен бизнес фирми", заяви Симеонов. 

Не мисля, че има полза за България да се сменя министър по време на председателство. Всичко зависи от това как ще се развие диалогът и дали ще има диалог, защото се страхувам, че няма да има такъв. Но нека да изчакаме да видим. Най-доволен съм от дейността си в борбата с демографската криза, сподели Валери Симеонов. 

Знаете, че имахме над 100 000 деца, които не бяха обхванати от образователната система, а само за миналата година успяхме да привлечем 22 000. Поздравявам министър Вълчев, защото той е един от хората, които извършват най-смелите реформи, заяви Симеонов. Надявам се тази година, ако останем в правителството, което не е задължително, както знаете, да търсим решение на въпроса за раждаемостта. Аз съм дисциплиниран, коалиционен партньор. Не импровизирам, нито назначавам и уволнявам.

"Акция "шум по морето" - такава акция няма. Това са проверки", заяви лидерът на НФСБ. Тези проверки се правят много по-усилено, тази въпросна акция доведе до успех, въпреки че все още не е приет законопроектът за шума. Тази година за пръв път затворихме 2 заведения - едното "Какаовия плаж" - собственост на известни бивши членове на ВИС, също и в Созопол едно заведение беше затворено и с това показахме, че законът е над всичко. Движим се по това какъв брой сигнали има за конкретните заведения. Започваме от тези, от които има най-много оплаквания. Проверките, които бяхме извършили по "Витошка", бяха по сигнал на моя коалиционен партньор Волен Сидеров. Без да внасям разделение между София и провинцията, но като че ли като отидат по морето тези, които живеят в София, сякаш им става нещо и решават, че са отишли в джунглата, заяви Симеонов - Същото се случва и с някои политици - някои като отидат на морето и почват да говорят глупости. Имаме проблем с коалицията - имаме 12 оставки. За мен това са уволнения. 12 случая на уволнения, не защото не са си вършили работата, коментира Симеонов по повод оставките на министри от последната година и половина. 

Ние не казваме, че ще попречим на ГЕРБ да си сменя министрите, но ще си кажем мнението. Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, но така или иначе сме в условия на коалиция, така че нека всички да си спазват задълженията, заяви още Симеонов. Мястото на министъра на туризма е определено за НФСБ, но както виждате, не сме правили драми. Искал съм оставката на Ангелкова преди председателството. Ако няма диалог, каква оставка да искаш. Тогава си отиваме на точка 4, каза на края лидерът на НФСБ. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Изпариха лазерно тумор, бъбрекът е запазен и работи (Обзор)

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ “Пловдив” под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков. Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега той продължава да функционира.

Полиция влиза в трите морски къщи за гости на свекъра на Йончева. Тя: Това е медийна атака (Обзор)

Вилното селище “Велика” е финансирано с 372 хил. лв. по договор от 2010 г. Съдружник е Анатоли Стоянов - баща на арх. Пламен Тодоров Полицията ще проверява дали е имало туристи там и плащани ли са данъци Водачът на европейската листа на БСП съветва “жълто-кафяви сайтове” да спазват журналистическите правила за разследвания Прокуратурата започва

Константин Каменаров: Подавам оставка

Съветът за електронни медии решава в сряда дали ще я приеме, след което бързо трябва да избере нов шеф на БНТ за три месеца “Утре подавам оставка”, каза Константин Каменаров пред “24 часа” във вторник, ден след като стана ясно, че Софийският градски съд (СГС) потвърди присъдата му. Генералният директор на БНТ не пожела повече да коментира

Националът Страхил Попов потресен от присъдите по делото "Чората"

Футболистът от националния отбор по футбол Страхил Попов изрази мнение по повод осъдителните присъди на петима полицаи във връзка със смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората. Той почина при полицейска акция на 10 ноември 2005 г., а следствието и съдебният процес продължиха почти 14 години. В крайна сметка полицаите бяха окончателно осъдени

Училището ще възпитава децата на 16 ценности, нагласи и умения

- Заедно със семейството ще ги учи да се гордеят с България, да уважават европейските ценности, на доброволчество и на работа в екип - Учениците ще разрешават конфликти по неагресивен начин - Подрастващите ще придобият нетърпимост към корупцията Учителите ще възпитават децата на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност.

УНСС пред фалит! Спори с правителството кой трябва да плати новия корпус (обзор)

Сметките му пред запор, може да спрат стипендиите на студентите и заплатите на преподавателите. Финансовото министерство праща проверка Най-големият университет в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), е пред фалит. Причината са неплатени задължения към фирмата, която строи новия корпус.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Волен взе русофил водач на листата, при Симеонов има ром (Обзор)

Окончателно: 13 партии и 8 коалиции с кандидати, ЦИК тегли жребия утре С разиграване на номерца регистрираха листите си в ЦИК НФСБ и “Атака”. И двете партии заявиха един и същи час, но Валери Симеонов изпревари Волен Сидеров, което пък наложи вторият да изчака партньора си в “Обединени патриоти” да си тръгне, преди да се появи в комисията.

Дъжд с частици от Сахара валя в Смолян, на Рожен - сняг

Дъжд, примесен с пясъчни частици валя днес в Смолян, предаде БТА. От Метеорологичната станция на Рожен обясниха, че вероятно става дума за оцветен валеж с пясъчни частици от Сахара, който се наблюдава обичайно през пролетта в региона. На Рожен през деня е паднал лек снеговалеж. Метеорологичната станция ще обобщи утре информацията дали и в други

Пенсионира се върховна съдийка, решавала делата Белнейски и Чеци

Една от най-известните в магистратските среди наказателни съдийки от Върховния касационен съд (ВКС) Капка Костова бе пенсионирана от Висшия съдебен съвет (ВСС). По предложение на Лозан Панов тя получи грамота и почетен знак, както и парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм и за безупречно и образцово изпълнение на

Вижте пътната обстановка в страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 24.04.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На 24.04.2019 г. ще бъде предимно слънчево с повече облаци сутринта над източните, а след обяд над планинските райони, но почти без валеж. Ще духа слаб източен вятър. Дневните температури отново бързо ще се повишат и

Младен Маринов: Ударихме най-високите нива в йерархията на ало измамниците

Това беше едно брутално престъпление. Жена, която се е прибирала, е била причакана, изнасилена и убита. Три години колегите работиха по този случай, основното, което допринесе за разрешаването на този случай, бе добрата работа на колегите. Така министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира в предаването "Още от деня" по БНТ разкритото в

Проверяват близки на Елена Йончева заради къщи за гости на морето

Върховна касационна прокуратура ще проверява водача на евролистата на БСП Елена Йовчева заради имоти на морето, съобщиха от прокуратурата на своя сайт. В срок от месец главна дирекция на националната полиция трябва да провери за какво се използват свързани със семейството й къщи, строени с европари.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber