Учителите с до 56 дни отпуск, но ходят на работа и през ваканцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977694 Учителите с до 56 дни отпуск, но ходят на работа и през ваканцията Учителите с до 56 дни отпуск, но ходят на работа и през ваканцията www.24chasa.bg
Учителите искат да се намали административната им работа. СНИМКА: Йордан Симеонов

- 20 ч седмично работят тези по математика и български език,

но отделно вкъщи готвят уроци и проверяват домашни

- Трябва да правят и куп доклади - за деца в риск, за

талантливите, за изоставащите

Учителите са претоварени с бумащина, техните ангажименти далече не свършват с 45-минутните часове в училище (при едносменен режим).

Специфичното за учителската професия е, че е на норматив. Най-голяма е годишната база на педагозите по изобразително изкуство, труд и техника, физическо възпитание и предприемачество - по 700 часа, което седмично прави 22 учебни часа. Учителите по биология, география, история, физика и химия са с 684 часа годишна база, или седмично по 21. Колегите им по чужди езици, математика и български език са с годишен норматив 648 часа, или седмично по 20.

“По документи учителите са на 8-часов работен ден. Реално в училище може и да прекарват не повече от 5 астрономически часа, но техният работен ден не е приключил. Те мислят нови подходи за поднасяне на учебния материал,

отделят

време за

самоподготовка,

проверяват домашни работи, консултират ученици, срещат се с родители и какво ли още не”, разказва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. Според него дигитализира ли се проверката, няма да е необходимо да се извършва в домашни условия. Ще става много по-лесно на електронен носител със съвременни подходи, без да се губи време, само с подбрани ключови думи.

Учителите имат работа и през ваканциите. Ангажиментите им са свързани с документацията, която трябва да се обработи, да се предадат дневниците, да се впишат лични картони. Имат работа и около записването на ученици за 1-и, 5-и и 8-и клас.

“Трудът на учителите в рамките на учебната седмица намира своята компенсация с по-продължителния отпуск и допълнителното заплащане на всички ангажименти извън регламентираните им часове”, допълва Стаматов. Стандартният отпуск е 48 дни. Членовете на синдикални организации имат допълнително още 8, така че им стават 56.

От 2 години всички проектни дейности на учителите са извън работното им време, но пък

се заплащат

допълнително

Ангажиментите, които имат по националните програми “Твоят час” и УСПЕХ, са в рамките на работното време. Според колективния трудов договор от 2 години насам всички ангажименти се заплащат допълнително.

Анкета сред учители на синдиката “Образование” към “Подкрепа” преди дни показа, че реално

седмичната им

натовареност

достига до 59 ч

Средната продължителност на учителската седмица според анкетираните е 49 часа и се е повишила с час за последните 2 години.

Истината е, че работата им е много. Педагозите излязоха и с няколко предложения към министерството на образованието, така че тя да е по-ефективна. На първо място и те поставят административна и методическа дигитализация във всички възможни процеси на образователната система.

Настояват още да се намали документацията на учениците със специални образователни потребности и броят на задължителните екипни срещи. Педагозите намират за безсмислени безкрайните доклади и справки, свързани с талантливите ученици, децата в риск и изоставащите.

Според педагозите трябва да се премахне или поне

да се намали

обемът на

задължителните

доклади,

които класните ръководители и учителите по различните предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок, както и в края на учебната година. Според анкетираните учители трябва да се облекчат процедурите за наказание на учениците, като се премахнат всички съпътстващи протоколи, които формално доказвали процедура.

3361 педагози се

пенсионират тази година

В системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2017/2018 година работят 87 525 педагогически специалисти в училищата, детските градини, центровете за личностно развитие и в регионалните центрове за подкрепа процеса на приобщаващото образование. От тях 49 118 са на възраст до и на 50 години, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Общият брой на педагогическите специалисти, които ще придобият правото на пенсия за възраст през 2018 г., е 3361 души. Жените на 61 години са 2969, а мъжете на 64 години - 392. Общият брой на учителите в пенсионна възраст е приблизително 4500. В училищата 1569 учители са между 61 и 63 години и 459 - над 63 години.

Най-много учители в предпенсионна възраст (между 56 до и над 63 години) има в училищата в София-град - 2286, Пловдив - 894, Велико Търново - 816, и Бургас - 642.

Общият брой на педагозите до 35 години в училищата е 4832. Най-много са в София-град - 1097, Пловдив - 558, Варна - 289, Бургас - 224, Благоевград - 266, София-регион - 195, Стара Загора - 186, и Велико Търново - 167.

Според прогнозите на МОН най-голяма криза се очаква за учители по математика, природни науки - физика, биология и химия, както и по чужди езици.

Специалностите “Педагогика” и “Педагогика на обучението по...” са приоритетни. Студентите в тях могат да се възползват както от стипендии от държавния бюджет, така и от европейските. Според министерството в следващите години ще има огромен глад за педагогически специалисти, така че младежите, които изберат да следват педагогика, ще могат да се реализират в системата на предучилищното и училищното образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ВМРО: Ставаме единни или разтуряме “Обединени патриоти” (Обзор с реакции)

Волен: Каракачанов нямаше да е силов вицепремиер. А сега, като е, да пребори престъпността - у него е лостът Симеонов: Изключително некоректно - уж партньори, а през медиите. А и изразите са на ниво читалище КРИСТИНА КРЪСТЕВА През последните месеци коалицията “Обединени патриоти” (ОП) бе под знака на скандали и междуличностни противопоставяния.

Над 36 кг хероин са заловени на турско-българската граница в иракски автомобил

Турските власти на ГКПП Капъкуле-Капитан Андреево са разкрили 36 кг и 812 грама хероин при опит да бъде изнесен от Турция към България, предаде БТА. По информация на агенция Доган автомобил, шофиран от иракски гражданин, пристигнал на ГКПП Капъкуле, за да премине към Капитан Андреево. При проверка на рентгеновата уредба се установило наличие на

ГЕРБ избира кандидати за евродепутати до 21 февруари

До 21 февруари ще се направят събрания по места, на които ще станат ясни номинациите за евродепутати. До март ще бъдат обявени имената на избраните кандидат-евродепутати на ПП ГЕРБ, това заяви народният представител от ГЕРБ – Монтана Ирена Димова. „Това е техническата подготовка. По-важна е другата – всеки от нас трябва да обясни на хората

НФСБ: Депутатите от "Обединени патриоти" не са били уведомени за заседанието на ПГ

Заседанията на Парламентарната група "Обединени патриоти" не са редовни, а се организират епизодично по решение на прeдседателя на групата Волен Сидеров, заявяват от ръководството на НФСБ по повод съобщение на "Атака" за "непроведено заседание на парламентарната група, уж по вина на НФСБ". "За провеждането на заседания на ПГ "Обединени патриоти"

1 от 3500 болни от грип развива фатално усложнение още в първите часове

Само за ден 2/3 от изследваните проби потвърждават заразата - това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория заразата е доказана при 4-ма починали. Циркулират и парагрипни вируси и аденовируси - откриват ги при деца под 5 години. При повечето хора грипът минава за 5-10 дни с оставане вкъщи на легло,

Вижте всички българи, които се издирват от Интерпол

Столична дирекция на вътрешните работи публикува днес във фейсбук списък с всички българи, издирвани с червена бюлетина от Интерпол. Към описанието на всеки издирван - името, годините и националността има и снимка.  Това е извадка на най-големите престъпници в страната. Към този момент те са 56 души.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Разследват кражба на ток от трафопост, който захранва курорт на Бай Миле

Обектът е на ЧЕЗ и е заключен, нямаме достъп до него, категорични са от фирмата на вдовицата Силвия Панагонова Две вилни селища от зимния курорт на Силвия Панагонова в Боровец се разследват за кражба на ток, научи “24 часа”. Районната прокуратура в Самоков работи по случая. Панагонова е вдовицата на застреляния през 2004 г.

Край на безкрайното четене на обвинителния акт по делото КТБ

Това става с промени в НПК, които влизат в сила в петък Безкрайното четене на обвинителния акт по делото за фалита на КТБ в специализирания съд ще бъде прекратено, обясниха специалисти по наказателно право. Това става с промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които във вторник бяха публикувани в “Държавен вестник”.

НОИ да решава да вземат ли пенсия инвалидите, предлага отново Петков (обзор)

Настоява реформата на системата да продължи Реформата в ТЕЛК да продължи и отново да се обсъди концепцията за оценка на работоспособността от комисия към Националния осигурителен институт. Това е готов да предложи социалният министър Бисер Петков. Прокуратурата и МВР удариха мнимите болни и започнаха мащабна проверка на ТЕЛК решенията.

Волен Сидеров пред "24 часа": Каракачанов, just do it! У теб е лостът за престъпността

Още акценти: Той нямаше да е вицепремиер, ако не бях аз В следващите 35 години не мисля да се давам Бариерата на евровот да падне до 5% или ще го бойкотирам Вече не се интересувам от тази листа, но всеки кандидат трябва да каже колко пола признава и дали иска миграция Джамбазки нямаше ден трудов стаж, преди да отиде в Брюксел.

До 3000 лв. глоба за дива котка вкъщи

Снимки на каракал, който се разхожда из Пловдив, взривиха социалните мрежи. Каракалът на улица „Ибър” се появил рано сутринта. Скочил на тротоара от терасата на втория етаж и се разходил из квартала. Час по-късно се прибрал, предаде bTV.  Преди 3 месеца същият каракал бил упоен със стреличка, след като избягал и собствениците му не могли да го

Удавилото се момче искало да си направи селфи върху лед

15-годишното момче, което тази вечер потъна в микроязовир край пловдивското село Марково, е искало да си направи селфи върху лед. Тийнейджърът е от село Първенец. Заедно с двама свои връстници - момче и момиче, той отишъл до водоема.  "Имало е 4 сантиметра лед. Момчето само е навлязло в микроязовира на 6 метра от брега.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber