Изпитът след 7-и клас проверява знанията 3 г. назад (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6988616 Изпитът след 7-и клас проверява знанията 3 г. назад (Обзор) Изпитът след 7-и клас проверява знанията 3 г. назад (Обзор) www.24chasa.bg
Ученическите изпити по традиция най-много вълнуват родителите.

- Оценката се записва в свидетелството за основно образование

- Добри Чинтулов влиза в конспекта

- Отпадат линейните параметрични уравнения

Изпитите след 7-и клас вече няма да измерват знанията и уменията, придобити само в 7-и клас, както досега. От следващата учебна година форматът се променя и миниматурите ще мерят наученото през 5-и, 6-и и 7-и клас. Компромис за догодина е направен единствено за литературата. За да не се притесняват учениците, се реши външното оценяване в частта литература да проверява компетентности, придобити в целия прогимназиален етап, но върху творби и автори само от 7-и клас.

Това съобщи Евгения Костадинова, шеф на дирекцията за съдържанието в предучилищното и училищното образование в просветното министерство.

Всъщност от три години назад ще проверяват и по литература през учебната 2020/2021 г.

Национални външни оценявания вече ще измерват резултатите от целия етап. Досега контролираха само знанията от 7-и клас, тъй като не беше последен от степента. Вече основно образование обаче се получава след завършен 7-и, а не 8-и клас. През следващата 2018/2019 г.

ще завърши

първият випуск,

обучаван изцяло

по новите

програми

в 5-и, 6-и и 7-и клас.

Ако външното оценяване досега даваше основание оценките да се записват като текущи, вече ще се вписват в свидетелството за завършено основно образование, каза още Костадинова.

Изпитите ще бъдат от 9 вместо от 10 часа, както досега, защото вече няма да се застъпват в един и същи ден с матурите на 12-класниците.

Времетраенето

се запазва -

150 минути

Предвид олекотяването на учебните програми в тази по български език и литература няма да се залагат задачи, които да проверяват знанията и уменията, свързани със залог и вид на глагола, видове подчинени изречения, фразеологични словосъчетания и пароними. Тези теми не са включени в учебното съдържание за 5-и, 6-и и 7-и клас, а вече се учат в 8-и и 9-и клас. Това обясни експертът по български език и литература Александър Трингов.

Освен трансформация на пряката реч ще има и трансформация на глаголното време.

Новото по литература през следващата учебна година са 2 творби на Добри Чинтулов. Част от учебната програма стават “Стани, стани, юнак балкански” и “Вятър ечи, Балкан стене”. По старите програми Чинтулов присъстваше в 6-и клас с “Къде си вярна, ти любов народна” и “Стани, стани, юнак балкански”.

На мястото на “Ниагара” от пътеписа на Алеко Константинов “До Чикаго и назад” е включена нова част - свързаната с Чикагското изложение.

От “Бай Ганьо” пък е включен текстът

“Бай Ганьо

пътува” вместо

“Бай Ганьо на

гости у Иречек”

Запазва се в изпита да има преразказ на непознат текст. Той може да е от български или от чужд автор.

След срещи с учители от цялата страна от министерството се отказали да включват в изпита характеристика на герой. В теста освен от таблици ще може да се извлича информация и от карти, диаграми или схеми. По математика задачите с разширен отговор, които включват пълно описание, се увеличават от 2 на 3.

С тези задачи се опитваме да проверим

какво е

логическото

мислене

на учениците, обясни експертката по математика Маня Манева.

От 6 на 5 се намаляват задачите с кратък отговор. С една повече - 17, стават тези с избираем отговор.

Учениците отново ще могат да ползват свитък с формули, както всъщност е от 3 години насам.

И в новия формат ще има задачи за интерпретиране на данни. Не присъстват линейни параметрични уравнения и линейни параметрични неравенства.

Трапецът пък

отива в 8-и клас

Задачите от алгебра и геометрия са едно към едно като бройка, обясни още Маня Манева.

Форматът на изпитите след 7-и клас няма да подлежи на обществена дискусия. Моделът на външните оценявания е направен след много срещи с учители от цялата страна.

“Всяка година

ще определяме

какъв ще

е моделът

и ще казваме кои компетентности ще проверяваме. Дискусията не е затворена”, уточни Евгения Костадинова.

“Промените са стартирали от 2015 г. както с наредбата за учебния план, така и с учебните програми. Причината за това е както, че това е последен клас от етапа, така и че част от учебното съдържание е свалено надолу към прогимназиален етап”, допълни министърът на образованието Красимир Вълчев.

“Темата за външното оценяване най-много вълнува родителите. Нека вярваме повече във възможностите на учениците, разбираемо е родителите да са притеснени”, допълни заместничката му Таня Михайлова.

Питали синоптиците жега

ли е в средата на юни

“Провеждането на изпитите 3 седмици по-късно (както е според проектографика) водят до 3-4 градуса по-високи температури по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Средните са 22-23 градуса. Разбира се, има и екстремни, но на такива екстремни бяхме свидетели и през април тази година.”

Така коментира министърът на образованието Красимир Вълчев предложения график на изпитите и ваканциите да мине през обществено обсъждане.

Според документа матурите на зрелостниците остават на същите дати като миналата година - първата по български ще е на 21 май, а втората по предмет по избор - на 23 май.

Външното оценяване по български език и литература след 7-и клас обаче е преместено на 17 юни, а по математика - на 19 юни. Промените произтичат от удължената с 2 седмици учебна година - от 34 на 36 часа. Министърът призна, че малко училища имат климатици. Много от тях са намерили евтини решения като поставяне на щори.

“Като цяло температурният аргумент не е достатъчно силен, защото и в момента има обучение през юни. По-топли страни като Гърция и Кипър също учат през юни”, допълни Красимир Вълчев. Краят на годината и без друго бил съпоставим с другите държави.

Според проектографика коледната ваканция е от 22 декември 2018 до 1 януари 2019 г. Ако бъде отпуснат и 2 януари, щяло да е за сметка на междусрочната ваканция.

Имаме относително малка маневреност с разпределението на учебните дни, каза още Красимир Вълчев. (24часа)

Брат и сестра с предимство в 1-и клас

Принципът на близост при записване в 1-и клас като възможност и предимство е безспорен и важен. Той може да бъде видян в образователните системи на почти всички страни, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

От 2 седмици има решение на Комисията за защита от дискриминация, според което

принципът

на близост

не е

дискриминационен

“Ние не отнемаме на всеки родител правото да запише детето си във всяко едно училище, но даваме предимство за записване в най-близкото. Това предимство е важно от гледна точка на удобството, времето за придвижване, дори сигурността”, каза още министърът.

Ще се прави допълнителна разпоредба, според която, когато детето има по-голям брат или сестра до 7-и клас в едно училище, да се смята, че училището е най-близкото и за него. За родителите е много по-удобно децата да бъдат в едно училище, вместо да ги водят до 2 различни, обясни Вълчев. Така ще се улеснят семействата, които са сменили адреса си и за следващото дете училището на голямото вече не е най-близко.

“Факт е, че имаме

свръхконцентрация

в отделни училища

Тя е нежелана. Води до невъзможност да се създаде целодневна организация на всички ученици. Ще се опитаме да я преодолеем, като общините ще имат възможност да предлагат по-малък прием в определени училища, когато не е осигурена целодневна организация, на двусменен режим са или нямат необходимия брой класни стаи”, каза още министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Арнаудова: Шест души са обвинени след акцията за тероризъм

Специализираната прокуратура до този момент е обвинила 6 лица. Един от обвиняемите е обвинен задочно, тъй като е обявен за международно издирване. Престъпната група е действала от 2016 г. на територията на България и косвено е осъществявала финансиране на терористична организация, която действа на територията на друга държава - това каза за БНТ

10 коли на жандармерията тръгнаха из Пиринско

Пет микробуса и още толкова леки коли на жандармерията тази сутрин спряха пред сградата на ОДМВР-Благоевград. Дворът се изпълни с униформени, които носеха папки. "Сигурно ще провеждат специализирана акция някъде", коментираха граждани, минаващи покрай полицията. За последно такова нашествие на бусове на жандармерията имаше по време на протестите

Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска в Пловдив

Цветан Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска в Пловдив Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска, която събра днес в Пловдив представители на много етноси и религии, общественици, политици от различни партии.

Най-високата дюна на Балканите е край Аркутино

След реституцията на земи в реални граници десетки декари вече са в частни терени Природната забележителност “пясъчни дюни” се среща по цялото Черноморие, като на места са впечатляващи и все още добре съхранени. Сред най-запазените са тези по Южното Черноморие, в района на Аркутино и Приморско. Край Аркутино се извисява най-високата дюна на

Две катастрофи на бул. „България“ в София, материални щети за близо милион

Две катастрофи станаха този предобед на столичния бул. „България“. Материалните щети за собствениците са близо милион, съобщава БГНЕС. Двойният инцидент на пет коли станал малко след 11.00 ч. на бул. „България“ след кръстовището с бул. „Тодор Каблешков“ в посока Бояна. Няма пострадали. Катастрофите станаха на около 100-ина метра една от друга.

Обявиха грипна епидемия и в Смолян

Обявиха грипна епидемия в още една област у нас - Смолян. Така специалният режим срещу заразата вече действа в седем области. Освен в Родопите, опасно е нивото на заболеваемост и в Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Шумен, Силистра и Перник. Специални мерки са взети и на територията на Пловдивска област, но засега там не е обявена официално епидемия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Оставки, уволнения и нов закон след багерите на пясъка

Всеки скандал с разораване на дюни от Камчия до Корал разтърсва държавата Края на юни 2017 г., полски турист разпъва хавлия по наклона на една от дюните на Южния плаж в Несебър и забива чадър, за да се наслаждава на сянка на красивата гледка към морето. Блаженството му обаче не е дълго - след 5 минути пристига охранител по плажно облекло,

С 500 лв. по-малко за модерно лечение на инсулт дава касата

За намаление в цената на пътеката, по която се плаща съвременно лечение при инсулт, сигнализираха невролози. Става въпрос за прилагане на тромболиза - терапия, при която се инжектира медикамент, който унищожава кръвния съсирек, предизвикващ исхемичен мозъчен инсулт. До 2018 г. за тази дейност болниците получаваха 3000 лв.

Експерти: Има заплаха за националната ни сигурност (Видео)

   43-ма задържани и заподозрени в участие в схема за финансиране на терористични операции. Това е резултатът от мащабна операция на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Разкритите действия без съмнение представляват заплаха за националната ни сигурност,

Пребити на булевард във Варна: Не познаваме биячите, но те бяха брутални (Видео)

„Не познавам нападателите ни, но те бяха брутални”, разказва млад мъж, пребит от четирима души на варненски булевард в четвъртък. Ивелин Илиев и приятелката му Катрин са удряни с юмруци, ритници и метален бокс заради разменени неприлични жестове, съобщава Нова телевизия. Биячите извадили Ивелин през страничния прозорец на колата му,

Марешки: "Воля" води преговори за създаването на „една истински родолюбива коалиция” (Видео)

"Воля" води преговори за създаването на „една истински родолюбива коалиция”, обяви лидерът на партията Веселин Марешки пред Нова телевизия.  „Разговаряме с различни социалдемократически и земеделски формации, както и с такива с център дясно, които са били разочаровани и измамени от т.нар. Патриоти”, поясни Марешки.

"Дюнигейт" без край по Черноморието

Два закона и куп ведомства не могат да опазят вековните пясъци, които правят нашите плажове уникални Вековни пясъчни дюни с уникална растителност радват поколения по Българското Черноморие. Природата щедро е раздавала - бели и сиви дюни все още има на много места от най-северната до най-южната точка на крайбрежието.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber