Случаят “Мопанг”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7023835 Случаят “Мопанг” Случаят “Мопанг” www.24chasa.bg
Михаил Заимов в стихията си. На 10 август 2011 г. край Созопол водолазът помага за спасяването на бедстващата ветроходна яхта “Олимп” с 18 души на борда, сред които 4 деца.

Как мазутът от потънал през 1921 г. параход създаде криза по средата на отпускарския сезон

“Мазутът в Бургаския залив е от масиран разлив на гориво от пробитите 660 т. резервоари на потъналия на 1 юли 1921 г. американски кораб “Мапянг”. Положението е повече от критично. По време на огледа тази сутрин констатирахме поле на разлива от около 2 кв. км. Мазутът от краката се мие добре с олио, бебешко или за готвене, все едно.”

Михаил Заимов прави това съобщение на личната си страница във фейсбук на 12 август, с което започва и случаят “Мопанг” – морска медийна сага, закотвила публичното внимание в средата на отпускарския сезон.

В първата седмица на август започват да се появяват съобщения за мазутен разлив край Созопол. Водолази от група “Приятели на морето” твърдят, че са подали сигнал до Морската администрация (МА) още на 7 август. От няколко дни в морето обаче бушува буря. На 12 август, когато времето се успокоява, заедно с още един водолаз Заимов решава да отиде до “Мопанг”, защото подозира, че мазутът идва от там.

Опасенията му се

оказват основателни

и от мястото се обажда лично на директора на МА капитан Живко Петров, с когото са работили преди по няколко случая. Капитан Петров реагира светкавично и изпраща катер още докато Заимов и колегата му са там.

По-късно Заимов се връща с екип на БНТ, за да направи проблема обществено достояние.

На 15 август във фейсбук страницата му се появява ново съобщение, в което описва как с група доброволци са отишли на “Мопанг” и ентусиазирано са запушили с чопове голяма част от течовете.

“Решението е повече от временно. Корабът е пред колапс. По груби сметки в него има 100 тона мазут, разлят между ребрата в горната част на корпуса. Изтича към повърхността от дупките за нитовете на стоманената обшивка. Пробихме с подводна бормашина корпуса в района на основния резервоар, от който текна гориво. Положението не е розово. От тук на там разчитаме на светкавична реакция на администрацията за изпомпване на мазута”, пише Заимов.

По-късно пред медиите той обяснява, че според него корабът е претърпял структурен разпад още на 1 август и тогава

горивото от

резервоарите

се е изляло

в затворената горна част на кораба.

“Съдейки по достъпните сателитни снимки и грубо изчислявайки обема разлив до 15 август, когато с доброволците Росен Желязков, Павлин Едрев, Ники Николов, Светльо Димитров и Владимир Явашев затапихме течовете и ограничихме разлива, в морето са изплували 25 тона лека и много течна горивна фракция”, казва Заимов.

Няколко поредни дни при вълнение от 3-4 бала той и приятелите му водолази участват в опитите да се закрепят бонови заграждания като част от мерките по случая. Свикан е щаб от всички възможни административни отдели, в Созопол идват и двама министри.

“След оживена кореспонденция с Националния архив на САЩ в Колидж парк, които реагираха светкавично на молбата ми, успях да набавя пълни конструктивни и структурни планове на кораба, които съм предал в МА. Те са сформирали екип от опитни корабостроители, които ще съветват водолазите как най-успешно да достигнат до деветте резервоара с общ обем 1077 тона на потъналия преди близо век кораб”, казва още Заимов.

Той се превръща в главно действащо лице по време на кризата, защото вероятно е човекът, който знае най-много за “Мопанг”. През годините няколко пъти се е спускал до потъналия през 1921 г. американски товарен параход и го е заснел обстойно.

Според архивите “Мопанг” е построен от корабостроителница в Ню Джърси по специална програма на U.S. Shipping Board, свързана с поръчката на 150 еднакви кораба с цел компенсиране загубите от войната. Пуснат е на вода през януари 1920 г. Първоначалното име на кораба е Meeshawn, преименуван е на Pittsburgh Bridge и накрая сменя името си на Mopang.

През февруари 1920 г.

поема на първия си

курс:

Нюарк – Флорида - Ню Орлианс – Ротердам - Лондон. На 1 април 1921 г. корабът тръгва на курс от Ню Йорк с доставка на стоки за белогвардейските войски в Русия. На 1 юли 1921 г. в 5.30 ч сутринта, пътувайки от Истанбул за Бургас, се натъква на мина. Пробивът е между първи и втори трюм и корабът бързо потъва. Няма жертви. В огледите си от спусканията до “Мопанг” Заимов е описал: “Лежи на десния си борд на дълбочина между 24 - 32 метра. Възвишение от дъното - 7 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата. Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. Остатъци от товара - купчина обувки, сандъци с резервни части и др., са видими в трюмовете. На място е винтът с диаметър около три метра и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното. Вероятно котвата се е откачила в момента на потъването и се е намотала около кораба.”

По време на кризата Михаил Заимов, който е отдаден на историческата фактология и прецизен в детайлите до вманиаченост, дори води спорове във фейсбук с “дървени философи”, които твърдят, че „Мопанг” не е причина за мазутния разлив, защото параходът се е задвижвал с въглища. Заимов вади номера на проекта за строителството на кораба с всички технически характеристики плюс капацитета на резервоарите и точното количество мазут, които побират - 1077 тона!

В България през 20-те години на миналия век бункероването е било скъпо и трудно и не е изключено корабът да е потеглил от Истанбул с пълни резервоари, обяснява Заимов.

Случаят “Мопанг” е поредният повод за безкрайни спорове в мрежата и коментари от хора, които никога до този момент нито са чували за потъналия параход, нито имат въобще представа от подводничарство.

В дискусията се включва и Любен Дилов, който е известен със страстта си към дайвинга и няколко пъти е участвал с Михаил Заимов и колегите му от BSTD в подводните им експедиции.

“Под водата няма партийни цветове! Още повече че в Черно море, след 20-я метър всички цветове изчезват... Точно 48 часа след като му беше обяснено точно какви са рисковете от намиращия се в потъналия кораб “Мопанг” мазут, Борисов има решение на Министерския съвет, отпуснати средства, приет план за действие и – най-изненадващо – поканени точно хората, които могат да го свършат: Deep dive systems и “Хидро ремонт”. При това технологичното решение не само ще предотврати екокатастрофата, но ще запази и кораба като естествен подводен риф и местообиталище на десетки морски видове. А за радост на гмуркащото се братство и като бъдещ обект за дайвинг, макар и с по-сложен режим, защото – освен всичко останало – “Мопанг” се намира и на фарватера. Специални благодарности на Михаил Заимов затова, че не се кротна, докато всички не разбраха какво се случва”, написа Дилов във фейсбук.

Операция през 1982 г. спасява Бургас от екокатастрофа

Случаят с мазутния разлив от “Мопанг” не е единствен. През последните 30– ина години край нашето крайбрежие има десетки подобни инциденти. Най-сериозно изглежда положението на 13 октомври 1982 г., когато румънският супертанкер “Униря” подава сигнал за бедствие в Бургаския залив. На борда му има 4000 т газьол и 450 т мазут. Вози около 68 000 тона суров нефт. Веднага след сигнала за бедствие е подготвен експедиционен отряд от два спасителни влекача - “Перун” и “Бенковски”, плавателна база “Китен” с 50 т пенообразувател, нефтосъбирач за открито море - “Русалка” и малък танкер, които след около час се отправят към бедстващия танкер. Поискан е въздушен разузнавателен оглед, който се осъществява от самолет ЯК-40 и вертолет МИ-2. В кризисния щаб влизат специалисти по морско спасяване и нефторазливи, пожарникари. Медицински екип е качен на борда на “Перун”, чийто екипаж е подсилен с 6 огнеборци със специална индивидуална техника и костюми за работа в огън и задимена среда. Данните от извършено радиоиздирване сочат, че танкера е в съвсем друга позиция, различна от обявената от капитана му (47 мили на юг срещу Бургаския залив). Данните са потвърдени и от самолета ЯК-40. Корабособственикът е информиран за действията на отряда и макар че не дава съгласие, заради опасноста на операцията е даден ход.

Според официална международна справка за разливите в Черно море за периода 2000-2004 г. в Бургаския залив са записани 5 случая, а за цялото българско крайбрежие - около 40.

Авариен нефторазлив се получава при потъването на моторен кораб “Толстой” на 27 септември 2008 г. срещу нос Емине.

Разлив има и при сблъсъка на корабите “Карам 1” и “Александро ДП” на 29 ноември 2010 г.

Потъването на моторен кораб „Еллан”, който е на дрейф в наше териториално море, с направление Варненски залив, предизвиква разлив на газьол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Гори старото сметище на завод „Арсенал”

Пожар избухна на старото сметище на завод "Арсенал" в Казанлък. Инцидентът е станал около 21 ч. Първи са се озовали ведомствените пожарникари на оръжейния зъвод. В гасенето на огнената стихия се е присъединил екип на пожарната в Казанлък, предаде БГНЕС. По първоначална информация, няма опасност за производството и работниците

Колеги на Кристиян Бойков трили тайните си чатове, “ТАД Груп” хакнала и система за разплащане с биткойни

“ТАД Груп” има данните ни, а не сме ги наемали. Това заявяват четирима свидетели, разпитани по разследването за кибертероризъм. Прокуратурата публикува в петък още доказателства срещу тримата обвиняеми за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров. Експертна справка от МВР показва

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите. През следващите 20-ина години все повече ще се увеличава броят на азиатските тигрови комари, които до края на века ще нараснат двойно заради по-топлите и влажни зими

Най-великият мъж, прости се с Жорж любимата му Шуши (Обзор)

Изпратиха го политически мъже, приятели и двете му дъщери, пристигнали от САЩ Дойдох да се простя с един приятел с голямо сърце, прям и откровен, който обичаше България.” Това бяха най-честите думи на близките и приятелите, дошли да кажат последно сбогом на Жорж Ганчев. Многократният кандидат за президент

Мъжът, открил заловещата находка край Негован: Видях череп на брега

В събота Иван отива за риба на водоема в Негован. Придружава го приятелката му. Не са сами край водата, за риба са дошли още хора. Привечер мъжът се натъква на зловещата находка. „Само един череп видях и това беше на брега. На човек, то си личи. звъннах на полицията”, спомня си пред bTV Иван. Въпреки че не е единствен свидетел

Голям пожар в Калояново, пет екипи на пожарната го гасят

Екипи с пет противопожарни автомобила гасят пожар на територията на община Калояново, област Пловдив, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът за възникнал огън в сухи треви и храсти в землището на селата Бегово и Отец Паисиево, община Калояново, област Пловдив е получено в ранния следобед в РДПБЗН - Пловдив

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Голям пожар гори до село Бегово

Голям пожар гори до калояновското село Бегово. Засега няма опасност за населението, предаде NOVA.  Пламъците са обхванали около 15 декара широколистна гора и над 300 декара частни розови насаждения. Огнената стихия се разраства, заради силните пориви на вятъра. Това затруднява гасенето. Първи на място се отзоваха екипи на пожарната в Хисаря

Затварят тунела на "Люлин" в столицата тази нощ

В събота през нощта ще бъде извършено миене на транспортния тунел на „Люлин“ и той ще бъде затворен, съобщиха от Столична община. От 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Царица Йоана“ в участъка от бул. „Д-р Петър Дартлиев“ и бул. „Вардар“.

Стига депутатска милост за жестоки убийци!

Твърде много млади жени бяха изнасилвани и брутално убивани в последните години и твърде много техни насилници отърваха доживотните присъди. Всичко това с любезната подкрепа на българския парламент, който упорито не желае да промени съответния текст в наказателния закон. Вратичка, която дава обидна привилегия на жестоки психопати за сметка на

Стефан Данаилов вече сяда на леглото след операцията

В неделя го извеждат от интензивното Стефан Данаилов се раздвижва след операцията и вече сяда на леглото. Това съобщи пред "24 часа" директорът на "Бургасмед" д-р Стоил Апостолов. В четвъртък следобед в бургаската болница му бе направена тежка операция със смяна на тазобедрената става от екип начело със светилото в травматологията проф

БАБХ следи фуражна суровина от Бразилия със съмнение за салмонела

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 26.07.2019 г. Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина – соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела. Засегнатата фуражна суровина е с произход Бразилия,

Обявиха конкурс за 198 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 198 вакантни войнишки длъжности във военни формирования от Сухопътните войски. Свободните места са в гарнизоните София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Казанлък, Шумен, Свобода, Белене, Асеновград, Мусачево, Горна Оряховица, Смолян и Пловдив

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber