Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7036628 Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия www.24chasa.bg
Валери Симеонов КАДЪР: Канал 3

Лидерът на НФСБ каза, че министерството на туризма е било обещано на неговата партия от самото начало

НФСБ няма да напусне управляващата коалиция, но поставя условия за промени в управлението. Това се разбра от документа, приет след дебати от ръководството на НФСБ в Несебър през уикенда, прочетен от Валери Симеонов на нарочна пресконференция.

Условията са няколко. Първото е на първия коалиционен съвет да се обсъди начинът на управление в правителството. Валери Симеонов е упълномощен да постави този въпрос. Освен това той ще иска смяна на ръководството на парламентарната група. НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри. Ако бъдат отхвърлени тези предложения отново ще свикат съвет на партията за напускане на коалицията.

След заседанието вчера ви представихме позицията и анализа, свързан с поредицата от оставки в изминалата година и половина, а днес ще ви запозная с декларацията на Изпълнителния комитет, заяви Симеонов в началото на пресконференцията. 

Желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление. Оценяваме темповете, с които се изпълнява програмата, като незадоволителни. Извършват се политически уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален диалог и в малката, и голямата коалиция. НФСБ не приема за нормални подобен модел за управление на държавата и отношения в коалицията, коментира Симеонов. НФСБ изисква решителна промяна от страна на премиера и ГЕРБ, насърчаване на доходите, гарантиране на живота, здравето на българските гражданите, борбата с корупцията.

НФСБ реши първо председателят да постави въпросите за начини на управление - диалог и кадрови промени, да предложат промяна на коалиционното споразумение. 

Партията ще гласува против оставката на тримата министри, в случай на бойкот НФСБ ще инициира свикване, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в управлението на държавата и коалицията. "Без каквито и да било претенции за власт, постове - България е над всичко", заяви Симеонов. 

Не можем да дадем срокове, въпросите, които поставяме в тази декларация са с голямо действие. Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция, както и в малката.

Искам да припомня, че НФСБ е самостоятелна партия. Може да не сме голяма партия, но сме самостоятелна, която държи на своята независимост, каза Симеонов. В коалиционното споразумение е записано - когато се извършват кадрови смени, те да бъдат съгласувани с коалиционните партньори. Това не беше спазено, категоричен бе Валери Симеонов. 

"Лидерът на "Атака" тази сутрин си позволи да излъже и да изопачи повода за моето напускане на председателския пост на общинския съвет в Бургас. Поводът беше изграждането на джамия в ж. к. "Меден рудник". Аз се противопоставих на общинския съвет, но той реши да има такава джамия и това е причината за моето напускане", заяви Симеонов. 

Трудно ми е да дам срок, тъй като в момента имаме 5 законопроекта, които са особено важни и предстои да бъдат заложени в програмата на Народното събрание - законопроектът за защита от шума, законът за местните данъци и такси, законът за хазарта, законопроекти, свързани с екологичното законодателство. Зависи от това как ще бъдат обсъдени, приети или не, ние сме в правото си да решим дали ще сме в коалицията, каза още лидерът на НФСБ. 

Законопроектът за шума е на Министерския съвет. Най-голямата група от Народното събрание започва да се колебае дали да приеме законопроект, внесен от Министерския съвет. Това ни кара да стоим нащрек. Не мога да съм сигурен, че оставките ще бъдат приети. В края на краищата предстои и някакво събиране на политическия съвет на голямата коалиция. На мен ми бе съобщено за довечера в 18:00 часа. Аз амбиции за постове нямам. НФСБ има най-малко назначения от всички останали в управлението, каза още той. 

На въпрос дали би приел Министерството на туризма, каквато версия се появи в медиите, Симеонов отвърна: Това не ми е детската мечта. Той обаче каза, че НФСБ мисли, че Николина Ангелкова не си върши работата. Той заяви и че министерството е било обещано на НФСБ при съставянето на правителството.

"От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятаме, че тя не е особено полезна в бранша, в който работи. Не може един цял сектор да се управлява в посока обслужване на монополни интереси, реверанси към неособено известни с почтен бизнес фирми", заяви Симеонов. 

Не мисля, че има полза за България да се сменя министър по време на председателство. Всичко зависи от това как ще се развие диалогът и дали ще има диалог, защото се страхувам, че няма да има такъв. Но нека да изчакаме да видим. Най-доволен съм от дейността си в борбата с демографската криза, сподели Валери Симеонов. 

Знаете, че имахме над 100 000 деца, които не бяха обхванати от образователната система, а само за миналата година успяхме да привлечем 22 000. Поздравявам министър Вълчев, защото той е един от хората, които извършват най-смелите реформи, заяви Симеонов. Надявам се тази година, ако останем в правителството, което не е задължително, както знаете, да търсим решение на въпроса за раждаемостта. Аз съм дисциплиниран, коалиционен партньор. Не импровизирам, нито назначавам и уволнявам.

"Акция "шум по морето" - такава акция няма. Това са проверки", заяви лидерът на НФСБ. Тези проверки се правят много по-усилено, тази въпросна акция доведе до успех, въпреки че все още не е приет законопроектът за шума. Тази година за пръв път затворихме 2 заведения - едното "Какаовия плаж" - собственост на известни бивши членове на ВИС, също и в Созопол едно заведение беше затворено и с това показахме, че законът е над всичко. Движим се по това какъв брой сигнали има за конкретните заведения. Започваме от тези, от които има най-много оплаквания. Проверките, които бяхме извършили по "Витошка", бяха по сигнал на моя коалиционен партньор Волен Сидеров. Без да внасям разделение между София и провинцията, но като че ли като отидат по морето тези, които живеят в София, сякаш им става нещо и решават, че са отишли в джунглата, заяви Симеонов - Същото се случва и с някои политици - някои като отидат на морето и почват да говорят глупости. Имаме проблем с коалицията - имаме 12 оставки. За мен това са уволнения. 12 случая на уволнения, не защото не са си вършили работата, коментира Симеонов по повод оставките на министри от последната година и половина. 

Ние не казваме, че ще попречим на ГЕРБ да си сменя министрите, но ще си кажем мнението. Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, но така или иначе сме в условия на коалиция, така че нека всички да си спазват задълженията, заяви още Симеонов. Мястото на министъра на туризма е определено за НФСБ, но както виждате, не сме правили драми. Искал съм оставката на Ангелкова преди председателството. Ако няма диалог, каква оставка да искаш. Тогава си отиваме на точка 4, каза на края лидерът на НФСБ. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Каракачанов обсъди с Джон Съливан теми от двустранното сътрудничество

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан днес, 15 декември 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На срещата бяха обсъдени теми от двустранното сътрудничество, стратегическото партньорство и регионалната сигурност.

"Дръзки" се завърна от мисия

Рано тази сутрин във Военноморската база в Бургас акостира фрегата „Дръзки" след поредната си успешна мисия, предаде БНТ. В продължение на 40 дни моряци патрулираха край северните брегове на Африка. Командването на постоянната група кораби на НАТО в Средиземно море е дало висока оценка на българския екипаж за извършените проверки на кораби и

Джон Съливан предаде на Борисов послание от Тръмп: България е значим партньор

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди

Спасеният в Пирин турист Цветан: Планината винаги крие рискове

Спешна спасителна акция в планината с щастлив финал. Преходът без храна и вода в Пирин, предприет в петък от 29-годишен мъж благотворително, прие изненадващ обрат, след като Цветан Найденов подаде сигнал, че не може да продължи, защото е крайно изтощен. „Ние изпълнихме нашата мисия, което беше най-важното.

28 ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Двадесет и осем души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. В страната са станали 20 тежки пътни инцидента. В София са регистрирани 29 леки и пет тежки пътни произшествия. Няма загинали, осем са

Агресивна пропаганда ли са билбордовете с прегърнати мъже или жени?

Според Светьо Витков билбордовете, на които се показват двама прегърнати мъже или жени, са агресивна пропаганда и атака върху хетеросексуалните. „Няма да видите мъже да се разхождат прегърнати“, опровергава го мениджъра Виктор Лилов в ефира на Нова тв. „Ако свободата на на мисълта и словото наричаме парадиране, имаме голям проблем“, допълва той.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Едното платно при тунела на кръстовище "Лъвов мост" ще бъде временно затворено

Едното платно при транспортния тунел на кръстовище "Лъвов мост" ще бъде временно затворено за движение, от 10 часа до 12 часа, съобщиха от Столична община. Причината е извършване на

Голямата равносметка: Всички емигранти от „Фермата“ се завръщат в България

На прага на финала на „Фермата: Съединение“, който ще се излъчи в неделя на живо по bTV, шоуто постигна една от целите си на сезона – да върне в България емигрантите, които участваха в това издание. Сред тях са и двамата участници, живеещи в чужбина, които ще се борят за голямата награда от 100 000 лева – Роси и Роман.

Каракачанов: Не може да оставиш армията гладна, министерството не е в нарушение

Министърът на обраната Красимир Каракачанов казва пред Нова тв, че в политиката нищо не е твърдо, ако нямаш твърди убеждения. Относно инцидента с аварийно кацналия самолет, той не се притеснил, въпреки че бил на борда му. Имал пълно доверие на пилотите и инстинктите им. „Не можеш да оставиш армията гладна и тука няма нарушение от страна на

Бивш шеф на БДЖ: Няма доклад от мен до ДАНС

Това е много относително, зависи от състоянието на влаковете. Картините показват факти, които са в и извън БДЖ. Не бих казал, че БДЖ е в криза, има известна криза в "Пътнически превози". Той е свързан с амбициозния график, който са си заложили и с ремонтния план. Това заяви бившият изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров.

Родители съдят училище, санкционирало децата им заради фалшиви бележки

Красимир Чолаков е класен ръководител на 4-те момчета от 12 клас, които са дали фалшиви бележки за извиняване на отсъствията си в бургаско училище. Той се усъмнил в достоверността им заради амбулаторните номера. Директорката на школото предприела мерки, защото не искала да толерира подобно поведение и санкционирала учениците,

Бележка в столично училище предупреди родители: Ако закъснеете, търсете детето си в районното

„Децата от занималнята, които не са взети до 18,00 ч, ще бъдат отведени в 7 РУ на МВР“, този надпис на входна врата в столично училище разгневи родителите, чийто деца учат там. „Струва ми се, като доста крайна мярка“, казва майката Преслава Преславова, която засега никога не е прибирала детето си от районното управление, въпреки,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber