Машина на времето, 29.09.2008 г.: Война в семейство "Орион"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6962133 Машина на времето, 29.09.2008 г.: Война в семейство "Орион" Машина на времето, 29.09.2008 г.: Война в семейство "Орион" www.24chasa.bg
Факсимиле от публикация на "24 часа" от 29 септември 2008 г.

Босът на групировката “Орион” Румен Спасов изпраща скандално писмо до главния прокурор Борис Велчев и “24 часа” през септември 2008 г. В него обещава да разкрие схемите, по които е била източена Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). Като гръм от ясно небе идва новината, че е готов да свидетелства срещу жена си Веска Меджидиева.

 “Имам убеждението, че Меджидиева е присвоила над $ 3 млн. Вероятно само поради грешки в работата на следствието обвинението може евентуално да се провали”, пише тогава Спасов. Писмото е публикувано във в. “24 часа” в броя му от 29 септември 2008 г. Спасов съобщава, че с жена му Веска са в развод. Другата причина да иска да говори била, че е болен от рак и е на химиотерапия.

Румен Спасов
Румен Спасов

“След 22 г. съвместен живот и работа нашата връзка се превърна в “господар - слуга”, казва в отговор Веска Меджидиева по повод писмото на съпруга й Румен Спасов и обвиненията, че е присвоила над $ 3 млн. Не се притеснява от декларираната от Спасов готовност да свидетелства пред прокуратурата.

“Аз съм с абсолютно чиста съвест. През живота си не съм откраднала и една стотинка, не съм слагала подписа си под документ с невярно съдържание, не съм престъпвала закона", казва пред "24 часа" Меджидиева. Заявява: “На шантаж и изнудвания няма да се поддавам, ако ще това да струва живота ми”. Отрича обвиненията на мъжа си. Твърди, че зад тях стоят семейни проблеми, които я повокирали да подаде молба за развод. Мотивите за неочакваното писмо на Спасов според Меджидиева са “прекалено лични”. Тя отказва да ги вади на показ заради “общото им минало и децата”.

Двамата напускат България в две последователни години - Румен Спасов в нощта на 19 април 2007 г., а жена му през 2006 г. Навремето се говореше, че една от причините е страх от съдебно преследване заради парите на БЗПБ и 6-те милиона на руския бизнесмен Майкъл Чорни.

Меджидиева е обвинена за обсебване на 78,7 млн. стари лева от набирателната сметка на БЗПБ, известна като банката на “Орион”. Делото е внесено в съда през 2001 г. През 2007 г. по него има задочна присъда, която е отменена от Софийския апелативен съд (САС) на 27 май 2008 г. По-късно Върховният касационен съд (ВКС) връща делото за ново разглеждане. На 30 октомври 2009 г. САС дава 7 г. затвор. През февруари 2010 г. присъдата е намалена с 2 г.

Сагата тече 14 г. Бави се и заради искане за екстрадиция, което накрая прокуратурата оттегля поради липса на договор с Южна Африка. Спасов защитава жена си, когато навремето главният прокурор Иван Татарчев иска да я екстрадират.

Покрай многото версии около убийството на 2 октомври 1996 г. на бившия премиер Андрей Луканов разследващите проверяваха и дали фирми от кръга “Орион” са поръчали убийството. Обвинение на Румен Спасов не е повдигано, той е разпитан само веднъж като свидетел в следствието. Казва: “Луканов си го утрепаха неговите хора”. Други 5-има бяха съдени и оправдани, после пък те осъдиха България в Страсбург. В края на декември 2005 г. Спасов спечели дело за клевета срещу бивш висш следовател заради изявление, че мотивът за убийството на Луканов е “прекалена омраза между Румен Спасов и Луканов” и че Спасов не е между обвиняемите само защото е напуснал България.

До края на дните си той не се връща. През 2008 г. писмото му изправя прокуратурата пред два избора - да командирова свой човек в Южна Африка, който да разпита боса на “Орион”, или да прати поръчка за разпит. Не е известно обаче нещо да е сторено. Година след раздора звездното семейство на “Орион” се помирява. “Поиска ми своеобразна прошка. Заради детето и заради мен се събрахме”, каза дни след смъртта му Меджидиева пред “24 часа”. Сега я потърсихме отново, но до редакционното приключване на броя нямаше отговор на въпросите ни по електронната поща, а връзка по скайп и вайбър не се осъществи.

Бизнесменът умира на 63 г. от рак

Румен Спасов умира на 63 г. далеч от България - в къща в Кейптаун в нощта срещу 27 юли 2009 г. Издъхва след 2-годишна борба с рака и часове преди насрочен преглед при хирург.

Освен в Южна Африка, която се слави с добра здравна помощ, се лекува в Мексико и в Швейцария. В тамошна клиника е опериран през февруари 2009 г. Докато е болен, Румен поддържа контакт и с първата си жена Венета, която е в България. Малко преди смъртта си вика при себе си сина си, който тогава е на 16 г. Меджидиева казва, че е умрял в ръцете ѝ.

Наследството на Румен Спасов още не било разделено

Животът на Румен Спасов и Веска Меджидиева е пълен с обрати. Спасов от контаразузнавач става бизнесмен. 20 г. името му се свързва с кръга “Орион”. Меджидиева първо управлява БЗПБ, после се отдава на семейството, търси и университетска кариера. Вече 12 г. е емигрант в Кейптаун.

Румен Спасов е син на ген.-лейт. Мирчо Спасов, зам. вътрешен министър по времето на Тодор Живков, а след 1989 г. - подсъдим по делото за лагерите в Ловеч и Скравена. Майката на Румен - Кина, катастрофира през 1973 г. и дълго е в инвалидна количка. Тя и мъжът ѝ умират в рамките на 3 месеца през 1993 г. Румен завършва английска гимназия в София, военното училище в Търново и Висшия икономически институт “Карл Маркс”. През 1982 г. е уволнен от контаразузнаването - по думите му, защото нарекъл пред свидетели тогавашния вътрешен министър “дришльо”. Захваща се с бизнес. Президент е на “Орион Комерс”, от която излиза формално през 1992 г.

Твърдеше се, че в Южна Африка с Меджидиева са направили фирма, но Спасов през 2008 г. отрече. По време на семейната криза примата на “Орион” работела като инженер и се грижела за сина си Румен. Той вече е възмъжал, след няколко години ще навърши 30. Казват, че поразително прилича на баща си. Благодарение на образованието си след смъртта на Румен Меджидиева започнала да работи като мениджър и да преподава в катедра по градоустройство в университет в Кейптаун, твърдят познати на семейството. Тя завършва Висшия институт по архитиктура, строителство и геодезия (сега УАСГ), специалност “Водоснабдяване и канализация”, през 1981 г. 28 г. по-късно се разиграва странна случка с дипломата ѝ. Издаден е дубликат по молба на роднина на Меджидиева, който представя пълномощно през 2009 г. По неясни причини от Министерството на образованието през 2010 г. подават сигнал, че е поискана заверка на дубликат на невалидна диплома. Прокурорска проверка обаче установява, че това не е вярно. На 18 октомври 2010 г. има отказ да се образува дело. Мотивът е, че дипломата на Меджидиева действително е издадена от института по архитектура и е истинска.

Според приятели на семейството Румен Спасов е оставил завещание в полза на сина му от брака с Меджидиева, но през 2015 г. тя отрича. За наследството се знае малко. Спасов твърдеше, че взел 2 къщи в Кейптаун на кредит. Дали заемите вече са изплатени, не е ясно. По онова време семейството притежава имот в м. Чучулигата край с. Резово. Според решение на ВКС обаче 1/4 от него трябва да бъде отнета. Между наследниците на боса на “Орион”, който има дъщеря от първия си брак с Венета Спасова, имало спорове за апартамент от 165 кв.м. в кв. “Лозенец”. Той бил продаден с пълномощно. Какви пари е имал Спасов в банки, не става обществено достояние. Веднъж той казва: “Имам едно-две неща, които децата ми ще наследят”. Адвокати пазят конфиденциалност около наследството, което още не било разделено. В съдебните регистри има данни за преписки, свързани с развода на Спасови, който въпреки драмите не се е състоял. След смъртта на Румен Спасов претендент за наследството му искал делото за развода да продължи и той да бъде обявен за действителен, но съдът решил, че няма основания за това.

Бизнесменът давал пари за избори

В България няма политика, има политиканство. Точно това, което Алеко е описал. Върнете се към неговите статии, все едно са писани за днешно време. Може да се върнете и към Ботев, заяви в интервю от чужбина за “24 часа” Румен Спасов през октомври 2008 г. Тогава той покани репортер на вестника на среща в Цюрих. “Ако започна да говоря, най-малко един човек ще се притесни”, каза Спасов, но заради здравословното му състояние и пречки с пътуването срещата не се състоя. Твърдеше, че е “давал доста пари”, включително и за избори. Нарече "глупост" твърдението, че е напуснал България с куфарче с пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кирил Петков

Кирил Петков: Коалиционният договор е 180 страници

Асен Василев

Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми

Снимка: btvnovinite.bg

Светлозар е с тежко заболяване и има нужда от финансова помощ

АМ "Струма" СНИМКА: Гугъл стрийт вю

Нова маркировка по магистрала "Струма" е със сериозни отклонения

СНИМКА: Pixabay

България с най-висок дял на хората с увреждания в риск от бедност в ЕС

АМ "Тракия"

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber