Разбраха се: Сори, БСП, но в коалицията всичко е спокойно! (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6981497 Разбраха се: Сори, БСП, но в коалицията всичко е спокойно! (Видео) Разбраха се: Сори, БСП, но в коалицията всичко е спокойно! (Видео) www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Продължаваме заедно, противоречията са изгладени, егото отива назад.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов и лидерите на коалиционните партньори на ГЕРБ - съпредседателите на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Заедно с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов петимата направиха изявление в кулоарите на Министерски съвет след продължил 2 часа коалиционен съвет.

Имаше някои неразбирания между парламентарните групи по законопроекти главно, както и, разбира се, от страна на изпълнителната власт. И мога да кажа, че по начина, по който се разбрахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато за в бъдеще. Направили сме регулярен график за срещи между парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и правителството, и мисля, че

нямаме спорна тема, която

да не можем да решим

с необходимия компромис

в интерес на обществото, заяви премиерът Борисов. И продължи: "Изяснихме мотивите за текстовете, които бяха спорни. Така ще действаме и за ветото съответно (на президента Румен Радев върху два члена в Закона за приватизация и следприватизационен контрол - б.а.). Така се оттук насетне мисля, че няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим."

Премиерът отправи и послание и към опозицията: "Мога да ги успокоя, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната. И то не заради властта, не заради постовете или мястото в парламента, а заради това, че

всичко останало

би означавало

голям хаос.

"И тъй като финансово-икономическите параметри, с които държавата работи в момента като брутен вътрешен продукт са най-добрите за всички времена на тази държава, безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията, всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство, а от формата 16+1 произлязоха след това доста европейски инициативи. И неслучайно между Китай и ЕС бяха подписани толкова споразумения. Искам да напомня, че за първи път в историята на България тук беше и японският премиер и впоследствие Доналд Туск и Юнкер подписаха споразумението и с Япония", изреди министър-председателят.

След което Борисов заключи: "Така че, на фона на всичко това, което постигаме - с конкурси, с изключително много средства, които заделихме за пенсионери, военни, полицаи, за БАН, за университети, за инфраструктура,

някакви междуличностни

отношения в случая

нямат никакво значение.

И аз благодаря

на всички колеги,

че ги загърбиха, че

загърбиха своето его.

Всички ние признахме, където сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори - и в голямата, и в по-малката коалиция ("Обединени патриоти"). Сега отношенията са изгладени."

"Имахме два дни сбирки, които компенсирахме невъзможността досега да се събираме по обективни обстоятелства - имаше председателство, много интензивни пътувания, и сега ние изяснихме наистина доста въпроси, които бяха преди това разрешавани по един неправилен начин. Какво имам предвид? Когато нещо между нас не бе разрешено, то излизаше през медиите. Това не е правилна тактика, не е правилна политика, но всеки от нас е човек - всеки има своите и нерви, и начини на реакция. Така че нашите разменени през медиите реплики не трябва да се разбират като нещо разрушително. Аз прочетох и видях доста коментари през последните дни как нещо се руши и съсипва. Не! За себе си казвам ясно, че не съм разрушител, напротив - колегите (Каракачанов и Симеонов) ще потвърдят, че аз бях един от моторите да се направи такава коалиция, а след това седнахме и направихме споразумение, което положи една програма за управление на България, и оттогава непрекъснато повтаряме, че ние

трябва да изкараме пълен мандат,

за да направим нещата, които са полезни за страната, и те да имат своя резултат. Защото, когато вършиш нещо в политиката, то дава резултат след година или две. Ако сега се отиде на разтурване и предсрочни избори, това означава хаос. Знаете от социологията, че повечето българи не желаят предсрочни избори", заяви лидерът на парламентарната група "Обединени патриоти" Волен Сидеров. И се ангажира: "Нашите действия на патриотичната коалиция оттук нататък не трябва да предизвикват съмнения, че ние искаме прекратяване на мандата. Възможни различия има и ще има, ние сме поначало различни хора. Ние с това условие се събрахме в коалиция. Но тези различия трябва да бъдат разрешавани с консенсус, както говорихме днес. С разбирането, че трябва да изчистваме тезите и темите, по които работим, особено когато те са законодателна дейност, така че да не пораждат след това размяна на удари, прехвърчане на искри и съмнениe, че нещо между нас фатално се е раздалечило.

Няма такива фатални разлики.

Виждате, че всеки един закон, който предизвика някакъв остър обществен отзвук, беше така разрешен, че да се прекрати напрежението. Така може да е и в бъдеще. Сидеров се определи като оптимист оптимист и добави след това едно "Но": "Това означава оттук нататък всеки един от нас наистина в себе си първо да победи себе си, защото това е най-важната битка. Така казва не българският (посочи Сидеров премиера Борисов, който минути преди това говори за егото - б.а.), а истинският Конфуций. Най-важната битка е със себе си, да победи в себе желанието да се налага над другите. Тогава ние ще имаме разбиране и тогава ще работим както трябва - и в Министерски съвет това, което се предлага, и в парламента това, което разискваме и приемаме, ще има синхрон. Предполагам, че това, което казваме, ще затвори темата за разнобоя в коалицията."

Сидеров изпревари логичния въпрос дали се отказва от искането си за оттеглянето на Валери Симеонов от вицепремиерския пост и даже си го зададе сам: "Това, което съм говорил последните ден-два, тези искания, които съм поставил, намериха своя отзвук и своето разбиране. Няма да влизам в детайли, но законови текстове, по които аз имам забележки, ще бъдат разгледани - така, че да бъдат приемливи за всички." Лидерът на "Атака" специално благодари на Борисов, че е влязъл в ролята си на координатор и обединител между всички партньори. Защото "понякога се налага да има елемент на балансиране. Той успя да го приложи този момент и да ни убеди, че балансът е най-важното нещо, за всичко."

"Искам да успокоя колегите депутати от БСП, които се притесняваха, че, ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят през август, да им пожелая приятна почивка. Да не се притесняват - правителството е стабилно, мнозинството е стабилно. Спокойно да излизат в почивка, да си правят тена, да събират сили за новия сезон от септември нататък", каза на изпроводяк пък вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Държавна бавачка и за децата до 12 г., но само на многодетни майки (Обзор)

1514 семейства вече имат Майките с три или повече деца до 12 г. ще могат да получат бавачка от държавата. Те трябва да кандидатстват за помощта до 28 февруари в Агенцията по заетостта. Услугата е част от проекта “Родители в заетост”, а миналата седмица правителството предвиди 30 млн. лв. за бавачки тази и следващата година.

Защо се карат кметовете на Карлово и Калофер

Кабаиванов и Стоянов влизат в съдебна битка за паметника на Ботев Залогът е голям - и двамата искат властта в града на Левски В люта съдебна битка се впускат кметовете на Карлово и Калофер - д-р Емил Кабаиванов и Румен Стоянов. Кабаиванов заведе дело за клевета срещу Стоянов. Поводът е изказване на калоферския кмет, че отпуснатите 300 хил.

КЗК отново ще се произнася дали Гебрев може да купи “Дунарит”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще решава наново дали предприятието за търговия с оръжия и боеприпаси "Емко" на Емилиян Гебрев може да придобие русенския военен завод "Дунарит". Решението е петчленка на Върховния административен съд (ВАС), оглавявана от зам.-шефката на съда Мариника Чернева.

Борисов се отказа да ходи в Давос, без Тръмп и Макрон нямало смисъл

Премиерът Бойко Борисов се е отказал да участва в Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, който ще се проведе тази седмица. Българският министър-председател е преценил, че няма смисъл да участва и да се плащат пари за пътуването, след като много от световните лидери отказаха участие в тазгодишния форум.

Главното мюфтийство остро осъжда посегателството над Централната Софийска синагога

Главното мюфтийство остро осъжда посегателството над Централната Софийска синагога, станало на 19 януари, съобщиха от пресслужбата на мюфтийството. 19 януари /шабат/ е специален за израелтяните, отбелязват от мюфтийството, изразяват безпокойство от случилото се и остро осъждат този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към

Бивш командир в НАТО: F-16 е най-добрият избор за България

"Летял съм на почти всички модели на F-16. Този, който се предлага на страната ви, е последният – най-нов модел. Това, което наистина отличава този самолет, е, че той е оборудван с последно поколение системи и оборудване. Това включва възможност на атака през деня и нощта", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Освобождават близо 1400 работници от три завода за производството на кожени тапицерии

Близо 1400 работници ще бъдат освободени от трите завода на "АЛС България " ООД . Те ще бъдат консултирани от съвместни екипи на Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда за правата си да получат посреднически услуги и възможно най-бързо да получат нова работа, предаде БНР. Южноафриканският инвестирор в производството на кожени

В 11 области в страната е обявена грипна епидемия

Грипна епидемия от днес в Добрич, а от утре в Пловдив и в Софийска област. Така епидемията обхваща общо 11 области в страната. Над 590 са училищата в страната, които са затворени заради грипна ваканция, предаде БНТ.  От утре до петък децата в пловдивско излизат във ваканция, до края на седмицата няма да учат и учениците в Добрич.

Юристи: Арабаджиеви вече могат да се разпореждат с имотите си (Обновена)

Ветко и Маринела Арабаджиеви вече могат да се разпореждат с имотите си, да ги продават или да сменят собствеността им. Това обясниха юристи след решението на пловдивския административен съд от 14 януари т.г. С него се вдигат забрани и запори върху имоти и банкови сметки на фирмата на хотелиерския бос "Виктория груп корпорейшън".

Адвокатът на Живко Мартинов: Не мога да си обясня защо да се искат суджуци, а не пари

Бившият депутат Живко Мартинов престоя няколко часа в следствието. Той бе призован заедно с адвоката си по повод разследването за изнудване, придобило публичност като "суджукгейт". На излизане от сградата на следствието защитникът на Мартинов Христо Ботев обясни, че бившият депутат бил питан от разследващите по повод интервю,

"Атака": Разговори за евроизборите и водача на листата не са водени в "Обединени патриоти"

До момента разговори за предстоящите евроизбори не са водени в коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" и съответно въпросът за водаческото място на евролистата не е поставян, заявяват от "Атака" в отговор на медийни публикации. "Разпространяваните откровени лъжи, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров искал да води листата на

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще се преструктурира

Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището. Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber