Социални помощи ще заменят инвалидните добавки на 350 000 пенсионери от 1 януари 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7029097 Социални помощи ще заменят инвалидните добавки на 350 000 пенсионери от 1 януари 2019 г. Социални помощи ще заменят инвалидните добавки на 350 000 пенсионери от 1 януари 2019 г. www.24chasa.bg
БИСЕР ПЕТКОВ

Поне 38 лв. на месец ще получава всеки човек с увреждания

Сами ще поставят оценка на потребностите си

Създават две нови структури да координират държавата

Фирмите с квоти за работници инвалиди, но и ще могат да ги уволняват по-лесно

Над 350 000 добавки към пенсии заради инвалидност, отпуснати по отменен през 2014 г. текст в Кодекса за социално осигуряване, ще бъдат спрени от 1 януари 2019 г. Това е предвидено в проект на чисто нов Закон за хората с увреждания, който предлага социалният министър Бисер Петков. Проектът бе консултиран в продължение на месеци с организациите на хората с увреждания, протестиращите майки, а при изработването му активно се намеси и омбудсманът Мая Манолова.

Националният осигурителен институт вече няма да изплаща т.нар. четвъртинки в размер на 25% от социалната пенсия, която получаваха инвалидизирали се пенсионери. През 2014 г. спря отпускането на нови “четвъртинки”, но старите бяха оставени до смъртта на хората, които ги получават. Новият закон обаче спира това плащане от НОИ.

Вместо добавка към пенсията тези 350 хил. души вече ще получават помощи от Агенцията за социално подпомагане, както и всички останали инвалиди, предвижда законопроектът на социалния министър. Според текстовете социалната помощ трябва да е в размера на отнетата добавка към пенсията. Предвидено е и отпускането, и плащането на помощта да става автоматично, като АСП ще получи данните за хората и техните сметки от НОИ.

Единственото затруднение, което може да възникне, ще е за някаква част от тези над 350 хил. души, които в момента не получават други социални помощи. Те

ще трябва да

отидат до

агенцията и да

подадат

заявление

за отпускането на новата помощ, и тя ще бъде дадена, обясниха експерти от социалното министерство пред “24 часа”.

Засегнати от тази промяна са всъщност повечето инвалиди, тъй като според данни на социалното министерство инвалидите с подпомагане в страната са 450 хил. души, а общо

хората с телкови

решения са

739 хил. души

350-те хиляди с отнети “четвъртинки” всъщност ще получават една от двата вида социална помощ, които предвижда новият закон. Според него всеки инвалид ще има право на твърдо месечно подпомагане и допълнителни пари, или услуги в зависимост от нуждите му.

Най-малко 38,40 лв. ще е размерът на твърдото месечно подпомагане за инвалидите от следващата година. Неговият точен размер ще се променя в зависимост от линията на бедност, която определя правителството. За 2019 г. тя ще е 348 лв.

10% от линията на бедност ще вземат хората с увреждане от 50 до 70,99%. Тези с инвалидност 70-90% ще получават 15 на сто от линията на бедност. За тежките случаи с над 90 на сто увреждане помощта ще е 25% от линията на бедност, а за тези с право на чужда помощ - 57 на сто. Засега обаче остава и добавката за чужда помощ, която получават пенсионерите с тежки увреждания и която се плаща от НОИ.

Допълнително ще се отпускат целеви помощи за покупка и приспособяване на автомобил, осигуряване на медицински изделия и съоръжения, наем на жилище, ремонт за приспособяване на дома и за рехабилитация и лечение. Точно каква помощ ще се дава и какъв ще е размерът ѝ, ще зависи от индивидуалната оценка на всеки инвалид.

Повечето помощи както и досега, ще се дават от Агенцията за социално подпомагане. От 2020 г. обаче отпускането на медицински и помощни изделия като протези, инвалидни колички, слухови апарати и пр. ще бъде поето от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Индивидуалните оценки на инвалидите ще се правят по специална методика. В нея голяма тежест ще има самооценка от страна на инвалида за това какви са възможностите и нуждите му. Ще се вземат предвид и медицинските документи, които доказват инвалидността, и предписанията на лекарите.

Индивидуалната оценка ще се подновява след всяко ново телково решение.

При пожизнените телкове

индивидуалната

оценка ще важи

за 5 години

Индивидуалните оценки ще се дават от специализиран орган към Министерския съвет, който трябва да бъде създаден от началото на 2021 г. Той ще е една от двете нови структури, които създава държавата. Нов ще е и специален съвет за инвалидите, в който свои представители ще имат омбудсманът и Комисията за защита от дискриминация. Досегашната Агенция за хората с увреждания ще продължи да работи под шапката на социалния министър, въпреки исканията на майките на деца с увреждания тя да бъде закрита. Остава да действа и Националният съвет на хората с увреждания, в който пък влизат организациите на инвалидите, които също бяха обявени за враг от протестиращите майки.

Фирмите с над 25 работници ще имат квота за назначаване на хора с увреждания. При компаниите, които имат от 26 до 50 служители, ще трябва да бъде взет на работа поне един човек с трайни увреждания. 2-ма инвалиди ще е квотата за фирмите с 51 до 100 работници. При по-големите квотата за инвалиди ще е 2% от състава.

За всяко незаето място за човек с увреждания ще се плаща месечна глоба в размер на 30% от минималната работна заплата.

Работодателите ще трябва да оборудват работни места за инвалидите. Те няма да имат право да уволнят работник без увреждане, за да назначат инвалид и така да си изпълнят квотата. Предвиден е обаче стимул -

фирмите ще

получават от

държавата 30%

от осигуровките

на работник

инвалид

Тези пари обаче ще трябва да се ползват за създаването на добри условия на труд за хората с увреждания. Ако се установи, че това условие не е изпълнено или не е нает човек с увреждания, бонусите ще се връщат на държавата заедно със законната лихва.

Връщането на пари от държавата към фирмите ще е още по-голямо, когато става въпрос за т.нар. специализирани предприятия на хората с увреждания. Тогава бонусът ще възлиза на 50% от осигуровките, които се дължат за всеки работник.

Промените струват 133 млн. лв. още догодина, ще се събират от глоби и тиражи на тотото

Допълнителни 133 млн. лв. за помощи на инвалидите ще са нужни още през следващата година, показва предварителната оценка на въздействието на законопроекта. Според изчисленията за подпомагане на 450 хил. инвалиди с над 50% увреждане през 2019 г. ще са нужни 332 млн. лв.

Парите за подпомагане на инвалидите ще се събират по няколко линии.

Една част ще се осигурява както и досега от държавния бюджет.

Освен това се създават и два фонда, които ще се пълнят с пари от глоби. Първият е фонд за заетост на инвалидите. В него ще постъпват тези 168 лв. на месец, които ще плащат фирмите за всяко незаето място от квотата за хора с увреждания.

Вторият фонд ще е за мобилност на инвалидите. Той ще се пълни главно от глоби върху строители, които не пригаждат сградите си за инвалиди. При липса на рампи в нова сграда глобата ще е 10% от проектната й стойност, предвижда законопроектът.

Третата линия на финансиране ще е от Българския спортен тотализатор. Тотото ще е задължено да организира специални тиражи за инвалидите. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Оставки, уволнения и нов закон след багерите на пясъка

Всеки скандал с разораване на дюни от Камчия до Корал разтърсва държавата Края на юни 2017 г., полски турист разпъва хавлия по наклона на една от дюните на Южния плаж в Несебър и забива чадър, за да се наслаждава на сянка на красивата гледка към морето. Блаженството му обаче не е дълго - след 5 минути пристига охранител по плажно облекло,

С 500 лв. по-малко за модерно лечение на инсулт дава касата

За намаление в цената на пътеката, по която се плаща съвременно лечение при инсулт, сигнализираха невролози. Става въпрос за прилагане на тромболиза - терапия, при която се инжектира медикамент, който унищожава кръвния съсирек, предизвикващ исхемичен мозъчен инсулт. До 2018 г. за тази дейност болниците получаваха 3000 лв.

Експерти: Има заплаха за националната ни сигурност (Видео)

   43-ма задържани и заподозрени в участие в схема за финансиране на терористични операции. Това е резултатът от мащабна операция на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Разкритите действия без съмнение представляват заплаха за националната ни сигурност,

Пребити на булевард във Варна: Не познаваме биячите, но те бяха брутални (Видео)

„Не познавам нападателите ни, но те бяха брутални”, разказва млад мъж, пребит от четирима души на варненски булевард в четвъртък. Ивелин Илиев и приятелката му Катрин са удряни с юмруци, ритници и метален бокс заради разменени неприлични жестове, съобщава Нова телевизия. Биячите извадили Ивелин през страничния прозорец на колата му,

Марешки: "Воля" води преговори за създаването на „една истински родолюбива коалиция” (Видео)

"Воля" води преговори за създаването на „една истински родолюбива коалиция”, обяви лидерът на партията Веселин Марешки пред Нова телевизия.  „Разговаряме с различни социалдемократически и земеделски формации, както и с такива с център дясно, които са били разочаровани и измамени от т.нар. Патриоти”, поясни Марешки.

АГ за тревопасни

Кога ще роди коза, ако не се знае кога фертилен пръч я е покрил? Може ли да се отгатне кога ще роди коза, без да се знае на коя дата фертилен пръч я е покрил? С тази задача се нагърбват студенти от 4-и и 5-и курс на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора начело с ръководителя им гл. ас.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Започна отстрелът на главни прокурори (Обзор)

Лично Никола Филчев атакува грозно Борис Велчев Най-рано на 10 юли ще стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. Новината съобщава пред “24 часа” Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет. Битката кой ще наследи Сотир Цацаров бе открита преди часове в петък по най-неочаквания начин.

Петър Стоянов: Смразяващо е, но Европа не е родила нито една религия

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа е родила само идеологии, които трудно правят сцепление. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.). По думите му европейските ценности все пак доминират света, а многократно, още от XVI в. насам предричат "края на Европа".

Само инвалиди без доход няма да плащат за асистент или помощник (Обзор)

До 30 дни годишно държавата ще отменя близките в гледането на хора с увреждания Личен асистент ще се грижи и ще води на лекар възрастните хора или инвалиди, които не могат да се обслужват сами. Той ще е безплатен само за хората без доходи, предвижда Законът за социалните услуги, който в петък депутатите приеха на първо четене.

Дигитални уроци създават 5 умения, които правят децата успешни

- Видеа на таблети и телефони запалват учениците да учат - Родители искат учителите да поощряват технологиите в обучението и да има устройства за всеки в горните класове Дигиталните уроци помагат за създаване на уменията за XXI век, които ще направят децата успешни. Това са l критичната работа с информация, l умението за комуникация,

Тежка катастрофа между Мездра и Ботевград, има загинал

Тежка катастрофа е станала преди минути на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград, съобщава BulNews. Български ТИР с хасковска регистрация се е обърнал близо до село Ребърково. Камионът е пътувал към Дунав мост 2, когато по неясни на този етап причини самокатастрофирал вдясно по посоката на движението си.

Снимка на гол прослави квартал “Попишка”, кръстен на ремсист по време на социализма

Преди време в горната махала имало манастир с един монах, веднъж той се напил и хукнал гол към долната. След него сюрия деца викали: “Поп по пишка! Поп по пишка” - оттам тръгнало името Имало опити да го прекръстят на “Попешка”, но местните не давали От селото са излезли 5-има генерали Една планинска махала се прочу тези дни покрай снимка на мъж

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber