Пълен отличник в Априловската гимназия, Илиян спечели $ 70 000, за да учи XI клас в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6974900 Пълен отличник в Априловската гимназия, Илиян спечели $ 70 000, за да учи XI клас в САЩ Пълен отличник в Априловската гимназия, Илиян спечели $ 70 000, за да учи XI клас в САЩ www.24chasa.bg
Илиян с първата си златна купа

10-класникът иска да стане артист, но не и политик

Негова е и наградата на Харвардския университет Book Award 2018

17-годишният Илиян Христов от Габрово определя себе си като хиперактивен, любопитен и готов винаги да отстоява мнението си.

Той е десетокласник в Априловската гимназия. Казва, че мисията му е да прави хората щастливи, и затова с цялото си сърце се хвърля в различни предизвикателства, които са му интересни. Младежът е лидер е на отбора по речи и дебати на гимназията - за 3 години има 2 първи, 2 втори и едно трето място от състезания по дебати.

Пълен отличник е, но не мечтае да става политик, юрист или оратор, а актьор. На сцената вече има награди за ролите си от театрални конкурси, но и свири на китара, организира кампании, готви, ютюбър е.

Често майка му казва

да не носи две дини

под една мишница,

защото накрая нищо няма да се получи, но той успешно я опровергава и жъне успехи. Тази година Илиян е сред 7-те български ученици, които печелят престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018.

Това са гимназисти от X и XI клас, заслужили медали от национални олимпиади и дебати, любители на блокчейн и машинно самообучение, доброволци и бъдещи журналисти.

Младежи с изключителни постижения, които заслужават насърчение да се развиват. Те се избират всяка година от местните клубове на завършилите Харвард сред 2000 училища в света. Програмата работи с три организации, сред които комисия “Фулбрайт” и фондация БЕСТ.

Номинацията на Илиян направила американката Ана Кейт Брейнард, която преподава английски език в габровската гимназия.

“Аз съм в клуба по речи и дебати БЕСТ, на който тя е треньор. Избираме си произведения от интернет и ги представяме само на английски. Състезанията са в 5 категории: проза, поезия, оригинална реч, дуо и дебати”, обяснява гимназистът. Тази година вече се състезавал в категорията за напреднали.

“Първото ми състезание беше в раздел поезия, произведението се казва “Песен на открития път”. Става дума за това как ние сме господарите на собствената си съдба, сами си предначертаваме пътя напред и животът ни не зависи от обстоятелства.

С нея спечелих първо място от 48 човека. Следващата категория бе за оригинална ораторска реч, която сам пишеш. Нещо като есе, но е изцяло върху твоите виждания. Представяш проблем, даваш аргументи и как може да се реши”, обяснява младежът.

Илиян представя разсъжденията си по темата “Защо младите хора напускат България”.

“Напускат заради корупция и затова, че

българите остават с

някаква негативна

настройка за живота

Когато разговарям с чужденци, ми казват: “Много е хубаво в България, но защо толкова се оплакват тези хора, все мърморят”, обяснява младият оратор. Той учи английски още от I клас, но когато идва в Априловската гимназия в профилирана паралелка с английски и втори език френски започва по-интензивно да се занимава.

Казва, че най-много му е помогнала класната Емилия Антонова. Сега непрекъснато търси повод да разговаря с американката, за да си подобрява английския.

Тази година Илиян е спечелил едногодишна стипендия за обучение в САЩ по програма “Асист” на стойност около $ 70 000. Той е сред 9-те български ученици, които ще учат зад океана XI клас. В средата на август заминава за Стантън, щата Вирджиния, където ще бъде в частно училище.

“Интервютата започнаха още м.г. и минах през един процес, който беше 4-5 месеца. След всички тези стъпки те пресяват най-кадърните хора”, разказва десетокласникът. След това

ще се върне да

завърши средно

образование

в България,

но после смята да продължи в американски университет. Надява се, че елитните висши училища в САЩ ще го забележат и ще поискат да инвестират в него.

Зад стремежа му да се самоусъвършенства обаче стои амбицията му да стане актьор. Казва, че още от детската градина имал артистични наклонности. Когато представяли пиеси или празнични програми, подсказвал на всички деца.

В V клас вече бил убеден, че това е, с което иска да се занимава. Играе в театрален състав към читалище “Просвета”. През 2017-а на театрален конкурс във Варна има първа награда за мъжка роля.

На състезание по речи и дебати пък с партньорка представяли забавни скечове “13 начина как да си прецакаш интервюто за колеж”.

“Беше комично. Интервюирахме малко мръднали хора. Посланието на цялата сценка бе, че надеждата е в младите”, разказва Илиян. Мечтае да учи за филмов актьор и в началото да се занимава повече с тийнсериали.

“Това, което искам, е да правя хората щастливи, защото в днешно време ежедневието ни е много забързано, с много нерви, нервни сривове, успокоителни и просто това е едно бягство от реалността”, обяснява Илиян. Любимите му актриси са Ема Уотсън и Шей Мичъл.

“Ема ми е фаворитка, защото не показва надменност. Аз вярвам, че всички хора са равни и никой не е повече от другите. Тя винаги е давала искрени интервюта”, казва Илиян.

Любимата книжна поредица на четящото момче е точно за Хари Потър, препрочита я за трети път в оригинал на английски.

“Любопитството не е грях, Хари” - думите на проф. Дъмбълдор към Потър всъщност са се превърнали в негова философия. Повърхностно погледнато това е една много интресна история за фантасмагории, които няма как да се случат в реалния живот, но когато човек започне да я препрочита, открива тези малки детайли, които са важните неща в живота”, упорства момчето.

Очаква годината в САЩ да е най-невероятната в неговия живот, защото това са нов континент, нова култура, нови порядки. Семейството му винаги са го подкрепяли да дава все повече и повече от себе си. Майка му и брат му развиват семейна фирма за внос на дентални инструменти, баща му е стругар в местно предприятие.

“Винаги са ме насърчавали в моите занимания”, усмихва се Илиян.

Вдъхновение е дядо му по майчина линия Илия Неделчев, доцент в Техническия университет в Габрово. Дядо Илия ходи на всеки концерт по китара на Илиян, както и на представленията на театралната трупа.

Не всички училищни предмети са му интересни, макар да се справя отлично. Има забележка към образователната система, която не отделя много внимание на изкуствата след VII клас. Любимите му часове са български език и литература и, естествено, английски.

Обича и да готви и му се получава. Любимата му рецепта е измислена от майка му - картофи със сметана и топено сирене. Баницата му е хит сред гимназистите, защото, преди да ходят на състезанията по речи и дебати, организират базари, за да съберат пари за пътуването. Баницата на Илиян е най-търсена и винаги първа свършва.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пак търсят с конкурс идеи за Войнишкия мемориал до НДК

Втори опит да намери подходящ проект за възстановяване на Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски пехотни полкове до НДК прави Столичната община. В края на миналата година конкурсът бе отменен, след като се оказа, че нито един от подадените тогава 5 проекта не отговаря на техническите изисквания.

Дават на 18-годишни 20 000 безплатни карти за влак, за да опознаят Европа

20 000 допълнителни карти за пътуване ще помогнат на 18-годишните да опознаят Европа. Новата кампания на Европейската комисия “Опознай ЕС” ще даде възможност на пълнолетните граждани на Европа да разгледат континента между 1 август и 31 януари 2020 г. Кандидатите трябва да са родени между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г.

Познай колко опасен шофьор си!

SDIndex вече е достъпен онлайн, държавните институции го подкрепят и ползват данните от него заради войната по пътищата Колко често се случва да искате да включите чистачките, а вместо това да дадете мигач или обратно? А да карате през нощта на къси светлини със същата скорост, с която бихте карали на дълги?

Желяз Андреев: Приблизително 300 000 души приемат наркотици в България

Приблизително 300 000 е броят на хората, които приемат наркотици в България. От тях над 120 000 души употребяват синтетична дрога, като броят им непрекъснато се увеличава. Това съобщиха пред Би Ти Ви Желяз Андреев, който е създател на терапевтична общност „Ново начало”, и Илко Бояджиев, бивш наркозависим.

Няма да забраняват алкохола на изборите в София заради баловете

Алкохолът в София в изборния ден и в деня за размисъл ще бъде разрешен заради съвпадението на вота с абитуриентските балове. Това става ясно от заповедта, издадена от Столичната община. Продажбата, сервирането и употребата на алкохол се забранява само в изборните помещения и непосредствено прилежащите до тях територии.

Брат и сестра от столицата останаха на улицата: Жертви сме на имотна измама

Брат и сестра остават на улицата, след като с изненада научават, че родният им дом в столичния квартал "Лозенец" е преподаден няколко пъти от непознати. На финала багер влиза в имота им и разрушава къщата. Двамата дори не успяват да изнесат вещите си, предава Би Ти Ви. „Все едно ти се срива целият досегашен живот и го виждаш – ето така.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Бащата на Томов след дарението на ГЕРБ: Жена ми хем плаче, хем се радва, че ще ходим на гроба му

"Лично премиерът ми се обади. После и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Получих уверение, че той ще се свърже с нашето посолство в Делхи и нещата ще се задействат на високо ниво. Утре сутрин ще преведат парите по моята сметка. Каквото остане, ще върнем за благотворителност". Това каза за "24 часа" бащата на загиналия български

Комисията за финансов надзор: "Бул инс" да изплати обезщетенията

По повод на постъпило в Комисията за финансов надзор (КФН) отворено писмо от близките на загиналите в катастрофата край гр. Своге през 2018 г., приоритетно отговаряме на първо място към близките на загиналите и на второ на широката общественост чрез медиите за мерките, които Комисията предприе, както и за резултатите от тях.

Кръгът „Идеален дом“: Къщата вече се управлява като смартфон (галерия с наградени архитекти)

Списанието връчи 23-тите награди „Къща на годината“ Умният дом не е просто автоматизиран, той преживява революция. Интелигентният дом пести енергия, но и обслужва нуждите на собственика си. Това обедини архитекти и дизанайнери от клуба „Идеален дом“ на връчването на 23-тите награди „Къща на годината“, които списание „Идеален дом“ връчва.

Мария Габриел в Добрич: Ще отстояваме силен бюджет за България в новата Обща селскостопанска политика

„Предстоят много интензивни месеци за финализиране на предложението за новата Обща селскостопанска политика. Беше важно да запазим амбициозен бюджет за ОСП. Ние ще продължаваме да отстояваме категорично запазване на бюджета на ОСП за България. На фона на това, че ще има държави, чийто бюджет за ОСП ще бъде намален почти с 8%, фактът,

Подуправителят на БНБ Калин Христов стана кавалер на Франция

Орденът му е присъден с декрет на френския президент Макрон Високото отличие се присъжда на видни френски и чужди граждани Днес на церемония в резиденцията на посланика на Франция в София Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел удостои г-н Калин Христов, подуправител на Българската народна банка (БНБ),

Адвокат на загиналите до Своге и "Бул Инс" в спор за обезщетения

Компанията отказва да плати обезщетение заради фалшиви документи Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, обмудсмана Мая Манолова и председателя на КФН Бойко Атанасов, подписано от името на наследниците на загиналите при катастрофата край Своге през август 2018 г., разпали скандал във вторник. При нея загинаха 20 души.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber