Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7006428 Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро www.24chasa.bg
Има застраховки, които осигуряват лечение на стойност и до 1 млн. евро.

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети

Европейската здравна карта най-често покрива само спешна помощ.

От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой. Хората с хронични заболявания могат да получат до 20 000 лв. помощ, ако болестта се изостри по време на почивката.

Най-семплите и най-често продаваните са “Помощ при пътуване”, “Медицински застраховки” или “Асистанс”, които осигуряват необходимите финансови средства и информация за навременна и специализирана медицинска помощ при престой в чужбина. Обичайните покрития, които тези продукти осигуряват, са

разходи за

медицинско

обслужване при

злополука

или внезапно заболяване.

В зависимост от избраното покритие могат да се включат и разходи за амбулаторно лечение, както и за спешно зъболечение с лимити, посочени от застрахователните компании. При необходимост се осигурява приемане в най-близката болница, ако се налага и е посочено - и връщане до България, включително и със санитарен самолет.

По-високият клас полици включват и репатриране в случай на смърт и дори организиране и заплащане на адвокатска защита в случаите, когато срещу притежателя на полицата има съдебно преследване за гражданска отговорност по законите на държавата, в която той пребивава в момента.

Експерти препоръчват особено за пътуващите с хронични заболявания или над определена възраст да допълнят тези полици и със застраховки за лечение на заболявания в чужбина. Стандартните са 15 критични болести като добавка към застраховка “Живот”.

Те се предлагат много по-рядко обаче, защото цената им е висока - от 1800 лв. до 7200 лв. на година, и са насочени главно към премиум клиенти.

Повечето медицински застраховки включват и транспорт до родината. Ако се наложат издирвателни действия, се покрива сума от 10 000 до 20 000 лв. за спасителите. Наследниците на човек със здравна застраховка могат да разчитат на обезщетение при смърт до 40 000 лв. В случай че притежателят на полицата причини вреди на трети лица по време на пътуването си, на пострадалия от него застрахователят може да изплати от 200 хил. до 400 хил. лв.

За хората, които често пътуват,

по-подходящи

са здравните

застраховки

за чужбина,

а не туристическите полици, обясниха застрахователни брокери.

Основното им предимство е, че те гарантират покриване на основни разходи при заболяване по време на престой в чужбина, болнично лечение навън, а при необходимост или по преценка на застрахования - и в България.

Най-търсените са всеобхватните застраховки “Класик” или “Премиум”, които покриват медицински разходи за болнично или амбулаторно лечение, злополука, застраховка на багаж, репатриране, спасителни и издирвателни действия, обезщетения при смърт или инвалидност , установи проверка на “24 часа”. Ценовият им диапазон се движи в интервала от 20 до 120 лв.

Най-сигурни, макар че са по-скъпи, са застраховките BestDoctors. Техните цени са 360-580 лв. за година, а стойността зависи от възрастта и здравословното състояние.

За хората над 65 г. полицата се подновява всяка година до навършването на 85 г. Те гарантират лечение на стойност до 1 млн. евро на година и до 2 млн. евро за целия период на застраховката. При този тип застраховки има и задължителни процедури. След поставена диагноза се осигурява второ мнение при специалист от системата на BestDoctors.

Застрахованият

не получава пари,

а се осигурява

пълен курс

на лечение,

както и последващо възстановяване в чуждестранна клиника, като се покриват не само разходите, но и пътните на пациента и едно придружаващо лице. В зависимост от диагнозата служителите от BestDoctors подбират най-подходящата за всеки отделен случай клиника и специалисти.

Клиентът

не се подлага

на изследвания

преди

застраховане,

а подписва декларация, че е здрав и че няма известни му наследствени обременености. Този тип застраховка влиза в действие 60 до 180 дни след сключването. Така компаниите си гарантират, че някой няма да купи полицата, след като вече има поставена диагноза за някоя от покриваните болести. Ако се установи това, застраховката не се задейства.

Някои компании предлагат и опция полицата да се използва и в България по желание на клиента. Нейният лимит достига 2,24 млн. евро за една застрахователна година. Част от компаниите предлагат подобни застраховки, но само за ракови заболявания, а на клиента се изплаща обезщетение.

Европейската здравна карта върши работа, но само при договор с каса

Откакто България е членка на ЕС, не е задължително сключването на медицинска застраховка при пътуване в държавите от Евросъюза. Достатъчно е да се носи европейската здравноосигурителна карта - документ, който доказва, че сте си плащали редовно вноски и имате право на безплатно медицинско обслужване.

Картата невинаги е алтернатива на здравните полици, защото не важи в Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия, Исландия. Дава право на медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които работят или имат договори с тяхната осигурителна каса.

Картата покрива само спешна и неотложна помощ. Ако се наложи оставане в болница, разходите не се покриват, освен ако българската здравна каса предварително не се съгласи да ги поеме. Дори и да получите такова съгласие, пациентът плаща на място, а след връщането си тук получава определена сума.

Тя не покрива всички разходи, защото е еквивалент на парите, които биха били платени за същата помощ и същото лечение у нас. При 20-30 пъти по-скъпи медицински услуги в чужбина разликата остава за сметка на пациента.

Европейската здравна карта не включва и връщане у нас - на болен или на тленни останки. А също така не включва и посещение при зъболекар.

Осем съвета при избор на застраховка за чужбина

1. Поискайте от застрахователната компания полици за двойки или семейна, която важи за двама възрастни и две деца, сам родител и е в зависимост от дестинацията. Запознайте се добре с условията, защото ако е семейна например, може да бъде анулирана, ако някой от членовете на семейството пътува сам, децата пътуват с човек, който не е споменат в полицата, и други.

2. Съобразете полицата с държавата или държавите, в които отивате. Обикновено те са разделени за Европа, за света, без САЩ или включително САЩ. Важно е да се знае, че някои застрахователи в Европа включват само държавите от ЕС, а други покриват географското понятие за Европа.

3. Ако предвиждате туристическо пътуване през няколко държави, поискайте такъв тип полица. И непременно попитайте какви рискове покрива в държави от ЕС и извън ЕС.

4. Изберете подходящ срок на полицата. Ако пътувате в чужбина няколко пъти годишно, най-изгодно е да сключите годишна пътническа застраховка. Има и полици от няколко дни до една година, които могат да се удължават. Повечето пътнически застраховки предлагат покритие за 90, 120 и 180 дни. Ако обаче ще прекарате повече време в чужбина, уведомете застрахователя си и удължете полицата си, като лимитът е до 18 месеца.

5. Сам или с помощта на лекар преценете имате ли специални нужди. Повечето хора с хронични или тежки заболявания, а и такива над 65 години най-често имат нужда от полици с по-специално покритие. Застрахователните компании предлагат и такива.

6. Ако имате финансова възможност, най-добре е да заложите на пълно здравно покритие (т.нар. fullmedicalcover). То включва поемане на медицински разходи на стойност до 1 милион паунда в европейски страни, до 2 милиона паунда в страни извън Европа и 24-часова телефонна линия за помощ.

7. Проверете какви спешни медицински случаи се покриват от полицата, която сте избрали, и дали в тях има лечение, настаняване в болница, странични разходи и такива за придружител. Разликите във вноските не са малки, но най-добре е да изберете като покрит риск не просто лечение, а с настаняване в болница, ако се наложи.

8. Независимо от вида застраховка задължително искайте тя да включва и услугата Assistance, защото това означава, че няма да се налага вие да плащате на място, а компанията след това да ви възстановява парите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Росен Желязков: Имаме инвестиционно предложение за летище "София-запад"

Следваме една последователна политика по отношение на летище "София". Действията на БСП са предвидими и следват тяхната ясна политическа логика. Те винаги са се обявявали против концесиите, а са правили едни от най-големите концесии в страната. Вчера г-н Свиленски е предоставил своите документи. Когато защитаваме национални интереси,

Регионалното министерство: Ще има публично обсъждане на толтаксите за превозвачите

МРРБ е отворено за диалог с всички заинтересовани страни Във връзка с изявления на представители на автобусния бранш, че искат да останат на винетка вместо на тол такса при движение по републиканската пътна мрежа след 16 август т.г., регионалното министерство информира, че екип на Световната банка разработва варианти за тарифиране,

А1 предлага електронни винетки за всички автомобили наведнъж за бизнес клиентите си

Бизнес клиентите на А1 вече могат да закупят електронни винетки за всички свои служебни автомобили наведнъж, без да чакат с часове в пунктовете за продажба. Чрез подаване на едно заявление към своя акаунт мениджър с придружаваща декларация по електронен път компаниите ще могат да заявят винетки за по 100 броя служебни автомобили в една поръчка.

Централната банка на Турция запази основния лихвен процент на ниво от 24%

Централната банка на Турция запази основния лихвен процент на нивото от 24 процента, като отбеляза, че страната все още се намира в процес на забавяне на икономическия растеж въпреки лекия спад на инфлацията, предаде ДПА. Това е първо за годината решение на комитета по паричната политика на банката.

Британска компания започва ИТ проект в България

Британската ИТ компания започва проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за покупка на билети онлайн за тях, съобщиха от Министерството на икономиката. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия

Банка ДСК официално взе Сосиете Женерал у нас

Виолина Маринова ще е начело на екипа, който ще финализира сливането Банка ОТП официално обяви придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от страна на българското дъщерно дружество Банка ДСК. Със сделката, която е сериозна инвестиция доказваме дългосрочния си интерес към българския банков пазар. Планираме да продължим да растем и да се утвърдим

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

ОТЕ: Продадохме "Телеком Албания" за 50 млн. евро на Спас Русев и Елвин Гури

Досегашният собственик на "Телеком Албания" ОТЕ сключи споразумение за продажба на целия си дял от компанията с българската фирма "Албания Телеком Инвест", която се управлява от Спас Русев, собственик на "Виваком", и Елвин Гури - албански инвеститор, за общата сума от 50 млн. евро. Това съобщиха официално от ОТЕ.

Предлагат мерки за раздвижването на "спящите" акции от масовата приватизация

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД (ЦДАД) в т.н. Регистър А. Това съобщава пресцентърът на финансовото ведомство, цитиран от БТА. Срокът за изразяване на мнения и становища по нея е 30-дневен и приключва на 15 февруари.

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт

От утре 30 нови автобуси ще обслужват линиите 72 и 84 Средно с 10% ще бъдат увеличени заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт. Повишението влиза в сила от 1 февруари и засяга всички работещи в общинските транспортни дружества - "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и Центъра за градска мобилност.

Автобусните превозвачи настояват толсистемата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява толсистемата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Това обяви на пресконференция днес Георги Милошев, председател на Българска федерация пътнически транспорт /БФПТ/, цитиран от БТА. Заедно с колегите си от още пет транспортни организации - Националното сдружение на автобусните превозвачи в България,

"Телеком Албания" приключва преговорите за продажбата си на Спас Русев

Албанският оператор "Телеком Албания" приключва преговорите за продажба на компанията на собственика на "Виваком" Спас Русев. Това съобщи албанската телевизия Top Channel. "Телеком Албания" известно време преговаря с различни купувачи, но процесът се движи към приключване. Както вече беше съобщено, Deutsche Telekom ще продаде албанския клон на

Гуанджоуската автомобилна група откри трети център за научна и развойна дейност в САЩ

Гуанджоуската автомобилна група (GAC) откри нов център за научна и развойна дейност в Детройт, щата Мичиган. Той ще бъде трети за китайската компания в САЩ след тези в Лос Анжелис и Силиконовата долина, съобщава bulgarian.cri.cn. На церемонията по откриването главният оперативен директор на центъра Ян Жуншън заяви,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber