Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6971758 Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума www.24chasa.bg
Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни.

Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни.

Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.

Заради наплива от туристи към южната ни съседка свършиха местата във фериботите до гръцките острови.

Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекорда постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.

Тараши за храни по границите бавят пътуването към Гърция

Засилените проверки са заради опасенията от африканска чума по свинете

Избягвайте да носите през граница храни от месо без термична обработка

Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.

На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който

следи за вноса в

Гърция на храни

от свинско месо

На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме

конфискувани

около

30 кг храни със

свинско месо

Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов.

На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.

Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има

постоянно

дежурен

ветеринарен

специалист,

а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите.

Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.

Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута.

Обикновено митничарят или граничният полицай пита дали се внасят такива храни, после отваря багажника и прави проверка. След това дава разяснителна листовка за африканската чума и това отнема около 5-6 минути. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.

“От Гърция никой

не купува месни

продукти, защото

са по-скъпи

Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. От Гранична полиция също увериха, че няма необичайни за петък следобед колони от автомобили на влизане у нас.

Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.

На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.

По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.

Проверките са от близо месец и нашенци

вече знаят, че е

забранен вносът

на свински

продукти

Българи, които пътуват към Гърция, казаха, че засега няма осезаеми засилени проверки на багажите за внос на храни. Заради практиката обаче нашенци да отиват на почивка там и да си носят оттук ядене, има въведени

ограничения за

количеството на

храна, което

може да се

внася там

На някои от плажовете пък вече дори имало поставени табели, че се забранява носенето на храни и напитки отвън.

Масирани проверки за транспортиране на свинско месо и продукти извършват служителите на втория по натовареност пункт на българо-гръцката граница - Маказа - Нимфея. През Маказа преминават само леки и лекотоварни автомобили, но въпреки това

се проверява

всяко возило

Свинското месо, чийто произход не може да се докаже, се конфискува и предава на екарисаж.

Преминаващите през пункта румънски туристи, които през лятото са най-многобройни, негодували, защото били подложени на подобна проверка часове по-рано на влизане от Румъния в България.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини.  

Засилените мерки по граничните пунктове са взети на 16 юли със съвместна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Проверяват се всички автомобили за превозване на месо от Гърция на ГКПП Златоград, добави той. Вече има и върнати дребни количества месо, тъй като нямат документ за произход.

Граничните полицаи ще бъдат

особено

внимателни в

събота и неделя,

когато е

основният наплив на преминаващи през трасето за нерегламентиран внос на месо.

Засега няма значителни опашки на пункта, но се очакват такива през почивните дни.

Славов призова населението на областта да съдейства по мерките срещу африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни и да проявява висока предпазливост, тъй като хората са основният фактор за разпространение на заразите.

Заболяванията засега не са установени на територията на област Смолян.

Ловци от Момчиловци са сигнализирали за два намерени в района трупа на диви свине. Взети са проби за изследване,

чиито резултати

са отрицателни

Благоприятното в Смолянско е, че няма големи стопанства с домашни прасета, но пък изключително разпространена е популацията от дива свиня, заради което изтеглянето на началото на ловния сезон е добро решение, коментира областният управител.

За 3 дни затварят нощем пътя Бургас - Царево

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

По пътя Бургас - Царево през нощта от 23 до 26 юли от 20 до 6 ч сутринта ще се спира движението на всички моторни превозни средства. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” пред “24 часа”.

Ограничението ще е в участъка между пътен възел “Парк Росенец” и пътен възел “Черноморец”.

“Ограничаването на трафика е необходимо, за да се монтира безапасно пешеходният надлез при кръстовището за с. Атия”, казаха от АПИ. Ще се работи през нощта в дните, когато трафикът не е много интензивен. Движението ще се пренасочва по обходни маршрути.

От 28 юли до края на лятото ще бъде спрян ремонтът на виадукт “Звездица” на магистрала “Черно море” в района на Варна. В момента се ремонтира платното в посока Бургас. Движението е пренасочено в платното в посока Варна двупосочно.

АПИ е завършила плановите ремонти по основните направления към Българското Черноморие и в посока Гърция преди старта на летния сезон. Ремонти няма по “Тракия” и “Струма”.

Продължават единствено неотложни аварийно-възстановителни работи в пътни участъци и съоръжения, нетърпящи отлагане.

КАТ пуска в аварийната лента при ремонт

КАТ пуска във всички участъци на магистралите с ремонти колите да се движат в аварийната лента, за да може потокът да се източва по-бързо.

От МВР обясниха, че няма какво да направят, за да подпомогнат движението по магистралите до морето.

“Когато всички тръгнат за морето или Гърция в петък вечер, в един момент изпълват капацитета на пътя. Ние няма как да го повишим, но имаме присъствие, защото често се случва водачите да се изнервят и впоследствие да опитат да наваксат изоставането.

Затова постоянно правим акции”, обясниха полицаи.

Те посочиха, че при всяка катастрофа също се изпращат патрули, които да регулират движението. Ако се налага, се пускат и коли в аварийното платно. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пожарникарите плашат с протест заради орязан бюджет

Пожарникари и спасители са готови да излязат на протест, ако правителството не възстанови орязания бюджет на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Това съобщи в „Здравей, България” председателят на синдикат „Огнеборец” Венцислав Станков. Огнеборците възразяват срещу постановление от края на миналата седмица,

Петър Москов: Проблемите на Правителствена болница са като на всяка голяма държавна болница

Проблемите на Правителствена болница са като на всяка друга голяма болница в страната, каза бившият здравен министър Петър Москов в студиото на Би Ти Ви. Той коментира финансовото състояние на лечебното заведение, което е натрупало 30 млн. лв. задължения и им неизплатени заплати. Според Москов проблемът е в системата.

Бившият ни посланик в Скопие: От научна гледна точка няма македонски език, но от политическа - да

От научна гледна точка няма спор, че македонският език е диалектна форма на българския, но от политическа, както има македонски политици, така има и македонски език. Това коментира по Би Ти Ви бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов. Той анализира договора между България и Македония и споразумението между Македония и Гърция.

Разпитват бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев

Бившият заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата. Това става седмица след като подаде оставка заради ремонта на улица "Граф Игнатиев". Крусев е призован за това, че като заместник-кмет е бил възложител на ремонта. Поръчката се разследва от прокуратурата, предаде БНТ.

Експерт: Българката прекарва 20 години повече от живота си в работа в сравнение с преди две-три десетилетия

За последните две-три десетилетия се удължава възрастта за пенсиониране на българската жена с десет години, а като се добавят още десет години отлагане на раждането на първо дете, се оказва, че българката прекарва 20 години повече от живота си в трудова заетост, като лишава себе си от майчинство, а детето от присъствие и топли майчини грижи.

Бивш министър ще брани името си в съда

Илко Семерджиев, който бе здравен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, ще брани името си на 12 декември пред Софийския апелативен съд. Тогава ще се гледа дело по протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда, наложена на Семерджиев от Софийския градски съд в средата на юни т.г., научи “24 часа”.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Актьори и мотористи дариха кръв във ВМА

Актьори от хитовия сериал “Откраднат живот” и от Театъра на армията, мотористи от "Sofia Riders" и военни дариха кръв в кампания за 25-годишнината на Кръвен център - ВМА. Над 100 000 дарители са минали досега през центъра, като за тези 25 години броят им се увеличава близо два пъти. "Започнахме с 3500 кръводарители през 1994 г.

Медицинският факултет към СУ с акредитация за поне още 6 г., проблем с дипломите няма (Обзор)

l Ректор и министър успокоиха студентите, които също бяха поканени на разговора в Алма Матер. Срещите на Ананиев с младите медици ще продължат l Болница “Лозенец” ще обслужва първите в държавата до пълното ѝ преструктуриране в детска Никога не е стоял въпросът за закриване на факултета по медицина към Софийския университет или привеждането му в

Данаил Кирилов: Прeкратените разследвания не бива да спират делата за отнемане на незаконното имущество

Прекратените наказателни производства  не представляват законова пречка в съда да се внасят искове за конфискация за незаконно придобито имущество. Това гласи промяна в Закона за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, която бе внесена в понеделник в Народното събрание от шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

2 дни отсрочка за 95-годишната баба Костадинка, която загуби вилата си

- Старицата от Варна, която храни фамилията с картините си, вече не иска да рисува -  Семейството отказа приют и старчески дом, отива под наем “Човек трябва да няма душа и сърце.” Това каза със сълзи на очи пред съдия-изпълнителя и новия собственик на вилата във Варна, в която живее, 95-годишната художничка баба Костадинка.

Голямо търсене! Защо неделният “24 часа” свършва рано

Подаръци с него ще има до Коледа Неделният брой на “24 часа” - напълно обновен и различен, се оказа най-търсеният продукт на вестникарските сергии в почивния ден. На 9 декември “24 часа” излезе по-умен, по-семеен и по-спортен, със занимателни и интелигентни четива, подходящи за активната ни и образована аудитория.

Информационната система на КАТ, която блокира днес сутринта, вече работи нормално

Автоматизираната информационна система на Пътната полиция, която блокира днес сутринта, вече работи нормално. От МВР уточниха пред БНР, че тестовете след актуализирането на софтуера са успешни. През целия ден в пунктовете на КАТ в страната не можеха да бъдат обслужвани граждани. Причината беше инсталирането на нов софтуер.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber