2 млрд. лв. оборот се крият годишно с “пипнати” касови апарати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6992094 2 млрд. лв. оборот се крият годишно с “пипнати” касови апарати 2 млрд. лв. оборот се крият годишно с “пипнати” касови апарати www.24chasa.bg
Големите вериги вече ще тлябва да лицензират и софтуера, който управлява всички фискални устройства в обектите им.

 Финансовият министър Владислав Горанов променя наредба, за да пресече измамите

Информация за всяка продажба ще има при данъчните до 5 мин след плащането

2 милиарда лева оборот може да излезе на светло, ако спрат измамите с фискални устройства, пресметнаха за “24 часа” експерти.

Заради зачестилите манипулации с устройствата за отчитане финансовият министър Владислав Горанов предложи за обществено обсъждане промени в наредбата за тях.

От 30 до 70% от оборотите може да укрие търговец с фини манипулации на фискално устройство, дори да е вързано онлайн с НАП, установили инспекторите.

15-минутно

прекъсване на

онлайн връзката

с данъчните

се оказвало достатъчно, за да бъдат изтрити 1/3 от операциите. Прекъсването можело да стане с токов удар, засегнал само един обект. Което се случвало подозрително често, разказаха за “24 часа” данъчни инспектори.

Минутите за профилактика на мобилния оператор - по правило малко преди полунощ, също давали възможност на предприемчиви собственици да скрият част от продажбите, като манипулират часа на сделките.

Неплатен абонамент, заради който се блокирала SIM картата, предизвиквал предизвестена хардуерна повреда в устройството, която при някои се появявала веднъж на всеки 3 месеца. И която

осигурявала

няколко часа

работа гратис

в най-натовареното за обекта време.

Можели да се правят и настройки, чрез които към НАП да се подават данни за всяка втора или пета операция. Обяви “ремонтирам изгодно касови апарати” насочвали търговцитекъм съответните специалисти по манипулации на устройствата.

Друга врътка било използването на касов апарат на фирма, която не съществува и е отписана от Търговския регистър. Така той бил свързан с НАП, но при проверка се оказва, че няма такава фирма.

В малки вериги бензиностанции данъчните засекли, че продажби на гориво, храни и напитки на един клиент се записват в общ касов бон, а фискалният апарат е нагласен така, че да отчита храната и питиетата като покупка на следващ клиент, който пък зарежда само гориво.

Други търговци пък поставяли устройството във фризер. Оказало се, че заради студа фискалната памет не функционира пълноценно и част от оборотите липсват. Включително и в резервната памет.

Това са само част от манипулациите, които са регистрирани при многобройни проверки на данъчните. Това е била и основната причина финансовият министър Владислав Горанов да предложи промените в наредбата за касовите апарати.

Според новите текстове информацията от

всяка продажба

ще е до 5 минути

при данъчните

В момента отчетите се подават веднъж месечно на базата на обобщени данни за деня. Времето е съобразено с капацитета на мобилните оператори.

Всяка касова бележка ще бъде с отбелязан баркод, който ще съдържа цялата информация. Чрез него и клиентът може да провери на място дали търговецът се отчита пред данъчните в рамките на 5 минути.

Бензиностанциите вече няма да могат да актуализират софтуера си всяка вечер около 24 часка, както правят много от тях в момента.

Категорично ще им бъде забранено да обединяват повече от две продажби на горива, направени от един и същи клиент, в общ фискаленбон, което затваря вратата за вписване на фиктивни доставки към реални продажби.

В бензиностанции, в които се продават горива на самообслужване, устройството за плащане задължително трябва да е част от централната регистрационна система. Дневният финансов отчет на такива обекти ще се записва във фискалната памет всеки ден автоматично.

Ако по някаква причина връзката между нивомерни системи, бензинколонки и фискални устройства прекъсне, срокът за възстановяването трябва да е 15 минути. След това системата се самоблокира, но преди това автоматично предава на сървъра на НАП данните от този времеви отрязък.

Предложените поправки в наредбата слагат край на хартиени бележки от кочан, с които да се сторнират операции. Променя се и редът за извършването им. При рекламация, връщане на стока, при допусната операторска грешка или намаление на данъчната основа след приключена сметка операцията ще се

документира

в момента на

връщане на

сумата на

клиента,

но само при достатъчна касова наличност.

Абсолютно забранено ще бъде издаването на служебни бележки, които се използват най- често от питейните заведения.

Нови изисквания има и към системите за управление на продажбите в големите вериги. Вече ще се лицензират и софтуерите за управление на всички фискални устройства в тях, тъй като било установено, че някои от тях работят с вградени функционалности, позволяващи при приключването на продажба

да не се подава

команда към

устройствата за

отпечатване на

фискален бон,

а на клиентите да се предоставя разпечатка от нефискално устройство, което имитира фискален бон.

Въвежда се и регистър на собствениците на електронни магазини, както и изисквания към българските търговци, които извършват продажбите.

В момента в преобладаващата част от електронните магазини няма информация за търговеца, извършващ продажби чрез него.

Промените предвиждат НАП да разполага с информация и да поддържа публичен списък, в който ще може да се извършва справка за собственика на определен електронен магазин.

220 000 устройства трябва да се подменят,  при останалите се актуализира софтуер

Промените, записани в наредбата, засягат всички фирми в страната, които ползват касови апарати, софтуер за управление на продажбите, както и интегрирани автоматизирани системи за продажби.

Според изчисленията на финансовото министерство от регистрираните 440 000 фискални устройства половината ще трябва да се подменят, а на останалите да бъде

актуализиран софтуерът,

за да отговарят на

новите изисквания

Засегнатите обекти, които използват фискални принтери, са 20 000, като те използват общо 43 хил. фискални принтера.

По оценките на данъчните разходът за бизнеса за актуализацията на софтуера ще е средно около 120 лв. на работно място с компютър и фискален принтер.

Подмяната само на принтера струва средно 275 лв., показват сметките на финансовото министерство.

Разходите на фирмите за касовите апарати ще могат да бъдат признати за данъчни цели и с въпросната сума да се намали данъчната основа и съответно по този начин да се плати по-малко данък, обясниха от приходната агенция при представянето на промените в наредбата.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров уточни, че в момента при покупка на нов касов апарат фирмите издават ваучери, с които след влизане в сила на наредбата ще извършат нужните ъпдейти по фискалното устройство безплатно.

Срокът, в който регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят или пренастроят своите касови апарати,

се удължава

с три месеца

до края на

март 2019 г.,

предвижда

наредбата

За всички останали търговци срокът остава без промяна - до юни 2019 г. за нерегистрираните по ДДС и краят на следващата година за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби - например търговските вериги.

С удължаването на сроковете търговците ще имат достатъчно време, за да се свържат с производителите на касовите апарати, които използват, както и обслужващите ги сервизи, за да разберат какви софтуерни и/или хардуерни промени са нужни, обясниха от НАП.

Производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите пък ще трябва да декларират пред приходната агенция, че продуктите им отговарят на изискванията на наредбата. Това тяхно задължение влиза в сила от 1 октомври. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Рекорден износ за полугодието – почти 28 млрд. лв., главно от продажби на машини

Ръстът е 6,3% на годишна база Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест месеца на 2019 г. – колкото никога досега в стопанската ни история. Продажбите ни навън за периода януари-юни се равняват на 27,84 млрд. лв., което е с 6,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Над 21 000 миньори изработиха 3 млрд. лв.

Производителността в сектора е 2,5 пъти по-висока от средната в индустрията 21 675 миньори в добивната индустрия произведоха продукция за близо 3 млрд лв. през 2018 г. Въпреки че заетите в бранша са по-малко от предишната година, производителността продължава да е 2,5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор.

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Китайските компании в традиционната промишленост търсят нови възможности за растеж

Производствените предприятия в Китай продължават да растат, въпреки забавеното темпо на световната икономика. Компаниите в традиционната промишленост търсят нов растеж чрез модернизация, изразяваща се в иновация и сътрудничество, за да имат не само повече печалби, но и постигат по-големи цели. Един такъв пример е компания в град Цюенджоу,

Германски вестник: Източна Европа се въоръжава масово заради „историческия страх“ от Русия

Германският ежедневник Die Frankfurter Rundschau публикува статия за тенденцията за увеличаване на военните бюджети на страните от Източна Европа, като същевременно се опитва да защити позицията на Берлин за плавно нарастване на средствата, отделяни за отбрана, предава "Фокус". Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел има много съмнителен талант

Продажбите на електрически автомобили надвишиха 1 млн. в глобален мащаб

Глобалните продажби на автомобили с чисти енергийни източници са достигнали 1,12 милиона през първата половина на 2019, което е ръст от 47,4% на годишна база, сочат данни на американския сайт EVSales, информира "Радио Китай". Става ясно, че компания Tesla държи първото място по обем на продажбите с 160 хиляди автомобила и 14% от световния обем.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Украйна и Израел се споразумяха за разширяване на зоната за свободна търговия

Украйна и Израел се договориха да разширят споразумението за свободна търговия между двете страни, и да открият центрове за високотехнологично развитие, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху след разговорите си с украинския президент Володимир Зеленски, предаде ТАСС. "Взехме две решения: незабавно да започнем разширяването на споразумението

Китайските производители на смартфони доминират глобалния пазарен дял през Q2

Китайските смартфони съставляват около половината устройства продавани по света през второто тримесечие на тази година, сочи доклад на лондонската консултантска компания IHS Markit. Второто тримесечие на 2019 не бе най-добрият период за производителите на мобилни телефони, тъй като доставките им намаляха до 331,2 милиона устройства, с 3,

"Белаз - София" ЕООД - изключителен дилър на завод "БелАЗ"

Фирма "Белаз-София" е изключителен дилър на белоруския автомобилен завод "БелАЗ" за България, Гърция и Македония. Заводът е един от най-големите производители на механизация за открит добив и едромащабни строителни работи. Неговата производствена програма включва: • самосвали с товароподемност от 30, 42, 45, 55, 80, 120, 130, 180,

ТЕЦ "Варна" се нареди сред световните замърсители със серен двуокис

За година от възстановяването на дейността на електроцентралата край Варна се е наредила сред най-замърсяващите в света със серен двуокис (SO2). Комплексът "Марица Изток" с най-големите въглищни централи и ТЕЦ "Бобов дол" също попадат в класация на точките, изхвърлящи най-много серен двуокис във въздуха,

„Асарел” е от най-зрелите сред минните компании в България

Дълголетието на добива и дългосрочното планиране отличават компанията Ако опишем Асарел с човешки черти, то компанията е солиден мъж в зряла възраст. Той държи да анализира внимателно всяка ситуация и пристъпва към действие само когато е сигурен за последствията от него и за безопасността на семейството си и околните.

В Румъния може да въведат данък върху бакшишите в хотели и ресторанти

Румънското правителство предприе нов опит за налагане на данък за бакшишите в ресторантите и хотелите през септември, предава македонската електронна медия A1 On, като припомня, че преди четири години властите в Букурещ се провалиха в начинанието си. Според представители на туристическата индустрия мярката е предложена с цел увеличаване на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber