Изчезващите майки - главна заплаха за националната сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6973513 Изчезващите майки - главна заплаха за националната сигурност Изчезващите майки - главна заплаха за националната сигурност www.24chasa.bg
Все по-малко са жените в детеродна възраст в България, което било една от големите заплахи за националната сигурност.

Намалели със 133 хил. за 6 години

Мерки за връщане на избягалите трябва да са приоритет на властта, за да не изчезнем

Медицинските сестри са кът и масово пред пенсия

За първи път образованието става важен проблем

Демографската криза, в която е изпаднала България, се превръща в една от основните заплахи за националната сигурност. Това става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност, който правителството одобри миналата сряда. Документът бе публикуван в правната информационна система на Министерския съвет и предстои да бъде внесен в Народното събрание.

Демографията е поставена сред заплахите за националната сигурност на трето място, веднага след финансовата сигурност, хранителната и външните заплахи от войни.

Само за 2017 г. България е загубила 0,7% от населението си. Раждаемостта продължава да намалява, като за 2017 г. коефициентът е бил 9 промила при среден коефициент на раждаемост за ЕС от 10,1 промила.

Тази тенденция трудно ще бъде обърната, защото постоянно намалява и броят на жените във фертилна възраст в България.

Само за последната година потенциалните майки в страната са намалели с 22 000. В сравнение с 2011 г. пък към края на 2017 г. в страната е имало 133 хил. жени във фертилна възраст по-малко.

Паралелно с намаляващите раждаемост и потенциални майки, се увеличава смъртността, отбелязва още докладът за състоянието на националната сигурност.

Броят на

умрелите през

2017 г. е 109 791,

а коефициентът на обща смъртност - 15,5 промила. Спрямо предходната година броят на умрелите се е увеличил с 2211 души.

В тази демографска криза единственият вариант за обръщане на тенденциите е привличане обратно в страната на избягалите зад граница през последните 28 години българи, посочва правителственият доклад.

“Голямо значение за компенсиране на демографските дисбаланси ще имат синхронизирането на работата на всички отговорни институции за изпълнение на целите на двата основни демографски стратегически документа, приети от Министерския съвет, и продължаване на процеса на адаптирането на всички политики в държавата към намаляването и застаряването на населението и на работната сила.

Според експертите най-бързо компенсиране на загубата на население и на работна сила би могло да бъде постигано чрез “развиване на модерна, разумна и съобразена с икономическите условия и възможности на страната миграционна политика с акцент върху връщането на трудовите ни мигранти в България”.

Допълнително демографската криза се задълбочава от неравномерното разпределение на населението и продължаващото застаряване. В София, Пловдив и Варна живеят 35% от населението на страната, а в същото време само 26% са живеещите в селата. Има и 162 населени места без население.

За първи път в доклада за националната сигурност се обръща толкова внимание на демографската ситуация и на заплахи от социален характер.

Здравната

система на

страната е

поддържана в

непрекъснато

състояние на

нестабилност,

което само по себе си е заплаха за националната сигурност, отбелязва документът.

Като особено опасни се открояват решенията на ВАС, с които са били спрени действията на нормативни документи в здравеопазването като националната здравна карта.

Допълнително здравната система е в хронична криза за кадри, като най-тежък е проблемът с медицинските сестри.

“Средната заплата на тези специалисти е до 900 лева с всички добавки, средната възраст – 58 години, и повече от 20% вече са в пенсионна възраст.

Средният медицински персонал продължава да напуска страната заради по-добро заплащане в чужбина”, отбелязва докладът.

На образованието също е отделена голяма част от правителствения документ. За една година обаче политиката за издирване на отпадналите от училище деца е дала резултат, категорични са експертите.

Руската заплаха е най-силна в енергетиката, продължават и хибридните атаки

Възможни били още войни в бившия СССР

Русия отново е посочена като една от заплахите за националната сигурност на България. За разлика от предни години обаче този път акцент е поставен върху влиянието на Москва върху енергийната сигурност на страната.

България е зависима от Русия, тъй като това е единственият доставчик на природен газ, трасето, по което стават доставките, също е едно, отбелязва правителственият доклад за състоянието на националната сигурност.

При прекъсване на подаването на газ запасите на България ще стигнат за 45-60 дни, и то ако потреблението бъде ограничено наполовина, пише още в документа.

Политически причини са забавили изграждането на резервни трасета за доставка на природен газ.

Хибридните атаки срещу България се засилват, като тяхната цел е да настроят българското общество да поддържа интересите на държавите, които ги осъществяват, пише в доклада. За разлика от предни години обаче хибридната война не е обвързана с Русия, а документът на правителството говори за държави.

“Службите, работещи срещу интересите на България, се ползват с подкрепата на политическите ръководства на съответните държави и значително увеличаване на техните бюджети”, твърдят авторите на доклада. Сред заплахите са посочени и активни действия на специалните служби на държави от региона, но без да се посочва кои са те. Споменати са обаче опити за насаждане на чуждо самосъзнание сред маргинализирани общности. Обикновено тези действия се извършват от Турция, но тя не е цитирана в доклада.

Продължаващият конфликт в Източна Украйна може да доведе до нови войни в бившия Съветски съюз, предупреждават още българските спецслужби.

4-ма шпиони изгонила ДАНС, на още 5-има забранили да влизат

Четирима чужди шпиони са били изгонени от България през 2017 г. със заповед на председателя на ДАНС, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност.

За тях е имало достатъчно данни, че работят за чужди разузнавателни служби. Вероятно в документа се говори за изгонените от България турски граждани преди парламентарните избори през миналата година.

На още петима чужди граждани пък е било забранено да влизат в България. Те са били включени от шефа на ДАНС Димитър Георгиев в списъка на нежеланите чужденци.

Корупцията остава сериозна заплаха за националната сигурност, като документът дори се позовава на годишното изследване на “Трансперънси интернешънъл” за възприятието за корупция в България. При излизането на доклада редица представители на правителството и управляващите го коментираха като недостоверен.

Обществените поръчки при местните власти и приходните агенции са най-слабите звена за корупционни практики, посочва сега правителственият доклад.

През миналата година са били повдигнати обвинения в корупция на 34-ма, сред които има министър, зам.-министър, служебен министър, шеф на болница и бивш шеф на НДК, припомня документът, одобрен от Министерския съвет.

Освен това били обвинени и четирима магистрати, били пресечени и корупционни практики в митниците, АДФИ и общини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

КАДЪР: Би Ти Ви

Патриарх Неофит призова протестиращите да бъдат разумни

На Голяма Богородица Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи Света Литургия в храм „Св. Александър Невски”. Светата обител не е препълнена с хора, а миряните вътре спазват разстояние помежду си и носят предпазни маски, предава Би Ти Ви. Негово Светейшество поздрави вярващите по случай Голяма Богородица

Десислава Атанасова КАДЪР: БНТ

Десислава Атанасова: Много от протестиращите искат ВНС и промяна на системата

Има разнопосочни искания на този протест, той е многостранен, многоцветен. Млади хора, които искат да живеят по различен начин. Голяма част от тях искат Велико Народно събрание, мажоритарен вот, такъв какъвто предлагаме за формирането на това ВНС и като цяло промяна на политическата система. Това заяви в извънредно издание на "Още от деня" по БНТ

Томислав Дончев КАДЪР: Би Ти Ви

Дончев: Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС

Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Илюзия е, че един политик трябва да говори добре - един политик трябва да може да слуша добре. Мисля, че тези предложения са в резултат на добрия слух, каза Дончев

Христо Иванов КАДЪР: Би Ти Ви

Христо Иванов: Вместо промяна, се предлага подмяна

Борисов участва в сценарий за циментиране на статуквото. Вместо промяна, се предлага подмяна. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Нещата, които той предлага за промени в съдебната система, аз му ги предложих още през 2015 г., каза Иванов

Екатерина Захариева КАДЪР: Нова тв

Захариева: Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на ВНС

В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в студиото на „Събуди се” по Нова тв. „Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 5934. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 20; Бургас - 4; Варна - 24; Велико Търново - 3

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимки РУМЯНА ТОНЕВА

37-и ден: Затвориха пак кръстовището на бул. "Ситняково" (Снимки)

23.30 часа: Протестиращите освободиха кръстовището пред румънското посолство, което беше блокирано от тях по-рано тази вечер. 22.00 часа: Все още никой не е дошъл от полицията, два автобуса са блокирани, някои от колите успяха да се изтеглят от кръстовището. 21.49 часа: Протестиращите се опитват да спрат движението на възловото кръстовище пред

Кадър и видео Фейсбук/Мариян Башур

Жена с 2 деца иска да мине през "Ситняково", протестиращи й свиркат в лицето (Видео)

Протестиращите на кръстовището пред Румънското посолство се чудят помежду си кои коли да се пропускат  и остават глухи за воплите на искащите да преминат през него шофьори, става ясно от видео, публикувано на фейсбук профила на Мариан Башур. На него се вижда как жена с две деца иска да мине през кръстовището

Звездният миг на 7-ия велик парламент: доайенът Йосиф Петров отваря бутилка шампанско в чест на приетата нова конституция на Република България.

Още от първия ден на тази конституция се говори, че тя е за ремонт

7-ото ВНС е с най-качествен състав на депутатското тяло На хоризонта е 8-о велико народно събрание. От предишното 7-о велико са минали 30 години. Как беше избрано то и каква работа свърши? На Кръглата маса (3 януари - 14 май 1990 г.) представителите на БКП и хората от прохождащата опозиция, обединени в Съюз на демократичните сили (СДС)

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Не се изисква предварителен PCR тест за шофьорите на камиони, влизащи в Гърция през „Кулата“

Изискването за предварителен PCR тест, което бе обявено от гръцките власти за всички влизащи през сухопътните граници на територията на страната от 17 август, няма да важи за водачите на тежкотоварни превозни средства, които преминават българско-гръцката граница през ГКПП „Кулата – Промахон“. Информацията бе потвърдена пред министерството на

Какво има зад плана на Борисов: Нов кабинет на ГЕРБ и патриотите в този парламент

Какво има зад плана на Борисов: Нов кабинет на ГЕРБ и патриотите в този парламент

Изборите се изместват, напролет вместо редовните - такива за ВНС, без изобщо да се стига до служебен кабинет ДПС даде знак със стара реч на Доган: Рестартът е неизбежен. И предупреди за “дисхармония в цикъла на натрупване” Кога ще са изборите, Борисов ще продължи ли дотогава да е премиер, ще има ли изобщо служебен кабинет и кога ще се излъчи нов

Проф. Костадин Ангелов

Пътеката за COVID-19 вече 1200 лв., касата вдигна парите и за зъболекари, и за джипита с 10% (Обзор)

До края на 2020 г. личните лекари тестват системата за отчитане в реално време Изплащат на болниците надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. Ръст на цените на голяма част от дейностите, за които заплаща здравната каса ще има както за болниците, така и за зъболекарите, джипитата и специалистите. Това обяви здравният министър проф

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber