Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6971758 Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума www.24chasa.bg
Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни.

Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни.

Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.

Заради наплива от туристи към южната ни съседка свършиха местата във фериботите до гръцките острови.

Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекорда постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.

Тараши за храни по границите бавят пътуването към Гърция

Засилените проверки са заради опасенията от африканска чума по свинете

Избягвайте да носите през граница храни от месо без термична обработка

Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.

На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който

следи за вноса в

Гърция на храни

от свинско месо

На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме

конфискувани

около

30 кг храни със

свинско месо

Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов.

На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.

Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има

постоянно

дежурен

ветеринарен

специалист,

а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите.

Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.

Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута.

Обикновено митничарят или граничният полицай пита дали се внасят такива храни, после отваря багажника и прави проверка. След това дава разяснителна листовка за африканската чума и това отнема около 5-6 минути. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.

“От Гърция никой

не купува месни

продукти, защото

са по-скъпи

Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. От Гранична полиция също увериха, че няма необичайни за петък следобед колони от автомобили на влизане у нас.

Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.

На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.

По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.

Проверките са от близо месец и нашенци

вече знаят, че е

забранен вносът

на свински

продукти

Българи, които пътуват към Гърция, казаха, че засега няма осезаеми засилени проверки на багажите за внос на храни. Заради практиката обаче нашенци да отиват на почивка там и да си носят оттук ядене, има въведени

ограничения за

количеството на

храна, което

може да се

внася там

На някои от плажовете пък вече дори имало поставени табели, че се забранява носенето на храни и напитки отвън.

Масирани проверки за транспортиране на свинско месо и продукти извършват служителите на втория по натовареност пункт на българо-гръцката граница - Маказа - Нимфея. През Маказа преминават само леки и лекотоварни автомобили, но въпреки това

се проверява

всяко возило

Свинското месо, чийто произход не може да се докаже, се конфискува и предава на екарисаж.

Преминаващите през пункта румънски туристи, които през лятото са най-многобройни, негодували, защото били подложени на подобна проверка часове по-рано на влизане от Румъния в България.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини.  

Засилените мерки по граничните пунктове са взети на 16 юли със съвместна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Проверяват се всички автомобили за превозване на месо от Гърция на ГКПП Златоград, добави той. Вече има и върнати дребни количества месо, тъй като нямат документ за произход.

Граничните полицаи ще бъдат

особено

внимателни в

събота и неделя,

когато е

основният наплив на преминаващи през трасето за нерегламентиран внос на месо.

Засега няма значителни опашки на пункта, но се очакват такива през почивните дни.

Славов призова населението на областта да съдейства по мерките срещу африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни и да проявява висока предпазливост, тъй като хората са основният фактор за разпространение на заразите.

Заболяванията засега не са установени на територията на област Смолян.

Ловци от Момчиловци са сигнализирали за два намерени в района трупа на диви свине. Взети са проби за изследване,

чиито резултати

са отрицателни

Благоприятното в Смолянско е, че няма големи стопанства с домашни прасета, но пък изключително разпространена е популацията от дива свиня, заради което изтеглянето на началото на ловния сезон е добро решение, коментира областният управител.

За 3 дни затварят нощем пътя Бургас - Царево

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

По пътя Бургас - Царево през нощта от 23 до 26 юли от 20 до 6 ч сутринта ще се спира движението на всички моторни превозни средства. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” пред “24 часа”.

Ограничението ще е в участъка между пътен възел “Парк Росенец” и пътен възел “Черноморец”.

“Ограничаването на трафика е необходимо, за да се монтира безапасно пешеходният надлез при кръстовището за с. Атия”, казаха от АПИ. Ще се работи през нощта в дните, когато трафикът не е много интензивен. Движението ще се пренасочва по обходни маршрути.

От 28 юли до края на лятото ще бъде спрян ремонтът на виадукт “Звездица” на магистрала “Черно море” в района на Варна. В момента се ремонтира платното в посока Бургас. Движението е пренасочено в платното в посока Варна двупосочно.

АПИ е завършила плановите ремонти по основните направления към Българското Черноморие и в посока Гърция преди старта на летния сезон. Ремонти няма по “Тракия” и “Струма”.

Продължават единствено неотложни аварийно-възстановителни работи в пътни участъци и съоръжения, нетърпящи отлагане.

КАТ пуска в аварийната лента при ремонт

КАТ пуска във всички участъци на магистралите с ремонти колите да се движат в аварийната лента, за да може потокът да се източва по-бързо.

От МВР обясниха, че няма какво да направят, за да подпомогнат движението по магистралите до морето.

“Когато всички тръгнат за морето или Гърция в петък вечер, в един момент изпълват капацитета на пътя. Ние няма как да го повишим, но имаме присъствие, защото често се случва водачите да се изнервят и впоследствие да опитат да наваксат изоставането.

Затова постоянно правим акции”, обясниха полицаи.

Те посочиха, че при всяка катастрофа също се изпращат патрули, които да регулират движението. Ако се налага, се пускат и коли в аварийното платно. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Колко пари има Местан, чудят се съдии, “24 часа” им помага: 137 000 лева в банка

Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията от 10 000 лева на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан. Тя беше наложена от прокуратурата заради катастрофата край село Загорско в неделя, при която загина 6-месечно бебе. След автомелето Местан получи обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на момиченцето Е. А.

Търсят инвеститор за когенерация в столичната "Топлофикация", но не я продават

Възможности за изграждане на нови технологични мощности в “Топлофикация - София” и модел, по който да бъде включен външен инвеститор, трябва да предложи работна група от общински съветници в София. Тя работи от началото на годината и в нея влизат представители на различните политически групи в СОС. Идеята е чрез изграждане на когенерации за

Джакпотите оцеляха, над 6 млн. за неделя

След тегленето на печелившите числа в 31-ия тираж на числовите игри на Български спортен тотализатор, джакпотите в тях продължават да нарастват. За следващия тираж в неделя печалбите ще достигнат общо 6 330 000 лева. Джакпотът в играта 6/49 ще бъде 2 650 000 лева. За играта 6/42 джакпотът ще е 420 000 лева.

Катастрофата край Своге, която отне 20 живота, станала и заради лошо качество на асфалта (Обзор)

Фирмата строител вместо едър трошен камък слагала в настилката варовик. Седем души, сред които бивши директори на АПИ и шефът на “Трейс-София”, с обвинения Изключително лошото качество на пътя е допринесло за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души, а 8 пострадаха тежко. Заключението е на австрийски експерти 8 месеца след трагедията,

Фонд “13 века България” дарява имот за училище и детска градина

6-те дка в “Манастирски ливади” били за дом на българите в чужбина Националният дарителски фонд “13 века България” ще дари терен от 6804 кв. м на Столичната община. В имота, който се намира на ул. “Казбек” в квартал “Манастирски ливади-запад”, ще бъдат построени училище и детска градина. Това предвижда доклад на столичния кмет Йорданка Фандъкова,

Преференциите - от №101 до 117 в бюлетината

Преференциите за кандидатите за евродепутати ще са с номера от 101 до 117 в бюлетината за евроизборите на 26 май. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. За първи път на евровота номерата на партиите и коалициите в бюлетината ще се различават от тези за отбелязване на преференция за определен кандидат от дадена листа.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Убеждават общините да пуснат безплатен ден за музеи и паметници (Обзор)

Трудна година за туризма, държавата излиза с мерки морският сезон да е от април до ноември Правят конгресен център в Слънчев бряг Държавата започва да убеждава общините да обявяват по един ден на отворени врати за музеите и паметниците на културата на тяхна територия. Това е новата кампания за насърчаване на туризма, наречена “Отворени врати”.

Цветанов: ГЕРБ дарява 5 хил. лв. за доизграждането на православния храм „Св.Иван Рилски” в Хасково

ПП ГЕРБ дарява 5 000 лева за доизграждането на църквата „Св.Иван Рилски” в Хасково. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на благотворителна среща, организирана от Църковното настоятелство на Православен храм „Св.Иван Рилски“ в Хасково и подкрепена от народния

Каракачанов: Напрежението в Габрово може да се повтори във всеки един град

"Напрежението в Габрово приключи, но това е случай, който може да се повтори във всеки един град", предупреди в Горна Оряховица вицепремиерът Красимир Каракачанов. "Във всеки един град имаме подобни криминални прояви", допълни той. Според него случаят с телефонните измамници в Горна Оряховица е примерът за интегрираните цигани.

Шофьорът, чиято кола се запали по време на движение, с изгаряния по лицето (Видео)

Шофьорът, чиято кола пламна в дживение на кръговото движение на Четвърти километър в София, е в "Пирогов" с изгаряния по лицето. Те не са животозастрашаващи, съобщи за "24 часа" говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска. "Сигналът при нас е постъпил в 18,16 часа и след 9 минути на мястото е имало линейка", каза Сунгарска.

Цветанов инспектира ремонта на стадиона в Харманли, откъдето тръгна Стоичков

Преди няколко години жителите на Харманли избраха Мария Киркова за кмет и получиха стабилна местна власт, която работи в техен интерес и получава подкрепа от правителството. От 11-те общини в Хасковска област – Харманли е получила най-много държавни средства в последните години. Те са използвани за реализирането на изключително важни проекти.

Фандъкова ще провери изграждането на ул."Филип Кутев"

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери изграждането на ул."Филип Кутев", утре, от 11.00 ч., съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Според инвестиционния проект са изградени отливни канали по улицата в участъка от бул. "Черни връх" до ул. "Атанас Дуков" и по ул. "Хижите", от ул. "Атанас Дуков" до р. Драгалевска.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber