НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Сара е само на 10 години, а вече има 41 медала

Може да сметне наум за секунди какъв ден от седмицата е бил 3 март 1615 г.

Сара Илиева е само на 10 г., но вече е натрупала над 41 медала и призови места от състезания по математика. Златните ѝ отличия са над 10, тя е редовен победител в международното състезание “Математика без граници”.

Тази година момичето ще е в V клас в училище “Питагор”.

За нея всяко постижение е ценно, а наградата е просто резултат от усилията ѝ. “Мога да дам за пример математическото състезание “Австралийско кенгуру” през 2017 г., където спечелих трето място, което ме постави

в топ 6 на

математиците

в света

на моята възраст”, казва Сара. Точно то е най-трудното за момичето, защото за 60 минути трябва да реши 30 задачи, при това на английски език.

За да се представя добре на състезанията, Сара често решава задачи за V и VI клас. Вече е усвоила дробите и може да намери обем на фигура. Тя сама търси задачите за по-големи в интернет. Ако нещо не ѝ е ясно, на помощ идва майка ѝ Даниела.

“Понякога и на мен са ми трудни, но заедно успяваме да се справим”, разказва майката.

Сара се пали по математиката във втори клас.

“Претърпях неуспех

на едно контролно и

това ме стимулира

да покажа, че

мога повече

След това мама ми купи много сборници, започнах усилено да решавам. Не след дълго тези усилия доведоха до резултат и спечелих първия си медал от “Математика без граници”, разказва момичето. Така медалите започват да валят.

Тя решава задачи по 10 часа на седмица само в училище, а два пъти седмично продължава тренировките вкъщи.

За нея няма трудни задачи, “защото всичко може да се реши с усилие”. Обича да търси решенията на кръговете на Ойлер и детективски. “Математиката е много интересна наука и има различни видове задачи за събиране на дроби, лице и обиколка на кръг”, разказва Сара.

Само през тази учебна година тя се е явила на около 30 състезания.

“Харесва ми да е

толкова натоварено,

иначе става скучно

и не знам какво да правя”, обяснява момичето.

Сега Сара е на финал на Азия оупън AIMO (Asia International Mathematical Olympiad) в Банкок, Тайланд. На 9 август пък ще се яви на “Австралийско кенгуру”.

На състезанието “Хитър Петър”, когато е трети клас, решава задачата наопаки и прави две огледални грешки, но задачата е вярна според журито.

Помага и на сестричката си Мартина със задачите. Тя също върви по стъпките на кака си и макар едва завършила първи клас, вече има над 10 медала и призови места.Често Мартина се опитва да реши и задачите на кака си. “Понякога успявам”, казва скромно по-малкото момиче.

Сара не се задоволява само с успехи в математиката. Има още много и разнородни интереси. Печели медали и от състезания по английски език. Вече има второ място на националния кръг в състезанието “Английско лингвистично кенгуру”. Грабнала е и златна купа и златен медал за изключително постижение в състезание по английски език за ниво А1.

Разпуска, като рисува и играе с приятели. Освен математиката любимият ѝ предмет в училище е “Човекът и природата”, защото е любопитна да научава нови неща за света и хората. Разтоварва се и като тренира народни танци по два часа седмично. С танцовия състав на ЧНУ “Питагор”

печели второ място

с шопски танц в

националния танцов

фестивал “Ритъмът в сърцето ми”. Освен това от втори клас тренира и хип-хоп. Това далеч не е всичко в спортната програма на малката шампионка - тренирала е и таекуондо.

Веднъж седмично Сара е и на роботика. “Там има специални роботи, които програмираме. Например задаваме да му светне носът в червено, когато е светната лампата”, обяснява тя.

Освен всички тези интереси момичето се е записало и на ментална аритметика. Там неин учител е Георги Георгиев, който е световен шампион. Той я учи да решава наум, при това за секунди, умножение на трицифрено по трицифрено число, да намери корен квадратен и събиране на десет десетцифрени числа. Друг път пък трябва да превърне мили в километри.

Една от интересните задачи за Сара е изчисляване на дати - така тя може да каже къкъв ден от седмицата се е падал 3 март 1615 г.

Като по-малка Сара

мечтае да стане

ветеринар,

защото много обича животните. Не пропуска да гледа и предавания за тях. “Най-големият охлюв е 40 см, а най-дългият червей е “връзка за обувки” и може да достигне до 60 м”, разказва запалено тя. Сега е разколебана за бъдещата си професия. “Все още имам много време”, свива рамене момичето. Едно е сигурно - ще има време и за игри, защото лятото е в разгара си и Сара ще почива активно до септември.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още