Мистерии около палежа, който изпепели 4 млн. лв. в склада на “Аванти”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6957972 Мистерии около палежа, който изпепели 4 млн. лв. в склада на “Аванти” Мистерии около палежа, който изпепели 4 млн. лв. в склада на “Аванти” www.24chasa.bg
Татяна Попова показва щетите в склада. СНИМКА: Пиер Петров

Камерите “ослепяват” минути преди пламъците. 

Следи от взлом по телената ограда и ламарината в задната част на склада

Халето подпалено от три места

Куп доказателства за външна намеса продължават да излизат 2 месеца след палежа на склада на “Аванти” в София въпреки удобната за всички версия за инцидентно самозапалване на обекта, показа проверка на “24 часа”. Разлята запалителна течност, която е подпалена, за да обхване по-голяма част от склада, заложени взривни устройства с часовников механизъм, чуждо присъствие в рамките на обекта са все възможни хипотези за извършено престъпление, което продължава да се разследва.

4 май, 20,00 ч. На 112 се получава сигнал за пожар в склад на бул. “Никола Мушанов” 120 в столичния кв. “Красна поляна”. Халето е над 2 дка. Наемател е търговската верига “Аванти”, която в последните 8 г. навлиза агресивно на пазара, като налага ниски цени в търговските си обекти и печели от големия оборот. В склада има тонове захарни изделия, цигари, кафе, алкохол и много други за над 4 млн. лв. Една от версиите в началото е за застрахователна измама или прикриване на оборот. Оказва се обаче, че застраховката за стоката е само за половината от стойността на наличната в склада. 

“Аз така предложих на полицията - да започнат с мен и да ме разпитат на детектор на лъжата”, посреща ни на нож Татяна Попова, собственик на “Аванти”. После тя сама предлага да огледаме опожарения обект. Оказва се, че “Аванти” е наемател на склада, а собственик на терена и построеното хале върху него е друга фирма, която прави отделна застраховка за собствеността си. Още тогава е ясно, че става дума за планиран умишлен палеж. Огънят изпепелява всичко само за минути. 2 месеца след огромния пожар разследването продължава, но още няма обвиняеми като извършител и поръчител на престъплението. Не е готова и пожаро-техническата експертиза, която трябва да покаже как е възникнал пожарът. Проверка на “24 часа” по случая показа странни и мистериозни факти преди, по време на и след пожара, който е без прецедент в подобен обект като мащаби и щети. 

Камерите

“ослепяват”

минути преди

избухването на

пламъците

Около 15 мин преди първия сигнал за пожара охранителните камери от задната част на халето изгасват. Тогава, около 19,45, когато обектът вече е затворен, е и първата аларма от датчиците в склада. Пазачът, който наблюдава екраните от будка до входа на двора, звъни в централата на охранителната фирма. Идва патрул. Оглеждат главния вход на обекта, но не влизат вътре, нито минават от задната страна между склада и оградата, която го дели със съседния обект. Патрулът на охранителната фирма си тръгва. В 19,56 обаче датчиците от склада отново алармират за проблем. Идва втора кола на СОТ-а. Вече е ясно, че складът гори. Звънят на 112 за пожар. Един от тях вдига телефона си, за да прави клип, още преди огнеборците да се появят. На кадрите ясно се вижда, че гъст дим и огън излизат от задната част на огромния склад, която гледа на запад. 

Пожарникарите пристигат на място след минути. Насочват усилията си в предната част на склада. Вече всичко е в гъст дим. Режат с флексове вратите на халето и започват да гасят в частта от склада, която е на противоположната страна от мястото, където първо излизат пламъците.

Още преди огнеборците да пристигнат, се чуват няколко експлозии отвътре. Не е ясно дали са от взривни материали, които все още неизвестният злосторник е поставил вътре, или са от бутилките с газирани безлкохолни напитки или шишетата с алкохол, повечето от които са оцелели след стихията, но са негодни за консумация и продажба.

Как огънят се разпространява из целия склад за броени минути,

също остава

загадка

Стоката в склада не е от лесногоримите - шоколад, дъвки, бира, цигари. Както във всеки склад различните продукти са в отделни сектори и се съхраняват на метални стелажи. Според присъствали на огледа, както и очевидци на стихията, пламъците са обхванали целия склад за минути. Халето е преградено с метална стена, която го разделя на две половини, напълно независими една от друга. Унищожителната стихия обаче е обхванала и двете въпреки липсата на връзка.

Според експерти, ако огнището е било само едно, пожарникарите биха се справили бързо, като се насочат към него. Когато те пристигат 10 минути след сигнала, вече всичко е в пламъци. На място в специално помещение в стената все още стоят непокътнати туби с масла за мотокарите, които са подреждали палетата със стока. Над тях е елтаблото с бушоните за захранването. Нито един не е реагирал по време на пожара, което изключва възможността за късо съединение. Огънят се разпростира в склада за минути, но 16 екипа на пожарната гасят 9 часа - до 5 сутринта на следващия ден. След това гледката е апокалиптична. Започва разследване, което се ръководи от Софийската градска прокуратура. Най-важната експертиза, пожаро-техническата, още не е готова. Неофициално се говори, че след стихията не са останали годни следи от запалителна течност и взривни вещества. 

Странни дупки по

конструкцията и

оградата

Наемателката Татяна Попова, чиято стока за 4 млн. лв. е унищожена, и нейни служители оглеждат няколко пъти щетите по сградата. И откриват дупка в металната конструкция в задната част на постройката - там, където започва първото огнище на пожара и където камерите ослепяват минути преди избухването на пожара. Тя очевидно не е направена от пожарникарите. За да влязат в склада, огнеборците режат вратите с флекс. Странният процеп не е направен с флекс - ламарината е огъната при сглобката между две отделни парчета. Дупката е достатъчна, за да се промъкне вътре човек. За проникване с взлом говори и още едно нарушение в конструкцията, този път на оградата. Тя е от метал, а най-отгоре има три реда бодлива тел. Най-долният ред от телта е повдигнат и поставен на държача на втория по такъв начин, че да се образува дупка за проникване през оградата. 

От полицията и прокуратурата не дават официално информация за разследването, което не е приключило.

Иззети са записите от камерите на обекта от 18 до 20 ч вечерта, когато е подаден сигналът за пожара. Липсват кадри от двете камери, които гледат към западната част на склада, защото устройствата изгасват минути преди това.

ВЕРСИИТЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

Удар от конкуренти

Удар от конкуренти, които се целят в пазарния дял на “Аванти” също е възможен вариант за палежа на склада. Така например преди години Татяна Попова се разделила със свой съдружник, който зад гърба играел за друга верига от същия сегмент, макар и много по-малка. Собственикът на тази верига е стар приятел на Александър Захариев, който е представлявал фирмата на майка си при отдаването на изпепеления склад под наем.

Наемодателят - собственик на имота, разпитван на детектора на лъжата

“Аванти” на Татяна Попова е наемател на склада. Бизнес дамата отказва да назове точната сума на месечния наем. Само посочва, че е петцифрено число.

Наемодател е дружеството “Агростройтранс” ЕООД. Фирмата има имоти и печели от рентиерство, показват годишните финансови отчети в Агенцията по вписвания. Собственик е 75-годишната инж. Величка Захариева. Пълномощник по сделките обаче е синът Александър Захариев. Той е на 47 г., участва в акционерни дружества за производство на ток от възобновяеми източници, представител е на производители на електро, и строителна техника за България.

“Имотът не е мой и не мога да коментирам”, казва Александър Захариев потърсен от “24 часа”, за да сподели своята версия за палежа. Той уточнява, че е имал делови отношения с Татяна Попова, но не може да помогне с информация. Все пак е сключвал договори за наем като пълномощник на “Агростройтранс” и с други фирми, които обитават бараки в същия двор, където е складът.

Проверка на “24 часа” обаче показа, че Александър Захариев е движил делата на “Агростройтранс” с пълномощно от майка си и дори в началото на разследването на палежа са му предлагали да го тестват на детектора на лъжата в Института по психология. В началото отказвал, но след това се съгласил. Резултатът бил противоречив, а изводът - че не разкрива всички данни, които знае за инцидента. Няма и категорични такива, че е замесен. Татяна Попова също отказва да коментира дали е възможно наемодателите да са замесени в схема, за да я изгонят от обекта. Договорът за наем е бил без неустойки за предсрочното му прекратяване.

“Не съм в течение на нещата. Имотът е мой, но там имаше наемател”, казва Величка Захариева, която е собственик и управител на “Агростройтранс” ЕООД. Тя не е разпитвана по случая с подпаления склад. Показания е дал само синът , който е действал като пълномощник.

Преговори за продажба и провалена сделка

Бързо растящата търговска верига прави впечатление на сериозни бизнесмени още през 2012 година, твърдят хора от бранша. Един от тях е водил преговори за придобиването на търговската марка и всички активи. Това се случва след раздялата на Попова със съдружника , показа проверка на “24 часа”. Сделката пропада. Преговорите със същия човек се подновяват и през 2014 г. и дори се стига до споразумение за поверителност, но до окончателен договор отново не се стига. След това се появява и втори мераклия да стане собственик на “Аванти”, но сделката отново пропада. Отказът на Татяна Попова да продаде бизнеса си бързо се разнася в средите на търговците на едро и производителите.

Лично отмъщение

Татяна Попова е известна в бизнес средите като коректен платец и работодател до момента, в който я излъжат. Проверка на “24 часа” показа, че само в софийските съдилища се водят десетки дела срещу нейни бивши служители, които са начетени с пари или направо са ги откраднали. Така например месец преди палежа на склада бивша служителка на “Аванти” е осъдена на 1 г. условно в Софийския районен съд. През 2015 г. тя откраднала 6 хил. лв. от обекта на веригата до Южния парк в София и сега трябва да ги върне с лихвите, освен че е призната за виновна. Случаите като този са няколко, а много други пък водят граждански дела, защото според тях са незаконно уволнени.

Освен със служителите си собственичката на веригата е активна и във фейсбук. Там тя защитава обществени каузи и често влиза в конфликти с дългогодишни свои приятели, след което късат отношенията си. Една от любимите теми на Попова са църковните имоти, които минават в частни ръце по различни схеми. Самата тя е благодетел на храмове и манастири и публично негодува при всяко съмнение за използване на църквата за печалбарство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Българи ръководели международна организация за незаконно производство на цигари (Видео)

В тясно сътрудничество и непрекъснат обмен на информация между испанската Национална полиция и ГДБОП – сектор „Контрабанда“ към отдел „Митнически режими, данъчна и осигурителна система“ е разкрита международна престъпна организация за незаконно производство на цигари на територията на Испания, с последващо разпространение в страни от ЕС.

Агресия над полицаи във Видин от мъже, отказали проверка

На 17 май около 23.58 часа на ул. "Княз Дондуков" във Видин полицейски патрул е спрял за проверка двама мъже. Те безпричинно проявили агресия и отказали да изпълнят полицейските разпореждания, съобщиха от пресцентъра на МВР. За съдействие, към мястото незабавно се насочил още един дежурен екип. Буйстващите били неутрализирани и задържани,

Мъж уби улично куче в Силистра

Досъдебно производство за проявена жестокост към куче е образувано в РУ в Силистра, съобщиха от областната дирекция на МВР. Сигналът е получен на тел. 112 в неделя, около 23.00 часа. Оперативна група е посетила адреса в съседното на Силистра село Калипетрово, където пред входа на жилищен блок е намерено безстопанствено куче с тежко увреждане,

Пиян шофьор предложи 45 лв. подкуп на полицаи в Асеновград

Бързо полицейско производство е образувано срещу шофьор, предложил подкуп на служители на реда в Асеновград. В събота около 20 часа на кръстовище между ул. "Цар Иван Асен" и ул. "Росица" екип на районното управление спрял фолксваген. Колата управлявал 48-годишен жител, който решил да осуети проверката и подхвърлил в патрулката 45 лева.

Отложиха за септември делото за конфискацията на имуществото на братя Галеви

Делото за конфискацията на имуществото на "Братя Галеви" продължава на 30 септември. В съдебното заседание днес беше поискано да не се дава ход на делото, заради неспазен срок от вещите лица при изготвянето на допълните задачи към счетоводно-икономическата експертиза по делото, предаде БТА. Изслушани обаче бяха възражения по една от страните в

Задържаха двама на АМ "Марица", превозвали 18 нелегални имигранти

Полицаи от Хасково и Харманли задържаха двама мъже, превозвали 18 нелегални имигранти в автомобили, съобщи ОД на МВР - Хасково. Случаят е станал на автомагистрала "Марица" в посока Свиленград - Пловдив. Униформените служители са спрели за проверка лек автомобил, шофиран от 38-годишен жител на хасковското село Нова надежда.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Младеж, опитал да убие майка си с ритници, влиза в затвора за 18 години

Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение 18-годишната ефективна присъда на 23-годишния Петър П. Наказанието, което младият мъж ще търпи, е за опит да убие майка си с особена жестокост. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. От там уточняват, че присъдата е влязла в сила,

По 3 години затвор за трима мъже, пребили възрастна лечителка от Нова Загора

Бургаският апелативен съд /БАС/ потвърди наказанията на трима мъже, пребили възрастна лечителка от Нова Загора. Престъплението е извършено в дома на жената. Осъдените са Димитър С., синът му Георги Д., двамата от Котел и техен приятел Георги Б. от Нова Загора, съобщиха от БАС. Двете съдебни инстанции са признали мъжете за виновни за нанесена тежка

Пиян удря и обижда полицаи, отзовали се на сигнал за семейна свада край Враца

Мъж е задържан за проява на агресия към полицейски служители в Бяла Слатина. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. На 19 май 2019 г. в 19.55 часа в РУ - Бяла Слатина е получен сигнал за семеен скандал в частен имот в гр. Бяла Слатина. При пристигане на адреса, полицейските служители били посрещнати от мъж в нетрезво състояние,

Рокер се блъсна в кола при изпреварване в Лом

Рокер се блъсна в лек автомобил при изпреварване в Лом. Пътният инцидент станал на 19 май около 8 ч. на ул. "Пристанищна" в гр. Лом 43-годишен от село Септемврийци, водач на мотоциклет „Сузуки ДР 800С“ с монтанска регистрация, предприема изпреварване на лек автомобил и реализира ПТП с материални щети и по двете МПС-та. В 08,10 ч.

Арестуваха скандалджия в Елена, опитал да удари полицай

Глоба 300 лв. е наложил Районен съд – Елена на 44-годишен мъж от същия град за хулиганство, предадоха от полицията във Велико Търново.  В 01,45 ч. в неделя в управлението е получен сигнал от 22-годишна жена от гр. Елена за възникнал скандал между нея и 44-годишен съгражданин. При пристигането на полицейските екипи на адреса мъжът проявил арогантно

Мотоциклетист е в болница след отнето предимство край Горна Оряховица

Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в с. Първомайци, съобщи ОДМВР - Велико Търново. Произшествието е станало около 14,00 ч. в неделя. По първоначална информация лек автомобил «Ауди», управляван от 68-годишен мъж от с. Първомайци, не пропуснал движещият се по път с предимство мотоциклет, управляван от 22-годишен местен жител и го е блъснал.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber