Мистерии около палежа, който изпепели 4 млн. лв. в склада на “Аванти”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6957972 Мистерии около палежа, който изпепели 4 млн. лв. в склада на “Аванти” Мистерии около палежа, който изпепели 4 млн. лв. в склада на “Аванти” www.24chasa.bg
Татяна Попова показва щетите в склада. СНИМКА: Пиер Петров

Камерите “ослепяват” минути преди пламъците. 

Следи от взлом по телената ограда и ламарината в задната част на склада

Халето подпалено от три места

Куп доказателства за външна намеса продължават да излизат 2 месеца след палежа на склада на “Аванти” в София въпреки удобната за всички версия за инцидентно самозапалване на обекта, показа проверка на “24 часа”. Разлята запалителна течност, която е подпалена, за да обхване по-голяма част от склада, заложени взривни устройства с часовников механизъм, чуждо присъствие в рамките на обекта са все възможни хипотези за извършено престъпление, което продължава да се разследва.

4 май, 20,00 ч. На 112 се получава сигнал за пожар в склад на бул. “Никола Мушанов” 120 в столичния кв. “Красна поляна”. Халето е над 2 дка. Наемател е търговската верига “Аванти”, която в последните 8 г. навлиза агресивно на пазара, като налага ниски цени в търговските си обекти и печели от големия оборот. В склада има тонове захарни изделия, цигари, кафе, алкохол и много други за над 4 млн. лв. Една от версиите в началото е за застрахователна измама или прикриване на оборот. Оказва се обаче, че застраховката за стоката е само за половината от стойността на наличната в склада. 

“Аз така предложих на полицията - да започнат с мен и да ме разпитат на детектор на лъжата”, посреща ни на нож Татяна Попова, собственик на “Аванти”. После тя сама предлага да огледаме опожарения обект. Оказва се, че “Аванти” е наемател на склада, а собственик на терена и построеното хале върху него е друга фирма, която прави отделна застраховка за собствеността си. Още тогава е ясно, че става дума за планиран умишлен палеж. Огънят изпепелява всичко само за минути. 2 месеца след огромния пожар разследването продължава, но още няма обвиняеми като извършител и поръчител на престъплението. Не е готова и пожаро-техническата експертиза, която трябва да покаже как е възникнал пожарът. Проверка на “24 часа” по случая показа странни и мистериозни факти преди, по време на и след пожара, който е без прецедент в подобен обект като мащаби и щети. 

Камерите

“ослепяват”

минути преди

избухването на

пламъците

Около 15 мин преди първия сигнал за пожара охранителните камери от задната част на халето изгасват. Тогава, около 19,45, когато обектът вече е затворен, е и първата аларма от датчиците в склада. Пазачът, който наблюдава екраните от будка до входа на двора, звъни в централата на охранителната фирма. Идва патрул. Оглеждат главния вход на обекта, но не влизат вътре, нито минават от задната страна между склада и оградата, която го дели със съседния обект. Патрулът на охранителната фирма си тръгва. В 19,56 обаче датчиците от склада отново алармират за проблем. Идва втора кола на СОТ-а. Вече е ясно, че складът гори. Звънят на 112 за пожар. Един от тях вдига телефона си, за да прави клип, още преди огнеборците да се появят. На кадрите ясно се вижда, че гъст дим и огън излизат от задната част на огромния склад, която гледа на запад. 

Пожарникарите пристигат на място след минути. Насочват усилията си в предната част на склада. Вече всичко е в гъст дим. Режат с флексове вратите на халето и започват да гасят в частта от склада, която е на противоположната страна от мястото, където първо излизат пламъците.

Още преди огнеборците да пристигнат, се чуват няколко експлозии отвътре. Не е ясно дали са от взривни материали, които все още неизвестният злосторник е поставил вътре, или са от бутилките с газирани безлкохолни напитки или шишетата с алкохол, повечето от които са оцелели след стихията, но са негодни за консумация и продажба.

Как огънят се разпространява из целия склад за броени минути,

също остава

загадка

Стоката в склада не е от лесногоримите - шоколад, дъвки, бира, цигари. Както във всеки склад различните продукти са в отделни сектори и се съхраняват на метални стелажи. Според присъствали на огледа, както и очевидци на стихията, пламъците са обхванали целия склад за минути. Халето е преградено с метална стена, която го разделя на две половини, напълно независими една от друга. Унищожителната стихия обаче е обхванала и двете въпреки липсата на връзка.

Според експерти, ако огнището е било само едно, пожарникарите биха се справили бързо, като се насочат към него. Когато те пристигат 10 минути след сигнала, вече всичко е в пламъци. На място в специално помещение в стената все още стоят непокътнати туби с масла за мотокарите, които са подреждали палетата със стока. Над тях е елтаблото с бушоните за захранването. Нито един не е реагирал по време на пожара, което изключва възможността за късо съединение. Огънят се разпростира в склада за минути, но 16 екипа на пожарната гасят 9 часа - до 5 сутринта на следващия ден. След това гледката е апокалиптична. Започва разследване, което се ръководи от Софийската градска прокуратура. Най-важната експертиза, пожаро-техническата, още не е готова. Неофициално се говори, че след стихията не са останали годни следи от запалителна течност и взривни вещества. 

Странни дупки по

конструкцията и

оградата

Наемателката Татяна Попова, чиято стока за 4 млн. лв. е унищожена, и нейни служители оглеждат няколко пъти щетите по сградата. И откриват дупка в металната конструкция в задната част на постройката - там, където започва първото огнище на пожара и където камерите ослепяват минути преди избухването на пожара. Тя очевидно не е направена от пожарникарите. За да влязат в склада, огнеборците режат вратите с флекс. Странният процеп не е направен с флекс - ламарината е огъната при сглобката между две отделни парчета. Дупката е достатъчна, за да се промъкне вътре човек. За проникване с взлом говори и още едно нарушение в конструкцията, този път на оградата. Тя е от метал, а най-отгоре има три реда бодлива тел. Най-долният ред от телта е повдигнат и поставен на държача на втория по такъв начин, че да се образува дупка за проникване през оградата. 

От полицията и прокуратурата не дават официално информация за разследването, което не е приключило.

Иззети са записите от камерите на обекта от 18 до 20 ч вечерта, когато е подаден сигналът за пожара. Липсват кадри от двете камери, които гледат към западната част на склада, защото устройствата изгасват минути преди това.

ВЕРСИИТЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

Удар от конкуренти

Удар от конкуренти, които се целят в пазарния дял на “Аванти” също е възможен вариант за палежа на склада. Така например преди години Татяна Попова се разделила със свой съдружник, който зад гърба играел за друга верига от същия сегмент, макар и много по-малка. Собственикът на тази верига е стар приятел на Александър Захариев, който е представлявал фирмата на майка си при отдаването на изпепеления склад под наем.

Наемодателят - собственик на имота, разпитван на детектора на лъжата

“Аванти” на Татяна Попова е наемател на склада. Бизнес дамата отказва да назове точната сума на месечния наем. Само посочва, че е петцифрено число.

Наемодател е дружеството “Агростройтранс” ЕООД. Фирмата има имоти и печели от рентиерство, показват годишните финансови отчети в Агенцията по вписвания. Собственик е 75-годишната инж. Величка Захариева. Пълномощник по сделките обаче е синът Александър Захариев. Той е на 47 г., участва в акционерни дружества за производство на ток от възобновяеми източници, представител е на производители на електро, и строителна техника за България.

“Имотът не е мой и не мога да коментирам”, казва Александър Захариев потърсен от “24 часа”, за да сподели своята версия за палежа. Той уточнява, че е имал делови отношения с Татяна Попова, но не може да помогне с информация. Все пак е сключвал договори за наем като пълномощник на “Агростройтранс” и с други фирми, които обитават бараки в същия двор, където е складът.

Проверка на “24 часа” обаче показа, че Александър Захариев е движил делата на “Агростройтранс” с пълномощно от майка си и дори в началото на разследването на палежа са му предлагали да го тестват на детектора на лъжата в Института по психология. В началото отказвал, но след това се съгласил. Резултатът бил противоречив, а изводът - че не разкрива всички данни, които знае за инцидента. Няма и категорични такива, че е замесен. Татяна Попова също отказва да коментира дали е възможно наемодателите да са замесени в схема, за да я изгонят от обекта. Договорът за наем е бил без неустойки за предсрочното му прекратяване.

“Не съм в течение на нещата. Имотът е мой, но там имаше наемател”, казва Величка Захариева, която е собственик и управител на “Агростройтранс” ЕООД. Тя не е разпитвана по случая с подпаления склад. Показания е дал само синът , който е действал като пълномощник.

Преговори за продажба и провалена сделка

Бързо растящата търговска верига прави впечатление на сериозни бизнесмени още през 2012 година, твърдят хора от бранша. Един от тях е водил преговори за придобиването на търговската марка и всички активи. Това се случва след раздялата на Попова със съдружника , показа проверка на “24 часа”. Сделката пропада. Преговорите със същия човек се подновяват и през 2014 г. и дори се стига до споразумение за поверителност, но до окончателен договор отново не се стига. След това се появява и втори мераклия да стане собственик на “Аванти”, но сделката отново пропада. Отказът на Татяна Попова да продаде бизнеса си бързо се разнася в средите на търговците на едро и производителите.

Лично отмъщение

Татяна Попова е известна в бизнес средите като коректен платец и работодател до момента, в който я излъжат. Проверка на “24 часа” показа, че само в софийските съдилища се водят десетки дела срещу нейни бивши служители, които са начетени с пари или направо са ги откраднали. Така например месец преди палежа на склада бивша служителка на “Аванти” е осъдена на 1 г. условно в Софийския районен съд. През 2015 г. тя откраднала 6 хил. лв. от обекта на веригата до Южния парк в София и сега трябва да ги върне с лихвите, освен че е призната за виновна. Случаите като този са няколко, а много други пък водят граждански дела, защото според тях са незаконно уволнени.

Освен със служителите си собственичката на веригата е активна и във фейсбук. Там тя защитава обществени каузи и често влиза в конфликти с дългогодишни свои приятели, след което късат отношенията си. Една от любимите теми на Попова са църковните имоти, които минават в частни ръце по различни схеми. Самата тя е благодетел на храмове и манастири и публично негодува при всяко съмнение за използване на църквата за печалбарство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Без виновни за падналата сграда на ул. “Алабин”, която уби 2 жени преди 12 г. (обзор)

Четирима прокурори се смениха, един дори прекрати делото. Настоящият призна, че колегите му са опорочили разследването 12 години след като сграда на столичната ул. “Алабин” 39 се срути и премаза 2 млади жени, виновни за трагедията няма. Оправдателните присъди, които смразиха опечалени близки и прокурор,

Oбвиниха двама по казуса "Джи пи груп" за данъчни измами. Компанията: Всичките ни пари са законни и с ясен произход

Специализираната прокуратура обвини двама души по казуса "Джи пи груп" за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери. Това съобщиха от прокуратурата. На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари.

Няма виновни за паднала сграда на “Алабин”, която уби 2 жени преди 12 години

Състав на Софийския градски съд обяви за невинни 4-мата подсъдими за невинни за падналата сграда на столичната ул. "Алабин", която уби 2 млади жени през 2006 г. Току-що съдия Величка Маринкова чете оправдателни присъди на Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома”, инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата,

Осъдиха на 20 години затвор мъжа, убил тийнейджъра Алекс от Бяла заради цигара

Окръжният съд в Русе даде 20 години затвор при първоначален строг режим на 33-годишния Валентин Маринов за това, че умишлено умъртвил 18-годишния Алекс от град Бяла, съобщи БТА. Престъплението е извършено по хулигански подбуди.При среща на две компании, една от роми и друга от българи, пред входа на заведение Маринов си поискал цигара от

Отложиха дело на стопани на овце от Болярово срещу областната дирекция по безопасност на храните

В Административния съд в Ямбол започна дело на собствениците на стадо овце в Болярово срещу заповед на областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на фермата поради наличието на чума по дребните преживни животни и тяхното евтаназиране, съобщиха от съда. Според адвокатите на Ана и Тодор Петрови законовата процедура по издаване на

Дядо на съд за блудство със 7-годишна приятелка на внучката си

Възрастен мъж е предаден на съд за блудство със 7-годишно момиченце. Районна прокуратура – Петрич е внесла обвинителния акт срещу 57-годишния С. С. и се очаква насрочване на делото.Обвиняемият С. живеел със съпругата си и семейството на дъщеря си в Петрич в двуетажна къща с избено помещение. Една от внучките му била в приятелски отношения със

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

2 години и 9 месеца затвор за частен съдебен изпълнител, присвоил чужди пари

Състав на Окръжния съд в Шумен постанови осъдителна присъда за частния съдебен изпълнител Асен Тонев, съобщават от съдебната институция. Съдът му е наложил общо наказание от две години и десет месеца "лишаване от свобода", като е отложил изпълнението му за срок от пет години, както и наказание "лишаване от право да заема длъжност и професия "съдия

Съд отмени 4 разпоредби на съветниците в Ямбол след протест на прокуратурата

Четири разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет в Ямбол бяха отменени от Административния съд след внесен протест на прокуратура. Отменените текстове са приети от общинарите на 30 април, т.г. Първите две касаят предсрочното прекратяване правомощията на председателя и зам.председателя на местния парламент.

Иззеха множество културно-исторически предмети и боеприпаси в село Света Петка и село Долна Дъбева

Полицейски производства са образувани срещу двама мъже за незаконно притежаване на културно-исторически предмети, металдетектор и боеприпаси. По време на полицейска акция, проведена от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Пазарджик, съвместно с колегите им от РУ-Велинград,

Спипаха четирима от село Медовница, секли дърва незаконно

Служители на РУ-Кула преустановили незаконна сеч и извозване на немаркирана дървесина. Вчера около обяд, при обход в землището на Раковица, униформените засекли четирима жители на село Медовница в момент на изсичане и товарене на дърва. Последвалата проверка констатирала, че дървата се секат в общински имот,

Задържаха 39-годишен дилър в София

39-годишен дилър на наркотици е задържан при спецакция на служители на СДВР в София. На 10 ноември, при провеждане на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества в ж.к. "Студентски град", служители на сектор "Наркотици" при СДВР задържаха 39-годишен дилър и негов клиент,

Дрогиран шофьор от Варна предаде пласьора си

44-годишен варненец, известен с прякора Професора, осъмна в ареста, след като негов "клиент" го предаде на полицията, че си купува дрогата от него. Йордан Йорданов е задържан за 72 часа с постановление на Варненската окръжна прокуратура. Държавното обвинение ще внесе искане за задържането му под стража до началото на процеса срещу него.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber