Последно поколение машини изместиха физическия труд в “Асарел Медет”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7012649 Последно поколение машини изместиха физическия труд в “Асарел Медет” Последно поколение машини изместиха физическия труд в “Асарел Медет” www.24chasa.bg
Жеко Димитров с двамата си синове - Дамян (вляво) и Димитър СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Да работиш в компанията, не е само привилегия, но и отговорност, казва потомственият миньор Жеко Димитров

Понякога, макар и рядко, срещаш човек, който веднага те грабва с открития си характер, усмивката, непринуденото поведение и отношение.

Човек, който знае цената си, защото сам е изковал съдбата и живота си.

Разговорът ни с 49-годишния Жеко Димитров започва на една от площадките на огромния медодобивен комбинат “Асарел-Медет” край Панагюрище, където е неговото работно място.

В началото мъжът е леко притеснен, но след 10-ина минути се отпуска още докато се возим в легендарния му служебен джип “Ланд Ровър Дефендер” по неравните пътища около колосалния кратер на открития рудник “Асарел”. Жеко го кара сам.

Той е второ

поколение миньор

Постъпва на работа в “Асарел-Медет” АД преди 18 г., когато родителите му все още работят в компанията. Официалната му длъжност е сменен майстор и машинен оператор на транспортно-техническа машина.

Всъщност той ръководи група от 6-има души, с които се грижат за технологичния процес и работата на една от циклично поточните технологии (ЦПТ) в комбината. Става дума за система от съоръжения и гуменотранспортни ленти с дължина 5000 метра, чрез които се отвежда изкопаната от рудника откривка.

Това е ненужната земно-скална маса, в която не се съдържа руда. Работният режим е 4-сменен, непрекъснат целогодишно, с изключение на плановите спирания за профилактика и ремонти на съоръженията.

“Всяка работа е тежка, но когато я работиш с желание, с настроение и си организираш нещата както трябва, не ти тежи.

Разбира се, трябва да имаш и добър, мотивиран и професионелен екип, каквито са моите колеги”, обяснява потомственият миньор.

За да стигне до сегашната си позиция на сменен майстор, той е преминал през различните нива и работни места на ЦПТ. В началото на 2000 г. започнал работа в медо-добивния комбинат като електро-машинен шлосер. След 5 г. станал оператор на насипообразовател - огромна машина, която е в края на технологичната система и която в компанията шеговито наричат Крокодила. Работил 2 г. на тази позиция, след което станал оператор на конусна трошачка, а от 2008 г. е на сегашната си длъжност.  

Жеко признава, че работата му е свързана с много и различни предизвикателства най-малкото защото работи на открито. Обяснява, че през летните месеци понякога температурите стигат до 40 градуса, а през зимните се е случвало да работят и на минус 30 градуса.

В същото време трябва да се грижат и за безупречната работа на технологичния процес и експлоатацията на съоръженията.

“Трудно е, но сме

свикнали. Работата е

динамична и отговорна,

защото цялостната технология в комбината е неразривно свързана - от копаенето на рудата до преработката ѝ в меден концентрат. Ако някое от звената не работи както трябва, това се отразява на целия технологичен процес”, обяснява миньорът. Майстор Жеко Димитров се усмихва иронично, когато свързват неговата и на колегите му работа с тежкия физически труд, с който е популярна сред лаиците миньорската професия.

“На настоящия етап в “Асарел-Медет” работим с много модерна техника, последно поколение машини. Всичко е автоматизирано и компютризирано и физическият труд е сведен до минимум. Разбира се, има моменти, когато човек трябва да се намеси, но по принцип работата е изцяло механизирана. Така е във всички звена на комбината”, обяснява майсторът.

Пояснява, че човешката намеса е необходима при аварии, планови ремонти, поддръжката и обслужването на съоръженията. Не било така обаче преди години. Жеко си спомня, че през 2000 г., когато изграждали първата ЦПТ в “Асарел-Медет”, почти никой не знаел какво точно правят с изключение на покойния председател на Надзорния съвет на дружеството проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Дотогава както рудата, така и откривката се извозвали с камиони. Процесът бил изключително трудоемък, бавен и нискоефективен.

“С ЦПТ изцяло се щади околната среда. Няма замърсяване. Рудата и откривката се транспортират бързо, чисто и евтино.”

С колегите му от смяната са си разделили системата на участъци и всеки се грижи за своя. Самият той постоянно се движи с джипа по цялата технологична линия. При възникване на проблем се съобщава по радиостанция и веднага се вземат мерки за решаването му. В този смисъл Димитров признава, че е нормално по време на смяна да изминава и по 100 км по неравния терен, за да е сигурна нормалната експлоатация на технологичната линия.

“Да работиш в “Асарел-Медет”, не е само привилегия, но и отговорност. Професията изисква желание, упоритост, трудолюбие и постоянство. Никога дори не съм се замислял да се махна от тази работа именно защото е стабилна и отговорна.

Доходите са достатъчно добри за нормален и спокоен живот за мен и семейството ми. Имаме и изключителни социални придобивки. Отношението на компанията и ръководството ѝ към работниците и служителите е на най-високото възможно ниво. А щом това е така, значи всичко е наред”, обобщава Жеко Димитров.

С тъга си спомня и за човека, изградил с екипа си настоящия облик на “Асарел-Медет” АД и предначертал бъдещото му развитие - починалият през 2017 г. проф. Лъчезар Цоцорков.

“Имахме авария на ЦПТ-то и искахме да я оправим за фирмения празник. Бяхме работили през целия ден, а вече беше нощ. В един момент при нас пристигна Лъчезар Цоцорков. Попита ни: “Какво става, момчета?”

Обяснихме му, че почти сме готови и ще пуснем линията. Тогава той изненадващо се обърна към нас: “Ама вие хранили ли сте се изобщо, откакто работите по аварията?”

Признахме му, че не сме, и той веднага се разпореди да ни се приготви и донесе храна от фирмения стол. Бог да го прости проф. Цоцорков. Той мислеше не само за фирмата, но и за нас, хората, които работим в нея”, разказва Жеко.

Всъщност сменният майстор не е кореняк от Панагюрище. Роден е във Видин. През 1976 г. родителите му започват работа в МОК “Медет” - стария рудник, който се намира на Панагюрските колони. Жеко учи в тамошното основно училище, а след това завършва минния техникум в Панагюрище. Жени се съвсем млад - на 19 г. След уволнението от казармата със съпругата си решават да започнат новия си живот във Видин. Съдбата обаче си знае работата и през 2000 г. отново се връщат в Панагюрище, където свързват живота си с “Асарел-Медет”.

Гордост за Жеко Димитров са двамата му синове - Дамян и Димитър, които тръгват по стъпките на дядо си и баща си. Те са трето поколение служители на медодобивния комбинат.

Момчетата завършват икономика, а възможност да работят в “Асарел-Медет” им дава изключително ефективната стажантска програма на дружеството. 29-годишният Дамян работи в звеното за доставки на фирмата от 2012 г., а 26-годишният Димитър постъпва през 2016 г. във финансовия отдел, който вече ръководи.

На фирмения празник тази година ще му бъде връчена наградата за най-добър млад мениджър.

“Синовете ми сами

избраха да дойдат

в компанията

Надявам се и аз да съм допринесъл по някакъв начин за това. Мисля, че динамичната работа, отговорността и това, че ще работят в най-голямата минна компания у нас, са нещата, които най-много ги привлякоха”, обяснява бащата.

Той не крие, че за него е по-добре семейството да е заедно и децата да са край родителите си. Разказва, че вечер често сяда с момчетата в двора на къщата си, обсъждат работния ден и плановете за бъдещето.

Синовете му вече са семейно обвързани. Малкият син живее при него в къщата, а големият има апартамент само на 20-ина метра от бащиния дом. Само след седмица на фирмения празник на “Асарел-Медет” Жеко Димитров за втори път ще бъде удостоен с наградата “Най-добър в професията”. Първия си приз той получил преди няколко години и се гордее с оценката на ръководството на компанията и колегите си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Младежи се връщат от чужбина, за да вадят злато над Крумовград

На Ада тепе са се намирали най-старите златни рудници в Европа Благодарение на новите технологии ще се достигне до 130 м под земята, преди 3500 г. траките стигнали само до 10 В следващите 7 г. ще се добиват между 4000 и 8000 т концентрат годишно Премиерът Борисов: Пожелавам ви още по-големи заплати “Пожелавам ви още по-големи заплати

Пуснаха едното платно на “Струма” край Дупница (Обзор)

Движението - засега само на леките автомобили, и то в една лента - през участъка на “Струма” край Дупница, където на 13 август пожар повреди конструкцията, бе пуснато преди уикенда. Част от струпаните на мястото отпадъци, които причиниха пожара, обаче остават, защото общината все още няма къде да ги пренесе, стана ясно вчера при оглед на мястото

БДЖ ще конкурират автобуси с нов влак

Наесен обявяват поръчки за 5 или 6 локомотива, 30 нови вагона и 10 автобуса на релси БДЖ ще пробват да конкурира автобусите до Пловдив и Стара Загора с ускорен влак, който ще пуснат през септември. Той ще спира преди Пловдив само 2 гари и пътуването от София ще е 2 часа и 10 минути. Това все пак е малко повече, отколкото с автобус

Проф. Цоло Вутов към младите: Няма да има по-хубаво място за живеене от България, ако останете тук

Над 6000 души отпразнуваха Деня на миньора, 44 години на “Елаците-Мед” и 20 години в група ГЕОТЕХМИН Управителят на групата проф. дтн инж. Цоло Вутов получи плакет и грамота за “Почетен гражданин на Етрополе” Над 6000 души се събраха на централния площад на Етрополе в четвъртък следобед, за да отпразнуват Деня на миньора,

Държавата ще дофинансира туризма с 15 млн. лв (Видео)

Премиерът Бойкo Борисов присъства на откриването на най-голямата мултифункционална зала в курорта „Албена” - "Перуника Хол", по повод 50-годишнината от създаването му, съобщава „Добрич он лайн”. Лентата беше прерязана от Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Съвета на директорите на „Албена” АД Радосвет Радев

Търговската война и Брекзит могат да вдигнат цената на алкохола с 10 лв. на бутилка

Политическите трусове в световната икономика дават все по-сериозно отражение върху бизнеса по целия свят, като една от поредните индустрии, които се очаква да понесе сериозни щети, е алкохолната. Очаква се Европейският съюз да наложи нови мита върху вноса на американски спиртни напитки от 1 януари 2020 г

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Включват вещество в течностите за е-цигари и наргилета в списъка с наркотиците

Включват вещество, съдържащо се в течности за е-цигари и наргилета, в списъка с наркотиците. Това предвижда промяна в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, предложена от Министерството на здравеопазването. Веществото 5F-MDMB-PICA ще бъде поставено под контрол на чрез включването му в Списък I - Растения и

Теѕlа щe кyпyвa бaтepиитe зa кoлитe oт зaвoдa cи в Шaнxaй oт LG

Aмepикaнcкият пpoизвoдитeл нa eлeктpичecки aвтoмoбили Теѕlа вoди пpeгoвopи c южнoкopeйcкaтa кoмпaния LG, зa дa я нaпpaви ocнoвeн изтoчник нa бaтepии зa зaвoдa cи в Шaнxaй. C тoзи xoд кoмпaниятa нa Илън Mъcк иcкa дa дивepcифициpa изтoчницитe, кoитo я cнaбдявaт c кoмпoнeнти зa пpeвoзнитe cpeдcтвa. B мoмeнтa ocнoвният дocтaвчик нa бaтepии зa кoлитe

Над 81 млрд. лева са депозитите на неправителствения сектор

В края на юли 2019 г. депозитите на неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. (70 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 7.7 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия в края на юли са 24.144 млрд. лв. (20.9 на сто от БВП). В сравнение със същия месец на 2018 г.

Министър Бисер Петков участва в честването на Деня на миньора в Етрополе

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, заедно със заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, присъства на честването на Деня на миньора в "Елаците-Мед" АД в Етрополе. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на труда и социалната политика.

Комисията за защита на конкуренцията следи зорко свободния пазар на ток

Във връзка с разпространената в публичното пространство информация за отказ на КЗК да разгледа сигнали, свързани с пазара на електрическа енергия, Комисията информира обществеността, че всички постъпили през последните месеци сигнали за проблеми на пазара на търговия с електрическа енергия по свободно договорени цени са присъединени и се

НАП: Ново отлагане на Наредба Н-18 няма да има

Според НАП ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това стана ясно на работна среща между експерти на приходната агенция и производители, внедрители и ползватели на софтуер за продажби. Това съобщиха от пресцентъра на НАП.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber