Дъждът пробва, но не успя да съсипе сезона по морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6990239 Дъждът пробва, но не успя да съсипе сезона по морето Дъждът пробва, но не успя да съсипе сезона по морето www.24chasa.bg
Дъждът често прогонва плажуващите и чадърът се оказва най-ползваното средство това лято.

На юг от Бургас печалбите на хотелите падат до 30%

Големите курорти, посещавани от чужденци, нямат отменени резервации

Много хора отменят резервации за почивка по морето заради лошото време, но ситуацията в туризма далеч не е толкова лоша, колкото би могло да се очаква, показа проверка на “24 часа”.

Отмяната е предимно от българи и най-вече по Южното Черноморие. Отливът през юли се чуства особено силно на юг от Бургас: в Черноморец, Приморско и Китен, които са любими дестинации за нашенци заради по-народните цени.

В същото време най-големите ни черноморски курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и др.

пращят по

шевовете от

чужденци

Там няма отлив на туристи, защото чужденците са си направили резервациите още през зимата, докато повечето българи запазват стаи в последния момент или седмица преди почивката и следят метеорологичната прогноза ден за ден.

Най-голям е спадът на родни туристи в Черноморец, където освен лошото време повлия и скандалът с радиация в залива Вромос.

“Дотук съм на минус 30% с печалбата”, отчита собственик на средно голям хотел. Като него са и повечето собственици на семейни хотели в Черноморец. Спад на българи отчитат и в по-големите бази, които тотално отписаха туристическия сезон.

Отливът на българи се усеща и по плажовете наоколо. По-малко българи има и на Арапя и Каваците, както и във и около Ахтопол и Синеморец.

В Китен и Приморско също се оплакват от отменени резервации, но осреднено там спадът е по-малък - около 10-15%.

Най-голям е отливът при квартирите, които българите наемат за уикенда. Нашенци, особено от Югоизточна България, предпочитат остров Тасос за три нощувки, вместо да се чудят ще вали ли, или не.

В Слънчев бряг отлив на туристи няма - пълен е с чужденци, но са изнервени от дъждовете.

“За август курортът е 100% запълнен в източната част, но дъждовете създават проблеми с инфраструктурата и самата хотелска база. Дъждовната канализация в курорта не може да поеме водите и се

наводняват

партерни

помещения,

тераси,

повреждат се съоръжения за развлечения, което създава дискомфорт при туристите, а на нас ни коства много средства да ги поправим”, коментира ситуацията шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Отменени нощувки обаче няма. Слънчев бряг е пълен и с руснаци особено в западната част, където са апартхотелите. Въпреки прогнозите за драстичен спад с до 30% заради пренасочването им към Турция видимо родните курорти са пълни с тях. Според хотелиери в Слънчев бряг ситуацията била като миналогодишната. На много руснаци се радват и в Созопол. Ако има спад, няма да е повече от 10%, твърдят от бранша.

“Дъждовете дават отражение върху сезона, но не е чак толкова осезаемо. Не е приятно да пропътуваш 400 или 300 км и да пристигнеш на дъжд. Но ако ще вали в София и на морето, по-добре е да си на морето през лятото”, коментира ситуацията кметът на Царево Георги Лапчев.

В малката София, както наричат Лозенец, също се усеща отлив на български туристи по плажовете.

“Положението не е розово, има отменени резервации, но да се надяваме, че август ще е по-слънчев”, заяви Таня Желязкова, хотелиер и председател на сдружението “Всички за Лозенец”.

Туристическото лято на Златни пясъци и Албена

върви с пълна

пара,

заяви председателят на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

“Световното първенство по футбол едва ли е повлияло на записванията за летуване у нас. Туроператорите сключват договорите далеч преди сезона и всеки си е направил сметката кога да дойде на почивка”, категоричен е Душев.

Слаб е туристопотокът в самата Варна. Времената, когато източни немци и поляци обикаляха от врата на врата да се молят за подслон поне за една вечер, са отдавна отминали. Това лято ще останат гладни бабите посреднички на жп гарата, които предлагат квартири край морето.

“И Златни пясъци тръгва по пътя на Слънчев бряг. Все повече тийнейджъри идват заради ол инклузива, който съсипва курорта. Малолетните ядат и пият евтин алкохол на корем в хотелите и атракционните заведения са празни", казва собственикът на арабския фолкбар на Златните. Според него това лято най-много са младите поляци, следвани от немците и руснаците.

Луксозните курорти като Ривиера и Слънчев ден разчитат предимно на платежоспособни туристи, които не са показателни са сезона. Отделна бира е и курортът Албена, който работи със собствена туроператорска фирма.

Това лято шосето към Дуранкулак е почти празно откъм луксозни румънски автомобили. Преди комшиите препускаха с по 200 километра в час заради слободията у нас, но сега са кът. Оказва се, че за тях има изградени много нови хотели по 70-километровия им бряг. Там има безброй паркоместа и

румънците

предпочитат да

си останат на

тяхното море,

вместо паякът да ги гони из нашите курорти, коментира представител на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. По-малко тази година са и молдовците, а украинците са силно намалели заради икономически проблеми.

Замря и селският туризъм. Сгледите в реновирани къщи с дълги маси и чевермета са затихнали. Много от предприемчивите в села край морето са пуснали кепенците на етнозалите с части от каруци, кратунки и шарени черги. Все още се мяркат зелени открити джипове уазки, на които англичаните навремето се дивяха и с удоволствие се возеха с тях по хълмовете над Златни пясъци.

Този сезон

не върви добре

и корабният

туризъм

Пиратските кораби на Морската гара във Варна са намалели наполовина. Няма ги и круизите до Несебър с платноходи.

“Работата падна наполовина в сравнение с 2008-2009 година. Промениха се поколенията, няма кой да дава пари за такива удоволствия. Сега всички идват заради ол инклузива и чакат само бонуси и бонуси на бонусите. Освен пълното ядене и пиене в хотела, чакат да ги заведат на китайски или японски ресторант. Няма кой да дава вече пари за разходки по морето. Е, вярно, има яхти в Балчик и на Златните, които работят. Малки корабчета се движат и в Несебър и Созопол. Но сега е средна работа”, оплаква се един от известните варненски оператори на този вид туристически услуги.

Моловете и кръчмите печелят от ситуацията

Сложната метеорологична ситуация това лято има и обратна страна. Собствениците на заведения и магазините са много доволни от ситуацията, защото прогонените от плажовете туристи си разнообразяват свободното време с шопинг или дълго застояване по кръчмите.

Честа гледка стана в Бургас и Варна пълни с туристи автобуси да окупират моловете посред бял ден в очакване да пекне слънце и да се върнат отново на пясъка. Магазини и хипермаркети отчитат увеличение на оборотите през юли, особено от чужденците.

Проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна каза, че има вероятност сезонът тази година да се измести към септември не само заради дъжда, а и поради световното по футбол.

“Имам информация от туроператорите, че летуването ще се удължи през целия септември на Златни пясъци, Дружба и Албена”, каза Маринов.

По думите му базите до Дуранкулак са пълни, има дори наплив на дивия туризъм с каравани, палатки и кемпери в Камен бряг, Тюленово и Шабла.

Проверка на “24 часа” показа, че къщите за гости и единственият къмпинг в Дуранкулак са пълни с хора. Места има само в по-луксозните хотелчета в Крапец.

Криза за туристи има единствено в Кранево, където крайпътни хотели и ресторанти стоят затворени и се продават.

В Бяла и Обзор това лято е пълно с деца от Полша и Русия и районът до Обзор се обособява като център за детско летуване и заради ученическата база на Столичната община. 

Туроператор №1 в света планира по-малка печалба

ХРИСТО НИКОЛОВ

Въпреки лошата метеорологична обстановка летният туристически сезон в България започна много силно тази година - със 7% ръст на чуждите туристи през юни на годишна база и с 8,9% ръст за цялото полугодие.

Според вчерашно съобщение на турската статистика Тюркстат обаче южните ни съседи имат цели 30% годишен ръст. Причината е, че за да излязат от кризата, още миналата есен и зима започнаха да лансират 5-дневни почивки ол инклузив на цени от по 300 до 400 евро, включително самолетните билети, нещо, на което българските курорти няма как да противостоят.

Затова прогнозите за България бяха умерени, като се очакваше в най-добрия случай броят на туристите да е равен на миналогодишния.

Междувременно вчера най-големият туроператор в света - “Томас Кук”, се оплака от лошото време в Европа и обяви, че това ще намали печалбите му. Причината е, че много от клиентите му в Северна Европа се уплашиха от горещините в Южна и Западна Европа и отмениха почивките си. Изпълнителният директор на компанията Петер Фанкхаузер заяви, че заради времето “Томас Кук” разполага с повече капацитет за продажби в последния момент и че печалбата най-вероятно ще намалее от миналогодишните 330 на 323 млн. паунда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Китайският електрически автомобил Qiantu K50 дебютира на автошоуто в Ню Йорк (Видео)

Китайският електрически автомобил Qiantu K50 направи дебюта си на Международното автошоу в Ню Йорк. Mullen Technologies, калифорнийска компания за електрически автомобили, ще бъде отговорна за сглобяването и продажбите на модела в Северна Америка, се казва в официално съобщение, цитирано от "Радио Китай".

Българинът живее все по-добре - вижте показателите, които го потвърждават

Последните данни за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства показват ясно, че стандартът на живот в страната и благосъстоянието на българските граждани продължава да се подобрява и през 2018 г., коментира Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Тази тенденция като цяло е трайна от 90-те години насам,

"Амазон" спира търговията си на дребно в Китай

Американският гигант "Амазон" планира да затвори бизнеса си с търговия на дребно в Китай, очевидно признание, че е загубил битката с местните конкуренти в е-търговията като "Алибаба", предаде bulgarian.cri.cn. Американската компания ще запази другите си операции в Китай като Amazon Web Services, електронните книги Kindle и трансграничните екипи,

Започват новите 134 км от “Хемус” на 23 април

Трябва да са готови до 2021 г. През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от автомагистрала “Хемус”. Трасето е първият участък от 134-те км, които държавното дружество “Автомагистрали” ще изгради. Това каза в Плевен зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Теменужка Петкова: КЕВР не е решил за тока, поскъпване може да има според инфлацията

Предизборен трик е повдигането на темата за цената на тока, въпреки че няма решение на КЕВР. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, която дадоха съвместно с новоизбрания председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Тя поясни, че цената на електроенергията се определя от КЕВР и каквито и

Биопроизводители отново на протест, искат оставката на министър Порожанов

Биопроизводителите отново излизат на протест. Искат и оставката на земеделския министър Румен Порожанов, съобщи бТВ. Според фермерите отдавна е изчерпан финансовият ресурс и са блокирани средства по европейски програми. От бранша настояват да бъдат назначени нови "компетентни ръководители", които са наясно с идеите и спецификата на бизнеса със

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

След обвиненията на прокуратурата за Своге подаде оставка Дончо Атанасов - шеф в АПИ

Дончо Атанасов подава оставка като член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Това научи "24 часа" от свои източници в регионалното министерство.  Срещу бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" вчера бе повдигнато обвинение от прокуратурата заради пътния инцидент край Своге, при който загинаха 20 души.

Завърши ремонта на пътя Русе - Силистра

Завърши реконструкцията на път II-21 Русе - Силистра, при входа на Русе. Днес бе пуснато движението по бул. „Тутракан“ в Русе, който съвпада с трасето на второкласния път. Строителните работи приключиха и предстои издаването на АКТ 16 и разрешението за ползване. С изграждането на второ платно, в участък от около 300 м,

"Филип Кутев" става булевард с 4 ленти и трамвай

Работим много сериозно по цялостното протежение на бъдещия вътрешен транспортен ринг на София, за да можем да облекчим трафика в центъра на града. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която провери ремонтните дейности на бъдещия бул. "Филип Кутев". Вътрешният ринг е стратегически проект за следващите години,

28 млн. лева са похарчени по предходната програма за енергийна ефективност

По предходната програма за енергийна ефективност са похарчени близо 28 млн. лева за различни мерки. Бенефициенти са българските общини. "Положителният ефект от предходната програма за енергийна ефективност беше значителен", каза министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, цитирана от БТА.

„Турски поток“ може да доставя газ на Гърция през България

Приоритетно направление за продължаването на втория участък от „Турски поток“ е България, но Гърция ще може да получава руски газ от този тръбопровод, съобщи пред журналисти източник, запознат с хода на преговорите по проекта, предаде РИА Новости в кореспонденция от Солун. Източникът отбеляза, че вече активно върви работата над газопровода в

Китай с нови мерки за стимулиране на средните и малките предприятия

Средните и малките предприятия, като основна сила за развитие на китайското стопанство, играят важна роля за създаване на заетост, подобряване на благосъстоянието на хора и стабилизиране на икономическия растеж. Неотдавна Канцеларията на ЦК на ККП и Държавния съвет публикуваха документ, озаглавен „Визия за устойчивото развитие на малките и средни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber