Инвалиди връщат 744 хил. лв. на държавата за обувки и протези

https://www.24chasa.bg/novini/article/6952694 Инвалиди връщат 744 хил. лв. на държавата за обувки и протези Инвалиди връщат 744 хил. лв. на държавата за обувки и протези www.24chasa.bg
В протоколите се включвали и помощни средства, които не отговарят на диагнозата.

Вземат фалшиви фактури и делят парите с продавачите

Държавата плаща директно на търговците, за да спре злоупотребите

Фирми надуват двойно цените на слуховите апарати

744 384,98 лв. е сумата, която хората с увреждания трябва да върнат на държавата, защото не са използвали по предназначение отпуснатите им за помощни средства пари.

От началото на 2017 г. до юни тази година от Агенцията за социално подпомагане са издали общо 2441 заповеди за възстановяване на отпусната, но неизползвана по предназначение целева помощ за изработване, покупка и ремонт на помощните средства.

8 пък са заповедите за лишаване от правото на целева помощ за срок от една година на лица, недобросъвестно получили целеви помощи и добавки, сочи справка в агенцията, изготвена по запитване на “24 часа”.

Дирекциите за социално подпомагане могат и да отказват отпускане на помощни средства. Така за последните година и половина те за издали 5819 отказа. Най-честата причина е, че не е изтекъл експлоатационният срок на предишно закупено помощно средство. Често медицинската експертиза не съответствала и на медицинските условия за конкретния вид помощно средство.

По данни на Агенцията за социално подпомагане, която се разпорежда със средствата за помощни средства за инвалиди, само през 2017 г. изплатената целева помощ за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия е в размер на 52 346 150 лв.

През първите пет месеца на тази година

вече са

изплатени

21 132 453,15 лв.

Средно на месец такова подпомагане получават около 10 хил. души. Само за протези за крака и ръце миналата година са отпуснати 8 270 424 лв.

Публична тайна е, че съществуват схеми и злоупотреби от години, призна миналата седмица социалният министър Бисер Петков.

Една от най-разпространените схеми е покупката с фалшива фактура, като често хората и доставчиците си разделят помощта. Фактурата е нужна, за да се отчетат похарчените пари за помощи след това пред Агенцията за социално подпомагане. В схемата влизат и специалистите от лекарските консултативни комисии.

Тъй като регистрацията на доставчик на медицински изделия в Агенцията за хора с увреждания е безплатна, това е предпоставка търговец да регистрира няколко фирми. И когато бъде засечена някаква корупционна практика, нарушителите могат да регистрират нова компания на името на роднина или подставено лице.

Другият проблем е, че преди години, когато отпускането на помощни средства премина от Агенцията за хората с увреждания в Агенцията за социално подпомагане, отпадна изискването доставчиците на тези средства да се регистрират по ДДС. Така в момента има фирми, които при достигнат оборот от 50 000 лв. регистрират нови компании, за да не връщат ДДС.

Често се

изписват и

взаимно

изключващи

се медицински

изделия

Например едновременно се изписват антидекубитален дюшек и проходилка, което очевидно е злоупотреба.

За схеми признават и самите майки на деца с увреждания.

“Дъщеря ми е с пълно двигателно увреждане. Има право на целия набор помощни средства от типа - количка, стол за баня, антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница, масичка за количка, проходилка, вече и вертикализатор. Отивам в лекарската комисия, обикновено ходим само с листчето от ТЕЛК, а както знаете, в него пише диагноза и туй то. Та за ЛКК си има такса, уважаеми г-н министър, и плащам си, вземам си протокола, в който пише, че ми трябва всичко, защото детето ми е с детска церебрална парализа, квадрипареза, отивам в социалната служба по местоживеене и те ми превеждат в банковата сметка цялата възможна сума за всички неща”, пише в писмо до социалния министър Ина Маринова.

След това тя отива в магазина и купува само едно от помощните средства, но ѝ дават фактури за всички.

“След 3 години същата врътка, ама за количка само. Накрая

продавам нещото

и си гушвам

кинтите

Ако пък в магазина са ми приятели, оставям им някакъв процент от парите, те ми дават фактурите и си гушкам кеш кинтите в джобчето. Айде, по селата ги проверявали, ама в една огромна София... кой го интересува какво съм взела”, пише майката до министъра.

Преди години тя отива в магазин за ортопедични обувки, но продавачът ѝ казва, че не работят с детски. “Ако искате, даваме ви фактурите, 100 лв. са за нас, остатъка ви го даваме и идете си купете от някой детски магазин каквото ви трябва. Аз ги питам: “Вие нормални ли сте, бе, на мен наистина ми трябват ортопедични обувки за детето, защото то наистина е с ДЦП”... Подадох 100 жалби по всички възможни институции, ама кой го интересува”, разказва още майката.

За да намали злоупотребите,

държавата вече

няма да плаща

парите за

помощи на ръка,

а целевата помощ ще отива директно към лицензираните търговци и производители на медицинските изделия. Променят се обаче и лимитите за част от изделията - държавата ще покрива по-малка част от цената, но това ще е за сметка на разширения списък.

По-малко пари ще отиват за закупуване на цифровите слухови апарати, на антидекубиталните възглавници и дюшеци, някои за хора с увреждания. Причината е, че част от търговците ги продавали двойно по-скъпо от реалната им цена.

За слуховите апарати помощта се намалява от 406 лв. на 150 лв. Причината е, че фирмите, от които може да се закупуват помощни средства, ги

вземали за

146 лв.,

а ги продавали

средно за 406 лв.

За антидекубиталните дюшеци сега се отпускат по 120 лв. вместо 372 лв., а за антидекубитална възглавница от 65 лв. сумата е намалена на 43 лв.

Увеличена е обаче помощта за слухови апарати, които се ползват от деца и студенти, но само при първото им протезиране. При протезиране само на едното ухо сумата от 600 лв. е увеличена на 800, при протезиране на двете уши - от 1200 на 1600 лв. При следващо закупуване обаче парите за кохлеарни апарати намаляват. Само през миналата година са изплатени над 11 млн. лв. за апаратите, а през първите пет месеца на тази - 4,7 млн. лв.

Включени са и три нови изделия за деца с увреждания – вертикализатор, рингова количка и детска инвалидна количка. За детска рингова количка държавата отпуска по 800 лв., като проверка на социалното министерство установила, че реалната ѝ стойност е до 500 лв. Актуализацията на цените, която вече е в сила, е базирана на анализ на Агенцията за хората с увреждания. Той показва осреднените стойности на търговците на дребно, вписани в държавния регистър.

Често пъти търговците продават само едно от изписаните помощни средства, но издават фактура за всички пари.

Заличиха 297 фирми

от регистъра за

медицински изделия

Общо 297 фирми са заличени от регистъра на Агенцията за хора с увреждания от 2007 г. досега. Част от тях по желание на търговеца или заради прекратяване на дейността му, а други - за извършени две или повече нарушения в рамките на година.

Общо 327 фирми имат право да продават помощни средства на хората с увреждания, показва справка в регистъра.

В началото на годината социалният министър Бисер Петков съобщи, че на 80 фирми са отнети правата, защото пробутвали обикновени обувки за ортопедични, при това на цена от 240 лв. На друг човек пък са дадени галоши вместо ортопедични обувки.

За да вземат ортопедични обувки, хората трябва да имат плоскостъпие, деформитети, скъсяване или диабетно стъпало. Първо трябва да се отиде при джипито, което да насочи човека до ортопед или ендокринолог. С документа след това се отива в специализирана ортопедична лекарска консултативна комисия. Ако нейното становище е положително, вече може да се кандидатства пред дирекция “Социално подпомагане”.

През 2017 г. Агенцията за социално подпомагане е отпуснала и изплатила 65 325 чифта обувки за 12 175 517,63 лв. От началото на тази година до края на май вече са отпуснати 4 663 237 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вебер: Европа не е на бюрократите, а вашата и моята - например можем заедно да се борим с рака

Не е честно България да страда заради социалистическото управление в Румъния. Като оглавя ЕК, ще искам бързото ви членство в Шенген. Ако трябва, ще развържем двете държави в отделна процедура С кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Вебер, като председател на най-голямата политическа група на

Българинът отказва кредити извън банки, за година сумата им се свива с 325 млн. лева

Необслужваните заеми намаляват с 41,4% Облекчените условия и ниските лихви отказват българина от кредити извън банките, показват данни на БНБ. В края на март заемите от небанкови финансови институции, включително и т.нар. бързи кредити, са намалели с 325 млн. лв. до общо 2,5 млрд. лв. В сравнение с декември 2018 г.

Шефът на агенцията по храните обявил наследствена къща вместо земя с 6 сгради

Шефът на агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 квадрата, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м. Това става ясно от информацията, която Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно

Борисов иска повече български продукти на германския пазар

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба. В хода на разговора беше отбелязано доброто

Изпарения от амоняк задушиха работници в свинекомплекс (Обзор)

Технологичните процеси в обекта отговарят на законите, обяви собственичката Двама работници издъхнаха в шахта в свинекомплекс, след като се задушили с изпарения от амоняк. Борис Димитров и Пенчо Драганов загинали в събота в предприятието в силистренското с. Попина. Рано сутринта мъжете отишли да отстранят авария в шахтата с фекалии.

Учителят по физика Тео: Формулата ми е много работа и да не се оплакваме

„Физиката е не само мъдрост, в нея има и поезия. Физиката е област на изящната словесност. Винаги съм смятал себе си за хуманитар, попаднал между хората на точните науки”. Това каза пред bTV легендарният преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Животът му е разказан в новия документален филм на режисьора Николай Василев – „Формулата на Тео”.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач до Казбек в Кавказ

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач на поход до петхилядника Казбек в планината Кавказ. Групата трябвало да тръгне от Русе в средата на юли т.г. При пристигането в Грузия Иван Томов и част от хората щели да атакуват върха, висок 5033 м, а останалите, които не се чувстват достатъчно подготвени – да се отдадат на културен

Минко Балкански с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет

Световноизвестният професор по физика и голям дарител в областта на академичното образование Минко Балкански получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България. На официална церемония в Благоевград бяха връчени дипломите на 25-ия випуск на университета, съобщи БНР.

Допълнителни изпити на шофьорите над 60 години не могат да се въведат по закон

Няма как по закон да се въведат допълнителни изпити на шофьорите над 60 години. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. По думите му, за да се избегне ситуацията, при която хора с влошени реакции или недобро общо здравословно състояние шофират автомобил,

Собственичката на свинекомплекса в Попина: Не бива от трагичен инцидент да се прави сензация

Вчера двама мъже - Борис Димитров и Пенчо Драганов загинаха, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Телата им бяха извадени с намесата на екипи на „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”. Води се следствие, както и проверка от Инспекцията по труда. От "Екопродукт" ЕООД, село Попина,

Адвокати ще обличат тоги в съда, но ако пожелаят. В Германия ги искат и с бяла вратовръзка (СНИМКИ)

Адвокатите вече ще влизат в съдебно заседание, облечени с тога, но ако пожелаят. Да отпадне задължението им в закона, предлагат депутатите от „Воля“ Симеон Найденов и Слави Нецов. Народните избраници обясняват, че това задължение на практика у нас не се спазва. "Единици са случаите, когато адвокати влизат в съдебно заседание с тоги",

Имотният регистър вече може автоматично да известява на посочен имейл

След извършено обновяване на информационната система на Имотния регистър е осигурена възможност за предоставяне на нова услуга: автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен e-mail адрес, съобщиха от Агенция по вписванията. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber