Внимание! След големите вълни на морето идва мъртво вълнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7007976 Внимание! След големите вълни на морето идва мъртво вълнение Внимание! След големите вълни на морето идва мъртво вълнение www.24chasa.bg
Морето на Варненския плаж е започнало да се успокоява след високите вълни през уикенда.

Удавниците от последните дни са заради бурния вятър. Тази година има бум на неразрешените влизания във водата

Силният вятър вдига т.нар. ветрово вълнение, което взема жертви заради големите вълни. През последните дни заради източния вятър се удавиха 8 души по нашето Черноморие.

След ветровото вълнение морето се успокоява привидно и започва да връща водата под повърхността ѝ. Мъртвото вълнение е природен феномен като приливите и отливите в океаните. То няма как да бъде избегнато.

Неслучайно в народната памет Илинден - 2 август по стар стил, е денят, в който морето взема жертви. Старите варненци не ходят никога на плаж в този ден.

Всеки морски рибар знае кога властва мъртвакът, както се нарича този вид вълни. Обикновено мъртвото вълнение следва след голяма вълна от поне 2-3 бала и няколко дни върви от брега навътре, защото вятърът докарва нещо като прилив дори в Черно море.

Обратното успокояване на водата и нормализирането на нивото ѝ изискват обратни течения.

Обикновено мъртвакът е видим лесно, тъй като

водата добива

особен леко

изумруден цвят

от въртележката

на песъчинките

в нея, които мъртвакът загребва от брега.

Според учените от Института по океанология във Варна мъртвото вълнение също се дължи на вятъра, но става дума за тези, които са слабо засегнати от него.

Всеки, който е влизал с кораб от Босфора, където теченията са много силни, се е удивявал как изведнъж плавателният съд като че ли спира. Въпреки усилията на двигателите яростното родно море напомня за себе си. Дори на палубата се чуват глухи удари долу по дъното от характерния за Черно море мъртвак.

Може би това е и една от причините за името му.

Понякога мъртвите вълни са кратки, но друг път те обхващат целия бряг и това е наричаната от рибарите мазна вълна. В нея може да се лови успешно и единствено калкан, който се дразни от движението на водата и напуска леговищата си на пясъчното дъно.

Мъртвото вълнение се познава освен по вихрите от пясък във водата и по безброя от плуващи навсякъде и във всички посоки водорасли.

След силна буря

дължината на

мазната вълна

е голяма и може

да стигне

до 700 метра

След силния източен вятър по нашите брегове морето изравя дупки в самия бряг и прави песъчливи островчета край него. Връщането на водата обратно, което става под повърхността, е причината за опасни течения между дупките по брега и тези островчета.

На плажа често виждаме хора на 20-30 метра навътре, на които водата им е до колене. На втория ден обаче при мъртво вълнение може да попаднем, без да подозираме, на двуметрова яма и да потънем в нея. Подобни случаи често са повод за насмешка и шеги, че еди-кой си щял да се удави на брега, но нещата са доста сериозни.

“През август са най-много дните със забранителни черни флагове. Спасителите веднага са наясно с мъртвото вълнение. Тогава имаме най-много работа, защото хората виждат уж спокойно море, а влязат ли вътре, става опасно”, казва легендарният спасител Азер Азата. Наскоро той се сби с летовник на централния плаж във Варна, защото влязъл във водата без позволение.

Според директора на БЧК във Варна Милена Сиракова това лято има бум на неразрешените влизания в морето. “Два пъти ставам свидетел - на плажа в “Аспарухово” и на Камчия, как хора бягат от охраняваната от спасители зона, за да влязат в морето. Сега вместо черен има червен флаг и въпреки това продължават да влизат в морето, когато е опасно.

Наблюдавам как хора отиват в необезопасената зона и пускат децата си сред вълните с опасните гумени дюшеци и играчки. Отговорността на нашите спасители е само в охраняемата зона, макар че ходят да помагат и извън нея, ако има нужда.

Щом един плаж е обозначен като неохраняем, няма кой да помогне на човека, който на своя глава е влязъл в морето”, обясни Сиракова.

“Трябва да се

прави разлика

между ветрова

вълна и мъртво

вълнение

При ветровата вълна се вижда всичко. Има зайци, има прибой, шум на морето. При мъртвото вълнение може нищо да не се забележи. След ветрова вълна, както бе в последните дни, трябва време да се успокои водата. Да се внимава за водни течения, които не се виждат. Понякога те идват от брега навътре в морето като река.

Ако човек е попаднал в такова течение, не трябва да се бори с него и да плува към брега. По-добре е да се опита да плува успоредно с брега и да излезе косо от течението. Трябва да се внимава и за дънни ями.

Сега 4 дни имаше страшни вълни, защото наближава есента”, казва ветеранът спасител от Варна Лаврений Силов.

От Обзор до Резово чадърите на първа линия са във водата

ДИМЧО РАЙКОВ

Големите вълни оставиха на пясъка повечето от летовниците по Южното Черноморие.

От 4 дни плажовете от Обзор до Резово са с червен флаг, а спасителите не подвиват крак да вадят туристи от бурното море. На много места пясъчните ивици са залети до края, а чадърите на първа линия вече са във водата.

Най-недисциплинирани са българските летовници от вътрешността на страната, докато

чужденците

спазват

флаговата

сигнализация,

коментират водните гардове.

Само за два дни - от петък до неделя, по Южното Черноморие се удавиха 5-има души. Според спасителите на бургаския плаж най-малко шестима са били спасени от удавяне през уикенда.  

Според поверието от Илинден морето се обръща и започва мъртвото вълнение (солуган), придружено с вятъра мелтем, които правят морето особено опасно за къпане.

По дъното се появяват и дупки, в които човек изведнъж може да попадне от плиткото и да се окаже под вода.

Попадне ли се в мъртво

вълнение, трябва да се

плува успоредно

на брега, а не навън,

тъй като отново те завлича навътре, съветва и доайенът във водното спасяване в област Бургас д-р Андрей Найденов.

Според него обаче освен недисциплинираните летовници причината за много инциденти е и лошата организация на водното спасяване.

“На нито един плаж дупките не са обозначени с червени буйове. Това трябва да е първата работа на спасителите, като застъпят на работа. Освен това много вишки са на 5 метра височина, а трябва да са на 1,5 метра, за да скочат веднага.

И не със свирки, а с мегафони спасителите трябва да предупреждават летовниците за опасностите в морето. А на плаж с над 500 метра ивица трябва да има централна водноспасителна служба, която да организира така работата, че медицинските екипи да се отзовават максимално бързо във всяка точка”, коментира д-р Найденов.

Според местни морето ще започне да се успокоява след 20 август и до края на месеца мъртво вълнение ще има само на отделни места, но не продължително.

“Климатичните промени също трябва да се отчитат. Тази година мъртвото вълнение започна още в края на юни, което е необичайно”, припомнят бургазлии инцидента с двамата удавници в Поморие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ВСС към спецсъдии, проверявани заради Иванчева: Как е засегната вашата независимост?

11-те апелативни спецсъдии, чийто съд бе проверен от Върховния касационен съд (ВКС) заради делата по мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, да обявят как ревизията е засегнала съдийската им независимост. Този въпрос отправи съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) към магистратите,

Mонтират най-високия клас обезопасителни системи на пътя Своге - София (Снимки, видео)

Инж. Глосов и инж. Атанасов провериха работата на фирмата, поставяща нови мантинели в участъка на пътния инцидент На пътя Своге - София се поставя най-високият клас обезопасителни системи, каквито има на автомагистралите, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Днес заедно с инж.

Възстановиха движението на влаковете между Реброво и Своге

Движението на влаковете в междугарието Реброво - Своге е възстановено в 13.55 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Движението беше спряно от 7.47 часа тази сутрин поради излизането от релсите с първата талига на локомотива от композицията на бързия влак 2601 от София за Варна.

КПКОНПИ настоява за въвеждане на обучение по антикорупция в училищата

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ настоява в училищата да се въведе гражданско обучение по антикорупция, съобщи пред журналисти в Перник Пламен Георгиев - председател на КПКОНПИ. По думите му за целта вече са водени разговори с министъра на образованието.

Евгени Крусев: Не съм вземал еднолични решения за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" (Снимки)

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев заяви пред журналисти, че винаги се е водил от интересите на общината и всички решения, които е взимал не са били еднолични, съобщи БТА. В този момент Крусев е на разпит с адвокат в Националната следствена служба (НСлС), като се очаква да му бъде повдигнато обвинение за част от ремонта,

Даниел Панов: Работим за децентрализация на общините

Децентрализацията на местната власт ще продължи да бъде сред основните приоритети и догодина на Националното сдружение на общините в Република България. Това увери председателят на управителния съвет на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Причината е, че кметовете са най-близо до проблемите на хората.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

140-150 000 хора с увреждания ще имат право на финансова подкрепа

Направените разчети за броя на ползвателите на месечната финансова подкрепа, която влиза в сила от 1 януари 2019 година с новия Закон за хората с увреждания, показват, че около 640 хиляди ще получат финансово подпомагане. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА. В момента около 500 хиляди получават интеграционни

Политиката скара майките, делят се поне на две

“Системата ни убива” срещу “Системата убива всички” След 192 дни майките на деца с увреждания са вече в два лагера, а напрежението помежду им ескалира през последните седмици. Единият лагер е инициативата “Системата ни убива”, чиято водачка е Вера Иванова. Точно нейното ръководство доведе до недоволство,

Съдът прекрати делото срещу директора на БТА Максим Минчев

Софийски градски съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу генералния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги. Съдебният състав, с председател съдия Милен Михайлов, прие, че е допуснато съществено нарушение,

Виж къде спират водата в София утре

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата утре - 12 декември, поради ремонтни дейности, съобщиха от "Софийска вода", цитирани от БТА. От 10.00 до 17.30 часа ще бъде спряна водата в жк. "Изток" в района на ул. "Димитър Гичев" от ул. "Люлякова градина" до ул. "Фредерик Ж. Кюри", бл. 3 и ул. "Атанас Далчев" 12. От 10.

Делото за Хитрино продължава със свидетелски показания

Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Шуменския окръжен съд със свидетелски показания. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе. Пръв бе разпитан Мирослав Николов, който е работил като ръководител на движението на гара "Хитрино", но в деня на инцидента не е бил на смяна.

БАБХ проверява пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци в цялата страна

Няма установени несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци извърши дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна. За период от две седмици контролните органи на БАБХ осъществиха тематична проверка,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber