Модерно е да се върнеш на село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977640 Модерно е да се върнеш на село Модерно е да се върнеш на село www.24chasa.bg
Българският дауншифтър е на 35-40 г., семеен и със свободна професия. СНИМКА: Личен архив

Пусти улици, рушащи се къщи и стари хора. Така сме свикнали да виждаме българските села. А така ли е наистина?

По данни на НСИ за 2017 г. 24 428 души са се преместили от града към живот на село. За сравнение тези, които от малкото населено място са отишли в по-голямо, са 27 500. Тази малка разлика се наблюдава в последните 2 години. Статистиката от 2011 г. обаче е в полза на мигриращите към селата. Тогава те са били 26 338, а отиващите към града - 19 192. В следващите 4 години тенденцията се запазва, за да достигне върха си през 2015 г., когато са се появили 44 864 нови селяни, с над 22 000 повече от новите граждани.

Интересът към селото не е спирал да расте, твърди председателят на асоциацията на българските села Борислав Борисов. “Има много региони, където по селата кипи строителство и се възстановяват стари къщи. За последните 4 години няма обезлюдяване на селата”, казва още Борисов и добавя, че това се отнася за тези, които се намират до 20 км от градове.

В западните страни този феномен на миграция към малките населени места е наречен дауншифтинг. От английски терминът означава

превключване на

по-ниска предавка,

като при автомобилите. Градът се свързва с живот на бързи обороти, а някои решават да намалят скоростта и да се обърнат към природата. Първите дауншифтъри се появяват още през 90-те години на миналия век в САЩ, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия. В България трендът набира популярност през последните 10 години и за момента българският дауншифтър е с профил 35-40 г., семеен, със свободна професия или желание да развие бизнес на село.

“Животът на село не означава опъване на един хамак и айляк, както се казва. Въпросът е да отидеш осъзнато и отговорно”, добавя 40-годишният Борислав Борисов, който също е дауншифтър. Хората, които отиват в малкото населено място, живеят активно и основно могат да се разделят на 3 групи. Едните са живели в големия град или в чужбина, спестили са средства и решават да ги инвестират в бизнес, който да развият в селски район.

Друга група са тези, които искат да развиват селския туризъм и си строят къщи, а третият вид са тези, които работят дистанционно и могат да си позволят лукса да го правят от всяка точка на света. Тази група е най-многобройна. “Тези хора го правят сезонно за разлика от първите 2 групи. Такива са журналисти, дизайнери, програмисти и други професии, за които са нужни лаптоп и интернет. Българските села са с по-добро интернет покритие, отколкото западноевропейските”, разказва Борисов.

Основното при трите групи хора е, че те са разочаровани от западната матрица за начин на живот. Постоянното бързане и инвестиране на време в работа и всекидневни задачи ги кара да се чувстват отдалечени от общочовешките ценности, твърди председателят на асоциацията на българските села. “Хората, които са избягали от града, вече започват да виждат по-ясно някои неща. Децата в града например изглеждат болни, шляят се по улиците и се чудят къде да отидат”, казва Борисов, който е баща на 2 деца.

Освен че е председател на асоциацията на българските села, работи като консултант по земеделска техника и е аграрен журналист. Мести се от Велико Търново в село Велчево, което се намира на 15 км от старопрестолната столица. Купува си къща, ремонтира я и лятото живее там. “Решихме, че

животът в града

твърде много

ограничава децата,

и на практика целия летен сезон сме на село, а зимата ходим само през събота и неделя”, казва Борислав Борисов. Синът му е на 11 г., а дъщеря му на 7 г. и смята, че селото им се отразява много добре. “По-голямото ми дете беше пристрастено към електронни игри, таблети и телефони. Откакто сме на село, дори не иска да включва телевизор.” Дворът, игрите на открито, работата в градината са все дейности, които държат децата ангажирани и не ги оставят да скучаят.

Борислав Борисов пътува често до Велико Търново. Работата му го изисква, но не намира това за изморително, защото не му отнема повече от 15 минути. Спомня си дните, когато живее в столицата и за да стигне от кв. “Младост 3” до работното си място в центъра, е пътувал по час и половина. “Сутрин, когато караме децата на училище, те гледат сърни, зайчета, изгреви, природа. Няма трафик и изнервени хора”, казва Борисов.

Като всяко начало и това на дауншифтинга е трудно. Живееш с навиците, придобити от града, а знанията, нужни за живот в малкото село, липсват. Още от първата година Борислав Борисов заедно със съпругата си отглеждат плодове и зеленчуци, но тогава претърпяват пълен неуспех в градинарството. С грешките се научава на земеделие, а сега времето, изкарано в двора, го карат да се чувства зареден. “Лошото е, че хората са загубили тази връзка с природата и

затова онкологиите и

психиатриите в България

са пълни

Въпросът, който сега най-често си задаваме със съпругата ми, е: “Как може да сме били толкова глупави и толкова дълго време да живеем в града в апартамент?”, казва Борисов и добавя, че предната вечер цялото семейство са излезли на двора, за да гледат звездното небе, което в града не се вижда от светлинното замърсяване.

Асоциацията на българските села работи от 12 г. и има многобройни инициативи, които се стараят да запазят малките населени места като приятно и нормално място за живеене. Една от последните ѝ инициативи е да създаде менторска мрежа за селата. Всеки, който иска да заживее на село, да може да се свърже с ментор за региона, който да дава информация за всяко малко населено място. Така бъдещият дауншифтър по-лесно ще намери новия си дом и ще се запознае с всички плюсове и минуси на региона.

Един от най-големите проблеми на българското село си остава престъпността. 2 години асоциацията

работи по създаването

на селска полиция

“Имахме случаи на хора, работили в Германия, в Англия. Спестили са си пари, купуват си трактор, градини, засаждат култури и когато крадци ги оберат, те се демотивират да продължат живота си на село”, казва Борисов. Проектът за селска полиция е напълно разработен, но не намира политическа подкрепа. “80% от селата в България дават хубави условия за живот. Все повече хора искат да избягат от града и да не са част от големите корпорации, а живи села има там, където има общност”, казва Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Още две училища в Силистренско в грипна ваканция

Две училища - основното училище "Христо Ботев" в Алфатар и професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Никола Вапцаров" в силистренското село Средище - преустановяват учебните занятия заради увеличена заболеваемост на ученици, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Силистра.

Цветанов: Политикът Радев има различна позиция от летеца Радев относно Ф-16

Виждам едно парламентарно мнозинство, което дава възможност правителството да продължи усилията за инвестиционния разход. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Убеден съм, че това, което направихме днес, е една стъпка, която трябваше да се направи от години.

Вижте кой поздрави Корнелия Нинова за юбилея й (Снимки)

Президентът на Република България Румен Радев поздрави по телефона председателя на БСП Корнелия Нинова по случай 50-годишния й юбилей и изпрати поздравителен адрес. Той беше връчен в централата на партията от началника на кабинета му Иво Христов. “Запазете своята борбеност и сила на духа, с които спечелихте доверието на своите съпартийци.

Фандъкова: Няма безразборна сеч на дървета в Борисовата градина в София

Няма безразборна сеч на дървета в Борисовата градина в София, категорично заяви кметът Йорданка Фандъкова. Подрязват се само сухи клони, посочи тя. След широка публична дискусия е подготвена програма за отстраняване на опасни дървета, подчерта Фандъкова, предава БНР. "Категорично неверни са тези твърдения.

Обявиха 5 дни грипна ваканция в Девня

Занятията в двете училища на територията на община Девня се преустановяват заради високия процент засегнати от грип и остри респираторни заболявания, съобщи кметът Свилен Шитов, цитиран от NOVA. Предписанието за тази противоепидемична мярка бе връчено на Общината в късния следобед от представител на Регионалната здравна инспекция.

Министър Димов ще се съобрази с днешното решение на ВАС за НП „Пирин“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленен състав на Върховния административен съд №656, с което се отменят окончателно промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет с решение 821/29.12.2017 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

И през 2019 г. български граждани могат да получат началнаж

Военните окръжия в областните градове приемат документи на желаещи за начална и специална военна подготовка през 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На сайта на Централното военно окръжие (www.comd.bg) с дата 11 януари 2019 г. са публикувани обявите за български граждани, които желаят да получат начална или специална

Командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон е на посещение у нас

Командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания, (САОС TJ) генерал-лейтенант Рубен Серверт е на двудневно официално посещение в България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Днес той проведе среща със заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев в Командването на ВВС.

Директорът на "Гранична полиция": На либийския танкер "Бадр" не е правен въвод

В отговор на въпрос за либийския танкер "Бадр" директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков каза пред журналисти, след участие във вътрешна комисия, че въвод на танкера не е правен, предаде БТА. По думите му Гранична полиция е спазила процедурите и допълни, че има инструкция, която регулира начина,

България се обезмагарява

Мъжките разплодници изчезват и за малкотo магарици няма осеменители Половата система на кравите се променя от висококалорични храни Магаретата у нас са на изчезване, тъй като почти няма жребци, които да заплождат и малкото останали магарици. Това предупреждава д-р Манол Карадаев от Тракийския университет в Стара Загора.

Една трета от столичани ще платят повече от 150 лева за парно през декември

Една трета от столичани ще платят повече от 150 лева за декемврийското си парно, съобщиха от "Топлофикация София", цитирани от БНР. Сметките за декември са по-високи в сравнение със същия месец на миналата година, тъй като топлоенергията от началото на този сезон е с 16 на сто по-скъпа. Другата причина е, че изминалият декември е бил с 2,

ДПС опитва да бутне уседналостта, вкарва агитация на чужд език

Отпадане на уседналостта за европейски и местни избори, предлага ДПС с промени в Изборния кодекс, внесени между двете четения на проекта. Иска се отмяна на текста, с който от избирателните списъци за евровота се заличават лицата, които имат настоящ адрес на територията на държава, която не е член на ЕС,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber