КС реши: Истанбулската конвенция противоречи на конституцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6984779 КС реши: Истанбулската конвенция противоречи на конституцията (Обзор) КС реши: Истанбулската конвенция противоречи на конституцията (Обзор) www.24chasa.bg

Филип Димитров, Константин Пенчев, Георги Ангелов и Румен Ненков подписаха с особено мнение

Становище против документа е изпратил президентът Румен Радев

Това реши с 8:4 гласа днес Конституционният съд. Четиримата, подписали с особено мнение, са съдиите Румен Ненков, Константин Пенчев, Филип Димитров и Георги Ангелов.

Така приключва продължила близо 7 месеца сага, която взриви цялата държава заради понятия като “социален пол” и “нестереотипна роля”. Напрежението по темата “Истанбулска конвенция” избухна на 3 януари т.г., когато Министерският съвет прие документа. Той обаче не може да влезе в сила без ратификация на парламента, каквато депутатите така и не успяха да дадат. Иначе първата стъпка към приемането на конвенцията прави на 21 април 2016 г. Екатерина Захариева, тогава правосъден министър.

На 8 февруари

75 депутати от

ГЕРБ сезираха КС

след граждански протести и “анатема” от Българската православна църква. В НС пък категорично “против” се обявиха “Обединени патриоти”, БСП и Георги Марков от ГЕРБ. Именно негово изказване на 24 януари в парламентарната комисия по младежта и спорта обърна нещата.

“Кой от нас не

знае какво

е жена?

Защо трябва Истанбулската конвенция да ни го казва? Ако дойдат джендърите, футболните агитки ще ги подгонят по софийските улици - и Бойко не може да ги спаси” - такава реч дръпна Марков и комисията отхвърли проекта. След това премиерът Борисов изтегли конвенцията и я прати в КС. (Какво каза Марков след решението - виж долу.)

Преди да се произнесат, магистратите са искали становища от държавния глава Румен Радев и от министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Цецка Цачева. Двете са уверили, че документът не противоречи на основния закон.

Президентът обаче е парирал конвенцията. След като преди месеци я критикува в Брюксел, сега е пратил в КС становище, в което обяснява, че конвенцията съдържа понятия и изрази с неясен смисъл, което дава основание за различни и противоречиви тълкувания, създава предпоставки за натоварването на тези понятия и изрази с допълнителни значения отвъд познатото им и утвърдено съдържание, но преди всичко - отвъд ядрото от ценности на българската конституция. Според президента натоварването на понятието “пол” със социалните характеристики, използвани в конвенцията, не е в съответствие с ясното разбиране, съдържащо се в конституцията за равенството между мъжа и жената, за идентифициране на личността като мъж или жена (чл. 6, ал. 2 от конституцията), за доброволния съюз (брак или не) между мъжа и жената и за семейството, на което са поверени отглеждането и възпитанието на децата, за особената закрила от държавата на жената майка (чл. 46 и чл. 47, ал. 2 от конституцията).

Потърсен за становище е бил и здравният министър Кирил Ананиев, който не е дал препоръки. Той бе един от четиримата министри от квотата на ГЕРБ, които гласуваха против конвенцията на 3 януари.

Хората с нетипична сексуална ориентация имат същото право на щастие и на равно морално третиране като всички останали хора. Същевременно това по никакъв начин не предполага предоставянето на допълнителни права или отказ от традиционните за едно общество ориентири при възпитание на децата. Това пише в становище до КС ръководителят на катедра “Теория и история на държавата и правото” в Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” проф. д-р Даниел Вълчев и така изтъква, че

сегашната правна

уредба пази

достатъчно и

хората с

различна

сексуална

ориентация.

“Правото не бива да бъде използвано за социално инженерство в името на нечии представи за обществена справедливост или политическа коректност. Биологичните характеристики на индивида не могат да бъдат рязко отделени от неговата правна идентификация.

Ако все пак направим това, то в перспектива следва да се готвим за петдесетгодишен убиец, който твърди, че се чувства на 6 г. и затова е наказателно неотговорен, или за син и майка (в недетеродна възраст), които искат да сключат брак”, пише Вълчев. И предупреждава: “Вторият голям въпрос е дали българските институции имат самочувствието да отстояват автономността на българския правен ред. Твърдението, че определени тенденции, идващи отвън, са неизбежни въпреки преобладаващото отрицателно мнение на българските граждани, противоречи на основни демократични принципи. Въпросът не е теоретичен, а би имал сериозни практически последици при евентуалното прилагане на конвенцията.”

Из становището на Филип Димитров, член на КС:

И над трансвеститите

не бива да има насилие

В мотивите към решението са изброени изчерпателно всички случаи, в които е употребено понятието за пол, натоварено със социалните му характеристики (gender или genre) и в нито един от тези случаи не се говори за трети пол или за нещо друго освен жени и мъже. Напротив - отхвърляйки насилието над жени, изрично се споменава, че има нестереотипни полови роли, т.е. има хора, чието социално полово поведение е “особено”, (т.е. отклонява се от типичното за съответните полове, gender или genre, които си остават два). Да се мисли, че е противоконституционна забраната да се упражнява по тази причина насилие върху тях, е абсурдно. Създава се едва ли не впечатлението, че тезата на мнозинството по същество обявява за противоконституционна например забраната да се пребиват трансвестити - нещо, което противоречи и на принципите на конституцията, и на всички действащи антидискриминационни и наказателноправни разпоредби.

Георги Марков, народен представител от ГЕРБ, бивш член на КС:

Казах на Борис Велчев, че остава в

историята. Гордея се със Св. синод

- Г-н Марков, очаквахте ли такова решение на КС?

- Да. Току-що приключи разговорът ми с председателя на КС Борис Велчев. Казах му, че той и останалите съдии, които оформиха това решение, остават в историята. Няма решение на КС в близо 30-годишната му история, което да има такова огромно значение за България. С него се слага - и сега, и занапред, бариерата пред опитите за въвеждането на джендър идеологията и разрушаването на традиционното семейство. България е суверенна страна, в която властта произтича от българския народ, а не от Брюксел, Страсбург, Вашингтон и Москва. А още по-малко от ПЕС. Една кака от Европарламента си позволи нахалството да пита българския премиер кога българският парламент ще приеме конвенцията. Тази кака не е разбрала, че у нас има разделение на властите и не може премиерът да казва дали законодателният орган ще приеме нещо.

- Ще кажат, че сте ретрограден...

- Аз съм единственият действащ депутат или министър, присъствал на живо на 7 май 1992 г. при приемането на България в Съвета на Европа, със Сашо Йорданов, Венци Димитров и с покойните Стефан Савов и Стоян Ганев.

- Доста министри харесват конвенцията.

- Не е нормално български министърки да дават съвети на лидер на опозицията да слуша ПЕС. Това е вицът на прехода... Поздравявам и Светия синод на Българската православна църква. Гордея се, че България е под егидата на Светия синод и препоръчвам на младите колеги юристи да четат становището му. Гордея се, че съм българин! Макар и най-бедни в Европа, ние се оказахме природно интелигентни и не позволихме под красивото име “За борба с насилието срещу жени” да ни се пробутва третият пол.

Въпросът, който остава отворен, е кой подведе така жестоко Борисов, че конвенцията може да се приеме с резерви по спорните текстове? Защото то и за студентите първи курс право беше ясно, че не може!

Нинова: ПЕС ни натисна,

омбудсманът ни нахока.

Разум и право победиха

“Ще продължим да се борим срещу насилието над жени и деца. Що се отнася до частта на Истанбулската конвенция, въвеждаща социалния трети пол и джендър идеологията, съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър-председателя, който внесе тази конвенция.”

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че министрите Екатерина Захариева и Цецка Цачева са дали положително становище, че конвенцията не противоречи на конституцията. “Поздравявам КС за това решение и всички български институции, които застанахме като един срещу подмяната на българските национални ценности с една чужда на нашето общество и семейство идеология. Нямаше друга партия освен БСП, подложена на такъв жесток натиск и от наши, и от чужди - чуждите ни наричаха “антиевропейци”, “националисти”, “фашисти”, а своите ни заплашиха с изключване от ПЕС”, напомни Нинова. В крайна сметка обаче нямало да ги изключат. В едно изречение тя разкритикува Мая Манолова и Илияна Йотова: “Омбудсманът ни хокаше, вицепрезидентът ни поучаваше”.

Нинова благодари на всички членове на БСП, които половин година удържали на натиска, без да се огънат, и подчерта, че това е победа на българския народ в защита на идентичност, национални и семейни ценности. Соцлидерът напомни, че в последните месеци БСП е внесла предложения за изменение и допълнение на НК за по-добра защита на жертвите на насилие през националното законодателство.

“Взехме най-правилното решение - да сезираме съда за Истанбулската конвенция”, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов пред журналисти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Лицемерието продължава

Съобщаването на изборни резултати ще насърчи гласуването и ще направи демокрацията по-истинска И на тези избори медиите ще се правят на маймуни и ще съобщават най-важната за народонаселението новина с някаква форма на остроумие с цел да се заобиколи законът, който забранява да се обявяват междинни резултати.

Двама тийнейджъри изчезнаха в Лозенска планина, откриха ги посред нощ

Планинската спасителна служба е провела акция за издирването на две деца, които са се изгубили в Лозенска планина. Това съобщиха за „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Инцидентът е станал в петък вечерта. Децата са били на възраст между 14-15 години. Те са намерени около 02:30 часа в добро здравословно

Арменка от Бургас 23 години не може да получи български документи

Млада жена от Бургас вече 23 години без успех се опитва да получи български документи за самоличност. Изабела, която е родена в морския град в семейство на арменци, не може да продължи образованието си, нито има шанс да гради професионална кариера, защото по документи е чужд гражданин. Страхува се, че може да бъде депортирана в родината на

Най-тежко пострадалата при катастрофата край Своге: Живея, но не е същото, това не се забравя

"Намерих се на един камък и от там не можех да мръдна. Имаше една жена до мен, която пипнах, беше студена и помислих, че е мъртва". Това си спомня за първите мигове след инцидента най-тежко пострадалата жена при катастрофата край Своге Зоя Хубева пред Би Ти Ви. Жената губи своя съпруг при ужаса на пътя, а самата тя изпада в кома.

Днес е денят за размисъл преди евроизборите

Днес е денят за размисъл преди изборите за Европейски парламент. Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания, предава БТА. В срок до днес, включително, Централната избирателна комисия регистрира наблюдатели и публикува на интернет страницата си техен регистър. До 17.00 ч.

Животът на Момчил Карамитев, който се бори за живота на жена си Габриела

Двамата са в Гуанджоу, надяват се на китайската медицина Момчил Карамитев, син на актьорите Маргарита Дупаринова и Апостол Карамитев, винаги се е чувствал гражданин на света. През 1969 г., когато е на само на 9, пътува с майка си и сестра си за чужбина - с “Ориент експрес” от Централна гара в София през Югославия, Швейцария и Франция до Париж.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Богаташ пратил Дечкин да ограби майка му заради имоти, той я убил

Георги затънал в дългове и искал да продаде наследствени къщи за милиони в Пловдив. Умира при катастрофа през 2012 г. 32-годишният Здравко Дечкин е пратен да ограби милионерката в имоти Виолета Балабанова от собствения ѝ син Георги, стана ясно в петък по време на заседанието на съда. Това е основната версия за убийството в Пловдив отпреди 10 г.

Ректорът на СУ гневен - протоколът на президента наредил политиците да са пред професорите (Обзор)

Култура и духовност не се наливат насила, обърна се професор Анастас Герджиков към Румен Радев и останалите Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университет Анастас Герджиков. Той определи поведението им като безобразно. “На този светъл празник няма да коментирам пак поведението на

БСП се рекламира за последно с президента на 24 май (Видео)

Корнелия Нинова плати на БНТ предизборна хроника от шествието, което скандализира ректора на Софийския университет, че политици изтласкаха назад професорите Тази вечер в платената форма за предизборна реклама по БНТ "предизборна хроника" БСП се рекламира с репортаж от днешното шествие в София по случай 24 май,

Румен Радев: Училищата са дворците на България (Снимки)

"Точно днес е удачно да припомня думите на един наш общественик, че преди кирилската азбука, България бе силна, но не бе велика, защото имаше дворци, но нямаше училища. Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети, академии. С техния духовен блясък свети образа на нашия богат на таланти народ.

Вижте къде са поклоненията пред чудотворната икона "Боянска", която пристига в Ловчанската епархия от Украйна

По инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин, Боянската чудотворна икона на Божията Майка отново ще посети Ловчанска Епархия. Чудотворният образ на Пресвета Богородица, който обиколи Ловчанска Епархия през 2008 г., пристига в Ловеч на 25 май следобяд и ще бъде изложена за поклонение в

СУ спечели дело срещу държавата за европроект за 70 млн. лв.

Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет “Св. Климент Охридски” срещу агенцията, която управлява европарите за наука и образование. Съдът е отменил решението на ведомството да отхвърли проект на висшето училище за създаването на център за върхови постижения. Така сега за него би трябвало да бъде осигурено финансиране.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber