Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7007553 Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец www.24chasa.bg
Автосервизите са сред най-популярните компании, които се регистрират в България.

80 на сто от новосъздадените компании не изкарват и година

За средностатистическия български предприемач най-лесното нещо е да основе фирма за търговия с коли и автосервиз. Или да започне да търгува с имоти, ако междувременно не е основал строителна фирма, в чийто предмет на дейност продажбата на апартаменти се подразбира.

Това са основните видове дейности, заради които се създават най-много фирми през последните няколко години, показват данните на НСИ за т.нар. демография на предприятията.

Хотелиерско-ресторантьорският бизнес гони по петите посочените дейности, когато става въпрос за масовост. Поотделно ресторантите и хотелите са съвсем малко повече от брокерските фирми и от строителните предприятия. Но изобщо не могат да се сравняват със сервизите и фирмите за търговия с автомобили и мотоциклети. Те са били 143 102 през 2016 г., за която са последните данни на НСИ. Докато хотелиерско-ресторантьорските фирми са само 27 501. Строителните са 20 666, а брокерските – 23 983.

Откакто се заговори за измъкване от кризата, желаещите да се занимават с търговия с имоти нарастват главоломно – за последните 3 години новорегистрираните брокерски фирми са се увеличили с 28%. Очевидно става въпрос за еднолични търговци, защото на този брой регистрирани фирми съответства почти същият брой заети лица.

В тази дейност махалото отиде в противоположната посока, защото с настъпването на кризата и резкия спад на цените на имотите с над 40% през 2009-2010 г. броят на брокерските фирми доста намаля.

В строителството е почти същото – разликата е, че заетите и наетите лица в тази дейност са повече. През 2016 г. например новосъздадените строителни фирми са 27З3, а наетите от тях лица - 3532. Там за последните три години се наблюдава нарастване на новорегистрираните фирми с 16%.

В ресторантьорството и хотелиерството

има постоянен тренд

на създаване

на нови фирми

В тази дейност се привличат малко повече хора, отколкото в строителството. Например новорегистрираните фирми от този бранш са били 3816, като в тях са били наети на работа 5647 лица.

Но нищо не може да се сравнява с автосервизите. За последните 5 години статистиката отчита, че делът на новорегистрираните фирми, посочили за предмет на дейност “Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети”, е около 43% от всички фирми у нас. Съдейки по броя на наетите лица, става въпрос предимно за еднолични търговци.

Естествено, на другия край на тази скала са фирмите от сектора на добивната промишленост. През всяка от последните 5 години у нас се регистрират под 50 такива фирми, с което делът им сред нововъзникващите предприятия винаги е бил под 0,1%.

Данните на статистиката показват, че у нас има твърде голяма динамика за срока на оцеляване на фирмите. Делът на тези, регистрирани през 2011 г. и продължаващи да съществуват пет години по-късно, е едва 4,7%. Най-жизнеспособни се оказват енергийните предприятия, където делът на оцелелите е 13,2%.

Любимите на начинаещия български предприемач автосервизи изобщо не показват голяма жизнеспособност – от тях за пет години оцеляват едва 4,8%. Още по-зле е с брокерите на недвижии имоти – само 3,7%. Сравнително добри резултати в това отношение имат ВиК фирмите, браншът “Транспорт и логистика”, финансовите и застрахователните дейности и създаването и разпространението на информационни продукти, сред които статистиката нарежда и сектора на IT.

Има доста фирми, които

не успяват да се

задържат на пазара

дори една година

През 2015 г. например в България са регистрирани 40 358 нови фирми. От тях една година по-късно са оцелели само 32 745. Най-голям е делът на оцелелите фирми от сектор “Транспорт и логистика”, а най-малко е провървяло на създадените през 2015 г. енергийни фирми.

Любопитно е да се хвърли поглед и на т.нар. умрели предприятия, които са прекратили съществуването си, независимо кога са били създадени. Данните на НСИ за тях са за 2015 г. и са предварителни. От тях излиза, че са спрели да работят 10% от всички предприятия, които са били активни към този момент. В резултат на това работните си места са загубили 2,7% от заетите.

Най-голям дял сред закритите фирми са именно тези от сектор “Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети”. Те съставляват 43,3% от всички предприятия, които са спрели да работят.

Други данни на НСИ потвърждават очакваното – че най-голямата част от българските фирми са микро- и малки предприятия и еднолични търговци. В същото време в малкото на брой по-големи предприятия се труди по-голямата част от заетите.

През 2016 г. е имало 347 962 активни предприятия, което е с 2,6% повече в сравнение с предходната 2015 г.

Най-голям дял сред тях – почти половината, имат фирмите с нула наети лица. В 48,7% от всички фирми се е трудел само собственикът. Втората по дял група сред активните през 2016 г. фирми – 36,6%, съставляват онези, в които е имало между 1 и 4 наети лица. Такива фирми са бии 127 187.

Най-нисък е делът на фирмите с между 5 и 9 наети – само 7,3% от всички. Малко повече – 7,9%, са били предприятията с 10 и над 10 наети лица.

Но на практика

това са фирмите,

които са

най-големият

работодател

в страната, тъй като в тях са се трудили 69,4% от всички заети в страната.

Ако има някаква тенденция в броя на нововъзникващите предприятия през 2016 г., то тя е почти незабележимо увеличение. От данните излиза, че от активните през 2016 г. фирми 12,5% са били регистрирани през същата година. Но през последните 5 години средногодишно са били създавани 12,2% от активните през съответната година фирми. Далеч по-важно е колко дълго ще оцелеят новите фирми, колко ще печелят и колко работни места ще създадат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ангелкова в Албена: Насърчаваме курортите да са средища за разнообразни видове туризъм през цялата година

За 50 години курортът "Албена" се превърна в един от символите на българския туризъм, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържеството за отбелязване на юбилея на комплекса. "Албена" не е само символ на природа, хармония, спокойствие и качество, това е и един от символите на българския туризъм", посочи министърът,

Несебър става столица на меда до 8 септември

За 18-та поредна година днес в Несебър започна традиционният Фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в Стария град отново е изпълнено с производители на качествени продукти от природния елексир - асортиментът включва както традиционни медни изкушения,

Туск: Европа ще отговори на американските мита, ако това е необходимо

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Брюксел ще отговори на митата, които Доналд Тръмп заплаши да наложи върху европейски стоки, предава AFP. Той заяви това по време на срещата от високо равнище между лидерите на страните от формата Г-7. Точно преди да отлети за срещата, Доналд Тръмп заплаши,

Тръмп: Мога да ползвам закон за извънредните икономически правомощия срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да използва закон за извънредните икономически правомощия срещу Китай. след като разпореди на американските компании да започнат да напускат страна на фона на задълбочаващата се търговска война, предаде ДПА. "Нека всички Репортери на Фалшиви новини, които нямат представа как точно е свързан законът

Проучване: Офис служителите са най-продуктивни между 10 и 11 часа

Ако ви се наложи да имате работа с чиновници, най-добре е да я свършите между 10 и 11 часа, тъй като тогава служителите са най-продуктивни, пише в. "Мирър". Изданието цитира национално проучване на сайта за наемане на офис персонал с променливо работно време Workthere, осъществено сред 2000 души. Те били запитани кога са най-продуктивни на

Тръмп: САЩ са готови за преговори с Китай, въпреки увеличението на митата

САЩ винаги са готови за преговори в търговската сфера с Китай, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред репортери, преди да отлети за Франция за срещата от високо равнище между лидерите на страните от Г-7, съобщава агенция TACC. Държавният глава беше попитан дали е готов за преговори с Китай, въпреки решението за затягане на вносните мита,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

МФ за делото с Оманския фонд: не сме плащали обезщетение, това са спекулации

Министерството на финансите категорично заявява, че българската държава не е подписвала споразумение, нито е плащала обезщетение по международното арбитражно дело, заведено от Фонда на генералния държавен резерв на Султанат Оман срещу Република България, съобщава пресцентърът на Министерството на финансите.

"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’. Перспективата остава положителна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Оценката за кредитния рейтинг е подкрепена от стабилните външни и публични финанси,

Тръмп се отказа от орязване на бюджета на дипломацията и помощта за развитие

След бурни реакции както от демократи, така и от републиканци, Доналд Тръмп се отказа да съкрати с 4 милиарда долара бюджета на американската дипломация и помощта за чуждестранно развитие, предаде Франс прес, позовавайки се на днешно изявление на Държавния департамент. "Президентът реши да не дава ход на предложение за анулиране на някои средства,

Тръмп обяви нови ответни търговски мерки срещу Китай

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че внасяни от Китай продукти, за които беше определено да бъдат обложени с 10-процентни мита от 1 септември, ще бъдат обложени с 15 процента, предаде Асошиейтед прес. Тръмп обяви още, че считано от 1 октомври, стоки и продукти, които в момента са с 25 процента мито, ще бъдат облагани с 30 процента,

Евростат: През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас, показват данни на Евростат за тенденциите при развитието на този вид морски туризъм в страните на ЕС през миналата година. Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика.

Китай намалява цените на билетите в държавните туристически обекти

Министерството на културата и туризма заедно със съответните отдели са решили да намалят цените на билетите за държавните туристически обекти с цел стимулиране на потенциала на потреблението, каза официален представител на ведомството, предаде bulgarian.cri.cn. През първата половина на 2019 г, средните разходи за образование,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber