От 15.9. електронният училищен дневник е официален

https://www.24chasa.bg/novini/article/7034017 От 15.9. електронният училищен дневник е официален От 15.9. електронният училищен дневник е официален www.24chasa.bg
Електронните дневници ангажират по-младите родители в образованието, защото достъпът до тях е и през мобилен телефон.

Съвместният проект на “Виваком” и в.“24 часа” “Образование 4.0” си поставя амбициозната, но изпълнима цел за дигитализация на образованието у нас.

Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес. Така ще се повиши неговото качество и приложимост в живота. Това ще допринесе за модернизиране на образованието, за учене с удоволствие и интерес.

Партньори в това начинание са и Министерството на образованието и науката, Столична община и Дигиталната национална коалиция.

“Влез в час, а не в чат” е посланието на “Виваком” към учениците за началото на учебната година, част от кампанията за насърчаване на “умното” образование в родното училище. Представяме ви съществуващите вече възможности за онлайн обучение през таблет или смартфон.

Родителите следят работата на децата със смартфон, таблет или компютър, получават пълен достъп до учебниците и тестовете

Директорите на училищата от учебната 2018/2019 г. вече ще могат да избират в какъв вид да се води дневникът - на хартия, в електронен вид или и по двете едновременно. Това стана възможно с промяна в наредбата за информацията и документите в системата на предучилищното и училищното образование от преди месеци, каза за “24 часа” Пенка Иванова, шеф на дирекцията за учебниците и училищната документация в министерството на образованието.

Всяка институция сама ще избира софтуерните продукти за водене на дневниците, софтуерният продукт не се дава от МОН. Той трябва да осигурява обработването, наличието, контрола на цялата информация, която е отразена в реквизитите на хартиения вариант. Това осигурява съвместимост с националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование.

От МОН искат да видят как ще се приложи електронният дневник в училищата, да се види колко ще се възползват от тази опция. До 2020 г. трябва да бъде изградена цялостна национална електронна информационна система, когато всичко трябва да бъде на електронен носител. Предстои да бъде обявена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, за разработване, внедряване и поддържане на тази информационна система. Електронният дневник е само първият етап.

Една от популярните образователни платформи, които вече избират училищата е наречена "Училище 365". Тя е разработена от „Уеб сървисис“ ЕООД и се предлага съвместно с Виваком, като е базирана на Office 365 for Education. В партньорство с другата водеща компания в областта на образователните технологии - „Център за творческо обучение“ ООД, телекомът работи за внедряване също и на облачната образователна платформа „G suite“, „Google for Education”.

Платформата “Училище 365” има функционалности както за учителите и директорите, така и за родителите и учениците. Всъщност електронният дневник е само малка част от възможностите на платформата. Тя има опция и за онлайн тестове, които моагт да се решават през мобилно устройство, а резултатите да се получават в реално време. Допълнително в “Училище 365” могат да се импортират учебници и помагала, така че реално ученици и родители да имат достъп до тях по всяко време и от всякакво устройство. Пълната функционалност, която се базира на Office 365, позволява и получаването на известия от платформата на “Виваком” през имейл, поставянето на задачи, работа с всякакви електронни документи и пр. Информацията се съхранява в облак, което позволява домашните работи да се правят онлайн, както и дава възможност децата да работят в екипи по по-големи училищни проекти.

“Виваком” е телеком операторът, който работи много активно по осигуряване на сигурна и гарантирана интернет свързаност до всички училища, за да се предостави възможността всяко училище да избере и реализира различни иновативни решения.

На практика “Училище 365” е цялостно решение за умно и технологично училище. Решението на “Виваком” включва всичко необходимо - телеком среда, интегрирана образователна платформа, възможност за пълно или частично финансиране за оборудване, таблети за учениците, online система за изпитване и обратна връзка чрез тестове и анкети, а също така обучение на преподавателите на място.

Друга популярна платформа за електронни дневници е Shkolo.bg. За използването ѝ се заплаща годишен абонамент, който започва от 400 лв. и нараства до 10 пъти в зависимост от предлаганите услуги и от броя на учениците. Тази платформа е уеб базирана.

В Shkolo.bg се предлагат електронни дневници и онлайн родителски срещи, дори електронни разплащания към училищата, които работят със системата.

Има пълен достъп до оценките, отсъствията, отзивите, програмата и дори домашните работи ежедневно и без да ходят до училището.

Системата предлага изпращане на есемеси или друг тип съобщения на телефоните на родителите, автоматично въвеждане на събития в календарите им и дори записване и проследяване на извънкласни дейности.

Онлайн платформите съчетават играта с уроците

Децата днес буквално се раждат с телефон в ръцете. Много по-лесно е да накараш едно дете да учи на таблет, отколкото с хартиен учебник и тетрадка. Виртуално може да научи всичко, при това с много по-голямо желание и интерес, а визуализацията на уроците ще задържи вниманието много по-дълго.

Дигитализацията все повече навлиза в учебния процес, което прави онлайн платформи като Уча.се и Кан Академия например много популярни и търсени. С помощта на видеоклипчета учебният материал се “превежда” на достъпен за децата език. Целта е урокът да се разбере, а не да се назубри.

И двете системи работят на принципа на играта - всеки следващ урок или упражнение ти носят точки, с които минаваш на по-горно ниво. А така се гарантира трайно задържане на интереса на децата.

“В световен мащаб такъв тип платформи стават абсолютен стълб в образованието. Както има учебници и дълги години се е учело само по такива, така тенденцията е след години да има основно образователни онлайн платформи”, казва Дарин Маджаров, създател на Уча.се. Това е може би най-популярната българска образователна платформа. Тя предлага над 12 хиляди видеоурока и упражнения по всички изучавани в училище предмети от 1-и до 12-и клас. Клиповете ѝ са гледани над 33 милиона пъти.

Доказателство за успеха на онлайн образователните платформи е, че всяко второ училище в България (или над 1200 училища) преподава с помощта на Уча.се дори в класните стаи. “Много хора казват, че училищата са старомодни и не искат да се развиват, но ние сме доказателството, че това не е така”, казва Маджаров. При това видеоуроците и тестовете на Уча.се не са безплатни - и училищата, и всеки потребител трябва да плащат такса. Най-евтино излиза абонаментът на година от 99 лв., което е нищо на фона на цените на частните уроци.

Екипът на Уча.се вече надхвърля 90 души. Има учители по отделни предмети, всеки от които се старае да представи разбираемо дори и най-сложните материи. А аниматори и специалисти заснемат видеата така, че да са интересни. Използват се дори актьори, като например Яна Маринова, която се включила в записването на урок по история.

Децата научават повече с помощта на визуализацията. Доказано е в много експерименти, че когато чуеш нещо, шансът да го запомниш е много по-малък, отколкото ако го чуеш и го видиш, обяснява Маджаров. И дава пример как с урок за клетката в Уча.се ученикът може наистина да “навлезе” в клетката, да види всяка органела, а не да се мъчи да си го представи. Това дава възможност всеки ученик да учи със своето темпо и спрямо собствените си нужди, докато се забавлява.

Този подход показва много по-ефективно изучаване на учебното съдържание, обяснява Маджаров. И прогнозира, че един ден децата ще учат уроците си от такъв тип платформи, а в час ще правят проекти и ще се развиват като личности. Така учителите ще се превърнат в ментори, които да ги учат на работа в екип, на лидерство, на всичко останало, което е нужно, за да бъде един млад човек със самочувствие и щастлив.

Затова освен учебно съдържание платформата предлага и “уроци за живота” - дава съвети за придобиването на важни умения за успех в живота. Има секция, която помага на младите да се научат как да управляват парите си по-добре и такава със съвети как да кажат на техните, когато имат двойка, без да се притесняват, а не да крият бележника горе в лампата, както правеше герой от популярен детски филм.

За разлика от Уча.се, който е създаден в България и е изцяло на български, платформата Кан Академия е по американската образователна система и уроците ѝ се превеждат.

Сайтът работи с помощта на съмишленици, доброволци и стажанти, което го прави безплатен. Събират се дарения, но те са на доброволен принцип и не възпрепятстват използването на уроците. В платформата са включени над 10 хиляди видеоурока и повече от 100 хиляди упражнения по предмети от 1-и до 12-и клас, подготвителни модули от университетското образование и много теми от общокултурен характер. Академията се използва по цял свят от около 60 млн. потребители.

Българският вариант на Кан Академия предлага уроци и упражнения основно по точни науки - математика, програмиране, биология, химия, астрономия и космология, дори здраве и медицина. Уроците са представени чрез кратки клипчета, които за най-малките са дублирани на български, но за учениците вече са на английски и със субтитри. Най-пълно разгърната е математиката - от задачи за детската градина до 8-и клас.

Родителите и учителите играят ключова роля в обучението в тази академия. Родителят също има профил, чрез който може да следи напредъка на детето си. А ученикът може да включи към своя и учители, с които да се съветва онлайн.

Кан Aкадемия е създадена през 2006 г. от Салман Кан, американец от бангладешки и индийски произход. Образователните клипове са гледани над 200 милиона пъти в YouTube.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Доц. д-р Йордан Радков и центърът по интервенционална рентгенология към УМБАЛ „Св. Марина“ получиха Награда „Варна“ за 2019

Носителите на награда "Варна" за 2019г. в категория „Природни науки“ са доц. д-р Йордан Радков и екипът на центъра по интервенционална рентгенология към УМБАЛ „Св. Марина“ с ръководител доц. д-р Чавдар Бъчваров. Наградите бяха връчени днес на тържествена церемония в зала „Пленарна“ на Община Варна от кмета Иван Портних и от председателя на

Студент от Техническия университет спечели стипендия от ЧЕЗ

Победителят е с интерес да се развива в сферата на намаляване на техническите загуби по мрежата Стивън Качулков от Техническия университет в град София спечели конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти, издание 2018-2019 г. До финала достигнаха трима участници. Сертификатите им бяха връчени в навечерието на Деня на българската просвета и

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов стана „Доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Никола Вапцаров”

На вълнуваща церемония днес ректорът на ВВМУ „Никола Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров удостои с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза” ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов. Високото академично звание бе връчено на проф. Иванов по решение на Академичния съвет на ВВМУ „Никола Вапцаров” от 5 март 2019г.

ЧЕЗ стартира кампанията по набиране на стажанти за 2019 година

Срокът за подаване на документи и събеседване е до края на месецюни ЧЕЗ стартира набирането на кандидати за стаж през лятото на 2019 година. До края на месец юни е срокът за подаване на документи и събеседване. Над 60 ученици, студенти и дипломанти ще получат възможност да станат част от екипите в компаниите от Групата на ЧЕЗ в България през

Дни на отворените врати в Техническия университет следващата седмица

Какво е усещането на управляваш кораб през фарватера на Варненското пристанище? Как новите технологии помагат на битката с най-коварните болести? Може ли да оцелее човек при силно земетресение? На тези и на много други въпроси, които провокират любопитството им, ще получат отговор посетителите на Техническия университет във Варна по време на Дните

Музеят на Чудомир и Природонаучният музей в Пловдив с нов модерен и дигитален облик

Благодарение на „Ти и Lidl за по-добър живот“, светът на науката и изкуството вече е много по-интерактивен и интересен Музеят на Чудомир в Казанлък и Регионалният природонаучен музей в Пловдив са с обновен дигитален облик и нови модерни технологии, благодарение на „Ти и Lidl за по-добър живот“ – най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Успешен предприемач стана отново студент в ТУ – Варна

Инженер Желязко Вълев завършва преди 20 години Технически университет – Варна със специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини”. Днес инж. Вълев е собственик на изключително успешната конструкторска фирма „Вълев” ЕООД. За нейните сериозни изпълнителски и конкурентни възможности е показателен дори само фактът,

„Хювефарма“ оборудва кухня в център за специална образователна подкрепа

„Хювефарма“ направи дарение на Центъра за специална образователна подкрепа „Проф. дпн Георги Ангушев“ в София, като оборудва кухня за учениците. Цветовете са избрани в синьо и жълто, за да имат по-силно въздействие върху зрителните способности на децата. Кухнята е оборудвана с плотове, хладилник, съдомиялна, микровълнова печка,

Шуменският университет с четири нови специалности

С четири нови специалности в ОКС „бакалавър“ ще стартира новата учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Специалността Педагогика на обучението по природни науки ще подготвя учители по учебните предмети Човекът и природата, Физика и астрономия, Химия и опазване на околната среда, Биология и здравно образование.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи почетния знак на ХТМУ

Проф. дтн инж. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, беше удостоен с почетния знак на Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ). Той беше награден на специална церемония в университета от ректора проф. д-р инж. Митко Георгиев в присъствието на Съвета на ректорите и председателя му

За 8 години са изтеглени кредити за висше образование за 136 993 996 лева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внася за разглеждане проект на решение на Министерския съвет за одобряване на максималния размер на новите държавни гаранции за 2020 г. по Закона за кредитиране на студентите и докторантите /ЗКСД/, предава БТА. Предложеният проект на акт има за цел да осигури държавна гаранция за кредитите,

Студенти и докторанти от страната обменят идеи на научна сесия в ТУ - Варна

В Технически университет – Варна за 11 поредна година се провежда Студентска научна сесия. В осем научни секции са представени над 70 доклада и постерни сесии. Организатор е Студентският съвет на ТУ – Варна със съдействието на академичното ръководство и на Община Варна. Форумът се провежда традиционно през пролетта като в него могат да участват

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber