Ген. Венцислав Мутафчийски налага в хирургията закона за спасяване на пробит кораб

https://www.24chasa.bg/novini/article/7014185 Ген. Венцислав Мутафчийски налага в хирургията закона за спасяване на пробит кораб Ген. Венцислав Мутафчийски налага в хирургията закона за спасяване на пробит кораб www.24chasa.bg

Това е подход, при който спасените се увеличават от 5 на 95%, казва генералът. 

Началникът на ВМА обича предизвикателствата в операционната, работата с курсантите си, красивите машини. Прилага научен подход към виното и готвенето. Чете бавно лошите момчета на американската литература.

Когато един кораб се пробие в открито море, екипажът не се мъчи да го направи като нов, а запушва дупките, за да се държи на повърхността до първото пристанище. Истинският ремонт започва при твърда почва под краката.

С този образ началникът на Военномедицинската академия бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, дмн, FACS (дипломиран член на Американското дружество на хирурзите), описва най-успешния алгоритъм за хирургично лечение във военната медицина. Печелившото правило е първо да овладееш животозастрашаващата ситуация и да стабилизираш пациента, за да понесе възстановителната тежка операция след това.

Конвенционалният метод е да запретнеш ръкави и героично да оперираш 10 часа с идеята за съвършената хирургия. Благодарение на тези усилия оцеляват 5-има от 100 души.

Ако по закона на спасения кораб не се опитваш да поправиш наведнъж всички щети, а първо най-големите, става обратното – само 5 са жертвите, дава пример генералът. Това го насърчава да налага в екипа си създадения от американски хирурзи модел. В началото колегите му от другите болници са скептични – “военни работи”, но постепенно подходът печели привърженици.

Новата философия е, че травмата не е анатомична катастрофа - сбор от увредени органи, а физиологично бедствие. При него стремежът не трябва да е възстановяването на всички щети, а да се спре кървенето и човекът да се стабилизира, за да може да понесе голямата операция. Лекарите наричат формулата демидж контрол сърджъри. Той неслучайно поставя акцент върху спирането на кървенето. Целта е да се предотврати смъртоносната триада – хипотермия, ацидоза, коагулопатия. Анатомичните корекции се оставят за следваща операция. Това предполага хирургът да превъзмогне егото си и да знае докъде да спре.

Модерната медицина прави фундаментални редакции и в концепцията за раните. Новият подход препоръчва максимално щадящо

третиране на

наранените тъкани

единствено с... вода.

Видях го за първи път в американски военни болници. Със специални устройства раните се измиват обилно с дестилирана вода и в съчетание с вакуумно лечение се постигат изумително добри резултати, разказва хирургът. Впечатлен от ефекта, за няколко години налага революционния метод в болницата в София.

Ген. Мутафчийски е пионер и на техника, съхраняваща комфорта на живот след операция за отстраняване на карцином на дебелото черво, когато е разположен много ниско. При стандартните методи човек остава без анус. Иновативната щадяща техника, която екипът на хирурга вече рутинно прилага, позволява да се запази нормалната функционалност и качеството на живот.

“От 10-ина години тече подмяна на алгоритмите в лечението. Науката извървя пътя от догматичната медицина на постулатите до медицината на доказателствата. Нови концепции се появяват непрекъснато и за да остане на ниво, хирургът трябва постоянно да чете и да се усъвършенства. Затова и досега ходя на курсове, въпреки че на последния в Италия професорът, който ме обучаваше, сумарно имаше 2 пъти по-малко операции от мен”, казва проф. Мутафчийски.

Разказва, че е кандидатствал медицина само за да стане хирург.

Това дава възможност да видиш резултата от работата си на момента. Велико удовлетворение е непрекъснато да срещаш хора, на които си помогнал, казва лекарят. Той всеки ден прави поне една операция. На въпроса как успява въпреки многото административна работа в ръководенето на ВМА, обяснява: Единственият начин 10-12-часовата заетост да не ти тежи е много да си обичаш работата.

Хирургът

не пропуска да си види

лично пациентите

и в събота и неделя,

на празници.

Правило, което за 28 г. не е нарушил, въпреки че си дава сметка, че такава отдаденост за много хора може да изглежда неестествена. В нея е и част от обяснението защо синовете му не поемат по неговия път.

“През цялото детство те не видяха баща си вкъщи. Не само по време на участието ми в мисиите в Македония, Ирак, Афганистан, а и във всичките години работа във ВМА”, признава хирургът. От това е потърпевша и съпругата му, въпреки че като лекар разбира защо е невъзможно да се промени начинът му на живот.

Със същата отдаденост, с която оперира и ръководи академията, генералът обучава първите истински курсанти на Военномедицинската академия.

В първия випуск са 19 млади хора, бъдещи офицери военни лекари по западен образец, в тазгодишния – 21, които не им отстъпват по качества, хвали ги професорът им. И допълва: “Обещал съм им предвидима кариера.”

Извън работата ген. Мутафчийски има много хобита. И малко време за тях.

Привързан е към домашните си любимци

- говорещия папагал

Шушко, мопса

Джеси и една

симпатична тарантула.

Приятелите на хирурга го описват като “точен”, перфекционист, лоялен, почтен, добронамерен, човек с разнолики интереси и многопластови вкусове. Самият той казва, че не може да степенува любимите си неща и занимания, харесва си ги всичките.

Освен банална прагматична високопроходима кола

има фолксваген

костенурка, с

която са набори.

В движение е, разбира се, и се използва от време на време.

Защо му е на генерала машина като от ретро филм?

“Защото е класически красив син автомобил с тарга, изящна кола с душа. Както и моторът ми “Веспа Джи Ти Си”, създаден сякаш да се кара само с костюм и вратовръзка.” За незапознатите - таванът на такава кола се сваля от предно до задно стъкло. А веспата е наистина бижуто сред моторите.

От спортовете го увличат тези, които изискват концентрация, пълен контрол и баланс. През зимата ски, през лятото SUP борд - разновидност на сърф, голяма дъска, върху която се балансира прав с гребло.

Ген. Мутафчийски е ценител на хубавото вино. Няма любим вид, готов е да опитва и да експериментира, винаги в съчетание с подходяща за напитката храна. Казва, че

в семейството им

той готви най-добре.

Повече му се удават месните ястия, вероятно защото ги предпочита. И към питието, и към менюто обаче имам абсолютно научен подход и цели рафтове с книги по тази тема, обяснява шефът на ВМА.

Любимото му зимно ястие е бавно печени говежди гърди. Казва, че върви перфектно с “Малбек” – сорт аржентинско вино с плътен вкус. През лятото ген. Мутафчийски най-често избира морска риба и морски деликатеси. Сполучливата комбинация е със северноиталианските ароматни совиньон блан с плодови нотки. 

Хирургът харесва музиката на италианските класици. Но не само. По-точно е да се каже, че всеки вид изкуство може да го развълнува. Възхищава се на картините на Павел Митков, в които намира

отразен своя

темперамент –

огнен, експлозивен

по личната му оценка.

Допада му дълбокият смисъл, вграден в пластиките на Вежди Рашидов. Това го привлича и в до болка истинските творби на лошите момчета на новата американска литература Хенри Милър и най-вече Чарлс Буковски – бруталното перо на изумително чувствителна душа. 

Ако някой не е чел неговата поезия, препоръчвам я, особено “Синя птица” – най-нежното нещо, което може да напише човек, казва генерал Мутафчийски. 

(... Една синя птица

има в сърцето ми,

която иска

да излезе оттам,

но аз съм твърде умен,

пускам я само

понякога нощем,

когато всички

други спят.

Хей, казвам й,

знам, че си там,

затова недей да си тъжна.

После я вкарвам обратно,

но тя пее по малко

там вътре,

не съм я оставил

съвсем да умре

и заспиваме заедно

просто така с нашия

таен пакт и това

е достатъчно хубаво,

за да накара един мъж

да заплаче,

но аз не плача,

а вие?)

Изненадващи за хората, които не познават добре началника на ВМА, вероятно ще са книгите на нощното му шкафче. Наред с икономически наръчници за успешно менажиране 

от 2 години чете

стихосбирката на

Буковски “Любовта

е куче от Ада” -

не че сборникът е

прекалено обемен,

просто стиховете на емблемата на бийт поколението “трябва да се четат бавно, за да се разберат и почувстват”. 

Ортодоксален християнин съм, влизам и в църква, вярвам, че има висша сила, която наистина помага и на която човек се уповава в най-трудните си моменти, подкрепа, от която се нуждае, а всъщност я няма, признава генералът. Това, за което винаги се моли Венцислав Мутафчийски, е Господ да му даде сила да се справя с предизвикателствата.

А дали получава знак, че Господ го чува и го подкрепя?

“Не мога да се оплача от съдбата си, но имам обяснение защо е така. Всяка стъпка, която съм правил, е била насочена към това да се усъвършенствам. И да се окажа достоен за предизвикателствата. На това уча и моите ученици офицери.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

МС ще предложи отмяна на законови текстове за "бързи инвестиции"

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти в МС, че правителството ще предложи да се отменят текстове в Закона за българското гражданство, с които се регламентира предоставянето на правото на пребиваване и впоследствие получаване на българско гражданство на т.нар. "бързи инвестиции" в двете законови хипотези - в размер на

Фармацевти настояват за среща с НАП и Здравната каса заради новите касови апарати

Фармацевти ще настояват за среща с НАП и НЗОК, заедно с разработчици на софтуер заради новите касови апарати, каза пред журналисти главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов, цитиран от БТА. Крумов присъства на дискусия, посветена на верификацията на лекарствата. По думите му новите касови апарати е възможно да затруднят,

Трима са в реанимация след усложнения от грип във Велико Търново

Трима души са настанени в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с усложнения вследствие на грип. Сред тях и 21- годишна жена, която е бременна в 30-та гестационна седмица и 6-годишно дете. И двамата са с вирусен енцефалит и е доказан грипен вирус . Днес там е постъпила и жена с двустранна пневмония.

Прокуратурата: Йончева е знаела за престъпния произход на парите, които е теглила

След привличането на народния представител Елена Йончева като обвиняема и по повод нейни изявления пред медиите, Специализираната прокуратура предостави следната информация на своя сайт: На 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу народния

Сидеров: Все повече има белези за разтрогване на брака

Все повече виждам белези на разтрогване на брака, дано да е по взаимно съгласие. Така образно описа отношенията в коалицията "Обединени патриоти" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Повод за коментара му стана.напрежението между ВМРО и НФСБ след взаимно разменени декларации. Въпреки това Сидеров не изключи и варианта и трите партии да се явят заедно

Издърпаха линейка с пациент, затънала край пътя до Кюстендил

Противопожарната служба в Кюстендил е оказала техническа помощ на линейка на ЦСМП в Кюстендил вчера, съобщиха от полицията. Специализираният автомобил е бил изтеглен с помощта на противопожарната служба, след като затънал край пътя в землището на село Страдалово, община Невестино. Автомобилът не е претърпял пътно произшествие,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

От ВМРО готови да се извинят на НФСБ

Ние от ВМРО най-малко робуваме на егото си. Ако са засегнати, сме готови да се извиним, да водим разговори. Това заяви зам.-шефът на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по повод декларация на НФСБ, че прекратява временно преговорите си с ВМРО за общо явяване на евроизборите. По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов допусна,

Десетки семейства търсиха изчезнало 11-годишно в Ловеч през нощта, намериха го

Намерена жива и здрава! Това гласи последният пост на Стефан Веселинов след цяла нощ издирване на 11-годишната Александра.  Снощи Борислав Кръстев публикува в "Забелязано в Ловеч" снимка на момиченцето и написа: "Изгубено дете на 11 години, облечено с бял клин и бежово яке. Отговаря на името Александра.

Рекордно големият джакпот достигна до феноменалните над 7 милиона

Тази седмица джакпотът на СПОРТ ТОТО се очаква да нарасне до 7 500 000 лева, анализаторите предвиждат да падне всеки момент За тиражa в неделя се очаква джакпотът да придобие колосалния размер от почти 7 500 000 лева, което го прави третия най-голям джакпот в историята на СПОРТ ТОТО. Според математици и анализатори шансът джакпотът да бъде ударен

Парламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в закона за горивата

Парламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в т.нар. закон за горивата, срещу които протестират собствениците на малки бензиностанции и превозвачи на горива. Досега крайната дата беше 28 януари т.г. Промените задължават малките бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лв. капитал, още 20 000 лв.

Още един мъж е починал след грип в Пазарджик

Мъж на 62 години е починал в пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване. Той е шестият смъртен случай от началото на епидемията. Вчера вследствие на грипа почина и 43-годишен мъж. Има и двама души в критично състояние. Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж,

Пешеходецът, загинал вчера при катастрофа в Бургас, е 56-годишен мъж от Айтос

Пешеходецът, загинал вчера при катастрофа в Бургас, е 56-годишен мъж от Айтос. Това съобщиха от полицията в в морския град. Инцидентът стана в 18,40 часа по пътя за квартал Ветрен на входа на Бургас. Мъжът е загинал на място. Блъснал го е автомобил "Ягуар" с ямболска регистрация, управляван от 59-годишен шофьор от Ямбол.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber