“Теленор” има нов собственик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6988658 “Теленор” има нов собственик “Теленор” има нов собственик www.24chasa.bg
Петр Келнер

Брюксел разреши на Петр Келнер да купи бизнеса на телекома в Източна Европа

Европейската комисия е дала одобрението си на холандската компания PFF Group N.V., която е притежавана от чешкия милиардер Петр Келнер, да придобие бизнеса на норвежкия телеком “Теленор” в България, Унгария, Сърбия и Черна гора.

Това съобщиха от Брюксел на интернет страницата на ЕК в понеделник. Сделката се разглежда от Брюксел, защото включва придобиване в няколко европейски държави.

Според изявлението на комисията трансакцията

няма да породи

пречки за

конкуренцията

“Това няма да доведе до хоризонтални застъпвания, тъй като дейността на дружествата се извършва в различни територии, в които те държат съответните телекомуникационни лицензи”, се казва в съобщението.

След това е добавено, че вертикалните връзки между пазарите на едро за международен роуминг на мобилни и фиксирани услуги, както и продажбата на дребно на крайни потребители, също няма да бъдат засегнати.

Компанията на Келнер ще придобие пълен контрол над “Теленор България”, трите унгарски фирми Telenor Magyarorszag Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt, базираната в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica и сръбската Telenor d.o.o. Beograd.

За сделката стана ясно през март. Тя е

на стойност

2,8 млрд. евро,

като според предварително подписания договор българската част се оценява на 810 млн. евро.

“Групата PPF е голяма мултинационална финансова и инвестиционна група, която се фокусира върху редица отрасли, включително телекомуникационния сектор в Чешката република и Словакия чрез дружеството в портфолиото си O2 Czech Republic a.s.”, посочва още Европейската комисия. Секторите, с които се занимава компанията, включват банкиране, финансови услуги, застраховане, земеделие и имоти.

Норвежкият “Теленор” се задържа на българския пазар 5 години. През 2013 г. той купи българския мобилен оператор “Глобул” и търговската верига за мобилни устройства “Германос България” от гръцката OTE за 717 млн. евро. Новият собственик, освен че смени името на оператора, увеличи пазарния дял и първи в България въведе 4G мрежата.

Годишните приходи на “Теленор” за 2017 г. са 675 млн. лв., а печалбата е 247,2 млн. евро. В края на първото шестмесечие на 2018 г. абонатите на телекома са 3,1 млн.

Съобщението на Еврокомисията идва само 11 дни след като българският регулатор КЗК забрани на най-богатия чех да придобие Нова телевизия.

Келнер има $ 16,2 млрд., най-богат е в Централна и Източна Европа

Петр Келнер е не само най-богатият чех, но според списание “Форбс” и в цяла Централна и Източна Европа. Той притежава състояние от 16,2 млрд. долара и е на 105-о място сред милиардерите в света. Според агенция “Блумбърг” е на 106-а позиция с 13 млрд. долара.

Финансовият му холдинг PPF Group е най-голямата частна инвестиционна компания в региона и управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. Тя инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации.

Холдингът е създаден през 1991 г. като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор. Келнер и до днес е най-големият акционер в него.

Чехът е роден през 1964 г. в петия по големина град в страната Либерек.

Келнер избягва всякакви медийни и публични изяви и негови снимки в публичното пространство почти липсват и са само в сайтовете на неговите корпорации.

Според в. “Капитал” в следващите дни премиерът Бойко Борисов ще посрещне чешкия богаташ на посещение в България. Официална информация за посещението му все още няма.

Отказът за Нова тв още не е обжалван

Все още не е подадена жалба от Петр Келнер срещу решението на КЗК да му забрани да купи Нова тв, показва справка в регистъра за дела на ВАС.

На 19 юли Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването от страна на холандската “ППФ ТМТ Бидко 2” на “Нова броудкастинг груп” и индиректно върху нейните дъщерни дружества.

При анализа от антимонополния орган отчитат водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което повдигало основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда.

Посочва се, че обединената група би имала съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори, твърдят от КЗК.

Ако се разреши, сделката можела да доведе до установяване или засилване на господстващото положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари. Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Разглеждат отделно финансовите отчети, облекчават фирмите при вписванията

През 2018 г. забавянето било преодоляно чак през октомври Годишните финансови отчети на фирмите ще се разглеждат отделно от другите заявления. Това предвиждат обявени за обществено обсъждане промени в закона за Търговския регистър. Това се отнася и за декларациите, които се подават от фирми без дейност. От 1 януари 2018 г.

Украйна и Израел се споразумяха за свободна търговия

Украйна и Израел подписаха междуправителствено споразумение за създаването на зона за свободна търговия. Официалната церемония се състоя днес в Ерусалим и бе предавана пряко по украинския "Канал 5", съобщи ТАСС. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви преди подписването, че споразумението ще доведе до подобряване на живота на народите на

България е трета в ЕС по нисък дълг и втора по излишък в бюджета

България запазва третата си позиция за най-ниско съотношение между държавен дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) сред страните от Европейския съюз (ЕС). Това показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2018 г. За месеците от юли до септември задълженията са 23,1% от брутния продукт. За сравнение за същия период на миналата година

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради неправомерна обработка на лични данни

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), предаде "Дневник". Според отговорния орган компанията обработва неправомерно данните на потребителите – тя не им дава достатъчна информация за целите си; когато има информация, тя е трудно достъпна и неразбираема; и полученото по този начин

При “Енерго-Про” електромерите са отчетени коректно

Потреблението на клиентите на “Електроразпределение Север”, част от групата “Енерго-Про Варна”, е отчетено коректно. Това констатираха проверяващите експерти на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката по време на проверка през изминалата седмица, съобщават от компанията.

Международният валутен фонд: По-ниски цени на петрола през тази и следващата година

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за цените на петрола през 2019 и 2020 година. Прогнозата е публикувана в доклада World Economic Outlook, предаде БНР. Според нея през 2019 година цените на суровината ще се понижат до $58,95 при средна цена за 2018 година $68,58. За 2020 година Фондът прогнозира цена от $58,74 за барел.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г. Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Показват дрон пръскачка на агроизложение в Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага международната изложба "Агра 2019", която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша. Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия.

Как се купува реклама с програматик

Не просто реклама за всички, а само за онези, които имат нужда от нея в точно определен момент - това е един от най-новите начини за дигитално и автоматизирано купуване на реклама, наречен програматик. И тъй като все още е нещо ново и недобре познато, “Диджитъл маркетинг груп” организира втора конференция с български и чужди специалисти - The

Фитнес център подготвя шампиони по културизъм

Треньорите изготвят хранителни и тренировъчни режими Фитнес в Добрич подготвя шампиони по културизъм на световно ниво. За това разказва Деян Роев, който е един от собствениците на спортните зали My fitness. Със съдружника му Станимир Стоянов отварят първата зала през 2011 г. Роев споделя, че в основата на успеха им е екипът от хора,

Канадска компания щяла да сее коноп у нас. Министерство на здравеопазването: Не са ни искали разрешение

Kанадската компания International Cannabis Corp (ICC) обяви в края на 2018 г., че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на фирмата Balkan Cannabis Corp., която твърди, че контролира в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber