От март 2019 г. кола в центъра на София само с екостикер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977744 От март 2019 г. кола в центъра на София само с екостикер От март 2019 г. кола в центъра на София само с екостикер www.24chasa.bg
Още се обмисля дали стикерът за технически преглед на автомобила да е с цветова зона.

 

Пет цвята - от червено до зелено, ще определят нивото на замърсяване. Синьо ще е за електромобили

Екостикерите за автомобилите ще влязат в сила вероятно през март 2019 г. Те ще отбелязват в коя екологична група попада колата откъм вредните емисии, които отделя с отработените газове.

Промените в Наредбата за техническите прегледи, която ще ги въведе, вероятно ще бъдат готови през септември. Те ще бъдат разписани от министрите на транспорта и на вътрешните работи Ивайло Московски и Валентин Радев. Това заяви за “24 часа” зам.-шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски.

Ще се даде

гратисен период

от 6 месеца

до 1 година,

за да се изработят стикерите, както и да се снабдят пунктовете за технически прегледи с тях.

Лепенките ще отразяват нивото на замърсяване от автомобила, което е измерено по време на техническия преглед. Водещи са стандартите от Евро 1 до Евро 6. Те обаче са определени от производителите, а с времето автомобилите могат да отделят повече емисии, отколкото когато са били купени. Една кола може да е Евро 4 по производство, но като отделяне на емисии да е вече Евро 3, така че меродавни ще са данните от техническите прегледи, каза Войновски. Той поясни още, че ако една кола бъде оборудвана с газова уредба - на метан или на пропан-бутан, то това ще се отрази и на стикера ѝ. Освен това собственикът може да е внесъл подобрения над стандарта на производителя.

Няма да се

изисква колите

извънредно да

минават на

газанализатор

За въвеждането на екостикерите “24 часа” писа още през април. Те се разработват по искане на общините, за да могат в дни на замърсяване на въздуха над нормите да ограничават навлизането на най-мръсните коли в определени зони.

Автомобилите няма да се окичват с лепенки, а ще се използва стикерът от техническия преглед на колата.

В момента се обсъждат два варианта. Първият предвижда на лепенката да има зона с пет цвята, които ще обозначават степента на замърсяване на въздуха. Ще започват от червено за най-замърсяващите и ще вървят към зелено - за най-чистите.

Цветът,

на който

отговаря

екологичното

състояние на

колата, ще бъде

перфориран,

за да знаят проверяващите в коя екогрупа е тя.

Например червената зона ще е за най-старите коли, които отделят най-много вредни емисии, т.е. отговарящите на Евро 1 и Евро 2.

Средната зона на замърсяване ще се отбележи с жълт цвят - това са данните на колите, които отговарят на Евро 3 и Евро 4.

За тези, чиито емисии отговарят на Евро 5 и Евро 6, ще е зеленият цвят. Синьото е запазено за електромобили или за коли с водородни клетки. Все още не е уточнена цялата гама от цветове.

Обсъжда се още дали да има цветова зона в стикера за преминат технически преглед, или той да бъде целия в цвета, на който отговаря откъм отделяните вредни емисии автомобилът.

Вторият вариант - със стикер в един цвят, обаче ще натовари финансово пунктовете, които ще трябва да купуват от всички стикери, за да им бъдат на разположение във всеки момент.

Както “24 часа” вече писа, в лепенката

ще има и чип, в

който ще бъдат

данните от

техническия

преглед

Елемент от тях са и показателите за екологичност. Така че освен перфорацията в цветовата зона ще има и още един източник на информация колко мърси съответният автомобил, която ще може да се чете дистанционно. Това се прави, за да се помогне на общините.

Ако монтират рамка, през която да минават колите, то чипът ще може да се чете и

автомобилите,

които

замърсяват,

да се таксуват

допълнително

или да се ограничават зоните, в които може да се движат. Данните в чипа ще бъдат защитени и не всеки ще може да ги чете, казва Войновски.

Намерения за поставяне на рамки имали Столична община и Бургас.

В отговор на питане от депутата Георги Гьоков от БСП министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че екоголичната група на едно превозно средство ще даде възможност на съответната община да създаде механизми за ограничаване на достъпа на превозните средства, които замърсяват околната среда, до определени зони, както и

допълнителнен

критерий при

определяне на

данъчните

задължения

върху превозното средство в зависимост от замърсяването.

Промените в наредбата предвиждат още създаване на техническа възможност за защитено свързване на измервателните уреди с информационната система на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. “Резултатът дали превозното средство отговаря на изискванията ще се определя от информационната система”, пише Московски. Това се прави, за да се подобрят качеството и контролът на извършените прегледи в техническите пунктове и недопускане на манипулации на направените измервания.

Още през април Войновски заяви пред “24 часа”, че се предвижда такова свързване. Така в реално време инспекторите ще могат да виждат резултатите от прегледа. Сега има междинни звена, правят се разпечатки, има възможност за манипулации, заяви тогава той.

Димомери, газанализатори, спирачни стендове ще се свързват директно към системата. Това ще става поетапно с гратисен период. Първо ще бъдат свързани тези, които сега подават заявление да започнат работа. След това са пунктовете, които подновяват лиценза си за работа. След определен период, още не е уточнено какъв, това ще е задължително за всички.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

В дни с мръсен въздух

ще ограничаваме

старите автомобили

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Приемането на наредбата на транспортното министерство ще ни позволи в дни със сериозно замърсяване на въздуха да ограничаваме движението на автомобили в различни зони на града. Става дума за коли, които са с нисък екологичен клас и замърсяват въздуха. В тези зони ще се допуска движение само на автомобили, които отговарят на по-високи екологични стандарти. Това заяви пред “24 часа” столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Поставянето на екостикери на колите бе поискано от столицата още в началото на 2018 г. Въвеждането на забрана за движение в центъра или други райони на София е сред 100-те мерки в програмата на общината за по-чист въздух.

Идеята е заимствана от други европейски столици, които въвеждат подобни ограничения като Париж например.

“Искаме в такива дни да стимулираме по-екологичен начин на придвижване. Затова освен забрана за автомобилите предвиждаме пускане на “зелен билет” за градски транспорт на цена от 1 лев за цял ден, както и изцяло безплатен градски транспорт”, обясни Фандъкова.

Ако наредбата бъде приета, общината ще може да предприема подобни мерки още следващата зима. Контролът по спазването на забраната за по-стари автомобили в такива дни ще се прави от КАТ.

“Имаме подкрепата на държавата. Благодаря на министерствата на транспорта и на екологията, които се отзоваха на всички наши предложения. Всички институции и граждани трябва да положим усилия да подобрим чистотата на въздуха и постепенно да променяме начина си на живот”, каза Фандъкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Министерството на обществената сигурност изиска от близо 100 компании да премахнат приложения, събиращи незаконно лични данни

Министерството на обществената сигурност изиска от близо 100 компании да премахнат приложения, събиращи незаконно лични данни

Министерството на обществената сигурност изиска от близо 100 компании да премахнат приложения от онлайн магазините, заради незаконно събиране на лични данни, предаде Радио "Китай". Това е част от широките усилия на интернет регулатора, започнали през ноември, за борба с престъпленията, свързани с нарушения на личната информация

Китайските потребители търсят все повече вносни стоки, сочи доклад

Китайските потребители търсят все повече вносни стоки, сочи доклад

Разходите за бързооборотни потребителски стоки в Китай непрекъснато нарастват на фона на намаляващия икономически натиск през първите три тримесечия на тази година, като вносът представлява 18% от всички продажби на бързооборотни стоки, се казва в съвместен доклад на Bain & Company и Kantar Worldpanel. Това съобщи Радио "Китай"

Снимка: Архив

Нито един килограм от охладеното пилешко от Полша не е влязло за покупка

Нито един кг от заразеното пилешко месо не е отишъл в крайния потребител. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева пред журналисти във връзка със сигнали за заразено пилешко месо. "Получени са не 16, а общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за наличие в мрежата на пилешко месо

Нено Димов Снимка: Архив

Обмисля се разсрочване на плащането за депониране на отпадъци

Обсъжда се вариант общините да заплатят на три пъти за срок от две години предвиденото за догодина увеличение на таксата за депониране на отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се срещна в парламента с групата на "Обединени патриоти". Димов обясни, че за догодина от 57 лв

Снимка: Архив

10 дни остават за плащане на авансовия корпоративен данък за 2019-а

На 16 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2019 година, припомнят от НАП. Същевременно това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат

Нови данъчни мерки ще съдействат за интегрираното развитие на района в делтата на река Яндзъ

Нови данъчни мерки ще съдействат за интегрираното развитие на района в делтата на река Яндзъ

Държавната данъчна администрация обяви 16 мерки за улесняване на данъчните услуги в района на делтата на река Яндзъ, насочени към задълбочаване на неговото интегрирано развитие, информира Радио "Китай". За постигане на икономическа интеграция се въвеждат редица мерки за улесняване събирането на данъци от транспровинциалните предприятия

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Никола Минков: Три са основните разлики между успешната и неуспешната SEO агенция

Никола Минков: Три са основните разлики между успешната и неуспешната SEO агенция

Никола Минков е основател и CEO на Serpact. Никола има международен опит в оптимизацията на търсещи машини от 2012 година. Фокусът му е над Техническа оптимизация, изграждане на Content маркетинг стратегии, планиране и прогнозиране на цялостни кампании по SEO, създаване на стратегии за управление на SERP резултати

Снимка: Архив

Парламентът ратифицира договора за финансиране на газовата връзка с Гърция

Парламентът ратифицира гаранционното споразумение с Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ във връзка с договор за финансиране между ЕИБ и "Български енергиен холдинг" ЕАД за финансиране на проект "Междусистемна газова връзка Гърция - България". Ратифицирането на гаранционното споразумение е предварително условие за усвояване на средствата от

От контролната зала се следи и управлява работата на блоковете.

Защо блоковете на теца в Медникарово се управляват от диспечери в София

Тройно се заключва съоръжение в ремонт, за да не стане беля Блоковете на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” в 90% от времето се управляват не от контролната зала на централата, а от Централното диспечерско управление, откъдето се командва товарът на цялата енергетика, казва главният инженер на централата Николай Николов

Д-р Сергей Иванов КАДЪР: БНТ

Експерт: БАБХ закъсня с действията около салмонелата в пилешко месо

Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, ако други страни ни предупредят - това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". Той прогнозира, че по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано. "Малко предистория - става въпрос за нотификацията от

СНИМКА: pixabay

Страните от ОПЕК постигнаха консенсус за добива на петрол

Участниците в срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена постигнаха консенсус за съдбата на сделката по съкращаване на добива след март 2020 г., когато изтича сегашното споразумение, но планират да продължат преговорите днес. Това заяви пред журналисти саудитският министър на енергетиката

СНИМКА: Pixabay

Страните от ЕС не постигнаха съгласие за 7-годишната бюджетна рамка

Посланиците на страните членки на ЕС не са постигнали съгласие по бюджета за следващия 7-годишен период. 16 от държавите членки, сред които и България, са били категорично против заложените в него параметри. Сред несъгласните са също така Италия, Испания, Малта и Кипър, съобщи БНР. Според оповестеното предложение на финландското председателство

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber