Борисов и турският енергиен министър завъртяха кран за 16 млрд куб. м газ в двете посоки (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6994576 Борисов и турският енергиен министър завъртяха кран за 16 млрд куб. м газ в двете посоки (Видео, снимки) Борисов и турският енергиен министър завъртяха кран за 16 млрд куб. м газ в двете посоки (Видео, снимки) www.24chasa.bg
Бойко Борисов и енергийният министър на Турция завъртяха крана на транзитния газопровод за Турция СНИМКИ: Пиер Петров

В 13,12 часа в петък премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез завъртяха крана на транзитния газопровод за Турция.  На откриването на така наречения лупинг - участъкът от Лозенец до Недялско, който е 20 км, присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Всъщност това бе неизградената част от втората тръба на транзитния газопровод за Турция. "16 млрд кубически метра газ на година могат да тръгнат в двете посоки", каза премиерът Борисов. Тези 20 км бяха построени от "Главболгарстрой" предсрочно и с 1 млн. лв. по-евтино, отколкото е по договор. Освен възможността за пренос на природен газ в двете посоки е увеличен и капацитетът на тръбата с 1,7 млрд. куб. м, в момента той е 14 млрд. куб. м на година. През 2017 г. "Булгартрансгаз" е пренесла към Турция 13 млрд. куб. м, каза шефът на компанията Владимир Малинов.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес представя програмата си за управление, но той е казал на енергийния си министър да тръгва към България, тъй като проектът бил много важен. Борисов благодари на Ердоган за разбирането и заяви, че всъщност, докато другите говорели откъде и как ще минава газ, тихо и с много работа България си е обновила компресорните станции със супремодерни американски компресори и е довършила този участък. "Така че държавата ни е готова да транзитира газ от втората тръба на "Турски поток" към Европа".

Турският енергиен министър  заяви, че България ще продължи да транзитира газ към Турция по трансбалканския газопровод, т.е. през Румъния и България към Турция, но може да транзитира и синьо гориво от Турция към Европа. 

При завъртането на крана Борисов заяви, че оттук може да тласкаме газ към Солун и Белград. Той напомни, че преди няколко години в Анкара президентите Ердоган и Путин са заявили, че България ще загуби всичко.

"Ние обаче останахме верни приятели и парньори в най-трудни времена за Турция, на моменти с много малко приятели. С тиха, приятелска, добронамерена дипломация," припомни Борисов. След това премиерът припомни реакцията на Ердоган  - през България ще мине всичко, след което се замислил и казал: без мигрантите.

Ние, като сериозни българи и работници, познавайки и историята, в това време усилено строяхме.  Първо построихме най-модерните и добри американски компресори, реверсивни, на всички станции, така че можем да получаваме газ от Турция, Азербайджан, Русия, от всичко, което идва от Южния газов коридор.  Това е 150 км действаща реверсивна система. "Политически съм чувал мои колеги да говорят за интерконектори, за връзки, за доставки, бомбастични неща, успехи, фанфари. На практика - нула", връща лентата Борисов. Днес отваряме крана и 16 млрд. кубика в двете посоки. Оставили сме си едни 11 км, но сме се подготвили, където да заустим цялата тази система с "Турски поток". Но няма да ги започваме,  докато не подпишем официално.Паралелно трябва да върви и интерконектора с Гърция, че иначе ще стане беля, заяви премиерът.

Борисов благодари на строителите, които работили тихо и упорито. "Сега, сред всички съседи на България, ние сме готови", каза той. Тези допълнителни 15,7 млрд. куб. м. газ могат да влязат от Турция. Това е продължение на газа към Европа и  може да става през хъб "Балкан". Това са договорки, които направихме в Анкара и Москва за продължаване на доставките на "Турски поток" към Македония , Сърбия и Австрия, казя българския премиер.

Турският министър на енергетиката каза на български "Честито" и поясни, че тази дума я е научил току що от българските си приятели, а премиерът заключи, че там където минават газопроводи и има ядрени централи никой не бомбардира и там има винаги мир. 

След завъртането на крана  Борисов са обърна към турските си гости, сред които и ръководители на турската газова компания "Боташ", и им каза - сега да отидем да поработим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради неправомерна обработка на лични данни

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), предаде "Дневник". Според отговорния орган компанията обработва неправомерно данните на потребителите – тя не им дава достатъчна информация за целите си; когато има информация, тя е трудно достъпна и неразбираема; и полученото по този начин

При “Енерго-Про” електромерите са отчетени коректно

Потреблението на клиентите на “Електроразпределение Север”, част от групата “Енерго-Про Варна”, е отчетено коректно. Това констатираха проверяващите експерти на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката по време на проверка през изминалата седмица, съобщават от компанията.

Курсът на еврото спрямо румънската лея с нов исторически максимум

Обменният курс на еврото спрямо румънската лея достигна нов исторически максимум днес, като превиши психологическото ниво от 4,7 леи за едно евро, съобщава Медиафакс. Едно евро се разменя за 4,7081 леи, според данни на Националната банка на Румъния. Курсът е с 0,23 процента по-висок от този в петък, предава БТА.

Международният валутен фонд: По-ниски цени на петрола през тази и следващата година

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за цените на петрола през 2019 и 2020 година. Прогнозата е публикувана в доклада World Economic Outlook, предаде БНР. Според нея през 2019 година цените на суровината ще се понижат до $58,95 при средна цена за 2018 година $68,58. За 2020 година Фондът прогнозира цена от $58,74 за барел.

3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г. Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се

Показват дрон пръскачка на агроизложение в Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага международната изложба "Агра 2019", която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша. Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Как се купува реклама с програматик

Не просто реклама за всички, а само за онези, които имат нужда от нея в точно определен момент - това е един от най-новите начини за дигитално и автоматизирано купуване на реклама, наречен програматик. И тъй като все още е нещо ново и недобре познато, “Диджитъл маркетинг груп” организира втора конференция с български и чужди специалисти - The

Фитнес център подготвя шампиони по културизъм

Треньорите изготвят хранителни и тренировъчни режими Фитнес в Добрич подготвя шампиони по културизъм на световно ниво. За това разказва Деян Роев, който е един от собствениците на спортните зали My fitness. Със съдружника му Станимир Стоянов отварят първата зала през 2011 г. Роев споделя, че в основата на успеха им е екипът от хора,

Канадска компания щяла да сее коноп у нас. Министерство на здравеопазването: Не са ни искали разрешение

Kанадската компания International Cannabis Corp (ICC) обяви в края на 2018 г., че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на фирмата Balkan Cannabis Corp., която твърди, че контролира в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели.

Започна конкурсът Young Lions Bulgaria 2019 - Film

Младите бълтарски рекламисти отново имат шанс да стигнат до най-престижния световен рекламен фестивал в Кан - Cannes Young Lions, през юни. Пътят до него минава през конкурса Young Lions Bulgaria 2019 - Film, организиран от Българската асоциация на комуникационните агенции. Срокът за регистрация е до 19 февруари 2019 г.

Живодар Терзиев: Горивата няма да поскъпнат с новия закон

От отлагането му губят тези компании, които инвестираха в спазването на изискванията му, и тези, които затвориха доброволно. Печелят онези, които не направиха нито едно от двете въпреки риска да са извън закона, казва членът на управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация - Очаквахте ли Законът за горивата да бъде отложен с 6

Парк “Пирин” ще брои вредните насекоми с обществена поръчка

Национален парк “Пирин” ще брои вредните насекоми на своята територия и за целта е обявил обществена поръчка. Срещу 183 хил. лв. избраният изпълнител ще трябва да определи кои са основните вредни насекоми на територията на парка, да изгради площадки за изследването им, да отчете данните и да анализира резултатите от теренните наблюдения,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber