Учат за Античност и праистория в 5-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7032425 Учат за Античност и праистория в 5-и клас Учат за Античност и праистория в 5-и клас www.24chasa.bg
Бъдещ петокласник чете приказките на Андерсен, които са в задължителния списък с творби за лятната ваканция.

- По литература наблягат на митове, легенди и народни приказки

- Осмислят разликата между официалното и неофициалното общуване

Съдържанието на общообразователната подготовка по история и цивилизации в 5-и клас обхваща епохите Античност и праистория. В този клас учениците се запознават с появата и достиженията на първите човешки цивилизации с акцент върху развитието на Средиземноморския свят.

Важно място

заема и

историята на

днешните

български земи

през разглежданите епохи. Според учебната програма така се формира отношение към античното културно наследство и неговата роля в историческото битие на Европа и разбиране за органичната връзка между минало и настояще.

В процеса на обучение се поставя началото на формиране на умения за овладяване и прилагане на специфични техники на историческото познание - разработване на кратък план, съставяне на исторически речник, създаване на текст по зададени показатели, ролеви игри. Осигурени са възможности за реално осъществяване на междупредметни връзки.

Сред новите понятия, които петокласниците трябва да научат, са исторически източници или извори, археология, еволюция, номади, земеделци, некропол, жрец, храм, писменост, полис, колонизация, олигархия, демокрация, елинизъм и агора и др.

Петокласниците ще се научат да разпознават паметници на архитектурата и изкуството от Древен Египет и Месопотамия (пирамидите, Сфинкса, Портата на Ищар). Ще трябва да разберат каква е

ролята на

образованието

в Древен Египет

и Месопотамия

Ще търсят информация в интернет по зададени показатели за достиженията на първите цивилизации, запазени до наши дни. Сред знанията, които трябва да овладеят по история, е какви са предимствата на географското положение за развитието на Древна Елада. Ще описват също исторически личности по зададени опори (Леонид, Перикъл, Александър Велики). Учениците ще се научат да познават главните елински богове (Зевс, Хера, Атина, Дионис, Аполон, Артемида).

Извън училище ще посещават музеи. Ще участват и в екскурзии с учебна цел.

Учебната програма по български език представя теми, свързани със запознаване с елементите на речевата ситуация и усвояване на умения за ориентиране в нея, с осмисляне на разликата между официално и неофициално общуване, с овладяване на знания за най-общите особености на текста и с прилагане на формули на речевия етикет.

Петокласниците трябва уместно да използват в речта си синоними и антоними. Ще се научат да работят със синонимен речник и с речник на антонимите. Правилно ще пишат и изговарят думи с неударени гласни звукове, със струпване на съгласни звукове. Правилно ще изговарят и пишат често употребявани думи и думи от терминологичната лексика. Ще се научат още да разпознават личното и възвратното лично местоимение и да определят граматичните им признаци.

Включени са уроци за

овладяване на

правоговорни,

правописни и

пунктуационни

правила,

глаголното време, неличните глаголни форми, местоименията, предлога и наречието като неизменяеми части на речта, както и за второстепенните части на изречението.

Учебната програма по литература е организирана в три тематични блока - митологичен и фолклорен модел за света, в които се изучават предимно митове, легенди и народни приказки. Изучават се още народни песни, откъси от романи и стихотворения като “Хайдути” на Христо Ботев.

Според препоръчителното разпределение на часовете 37% са за нови знания, 44% за упражнения, 6% за преговор, 6% за обобщение и 7% за контролни и класни работи.

Обикновени и десетични дроби

по математика, придобиват

дигитални компетентности

П о математика се изучават обикновени и десетични дроби, признаци за делимост на 9 и 10. Темата “Геометрични фигури и тела” се разделя в две нови теми - “Основни геометрични фигури” и “Геометрични тела”. В края на обучението учениците трябва да могат да сравняват дробни числа и да извършват действията събиране, изваждане, умножение и деление с тях, да

познават основните

равнинни геометрични фигури,

някои техни свойства и признаци и да умеят да ги прилагат. Да знаят връзките между кратни и производни на мерните единици. Учениците трябва да умеят още да обосновават решенията си, да правят изводи, да извличат информация от текст, графика, таблица или диаграма.

Включени са и практически дейности, които могат да се реализират в класната стая - измервания върху предмети или модели с форма на изучаваните фигури и тела, което доизгражда математическата компетентност и развива ключовите компетентности инициативност и предприемчивост.

Важно място в практическите дейности заема използването на информационни технологии за демонстрация на геометрични фигури като правоъгълен паралелепипед и куб, което спомага за придобиване на дигитална компетентност.

Основните теми в програмата по информационни технологии са:

4Компютърна система и информационните технологии;

4 Интернет;

4 Звук и видеоинформация;

4 Създаване и обработка на графично изображение;

4 Компютърна текстообработка;

4 Обработка на таблични данни;

4Компютърна презентация.

В 5-и клас се придобиват систематизирани знания и умения за информационните технологии и компонентите на компютърната система, формират се нови знания и умения за търсене на информация по дадена тема в интернет и

безопасно ползване на

услугата електронна поща,

създаване и формиране на текст на ниво символи и абзац.

Петокласниците трябва да умеят да описват понятията софтуер, хардуер и компютърна система.

Трябва още да се научат да се придвижват в уеб пространството, като използват хипервръзки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борисов: Страх ме е от война и от мигрантска вълна

Едни избори струват 50 милиона. Защо да го даваме? Май месец ще има европейски избори, ще видим кой колко струва. Така отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос дали може да подаде оставка пак, в предаването "Панорама" на БНТ. "БСП, с кого ще управлявате, като "Обединените патриоти" сега така ги торпилирате? Къде ви е правителството в сянка?

Борисов: Никога не съм бил срещу президента. Разбрахме се за главсек на МВР

Нито веднъж не съм застанал срещу президента. Вярно е, че той си харесва много БСП, факт е, че го подкрепят непрекъснато, но това си е негово право. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването на БНТ "Панорама". И обяви, че е подал име за главен секретар на МВР на държавния глава, а той го е одобрил.

Пачки и револвер край тялото на шефа на КАТ, убил се с един куршум (Обзор)

Тодор Николов бе намерен мъртъв в мерцедеса си в безлюдна гориста местност Пачки с пари и незаконен револвер в кобур са открити на 30 метра от трупа на началника на КАТ в Казанлък Тодор Николов, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов след огледа на местопрестъплението. Още не е ясно на кого са странните находки до мястото,

Борисов: Балансирам между Меркел и Орбан. Шенген ще се гледа през март

Опитвам се да балансирам между крайните настроения в ЕС, не да съм само зад Меркел или само зад Орбан. Италия, Гърция, Кипър, Вишеградската четворка са много активни. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред "Панорама". Темата миграция е тежката тема в двете посоки. Помолих Жан-Клод Юнкер всяка от държавите външни граници колко трафиканти е

Щастлив край на издирването на Цветан - спасителите го откриха жив и здрав край Ощава

Издирването на Цветан Найденов в Пирин завърши със щастлив край - планинските спасители го откриха в района на село Ощава. Спасителите от Сандански тръгнаха на нощна акция по издирване на туриста в Пирин, тръгнал на преход без храна и вода, в името на благородна кауза. Цветан Найденов замина на преход от с.

Планински спасители търсят бедстващ мъж в Пирин, тръгнал без храна и вода за благородна кауза

Планински спасители от Сандански са тръгнали на нощна акция по издирване на турист в Пирин, тръгнал на преход без храна и вода, в името на "благородна кауза". Цветан Найденов е тръгнал на преход от с. Ощава и около 16 ч се обадил за помощ, като обяснил, че се намира някъде около с. Сенокос. Изплашил се, че се стъмва и няма да може да се оправи сам.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Отиде си големият журналист Асен Гешаков

Журналистът от радио “Свободна Европа” Асен Гешаков си отиде внезапно на 11 декември на 68 години. Той беше ярък и честен в професията. Кариерата му започна в Българското национално радио, продължи в Българската национална телевизия, където бе редактор в новините и водещ. Преди да започне работа в “Свободна Европа”,

Вижте състоянието на пътищата в страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 14.12.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 3° до + 7°. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в цялата страна. Дъжд вали в областите: Бургас, Враца, Кюстендил, Русе, Смолян и София. Сняг вали в областите: Сливен, Видин и Благоевград.

САЩ: Суверенно право на България е да реши "Турски поток" да мине през страната (Видео)

От гледна точка на САЩ е важна енергийната диверсификация за България, за да няма зависимост от само един енергиен източник. Суверенно право на България е да реши дали продължението на "Турски поток" ще премине през страната. Това каза първият заместник-държавен секретар на САЩ Джон Съливан в петък на брифинг в Министерския съвет след срещата си с

Пачки левове и револвер открити на 30-40 м от тялото на началника на КАТ-Казанлък

На около 30-40 метра от простреляното тяло на началника на КАТ в Казанлък Тодор Николов са открити 4-5 пачки с банкноти на български левове с различен номинал между 100 и 20 лева, както и револвер в кожен кобур, най-вероятно незаконен. Това съобщи току-що на брифинг в Казанлъшкото село Бузовград окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Цветанов на работна среща с посланика на Турция в България

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Турция в България Н.Пр. д-р Хасан Улусой. По време на разговора бяха обсъдени двустранните отношения, като бе отбелязано отличното сътрудничество по охраната на българо-турската граница. Цветанов благодари на посланик Улусой за

Президентът даде бюджета на Конституционния съд

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него. Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби, които засягат основни права на гражданите. Конституционното им признание изисква от законодателя да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber