Най-щастливите пилета - в биоферма в Абланица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977696 Най-щастливите пилета - в биоферма в Абланица Най-щастливите пилета - в биоферма в Абланица www.24chasa.bg
СНИМКА: SunnyFarm

Ресторантьори от София  проверяват на място условията и включват пасищните птици в менюто си

Замисляли ли сте се някога как е отгледано пилето, което купувате на промоция от големия супермаркет?

Ако знаехте наистина, просто щяхте да сложите нещо друго във фурната.

Традиционно промишлените пилета се отглеждат в огромни халета. Целият им около месец и половина живот преминава на една и съща постеля, често от техните собствени екскременти.

В естествената природа на пилето е да рови, а когато то го прави в голямото хале, вдишва амонячните изпарения и така заболяват дихателните му мембрани. Светлината е от лампи, а температурата се регулира с климатик.

На места дори

не гасят лампите

нощем, за да

може птицата

да яде и да расте

денонощно. За да оцеляват пилетата в този суров изкуствен свят, превантивно ги инжектират с антибиотици и хормони. Така те растат още по-бързо, за да достигнат кланично тегло много по-рано от свободните им събратя. Бързият растеж не позволява правилно структуриране на месото и влошава вкуса.

Така в живота си промоционалното ни пиле от големия магазин е било

лишено от

въздух, слънце

и пълно с

медикаменти

В малката биоферма “Съни фарм”, разположена в предбалканското село Абланица, ситуацията е коренно различна.

Гергана Петкова и съдружниците ѝ практикуват естествения пасищен метод на отглеждане. Птиците се гледат по два начина.

При първия те са разположени изцяло на ливада, където имат пространство за движение и много свежа трева. Тичайки, пилетата изразходват калориите от фуражните смески и трупат естествена маса и мазнина. Стопанството работи в затворен цикъл, а 400 дка пасища осигуряват непрекъснат запас от свежа трева.

За да избегнат нежеланите примеси, стопаните мелят фуража си, като отглеждат царевица, жито и слънчоглед. Стремежът е пилето да получава всичко необходимо в естествени условия. Щастливите птици прекарват по цял ден на чист въздух, а слънцето и тревата са в изобилие.

“Отглеждаме птиците по 70-80 дни, а

при някои пилета

се чака да

пораснат дори

и 90 дни

Така месото е чисто от гледна точка на лекарства и в пъти по-вкусно - с развита мускулатура и естествено отложена мазнина - разказва основателката Гергана. - Смея да кажа, че пилетата ни са по-добри и от тези на баба”.

При втория тип отглеждане фермата използва т.нар. бездънни мобилни къщи. Те всеки ден се преместват с една стъпка. Целта е пилето да има нова порция свежа трева, защото така получава естествени антиоксиданти и антибиотици.

За да е здраво, животното се нуждае от около 20-30% от дневната му порция да бъде зелена. Разликата с пилето на баба е, че птиците във фермата сами кълват салатата си. Експерти са доказали, че когато една трева се откоси, тя губи част от летливите си полезни вещества. Когато пилето само откъсва свежия стрък, той е много по-питателен и полезен.

Гергана и колегите ѝ от години са запалени по здравословното хранене. “Хайде да си направим общо малко стопанство”, казва Гергана при поредното посещение на приятеля им Тодор Тодоров, който им носел яйца и свинско от малкото си стопанство в Абланица. Така през 2014 г. “Съни фарм” започва работа. Отиват в с. Абланица, откъдето е Тодор, и стартират първоначално на територията на неговото стопанство. Започват да отглеждат първо телета. След като създават нужните условия, добавят и пилета и накрая идват и прасетата. 

Началото е трудно, но

въпреки липсата

на агресивна

реклама

бизнесът тръгва

Първата година се наложило да подарят голяма част от пилетата заради непознаването на този начин на отглеждане и продажба.

В “Съни фарм” живеят около 45 телета, а капацитетът на птиците е около 2200 в един и същи момент. При тях обаче има непрекъсната ротация и за сезона

от май до

октомври могат

да се отгледат

между 6000 и

7000 пилета

Около 100 кокошки се грижат винаги да има пресни яйца.

След края на лятото замразяват шоково последната партида. Във фейсбук Гергана и колегите ѝ дават и много полезни съвети. Размразяването трябва да е бавно, може да се сложи и в хладилник на 8 - 10 градуса за около 24 часа.

Фермерите твърдят, че определено има тенденция към здравословното хранене и хората все повече се интересуват от чистата храна. В София дори се наблюдава тренд сред все повече ресторантьори, които държат в менюто си да предлагат фермерска храна. Големи супермаркети също зареждат пилета от фермата. Всички те идват на място да проверят как се отглеждат животните.

Фермата има собствен ветеринар и си е създала система за вътрешен самоконтрол, давайки редовно проби на БАБХ. В случай на болест

заболелите птици

се отделят, но

отново не им се

дават никакви

медикаменти

Единствените жертви, които са давали през годините, са били от нападение от лисици, грабливи птици или от наводнения.

В “Съни фарм” следват философията на американеца Джоел Салатин за пасищно отглеждане на животни: “Може да изядете тонове салата и надали ще качите дори килограм. Ще бъдете обаче здрави. Същото е и при животните”.

Фермата гледа птиците си по биометод, но за да пише на етикета био, то той трябва да е минал през целия около 2-годишен процес на сертифициране. Извършва се от независими фирми. Мястото се наблюдава непрекъснато, вземат се проби.

Според стандартите, за да е био едно месо, първо животните трябва да са хранени с биоцаревица, биожито и т.н. Пасищата и ливадите трябва да не се обработват, да не се пръскат или торят. Следващата стъпка е да не се дават лекарства.

Слънчевата ферма тепърва ще мине през процедурата, тъй като досега не е имало на пазара биосертифицирани зърна.

“За жалост,

няма

категоризация

пасищно

и еко пиле

- обяснява Гергана. - Био носи едно спокойствие у клента, че този продукт е минал съответния контрол. Всичко останало е доверие, което се изгражда постепенно.

Биосертификатът вдига цената по няколко причини - при липсата на лекарства има по-голям риск от смъртност, което се калкулира в крайната цена, плаща се на фирмата за контрола. Има много ръчни процеси, много по-дълъг период на отглеждане.

Гергана признава, че и сега цената на продуктите им излиза висока.

Но пък инвестицията е в качество и здраве...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Патриотите ще се развеждат май, засега само за евровота (Обзор)

Волен Сидеров: Дано да е по взаимно съгласие Валери Симеонов спира да си говори с хората на Красимир Каракачанов за обща листа на европейските избори, а Волен Сидеров открито обяви, че май се задава развод. Новата драма в семейството на патриотите обаче не пречи на управляващата коалиция, успокои пък премиерът Бойко Борисов.

Екипи на МВР и пожарна готови да реагират при нужда заради очакваното лошо време

Във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка - очаквани обилни валежи от сняг и дъжд, МВР предприема мерки за осъществяване на превантивни дейности. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изпратили предупреждение и указания за мерки до областните управители и кметовете на общини,

Ангел, удавил се в язовир, можел да бъде спасен, паника забавила сигнала до 112 (Обзор)

- 15-годишното момче отишло да си прави селфи на язовира - Приятелите му звъннали на една от своите баби, тя пък - на мъжа си, който стигнал първи и пробвал да го вади с въдица - Осмокласникът е единствено дете в семейството 15-годишен бе изваден мъртъв в сряда от микроязовир край пловдивското с. Марково след злополучно селфи върху леда.

ДАНС поема сигурността на Търговския регистър и цялата Агенция по вписванията

Така ще се гарантира сигурността и на Имотния регистър, както и на този на брачните договори Държавната агенция “Национална сигурност” ще поеме практически контрола върху сигурността на Търговския регистър, този на БУЛСТАТ, на юридическите лица с нестопанска цел и дори на брачните договори. Това става възможно,

4-ма близки на Цветан Василев в група с Елена Йончева за пране на пари

6 дни издирвали депутатката, търсили в дома на майка ѝ 13 бона заплата си отпускала депутатката като журналист от собствената си фирма, финансирана от КТБ 12 720 лв. на месец е заплатата, която Елена Йончева сама си определила като управител на фирмата “Офроуд” ООД. Това става ясно от съобщение на специализираната прокуратура по разследването

За първи път университетите с повече пари при висок рейтинг (Обзор)

За първи път тази година университетите ще получават по-голямата част от държавната си субсидия в зависимост от оценката си в рейтинговата система, а не по норматив за издръжка. През 2019 г. 55% от парите на университети ще се отпускат в зависимост от оценката им в рейтинга. През следващата година този дял ще стигне 60 на сто,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Банев пропуска погребението на баща си в петък в Хасково

Двамата не могли да се видят след ареста на бизнесмена Бизнесменът Николай Банев, който е арестуван за пране на пари, няма да присъства на погребението на баща си в Хасково, защото вероятно няма да получи разрешение да излезе от килията. Йордан Банев починал в сряда сутринта. Тъжната вест бе съобщена на страницата на арестувания милионер във

Нинова: В България има авторитарна власт, която тъпче основните свободи

На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение БНТ е спряла предаването "Открито" на Валя Ахчиева. Не за пръв път се опитват да заглушат нейните журналистически разследвания за корупция и злоупотреби. Неслучайно, при управлението на Борисов България е на едно от последните места по свобода на словото.

Вазов, Брехт и Юго звучаха в София в нощта на френско-германското приятелство

Статия в “24 часа” на Техни Превъзходителства Ерик Льобедел и Херберт Салбер поставена до историческия договор от Аахен, който противодейства на дезинтеграцията в Европа Иван Вазов, Бертолд Брехт и Виктор Юго прозвучаха в София на родните им езици във вторник, 22 януари - часове, след като Ангела Меркел и Еманюел Макрон подписаха в Аахен новия

Искрен Веселинов: Или сядаме на масата на преговорите, или признаваме, че единство няма

"От ВМРО сме готови да разговаряме с всеки един от нашите партньори, дори ако някой се чувства обиден, сме готови и да се извиним, даже и да не се чувстваме виновни". Това заяви в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той обясни, че няма застрашаване на Кабинета.

Спас Гърневски: Ако Елена Йончева е спокойна и чиста, каква е тази паника?

Ако Елена Йончева или БСП са спокойни, че няма никакви нарушения, защо има това притеснение, защо са тези обвинения - така депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ казуса "Елена Йончева". "Нека да оставим тази правораздавателна система - прокуратура, следствие и съд да си вършат работата. Това е демокрация.

Цветанов и посланикът на Иран в България обсъдиха мерките за сигурност в Близкия Изток

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с посланика на Ирак в България Н.Пр. Джасим Нима Мсауил. Двамата обсъдиха сигурността в региона на Близкия Изток, като посланик Мсаул изрази благодарността на Ирак за участието на България в международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber