Солницата край Провадия - най-старата крепост в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7030863 Солницата край Провадия - най-старата крепост в Европа Солницата край Провадия - най-старата крепост в Европа www.24chasa.bg
Солницата край Провадия - поглед отгоре СНИМКА: Архив

Уникални стени пазят първите монополисти в света, твърди ръководителят на разкопките проф. Васил Николов

На 6 км от Провадия са открити останките на най-стария център за добив на сол в Европа (5500 - 4200 г. пр.Хр.), превърнал се в

Ръководителят на разкопките проф. Васил Николов СНИМКА: Лиляна Трънкова

първия

праисторически град

на нашия континент

(4700-4200 г. пр.Хр.).

“Солта е била много по-ценна от златото. В онези времена тя е била като нефта за днешните хора. Солницата в Провадия е двигателят на първата европейска цивилизация. Хората, които са добивали сол, са били първите монополисти в Югозападна Европа, били са единствените. И това е ставало 4-5 хиляди години преди Христа”, обяснява ръководителят на разкопките проф. Васил Николов. “Провадия - Солницата” стана обект с широк международен отзвук, тъй като стана ясно, че първите каменни крепости са създадени именно там.

Археологическите проучвания започват през 2005 г. с участието на сериозен научен екип, ръководен от проф. Николов, и продължават и досега. Излизат сензационни данни. Почти в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила и върху нея - надгробна. Има

останки от двуетажни

къщи, множество

трапове,

използвани за ритуални цели, части от порти и защитни укрепления, некропол. Учените са удивени от огромните стени от каменни блокове, които са се издигали много нависоко около селището и които са били непознати като фортификационна система. Предполага се, че в града са живели около 350 души между 4700 и 4200 г. пр.Хр. - около 1500 години преди появата на гръцката цивилизация. Възникването и развитието му е свързано с Мировското солно находище, върху което се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранното, регистрирано в Европа.

Засега няма данни за подобна каменна цитадела през V хил. пр. Хр. в Европа, която е и невероятно постижение на строителното изкуство.

“Изградени са 3 отбранителни стени, подобни има само в Троя. Те са труднопревземаеми, опасани са с лабиринти и тунели. Ясно е, че тези най-богати хора често са били цел на нападения и са знаели как да се отбраняват. Това се доказва с върховете на копия и стрели, които открихме”, обясни проф. Николов.

“В момента сме екип от 17 души. Работим активно по аварийната реставрация и консервацията на обекта, за да бъде запазен.

Връщаме камъните

по местата им,

без да надстрояваме,

запазваме автентичния вид с минималните средства, с които разполагаме. Започна изграждането на посетителски център и паркинг, защото в момента достъпът до солницата е труден”, допълни професорът.

Той смята, че именно заради провадийската солница се появява и Варненският некропол със златото. Според него търговците са заменяли солта за злато, което в онези времена е било само белег на престиж. Сред находките е и медно оръдие за обработка на ценния метал, което е най-старото намерено досега в Европа. Затова проф. Николов смята, че

не е изключено в

центъра на града

да има злато,

по-внушително дори от това във Варненския некропол.

Интересни факти за тогавашните обитатели на района разкриват откритите до момента гробове. В некропола са

били погребвани хора

с високо обществено

положение

По останките са открити игли с двойна спирала, символ на култа към Богинята майка и керамични съдове, но труповете са отрязани наполовина. Открит е гробът на 30-годишна жена с две деца на 4-5 години. Има също керамичен бебешки биберон, украшения от егейска мида и тракийско зарче от късния период на могилата. Цивилизацията по тези земи е изчезнала заради засушаване, продължило повече от 1000 години.

“Надявам се догодина много повече хора да имат възможност да посетят обекта. Наскоро показахме уникалните си разкрития на премиера Бойко Борисов. Обясних му, че това не е просто обект с национално значение, а е уникален за цяла Европа”, каза проф. Николов.

Злато, сребро и ахат от Русокастро

Със златни, сребърни монети и украса на трон от ахат приключва археологическото лято в крепостта Русокастро край Камено.

Последната находка е от разкопките на монументална сграда от замъка на крепостта, в която е намерен предмет от полускъпоценния камък ахат в кафяво и лилаво с височина 5 см и диаметър 4,7 см, какъвто досега не е откриван по нашите земи.

Отговор какво представлява ще можем да дадем, когато бъде открит друг подобен предмет, заяви шефът на бургаския музей Милен Николов.

Заедно с предмета от ахат бе открита и сребърна монета от времето на българския цар Тодор Светослав Тертер в началото на XIV век.

Древна подводна крепост бе разкрита в района на остров Св. Тома край Аркутино по време на подводната експедиция на НИМ това лято. Експедицията бе ръководена от проф. д-р Иван Христов и е продължение на сухоземните проучвания на острова през юни. Тогава бяха локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

Епископска резиденция от V век на Перперикон

Епископска резиденция от V век и уникален бронзов кръст са разкритията, направени още в началото на археологическия сезон на Перперикон.

Проф. Николай Овчаров и екипът му са локализирали представителна сграда с размери 25 на 7 метра, която е била 2-етажна, на самия исторически връх. Тя се намира в близост и съвпада по датировка до най-ранната християнска църква от началото на V век. Според една от хипотезите в нея е служил кръстителят на тракийското племе беси Никита Ремесиански.

Проф. Овчаров продължава проучванията на южния квартал, където беше разкрита голяма трикорабна базилика с размери 35 на 14 метра и градски площад.

“Попаднахме на десетки монети, сребърни и бронзови предмети от различни периоди. Най-любопитната находка е бронзов кръст от XII век с много добра изработка”, каза проф. Овчаров. Според него първоначално кръстът е бил горната част на мощехранителница, а впоследствие е бил използван като апликация най-вероятно на икона, защото по предмета има дупчици за гвоздеи, чрез които е била прикрепяна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Румен Радев: Сближаването на държавите от ЕС е инвестиция в бъдещето на обединена Европа (Видео)

На среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз Румен Радев призова единството и солидарността да останат водещи принципи за справяне с общите предизвикателства Икономическото и социално сближаване на държавите от Европейския съюз е инвестиция в бъдещето на обединена Европа и това следва да бъде заложено в Многогодишната финансова

Борисов за БСП: Те за добро утро и за лека нощ трябва да казват "Бойко Борисов" (Видео)

Прекрансо и работи коалицията. Днес си имаше министерски съвет и всичко е наред. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди минути.  "Крадецът казва дръжте крадеца. Не се занимавам с такива хора. Те за "добро утро" за "лека нощ" трябва да казват Бойко Борисов. Нито имам нещо общо с КТБ нито с който и да е било".

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е сезирал главния прокурор за зачестилите нападения над медици. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заради последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на област Велико Търново, министър Ананиев е изпратил до Главния прокурор доклада за

НСИ стартира подготовката за преброяването през 2021 г.

Правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 година, и както и програма за 2019 година. Това съобщиха от Министерски съвет.  През изминалата година НСИ стартира подготовката и осигуряването на необходимите условия за успешното протичане на

Почина бащата на Николай Банев

Бащата на бизнесмена Николай Банев е починал тази сутрин. Тъжната вест съобщи самият той в страницата си във фейсбук. "Днес-23 януари, 2019 г., на 85 достойни години, почина Йордан Вълчев Банев. Полковникът умря, защото не прие "новото" време, разочарова се от "Прехода", дълбоко се обиди (до смърт) на специализираната прокуратура! Дълбок поклон!

Одобриха промени в приема, финансирането и стипендии за държавните университети

Правителството прие промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема и отпускането на стипендии в държавните висши училища и научните организации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С промените в ПМС № 328/2015 г. се прецизират отделни елементи и се усъвършенства механизмът за диференцирано финансиране,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Oткриват се два института в структурата на Софийския университет

Министерският съвет откри два института в структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост и Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Предложението е въз основа на решения на Академичния

Правителството разреши пребиваването на сръбски военнослужещи за бойни стрелби на полигона „Шабла“

Правителството разреши пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на въздухоплавателни средства, въоръжение и техника и личен състав от Военновъздушните сили на Република Сърбия. Решението на Министерския съвет е във връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на зенитен

Остава контролът на БАБХ за чумата по овцете, въпреки отпадането на санкциите към фермерите

Остава контролът на БАБХ за чумата по дребните преживни животни, въпреки отпадането на санкциите към фермерите. Това каза директорът на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Дамян Илиев. Той увери, че контролът на заболяването чума по дребни преживни животни ще бъде засилен, каквито са ангажиментите на страната ни към

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Правителството одобри Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г. Министерският съвет одобри Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г. Документът е разработен в съответствие с Националната стратегия за развитие на концесиите и служи за определяне на концесиите,

Здравното министерство подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК

Министерството на здравеопазването подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начев. Начева участва в дискусия за верификацията на лекарствата, предаде БТА. Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров посочи, че лекарите в ТЕЛК работят по документи,

Фармацевти настояват за среща с НАП и Здравната каса заради новите касови апарати

Фармацевти ще настояват за среща с НАП и НЗОК, заедно с разработчици на софтуер заради новите касови апарати, каза пред журналисти главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов, цитиран от БТА. Крумов присъства на дискусия, посветена на верификацията на лекарствата. По думите му новите касови апарати е възможно да затруднят,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber