Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7006428 Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро www.24chasa.bg
Има застраховки, които осигуряват лечение на стойност и до 1 млн. евро.

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети

От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой. Хората с хронични заболявания могат да получат до 20 000 лв. помощ, ако болестта се изостри по време на почивката.

Европейската здравна карта най-често покрива само спешна помощ.

Най-семплите и най-често продаваните са “Помощ при пътуване”, “Медицински застраховки” или “Асистанс”, които осигуряват необходимите финансови средства и информация за навременна и специализирана медицинска помощ при престой в чужбина. Обичайните покрития, които тези продукти осигуряват, са

разходи за

медицинско

обслужване при

злополука

или внезапно заболяване.

В зависимост от избраното покритие могат да се включат и разходи за амбулаторно лечение, както и за спешно зъболечение с лимити, посочени от застрахователните компании. При необходимост се осигурява приемане в най-близката болница, ако се налага и е посочено - и връщане до България, включително и със санитарен самолет.

По-високият клас полици включват и репатриране в случай на смърт и дори организиране и заплащане на адвокатска защита в случаите, когато срещу притежателя на полицата има съдебно преследване за гражданска отговорност по законите на държавата, в която той пребивава в момента.

Експерти препоръчват особено за пътуващите с хронични заболявания или над определена възраст да допълнят тези полици и със застраховки за лечение на заболявания в чужбина. Стандартните са 15 критични болести като добавка към застраховка “Живот”.

Те се предлагат много по-рядко обаче, защото цената им е висока - от 1800 лв. до 7200 лв. на година, и са насочени главно към премиум клиенти.

Повечето медицински застраховки включват и транспорт до родината. Ако се наложат издирвателни действия, се покрива сума от 10 000 до 20 000 лв. за спасителите. Наследниците на човек със здравна застраховка могат да разчитат на обезщетение при смърт до 40 000 лв. В случай че притежателят на полицата причини вреди на трети лица по време на пътуването си, на пострадалия от него застрахователят може да изплати от 200 хил. до 400 хил. лв.

За хората, които често пътуват,

по-подходящи

са здравните

застраховки

за чужбина,

а не туристическите полици, обясниха застрахователни брокери.

Основното им предимство е, че те гарантират покриване на основни разходи при заболяване по време на престой в чужбина, болнично лечение навън, а при необходимост или по преценка на застрахования - и в България.

Най-търсените са всеобхватните застраховки “Класик” или “Премиум”, които покриват медицински разходи за болнично или амбулаторно лечение, злополука, застраховка на багаж, репатриране, спасителни и издирвателни действия, обезщетения при смърт или инвалидност , установи проверка на “24 часа”. Ценовият им диапазон се движи в интервала от 20 до 120 лв.

Най-сигурни, макар че са по-скъпи, са застраховките BestDoctors. Техните цени са 360-580 лв. за година, а стойността зависи от възрастта и здравословното състояние.

За хората над 65 г. полицата се подновява всяка година до навършването на 85 г. Те гарантират лечение на стойност до 1 млн. евро на година и до 2 млн. евро за целия период на застраховката. При този тип застраховки има и задължителни процедури. След поставена диагноза се осигурява второ мнение при специалист от системата на BestDoctors.

Застрахованият

не получава пари,

а се осигурява

пълен курс

на лечение,

както и последващо възстановяване в чуждестранна клиника, като се покриват не само разходите, но и пътните на пациента и едно придружаващо лице. В зависимост от диагнозата служителите от BestDoctors подбират най-подходящата за всеки отделен случай клиника и специалисти.

Клиентът

не се подлага

на изследвания

преди

застраховане,

а подписва декларация, че е здрав и че няма известни му наследствени обременености. Този тип застраховка влиза в действие 60 до 180 дни след сключването. Така компаниите си гарантират, че някой няма да купи полицата, след като вече има поставена диагноза за някоя от покриваните болести. Ако се установи това, застраховката не се задейства.

Някои компании предлагат и опция полицата да се използва и в България по желание на клиента. Нейният лимит достига 2,24 млн. евро за една застрахователна година. Част от компаниите предлагат подобни застраховки, но само за ракови заболявания, а на клиента се изплаща обезщетение.

Европейската здравна карта върши работа, но само при договор с каса

Откакто България е членка на ЕС, не е задължително сключването на медицинска застраховка при пътуване в държавите от Евросъюза. Достатъчно е да се носи европейската здравноосигурителна карта - документ, който доказва, че сте си плащали редовно вноски и имате право на безплатно медицинско обслужване.

Картата невинаги е алтернатива на здравните полици, защото не важи в Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия, Исландия. Дава право на медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които работят или имат договори с тяхната осигурителна каса.

Картата покрива само спешна и неотложна помощ. Ако се наложи оставане в болница, разходите не се покриват, освен ако българската здравна каса предварително не се съгласи да ги поеме. Дори и да получите такова съгласие, пациентът плаща на място, а след връщането си тук получава определена сума.

Тя не покрива всички разходи, защото е еквивалент на парите, които биха били платени за същата помощ и същото лечение у нас. При 20-30 пъти по-скъпи медицински услуги в чужбина разликата остава за сметка на пациента.

Европейската здравна карта не включва и връщане у нас - на болен или на тленни останки. А също така не включва и посещение при зъболекар.

Осем съвета при избор на застраховка за чужбина

1. Поискайте от застрахователната компания полици за двойки или семейна, която важи за двама възрастни и две деца, сам родител и е в зависимост от дестинацията. Запознайте се добре с условията, защото ако е семейна например, може да бъде анулирана, ако някой от членовете на семейството пътува сам, децата пътуват с човек, който не е споменат в полицата, и други.

2. Съобразете полицата с държавата или държавите, в които отивате. Обикновено те са разделени за Европа, за света, без САЩ или включително САЩ. Важно е да се знае, че някои застрахователи в Европа включват само държавите от ЕС, а други покриват географското понятие за Европа.

3. Ако предвиждате туристическо пътуване през няколко държави, поискайте такъв тип полица. И непременно попитайте какви рискове покрива в държави от ЕС и извън ЕС.

4. Изберете подходящ срок на полицата. Ако пътувате в чужбина няколко пъти годишно, най-изгодно е да сключите годишна пътническа застраховка. Има и полици от няколко дни до една година, които могат да се удължават. Повечето пътнически застраховки предлагат покритие за 90, 120 и 180 дни. Ако обаче ще прекарате повече време в чужбина, уведомете застрахователя си и удължете полицата си, като лимитът е до 18 месеца.

5. Сам или с помощта на лекар преценете имате ли специални нужди. Повечето хора с хронични или тежки заболявания, а и такива над 65 години най-често имат нужда от полици с по-специално покритие. Застрахователните компании предлагат и такива.

6. Ако имате финансова възможност, най-добре е да заложите на пълно здравно покритие (т.нар. fullmedicalcover). То включва поемане на медицински разходи на стойност до 1 милион паунда в европейски страни, до 2 милиона паунда в страни извън Европа и 24-часова телефонна линия за помощ.

7. Проверете какви спешни медицински случаи се покриват от полицата, която сте избрали, и дали в тях има лечение, настаняване в болница, странични разходи и такива за придружител. Разликите във вноските не са малки, но най-добре е да изберете като покрит риск не просто лечение, а с настаняване в болница, ако се наложи.

8. Независимо от вида застраховка задължително искайте тя да включва и услугата Assistance, защото това означава, че няма да се налага вие да плащате на място, а компанията след това да ви възстановява парите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Доклад: Зависимостта ни от един доставчик на газ е риск за енергийната ни сигурност

Рисковете и потенциалните заплахи за енергийната сигурност на България са породени от високата степен на зависимост на страната от един доставчик на природен газ. Затова трябва да продължава да се реализират проекти, позволяващи диверсификация на източниците и трасетата на енергийните ресурси. Това е записано в приетия днес от Комисията по

Румънската компания "Трансгаз" е завършила 215 км от тръбопровода БРУА

Държавната компания дистрибутор на газ в Румъния "Трансгаз" съобщи, че е завършила 215 км от газопровода БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия), съобщава агенция Медиафакс. Компанията информира, че е завършила половината от газопровода към България и Унгария, който преминава през 11 окръга на Румъния.

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите зони, в които има регистрирани случаи на животни, болни от африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се извършва от ловци, а от служители на Изпълнителната агенция по горите. Това съобщи съветникът на министърът на земеделието,

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Мнозинството в Народното събрание не прие предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г., съобщи БТА. Предложението е отхвърлено от депутатите с 15 гласа "против" и 81 "въздържал се". Преизчисляването да е периодично, поне на четири години, предвиждаха вносителите на промените в Кодекса за

Самолети на "Боинг" са уязвими от мобилните телефони на пътниците

Потенциално стотици самолети на "Боинг" от моделите 737 и 777 в света летят с опасни системи за управление, които са уязвими от мобилните телефони на пътниците, съобщава в четвъртък агенция Блумбърг нюз, цитирайки доклада за безопасност на Федералната авиационна администрация от 2014-а година. Уязвими от мобилните телефони са дисплейните

Туроператорите настояват да ги извадят от обхвата на наредбата за касовите апарати

Дейността на туроператорите и туристическите агенти да отпадне от обхвата на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, защото при разписването й не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима. Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ще проверяваме в НАП дали личните ни данни са станали публични

Комисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите, след като беше уведомена от приходната агенция за нарушение на сигурността на личните данни. Това съобщиха от НАП. От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на

Потреблението на автомобили в Китай става все по-екологично

Потреблението на автомобили е неразделна част от китайския потребителски пазар и страната се стреми да направи целия жизнен цикъл по-екологичен – от бизнеса с нови коли до този втора употреба и рециклирането, предаде "Радио Китай".  Според статистиките на Китайската асоциация на автомобилните дилъри (КААД),

Иран: За да запазим ядрената сделка, Европа трябва да ни даде възможност да търгуваме

Европейците трябва да осигурят на Иран възможност да води свободна търговия, за да бъде запазено ядреното споразумение, каза иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф в интервю за ТАСС. "Ние очакваме те да изпълняват своите задължения за нормализиране на икономическите отношения между Иран и другите страни, - каза той.

Морските плажове ще се отдават на концесия от Министерството на туризма

Концесиите за морски плаж се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, т.е от Министерството на туризма.Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за концесиите. Срещу разпоредбата възрази Валери Симеонов от НФСБ /"Обединени патриоти"/, като подчерта,

Нова указателна система улеснява клиентите на НОИ в София

Нова информационно-указателна система ще улесни ориентацията на посетителите на териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) в София към местата за предоставяне на исканата от тях услуга. Това съобщиха на сайта на НОИ В помощ на гражданите е видеостена с четири екрана, информационни табла за коридорите по видове услуги,

Бил Гейтс падна до трети по богатство, изпревари го Бернар Арно

Бил Гейтс никога не е падал по-ниско от второ място в седемгодишната история на индекса Bloomberg Billionaires. Това обаче приключи вчера, когато съоснователят на Microsoft Corp. падна до номер 3 след Бернар Арно, съобщава economic.bg. Компанията за луксозни стоки на Арно - LVMH, достигна рекорд на борсата в Париж и изпрати нетното състояние на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber