На банковия пазар вече има почти “лични” оферти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6973598 На банковия пазар вече има почти “лични” оферти На банковия пазар вече има почти “лични” оферти www.24chasa.bg
До скоро никой не вярваше, че ще дойде време банките да предлагат специални кредити и за пенсионери.

Битката за клиенти извади специални предложения за жени, студенти, пенсионери, медици и други социални групи

Битката за клиенти на банковия пазар, ниските лихви и по кредити, и по депозити, и увеличените доходи доведоха до предлагане на много и различни банкови продукти, които са насочени към различни групи хора.

Все повече банки например предлагат различни оферти - от финансови продукти за дами, за жени, които се занимават с бизнес, през заеми за майки, за студенти, за пенсионери, за медицински работници и какви ли още не.

Дори стандартните кредити при тяхното отпускане се

прекрояват така, че

да са съобразени

с доходите,

професията,

възрастта, семейното положение, имотното състояние и желанията на потребителя, така че стават почти “лични”.

При депозитите пък освен промоционални лихви има различни предложения: за изплащане на дохода от лихви, съобразени с периодичността на плащанията на определена група, например с датите за получаване на пенсията или стипендията. Предлагат се и различни схеми за олихвяване, по-ниски такси при теглене и внасяне на суми през банкомати на банката-издател на картата.

Хората, които проявяват интерес към такива оферти, е добре да знаят, че независимо от отстъпките всеки депозит е

100% защитен

до стандартната

сума 196 000 лв.

Почти всяко от предложенията за заеми на банките, адресирани към една или друга професионална или социална група хора, има едно почти неотменимо изискване, показа проверка на “24 часа”.

Пенсията, работната заплата или други доходи, които да гарантират изплащането му,

да се получават

по сметка в

съответната банка

Единственият компромис, който се прави, е, ако този, който иска заем, има депозит, който да служи като гаранция за редовното му погасяване.

Така, трезорът, който отпуска специалните заеми, минимизира част от риска и си гарантира редовното плащане на вноските.

Максималният размер на съответния целеви заем пък е съобразен със средния размер на доходите на съответната група. При пенсионерите той е най-нисък, при работещите със средни доходи- 10 пъти по-висок.

Най-много и с най-примамливи условия са т.нар. програми за определени социални групи. При тях се прави

обвързване в пакет

на заем, депозит,

дебитна и кредитна карта, разплащателна сметка и други услуги.

Например при програмите, предназначени специално за пенсионери, се предлага безплатно или с по-ниска такса откриване на разплащателна сметка с дебитна и кредитна карта към нея, преференциални такси за месечно обслужване на сметката. А в добавка - безплатно теглене и внасяне през банкомати, но само на банката кредитор.

Хората, решили да поискат такъв заем, трябва да знаят, че ако получаването на пенсията бъде преместено в друга банка или бъде преустановено по някаква друга причина, то и към сметката, и към картата ще се прилагат стандартните условия на банката към съответния момент.

Ако са избрали пакет за пенсионери, те могат да решат също дали натрупаната лихва да се изчислява и изплаща в края на всяко тримесечие, или при закриване на сметката. Важно е да се знае също, че ако по сметката постъпват преводи, то всяка част от общата сума по сметката се олихвява с различен лихвен процент, съобразно интервала, в който попада тази част от общата сума.

В специалните програми има и опция, която

да превръща

дохода от лихви

в рента,

която се изплаща на месец като добавка към пенсията. Тази опция не е задължителна и получателят може да избере да я добавя към депозита си, ако има такъв. Ако няма, може да внесе 20 лв. в спестовна сметка, към които да се добавят парите от лихви.

Допълнително удобство представлява опцията към разплащателна сметка да се активира и услугата “Универсален платец”, за автоматично плащане на битови сметки и други задължения, които клиентът реши.

Специализираните програми, предназначени за дами, пък поставят акцент върху благоприятните опции за онлайн пазаруване.Те предлагат опции с възможност за плащане към над 70 търговци. А “серията продукти” за дамите включва депозит, потребителски кредит, кредитна и дебитна карта. Най-често срокът за валидност на такива програми е 12 месеца, а минималната сума за откриване - 200 лева или равностойността им в евро или долари.

Предлага се и възможността, която с действието на закона за платежните услуги и платежните системи ще става все по-масова. А тя предвижда притежател на дебитна или кредитна карта да предостави в банката списък с търговци или с други адресати на негови преводи. След това да определи лимит на плащанията към всеки и да даде право на банката автоматично да извършва тези преводи.

Акцентът тук е не само върху удобството и пестенето на време, а и върху това, че е ефективен начин за

контрол над

личните

финанси

и е особено подходящ за хора, които често се изкушават да похарчат повече пари от месечния си бюджет.

При този тип програми лихвата се изплаща в края на всеки едномесечен период, считано от датата на откриване на депозита, като това става чрез превод по разплащателна или спестовна сметка в банката, открита в същата валута.

При предсрочно прекратяване обаче, не изплаща лихва, а размерът на вече

изплатената лихва

се удържа от

депозираната сума

Продуктите за студенти най-често се предлагат само в левове. Месечната лихва е 1,079%, а максималният срок за погасяването му е обвързан с успеха на студента и може да достигне до 5 месеца. Ако той получава социална стипендия или прави докторантура- този срок е една година.

Кредитите за студенти или докторанти са целеви и са предназначени за финансиране на текущи нужди, напр. за наем, за плащане на семестриални такси или за купуване на учебници.

Студентите могат да договарят размерите на месечната вноска за покриване на заема, но

минималната вноска

не може да е

по-малка от 3%

от разрешения кредитен лимит.

Независимо от привлекателността на офертите “златните съвети” на опитни финансисти остават в сила. Първият съвет - и най-важен, е всеки, който кандидатства за заем, да прецени добре дали месечните вноски по него не превишават доходите му, така че да не остават пари за текущи нужди. Вторият съвет е депозити и кредити да се откриват във валутата, в която се получава текущият доход. В противен случай се губят средства от курсови разлики.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ангелкова в Албена: Насърчаваме курортите да са средища за разнообразни видове туризъм през цялата година

За 50 години курортът "Албена" се превърна в един от символите на българския туризъм, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържеството за отбелязване на юбилея на комплекса. "Албена" не е само символ на природа, хармония, спокойствие и качество, това е и един от символите на българския туризъм", посочи министърът,

Несебър става столица на меда до 8 септември

За 18-та поредна година днес в Несебър започна традиционният Фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в Стария град отново е изпълнено с производители на качествени продукти от природния елексир - асортиментът включва както традиционни медни изкушения,

Туск: Европа ще отговори на американските мита, ако това е необходимо

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Брюксел ще отговори на митата, които Доналд Тръмп заплаши да наложи върху европейски стоки, предава AFP. Той заяви това по време на срещата от високо равнище между лидерите на страните от формата Г-7. Точно преди да отлети за срещата, Доналд Тръмп заплаши,

Тръмп: Мога да ползвам закон за извънредните икономически правомощия срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да използва закон за извънредните икономически правомощия срещу Китай. след като разпореди на американските компании да започнат да напускат страна на фона на задълбочаващата се търговска война, предаде ДПА. "Нека всички Репортери на Фалшиви новини, които нямат представа как точно е свързан законът

Проучване: Офис служителите са най-продуктивни между 10 и 11 часа

Ако ви се наложи да имате работа с чиновници, най-добре е да я свършите между 10 и 11 часа, тъй като тогава служителите са най-продуктивни, пише в. "Мирър". Изданието цитира национално проучване на сайта за наемане на офис персонал с променливо работно време Workthere, осъществено сред 2000 души. Те били запитани кога са най-продуктивни на

Тръмп: САЩ са готови за преговори с Китай, въпреки увеличението на митата

САЩ винаги са готови за преговори в търговската сфера с Китай, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред репортери, преди да отлети за Франция за срещата от високо равнище между лидерите на страните от Г-7, съобщава агенция TACC. Държавният глава беше попитан дали е готов за преговори с Китай, въпреки решението за затягане на вносните мита,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

МФ за делото с Оманския фонд: не сме плащали обезщетение, това са спекулации

Министерството на финансите категорично заявява, че българската държава не е подписвала споразумение, нито е плащала обезщетение по международното арбитражно дело, заведено от Фонда на генералния държавен резерв на Султанат Оман срещу Република България, съобщава пресцентърът на Министерството на финансите.

"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’. Перспективата остава положителна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Оценката за кредитния рейтинг е подкрепена от стабилните външни и публични финанси,

Тръмп се отказа от орязване на бюджета на дипломацията и помощта за развитие

След бурни реакции както от демократи, така и от републиканци, Доналд Тръмп се отказа да съкрати с 4 милиарда долара бюджета на американската дипломация и помощта за чуждестранно развитие, предаде Франс прес, позовавайки се на днешно изявление на Държавния департамент. "Президентът реши да не дава ход на предложение за анулиране на някои средства,

Тръмп обяви нови ответни търговски мерки срещу Китай

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че внасяни от Китай продукти, за които беше определено да бъдат обложени с 10-процентни мита от 1 септември, ще бъдат обложени с 15 процента, предаде Асошиейтед прес. Тръмп обяви още, че считано от 1 октомври, стоки и продукти, които в момента са с 25 процента мито, ще бъдат облагани с 30 процента,

Евростат: През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас, показват данни на Евростат за тенденциите при развитието на този вид морски туризъм в страните на ЕС през миналата година. Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика.

Китай намалява цените на билетите в държавните туристически обекти

Министерството на културата и туризма заедно със съответните отдели са решили да намалят цените на билетите за държавните туристически обекти с цел стимулиране на потенциала на потреблението, каза официален представител на ведомството, предаде bulgarian.cri.cn. През първата половина на 2019 г, средните разходи за образование,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber