Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6975690 Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън” Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън” www.24chasa.bg
Илия вярва, че зад успехите стои много труд. СНИМКА: Румяна Тонeва

 Свири на пиано и изнася благотворителни концерти, защото вярва, че трябва да се помага на хората в нужда

 Печели стипендия от $50 000

Илия Калоджеро Курто Пелле изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет да учи в един от най-престижните университети в света - “Принстън”. С трудолюбие и любознателност момчето завършва НГДЕК “Константин Кирил Философ” (Класическата гимназия) със 6,00, а на матурата по български има 5,79.

“Когато човек иска да постигне някакъв резултат, винаги трябва да положи усилие. Човек трябва да може да съобрази времето и приоритетите си”, обяснява 18-годишното момче.

“Принстън” е част от Бръшляновата лига, а Илия едновременно се притеснява и вълнува за новото предизвикателство.

“На академично ниво мога да постигна резултати, по-скоро

притесненията са

ми дали ще мога

да се приспособя

към средата”, казва Илия. Избира “Принстън” заради престижа и образователната система. Предлагат му стипендия от 50 000 долара годишно, която ще покрие почти всичките му разноски. “От родителите ми се очаква още 20 хил. долара годишно. Досега те са вкарали десетки хиляди в моето образование и чак ми става неудобно понякога”, признава момчето.

Успехът в училище според него се крие в слушането в час. “Така човек може да научи до 80% от материала. Вкъщи трябва да си напише домашното и да прегледа още веднъж нещата, за да ги осмисли в главата си”, казва Илия. И добавя, че е важно децата да питат учителите си, когато не разбират нещо от материала. “Затова моето 6,00 не е кой знае какво постижение. Просто съм си свършил работата. По-важно от оценката е усилието да научиш нещо ново”, признава Илия. Категоричен е, че оценките са просто цифри и не дават пълна картина за знанията на човека. “Всеки човек е гений. Но ако съдиш рибата по умението ѝ да катери дървета, то цял живот ще си мислиш, че тя е глупава”, цитира Илия мисълта на Алберт Айнщайн. Категоричен е, че образователната ни система е добра, защото дава огромна обща култура. 

Впечатлен е от начина на селекция в елитните световни университети. Даде за пример, че в “Принстън” оценките от училище и точките от SAT представляват едва 20% от кандидатурата. Останалото е на база качества и мислене. “Тях не ги интересува дали си от Нигерия, България или Русия, а какво можеш”, казва Илия.

Първата любов на Илия е пианото, което го завладява, когато е на 4 г.

“За мен това е една огромна страст и до VII клас учих в националното музикално училище “Любомир Пипков”, разказва Илия. Първо място печели на конкурса “Млади виртуози” в Гевгели, Македония. С призовата награда си тръгва и преди две години от “Млади таланти” в Казанлък. Второ място с виртуозно изпълнение на парафраза върху тема на операта “Риголето” на Верди печели в Италия на конкурса “Волфганг Амадеус Моцарт”.

Първата книга, която прочита, е “История на Древния Рим”, точно тя разпалва страстта му към историята. “Винаги ми е била интересна науката, която изучава миналото ни. Защото трябва да знаем историята ни, за да не я повторим”, разказва момчето.

Голямата му цел

е да стане

изследовател -

историк и културолог.

Иска да се специализира в периода на късната Римска република, късната Античност и Ранното средновековие до Македонския ренесанс във Византия. И прави първите крачки към мечтата си още като ученик благодарение на учителката си д-р Веселина Вачкова. През 2016 г. печели състезанието на Ученическия институт на Българска академия на науките с есето “Симбиоза на култури и религии в “Капела Палатина” в Палермо”. Това е храм в Сицилия, който съчетава в себе си православни мозайки, върху които католически фигури са изобразени с мюсюлманско облекло. “Темата е изключително интересна, особено спрямо днешния свят, как тогава хората са се погаждали помежду си и има смесица на културите”, обяснява момчето. Втория път

печели с

изследване за

“Античните

влияния върху

богородичната

иконография”

“Това е събитие, което позволява на млади хора от различни специалности да създадат оригинален проект до 50 стр. и да го представят пред академици от БАН. И за мен това е огромна чест”, разказва разпалено Илия.

Балансът между музиката и историята е лесен за Илия. Сега пияното го развлича и му дава сили. “Всичките негативини емоции, които бяха свързани с напрежението и стреса от класни и контролни, успявам да ги изкарвам върху пианото”, каза Илия.

Момчето се занимава и с благотворителност, защото вярва, че трябва да се помага на хората в нужда. Отначало прави благотворителни концерти заедно с хора на Класическата гимназия и вокална формация “Елици”. През ноември 2017 г. изнася солов концерт “Еволюцията на музиката” за каузата на “Холидей Хироус”, които носят храна, дрехи и подаръци на хора в неравностойно положение. За тях работи и като доброволец. “Вдъхновиха ме, защото не искат пари. Знам, че те са една от малкото благотворителни фондации на европейско равнище, и съм 100% сигурен, че парите отиват там, където трябва”, казва Илия.

Когато е XI клас е избран за председател на ученическия съвет. “Това е много голям опит. Развива и различни умения - социализация, принципите на демокрацията, както и лидерски умения. Печели кампанията с обещанието, че за организацията на благотворителния бал няма да бъде похарчена и стотинка. Заедно с учениците от 133-о СУ “А. С. Пушкин”, Националното музикално училищеа “Любомир Пипков” и НПМГ “Академик Любомир Чакалов” успяват да съберат 3000 лв. Сумата е дарена на “Холидей Хироус” за великденската им кампания. “Когато знаеш, че правиш добро за хората, се чувстваш обогатен. Независимо от стреса да организираш събитие с 1000 гости, това бе най-хубавият ми момент в гимназията заедно със състезанията в БАН”, спомня си Илия.

Обича да чете предимно класика. Сега е на “Джейн Еър” на Шарлот Бронте. Предишната книга, която силно го впечатлява, е на Слав Караславов - “В дните на цар Ивайло”. “Тя е историческа, но главите са структурирани, все едно са откъси от документи”, описва впечатленията си момчето.

Като всеки тийнейджър играе видеоигри, но те пак са свързани с история и исторически събития. Не забравя да отделя време и на приятелката си.

Трудно може да даде пример за любимите си композитори, но все пак ги отличава спрямо епохите. Така силно въздействие от барока му оказват Вивалди и Бах. При класицизма го вдъхновяват Бетовен и Моцарт, докато в романтизма откроява Шопен, Лист, Чайковски и Рахманинов, както и българския композитор Андрей Стоянов. Обича да слуша всякакви стилове - от хевиметъл през рок до поп. “Музиката затова е хубава, защото всеки човек може да открие нещо за себе си”, казва Илия.

Не знае дали след дипломирането ще се прибере в България. “Сигурен съм, че животът е пред мен и хиляди пъти ще си сменя мнението. Имам намерение да остана там, където мога да осигуря бъдещето си и да създам семейство. Аз съм полуиталианец, четвърт руснак и четвърт българин - дете на света. Знам, че мога да постигна нещо навсякъде. Смятам, че повечето българи трябва да са с този манталитет - да вярват в себе си”, убеден е Илия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"Тренд" при 90 % паралелно преброяване: ГЕРБ - 29 %, БСП - 23,9 %

При 85% паралелно преброени протоколи от избирателните секции изследователски център "Тренд" дава следната прогноза: ГЕРБ - 28,7% БСП - 24% ДПС - 17,4 % ВМРО - 8,1 % Демократична България - 6,1% Воля - 3,6% Атака - 1% Патриоти за Валери Симеонов - 1% "Възраждане" - 1,1% Коалиция за България - 0,8% Десислава Иванчева - 1,7% Други - 6,

При 50% паралелно броене на гласовете: "Демократична България" е без мандат

"Демократична България" взима 5.3% от действителните гласове и остава под изборната бариера и без мандат в Европарламента. Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" при 50 % паралелно преброяване на гласовете, съобщени от управляващия партньор в агенцията Геновева Петрова по БНТ. По-рано тази вечер от агенцията уточниха,

ГЕРБ задмина БСП с повече от очакваното, ВМРО – патриотичен лидер, градската десница взе май 1 мандат - като преди 5 г. (Обзор)

- Според прогнозни резултати 17-те евромандата се разпределят 7:5:3:1:1 - Социолози: Тласъкът за ГЕРБ е дошъл от кампанията - БСП не е успяла да мобилизира своите ГЕРБ се е възстановил бързо след скандалите и имиджовата щета, която му нанесе “Апартаментгейт”. Това се видя от резултата от изборите за евродепутати вчера.

БСП се събира във вторник и решава да се върне в парламента

БСП се връща в парламента. Това се очаква да реши Националният съвет на партията, който се събира във вторник да анализира резултатите от евровота. Пленумът ще бъде тежък за Корнелия Нинова. Очаква се излизането от Народното събрание да бъде посочено като една от основните ѝ грешки, довели до по-ниския от очакваното резултат на вота.

"Галъп Интернешънъл": ВМРО може да получи още един мандат

0,5% са получили ГЕРБ на евроизборите днес, БСП - 25%. Това показват данните от паралелното преброяване на "Галъп Интернешънъл", предаде БНТ. Резултатите са при 75% обработени бюлетини. 14,5% получават ДПС, ВМРО са със 7,7%. Демократична България - 6,4% Воля - 3,4% Коалиция за България - 1,2% ПВС -1,1% Атака - 1% Ако се запази тенденцията,

Десислава Иванчева: Резултатът ми е шамар за големите партии

Отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева получава 1,2% подкрепа на изборите за Европейски парламент по предварителни данни. Осъдената на първа инстанция Десислава Иванчева проведе своята кампания от своя хол, защото е под домашен арест. „За мен резултатът е доста добър при положение, че водех кампанията от вкъщи.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

40,85 процента е избирателната активност в Кърджалийско

40.85 процента е избирателната активност в област Кърджали по време на изборите за членове на Европейски парламент. 61 195 от 149 802 имащи право на глас в област Кърджали са гласували. Краят на изборния ден беше обявен в 20,41 часа. Най-висока е избирателната активност в община Черноочене. Там от 8419 избиратели през урните са преминали 4790.

Мария Габриел: Благодаря на всички българи!

"Благодаря на българите, които казаха много ясно: "Искаме резултати, искаме честност, искаме конкретен ангажимент." С всяка своя дума заставам зад работата си и това, което каза целият ни отбор в тази кампания." Това заяви водачът на евролистата на ГЕРБ - еврокомисарят Мария Габриел, на брифинг в централата на партията,

Карадайъ потвърди, няма да бъде евродепутат (Обновена)

Председателят на ДПС и водач на листата на движението за европейските избори Мустафа Карадайъ няма да бъде евродепутат. Това стана известно от краткото изявление на Мустафа Карадайъ в централата на партията. България има нужда от ясна програма за ускорено догонващо развитие в рамките на Европейския съюз,

Красимир Каракачанов: Доволен съм от резултата на евровота

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че е доволен от предварителните резултати от евровота. Той благодари на всички избиратели, подкрепили политиката, която партията води в правителството и в българския парламент. „Искам да благодаря на всички българи, всички български патриоти, които подкрепиха листата на ВМРО с водач Ангел Джамбазки; на

"Галъп": Разликата между прогнозата ни и днешните резултати е заради Борисов

"Струва ми се, че ГЕРБ печели тези избори, което е много добър атестат за тях, защото това означава, че са превъзмогнали така наречения "Апартамент гейт". Това коментира пред БНР Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешенъл". Според него хубава новина има и за БСП, а именно успехът на левицата да се мобилизира.

Достойната Мария не гласува, отиде на абитуриентския си бал (Снимки)

Мария Стоилова от Стара Загора, която през януари 2016 г. спаси живота на тролейбусния шофьор Филип Точев и бе сред номинираните за "Достойните българи" във вестник "24 часа", на 26 май не гласува, защото отиде вечерта на абитуриентския си бал. "Денят ми мина в подготовка, нямах време да гласувам", обясни простичко момичето, която през август м.г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber