Държавата праща писма на емигрантите с оферти за работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996916 Държавата праща писма на емигрантите с оферти за работа Държавата праща писма на емигрантите с оферти за работа www.24chasa.bg
Български гастарбайтери се връщат от Франция. СНИМКА: Пиер Петров

Наши ергени си идват от чужбина, за да се оженят за българки

Наши ергени се завръщат от чужбина, за да си намерят български булки. Те са натрупали състояние зад граница, между 30 и 40 години са и идват със зестра за бъдещите съпруги. Предимно са работили в Испания, Германия, Франция и Гърция, като има такива и от Америка.

“Забелязваме такава тенденция. Това са хора, които са спечелили пари, имат носталгия към държавата и искат жените им да са българки“, обясни пред “24 часа” председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев.

От агенцията изпращат и писма до емигрантите ни, за да се върнат на работа в България. В тях те описват конкретни работни места във фирмите у нас. “Така ако компанията се нуждае от квалифицирана работна ръка с френски език, изпращаме писма до българските общности във Франция, Белгия и Канада”, описва инициативата Харалампиев. Част от нашенците се възползват от възможността и се прибират да работят в България.

Писма с оферта за работа се пращат и до традиционните общности от етнически българи в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. Причината е, че фирмите у нас изпитват остър глад за специалисти. “Особено в Молдова и Украйна средните специалисти са на суперкачествено ниво и

българските

работодатели са

много доволни

“Най-голям успех имаме в традиционните български общности”, каза Харалампиев. У нас те си намират работа като мениджър продажби или оператори на машини. Наскоро българи от Украйна са започнали работа и като оператори на комбайни. От Македония пък се прибирали предимно лекари и медицински сестри.

Забелязва се тенденция и за

завръщане

на готвачи,

предимно от Франция.

“Българите, които се завръщат от Западна Европа, знаят по два езика освен нашия, те са образовани и са много ценни кадри. Те са натрупали опит, но се завръщат заради носталгията.

Емигрантите от Германия и Франция пък се връщали

само за

високоплатени

позиции

След 6 години работа в Манчестър Николета Русева решава да се върне в България. Въпреки че след много лишения и усилия стига до позицията заместник-управител на хотел в Манчестър, не я блазни заплатата от 1600 паунда на месец. Връща се в родния Разград. Причината- липсата на среда, семейството и носталгията. Решава се след дълъг размисъл, но е категорична, че парите не са всичко. “Много по-трудно е тук да се стигне до позицията, която заемах в Манчестър, но на този етап не съжалявам за избора, който направих”, разказва Николета. С опита, който трупа зад граница, тя е ценен кадър за българските работодатели и веднага си намира работа като асистент експорт в BG фирма и засега е доволна, а и вратите пред нея не са затворени.

След 15 години в САЩ пък Ралица Младенова планира да се завърне в България. Тя е графичен дизайнер, но работи и като илюстратор на книжки. “През последните години много чуждестранни фирми откриха офиси в България. Те предлагат привлекателни условия. Определено предпочитам да работя и да се развивам в България, защото тук е домът ми. Ще ми трябва още година, за да организирам завръщането си, тъй като още имам ангажименти тук”, обяснява Ралица.

1,1 милиона са хората, родени в България, които живеят в чужбина. 600-700 хиляди от тях са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в ЕС, Турция и САЩ, сочи анализйт на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт “Отворено общество - София”. Според него броят на напускащите страната се запазва на високи нива - около 25 хил. души средногодишно за последните 5 г. Постепенно обаче се увеличава обратният поток към страната - за последните 5 г. той надминава 21 хил. средногодишно.

“Предимно млади хора напускат България. Това, което забелязваме, е, че нискоквалифицираните кадри избират да работят за няколко месеца в чужбина и щом спечелят пари, да се върнат за няколко месеца у нас”, каза председателят на агенцията. Гурбетчиите ходят предимно във Великобритания, Франция и Германия.

През миналата година с официалното посредничество на държавата зад граница сме изнесли нискоквалифицирани работници за хотелиерството, ресторантьорството и селското стопанство. 2133 българи са започнали работа по линия на европейската мрежа за заетост ЕURES, чийто член е Агенцията по заетостта.

В Испания са на азначавали българи да берат ягоди. Обирането на малините и други меки плодове била водещата работа на българите в Португалия. Дания също е търсила предимно селскостопански работници. Готвач е водещата професия за Великобритания. 18% от българите на Острова обаче са заети в една от най-добре платените области - финансовата, и банковия сектор, сочи доклад на статистическия институт на Великобритания.

Пощальони и разносвачи на пратки са водещите позиции в Германия. Там обаче са заминали и кадри за хотелиерството и ресторантьорството. На летни бригади студентите ни са назначавани във вериги за бързо хранене, почистване на офиси, селско стопанство, пощальони.

Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина:

Високоспециализирани кадри от Западна Европа се завръщат

- Г-н Харалампиев, как агенцията ви се опитва да върне нашите мигранти?

- Предприемаме различни инициативи. С фондация “Тук-там” организираме кариерен форум “Кариера в България. Защо не?”. Ежегодно над 1500 българи с международен опит посещават събитието. Сред тях са студенти, специалисти и предприемачи. Всяка година се включват над 100 топкомпании, предоставящи възможности за реализация в България. Немалка част от тези българи се връщат, защото заплатите у нас вече са добри, няма да им се налага да плащат за квартира и данъците са по-ниски.

Организираме и форуми в Германия, Великобритания, Франция с представители на нашите общности, където представяме българските фирми. Контактуваме непрекъснато с българските организации и пишем писма, когато имаме актуална информация - когато търсят квалифицирани кадри. Държавата трябва да полага много по-големи усилия. Нашата агенция няма достатъчно капацитет заради минималния ни бюджет. Но кариерните форуми са много успешни, вече над 10 г. се правят. Организираме и студентски кариерни дни.

- Завръщат ли се българите от чужбина?

- Истината е, че през последните 2 г.в България има икономически възход, повишават се заплатите, намалява се престъпността. И всъщност един българин може да се завърне и да живее по-добре, отколкото в Германия например. Може да взема по-малка заплата тук, но има по-голяма покупателна възможност и по-висок стандарт, а и ползва собствено жилище. В момента ясно се вижда, че има тенденция за завръщането на българите, но, за съжаление, броят им не е голям.

- Имате ли статистика колко българи са се завърнали?

- Нямаме възможност да правим статистика, защото сме само 24 човека, които работим с целия свят и се занимаваме и с режима на границите. Работим с над 1050 български организации, като само през последната година включихме нови 250 организации. Работим много и с училищата ни зад граница, където българщината е най-добре запазена.

- Какви кадри се завръщат в България?

- Главно специалисти и висококвалифицирани кадри от Западна Европа. Докато средните кадри, които идват, са предимно от традиционните български общности - Молдова, Украйна, Македония и Сърбия.

- Завръщат ли се студентите, след като се изучат?

- Първо опитват да работят в чужбина, едва след като са натрупали опит и се сблъскат с действителността зад граница, правят избора да си дойдат. Носталгията определено оказва влияние. Колкото повече в България се повишава реалната покупателна способност и заплащането на специалните кадри, толкова повече българи се завръщат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Нинова: В България има авторитарна власт, която тъпче основните свободи

На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение БНТ е спряла предаването "Открито" на Валя Ахчиева. Не за пръв път се опитват да заглушат нейните журналистически разследвания за корупция и злоупотреби. Неслучайно, при управлението на Борисов България е на едно от последните места по свобода на словото.

Вазов, Брехт и Юго звучаха в София в нощта на френско-германското приятелство

Статия в “24 часа” на Техни Превъзходителства Ерик Льобедел и Херберт Салбер поставена до историческия договор от Аахен, който противодейства на дезинтеграцията в Европа Иван Вазов, Бертолд Брехт и Виктор Юго прозвучаха в София на родните им езици във вторник, 22 януари - часове, след като Ангела Меркел и Еманюел Макрон подписаха в Аахен новия

Искрен Веселинов: Или сядаме на масата на преговорите, или признаваме, че единство няма

"От ВМРО сме готови да разговаряме с всеки един от нашите партньори, дори ако някой се чувства обиден, сме готови и да се извиним, даже и да не се чувстваме виновни". Това заяви в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той обясни, че няма застрашаване на Кабинета.

Спас Гърневски: Ако Елена Йончева е спокойна и чиста, каква е тази паника?

Ако Елена Йончева или БСП са спокойни, че няма никакви нарушения, защо има това притеснение, защо са тези обвинения - така депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ казуса "Елена Йончева". "Нека да оставим тази правораздавателна система - прокуратура, следствие и съд да си вършат работата. Това е демокрация.

Цветанов и посланикът на Иран в България обсъдиха мерките за сигурност в Близкия Изток

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с посланика на Ирак в България Н.Пр. Джасим Нима Мсауил. Двамата обсъдиха сигурността в региона на Близкия Изток, като посланик Мсаул изрази благодарността на Ирак за участието на България в международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава.

Вълчев: Агенцията за финансов надзор също ще направи проверка на НИМХ

Държавната агенция за финансов надзор /ДАФИ/ също ще проверява Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Това стана ясно от коментара на ресорния министър Красимир Вълчев пред журналисти за одита от страна на Министерство на образованието и науката /МОН/ в НИМХ и евентуални бъдещи санкции. "Ние самите не сме санкциониращ орган.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Румяна Бъчварова: Самокритичният тон на Борисов е обичаен и показва един реализъм

"Докато тези резултати не се потвърдят от други агенции, не бих ги коментирала. Има една стандартна грешка, която винаги присъства. Ще припомня също, че преди 2 години през март, когато бяха парламентарните избори, също имаше прогнози в полза на БСП. Аз не ги приемам за сериозни тези резултати". Така коментира в предаването "Лице в лице" по Би Ти

Вълчев: Във всички области има поне по едно училище, в което учениците системно отсъстват

Във всички области на страната има поне по едно проблемно училище, в което учениците системно отсъстват и средната посещаемост е много ниска. Това каза по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отговори на въпрос на народния представител от ПГ на "Воля" Елена Аксиева за

Валя Ахчиева свалена временно от екрана на БНТ (обновено)

"Открито с Валя Ахчиева" временно пада от програмата на БНТ, след като обществената телевизия обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. За да бъдат всички кандидати равнопоставени, медията е взела решение да свали съществуващото досега предаване от екрана. "Лично информирах Валя Ахчиева за решението",

Екшън „зад кадър“ с Антон Хекимян

Какво остава скрито при подготовката на сутрешния блок, разказва екипът на bTV в онлайн поредицата „Новините отвътре“ „Всеки ден, три часа на живо и няма момент, в който предаването е готово и си тръгваш…“, разкрива водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян в новото видео от онлайн поредицата на bTV „Новините отвътре“.

Европа се съгласи с увеличението на минималната заплата в Гърция

Европейската комисия е съгласна с увеличаването на минималната заплата в Гърция, стига да е внимателно, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на източници от гръцкото министерство на труда, предаде БТА. Според информацията "зелената светлина" за очакваното увеличение е била дадена на среща на министъра на труда Ефи Ахциоглу с представители

Разселват 500 фазана в ловното стопанство в Балчик

500 фазана ще бъдат разселени през тази година в териториите на държавното ловно стопанство-Балчик. Птиците са закупени от ловното стопанство „Сеслав”. 200 от тях вече са пуснати в района на Батово, а останалите се доотглеждат във фазанарията на стопанството в село Соколово и ще бъдат пуснати на свобода в края на месец февруари,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber