Рекорд на Бузлужда - 60 000 на събора на БСП, най-много от 2005 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6985786 Рекорд на Бузлужда - 60 000 на събора на БСП, най-много от 2005 г. (Обзор) Рекорд на Бузлужда - 60 000 на събора на БСП, най-много от 2005 г. (Обзор) www.24chasa.bg
По традиция и днес хиляди социалисти и симпатизанти на лявата идея изкачиха връх Бузлуджа за събора, посветен на 127-ия рожден ден на БСП. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От Бузлуджа Станишев поиска предсрочни избори, Нинова - разговор с народа.  Шайка управлява държавата ни, според лидера на БСП

"От 1 година ни управляват ГЕРБ и така наречените патриоти. И какво виждаме - скандал след скандал, конфликт след конфликт, компромис след компромис. Председателството ни мина, остана реалният живот, в които живеем всички ние. И той не стана по-добър. Стигнахме дотам управляващите да се сбият в парламента - срам и позор за България. Това управление не може да произведе никаква перспектива, затова не трябва само да се каже оставка, а да се работи и да се постигнат предсрочни парламентарни избори! Убеден съм, че БСП ще спечели тези избори". Това каза днес пред множеството на Историческа поляна на връх Бузлуджа председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Той говори на традиционния събор на БСП, който тази година се проведе за 27-и път на Бузлуджа и бе посветен на 127-ия рожден ден на партията. На върха отново се качиха хиляди социалисти и симпатизанти на лявата идея от цялата страна. Времето им подаде ръка - сутринта върхът бе забулен в облаци и мъгла, но след това слънцето проби. По едно време пробва и да вали, но когато заговори лидерът на БСП Корнелия Нинова, дъждът спря, която стана повод за много шеги.

Този път участниците в митинга бяха повече от традиционните 40 хиляди души, тъй като в концерта се включи и Горан Брегович с неговия Оркестър за сватби и погребения. Прочутите музиканти долетяха в България направо от Рим, където имали концерт в петък вечер. По данни на полицията, само автобусите са били около 500. Тяхното паркиране бе затруднено, тъй като заради дъждовете напоследък поляните бяха потънали в кал и рейсовете трябваше да се нареждат в колони по пътя към "чинията".

За да не вървят дълго възрастните гости на събора, бе въведена и нова организация - всички слизаха от автобусите в подножието на Историческа поляна, където се провеждат митингът и концертът, което също забави придвижването на хората.

На Бузлуджа дойдоха и съпругът и синът на Корнелия Нинова - Димитър и Рафаел. Момчето каза, че и друг път е било на върха, но сега дошло, за да подкрепи майка си.

В словото си на митинга Корнелия Нинова обяви, че държавата се управлява от шайка и поиска разговор с народа за бъдещето на България. Тя каза: "Тук не събират уважението и почитта към нашите герои и пред българската история, но ни събира и настоящето. Това е тревогата, че сме най-бедни в Европа, че изчезваме като народ. Събара ни гневът ни, че по улиците умират хора, защото болниците са закрити, унижението, че тези, които съградиха България, днес живеят с пенсия от 200 лева. И крещящата несправедливост, че престъпници, които обират домовете ни, и онези престъпници от властта, които крадат милиони от народа си, се разхождат безнаказано.

Събра ни и нещо друго - ние сме смели хора, които сме тук без страх да кажем - държавата ни се управлява от шайка. Тази шайка пороби народа си, тя открадна България. Тя си създаде правила и закони, които ги направиха безнаказани. Тази шайка посегна на най-скъпото ни - всеки, който не е съгласен, който критикува, е посочван за враг и провокатор, на всеки такъв му се затваря устата... Народе, посегнаха на най-святото ни - правото да мислим свободно, правото ни да бъдем на различно мнение, хора с достойнство. Но шайката си отива, народът остава и този народ трябва да избере своя път. Ето защо тук ни събира и бъдещето, защото ние предлагаме на своя народ един възможен път, предлагаме му да си върнем държавността, да си пазим суверенитета като държава, да си пазим достойнството като народ.

Предлагаме държавата да не приватизира и концесионира националните си богатства, предлагаме тя да създаде свое собствено, родно производство, всички заедно да направим българска икономика, всички заедно са направим програма за всеки един регион в България, как да се развива той... Ние предлагаме на народа си разговор за това парите ни да се ползват от болници които не са търговски дружества и не правят печалба от нашето здраве, ние предлагаме да намалим ДДС върху лекарствата, за да бъдат те достъпни. Предлагаме и разговор за това българската държава да има своята роля в образованието на децата ни, ние искаме един учебник за един клас за цялата страна, искаме в уроците да не подменяме идентичността на българския народ. Предлагаме ви да говорим за българската земеделска земя, не може 10-15 души да владеят 70 процента от нея. Нека разговаряме, нека да сложим таван на субсидиите така, че парите да отиват при малките и средните фермери...

Да говорим за най-големия бич в България - бедността и неравенството. Да говорим за това, че всички стари пенсии трябва да се преизчислят, не може да си живее с 200 лева на месец. Защо да не говорим за семейно подоходно облагане, за да помогнем на младите и с облекчени условия за покупката на първо жилище.

Възможни ли са тези наши мечти, както ги нарекоха опонентите ни? Не веднага, но са възможни. Затова трябва да започнем този разговор с народа си и той е: край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България. Ще има съпротива, защото тези години създадоха политико-олигархична група в България, която си присвои държавата. Която краде от вас по 10 милиарда лева годишно. Те няма да отстъпят от правата си. Икономически кръгове сега си купуват политици от всички цветове и те са добре, който и да управлява. Те ще бъдат нашият голям опонент", прогнозира в словото си Нинова.

Преди нея за шайка на власт у нас заговори и депутатът Елена Йончева, която каза, че кумгейт не е само в Хасково, има го във всяка българска община. В Хасково случаят е даден на прокурор, това трябва, според Йончева, да стане навсякъде другаде. Тя допълни: От 10 г. управлява ГЕРБ и ние сме поставени на колене с наведена глава, България е на последно място по всички възможни резулати, като свобода на словото... Те казват, че искаме да сваляме правитеството. Това не е вярно, ние искаме нещо много повече - един депутат беше казал, че ръководителите на ГЕРБ са шайка. Шайка е организирана престъпна група, тази престъпна група трябва да бъде дадена на прокуратурата - на българската, на европейската, те трябва да бъдат разследвани. Защото който и да дойде на власт след това, ще бъде заложник на тази групировка".

Сергей Станишев обърна внимание и на предстоящите догодина европейски и местни избори. По думите му, дори и най-силната партия в своята страна не може да промени ЕС, трябват й партньори и съюзници, на които да се опре. "Ние, левите, можем да обърнем кораба на ЕС към това, което хората очакват - грижа за тях, социална държава, инвестиции в образованието и здравеопазването. Това е същността на една лява партия. Ние в Партията на европейските социалисти имаме наш сценарий, който не позволява разделението на Европа на кръгове - първостепенни и държави втора ръка... Затова затова трябва да работим заедно за промяна на ЕС, за развитите, което е социално, което дава перспектива и ражда чувство за надежда и справедливост. И тази битка трябва да изнесем заедно, включително и на предстоящите европейски избори. На тях ще се сблъскат различни визии за Европа. На десните, които искат статуквото, рестрикциите и орязването на социалната държава да продължат, на националните популисти, които искат да съзадат илюзии без реална перспектива, и на социалистите, левите, които искат да възродят надеждата, равните шансове. Трябва на европейските избори да вземем своя силен реванш и да тръгнем по-силно и в местните избори", посъветва от Бузлуджа Сергей Станишев.

Традиционната награда на Националния съвет на БСП на името на Димитър Благоев тази година бе връчена на двама публицисти - на англичанката Мерсия Макдермот за книгата й за Димитър Благоев "Ален мак самотен" и на бившият министър на културата от времето преди 1989 г. Георги Йорданов. Днес той е на 84 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Румен Радев: Сближаването на държавите от ЕС е инвестиция в бъдещето на обединена Европа (Видео)

На среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз Румен Радев призова единството и солидарността да останат водещи принципи за справяне с общите предизвикателства Икономическото и социално сближаване на държавите от Европейския съюз е инвестиция в бъдещето на обединена Европа и това следва да бъде заложено в Многогодишната финансова

Борисов за БСП: Те за добро утро и за лека нощ все казват "Бойко Борисов" (Видео)

Прекрансо и работи коалицията. Днес си имаше министерски съвет и всичко е наред. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди минути.  "Крадецът казва дръжте крадеца. Не се занимавам с такива хора. Те за "добро утро" за "лека нощ" трябва да казват Бойко Борисов. Нито имам нещо общо с КТБ нито с който и да е било".

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е сезирал главния прокурор за зачестилите нападения над медици. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заради последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на област Велико Търново, министър Ананиев е изпратил до Главния прокурор доклада за

НСИ стартира подготовката за преброяването през 2021 г.

Правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 година, и както и програма за 2019 година. Това съобщиха от Министерски съвет.  През изминалата година НСИ стартира подготовката и осигуряването на необходимите условия за успешното протичане на

Почина бащата на Николай Банев

Бащата на бизнесмена Николай Банев е починал тази сутрин. Тъжната вест съобщи самият той в страницата си във фейсбук. "Днес-23 януари, 2019 г., на 85 достойни години, почина Йордан Вълчев Банев. Полковникът умря, защото не прие "новото" време, разочарова се от "Прехода", дълбоко се обиди (до смърт) на специализираната прокуратура! Дълбок поклон!

Одобриха промени в приема, финансирането и стипендии за държавните университети

Правителството прие промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема и отпускането на стипендии в държавните висши училища и научните организации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С промените в ПМС № 328/2015 г. се прецизират отделни елементи и се усъвършенства механизмът за диференцирано финансиране,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Oткриват се два института в структурата на Софийския университет

Министерският съвет откри два института в структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост и Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Предложението е въз основа на решения на Академичния

Правителството разреши пребиваването на сръбски военнослужещи за бойни стрелби на полигона „Шабла“

Правителството разреши пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на въздухоплавателни средства, въоръжение и техника и личен състав от Военновъздушните сили на Република Сърбия. Решението на Министерския съвет е във връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на зенитен

Остава контролът на БАБХ за чумата по овцете, въпреки отпадането на санкциите към фермерите

Остава контролът на БАБХ за чумата по дребните преживни животни, въпреки отпадането на санкциите към фермерите. Това каза директорът на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Дамян Илиев. Той увери, че контролът на заболяването чума по дребни преживни животни ще бъде засилен, каквито са ангажиментите на страната ни към

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Правителството одобри Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г. Министерският съвет одобри Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г. Документът е разработен в съответствие с Националната стратегия за развитие на концесиите и служи за определяне на концесиите,

Здравното министерство подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК

Министерството на здравеопазването подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начев. Начева участва в дискусия за верификацията на лекарствата, предаде БТА. Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров посочи, че лекарите в ТЕЛК работят по документи,

Фармацевти настояват за среща с НАП и Здравната каса заради новите касови апарати

Фармацевти ще настояват за среща с НАП и НЗОК, заедно с разработчици на софтуер заради новите касови апарати, каза пред журналисти главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов, цитиран от БТА. Крумов присъства на дискусия, посветена на верификацията на лекарствата. По думите му новите касови апарати е възможно да затруднят,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber