Проверяват 1000, пазарували впечатляващо в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6950890 Проверяват 1000, пазарували впечатляващо в чужбина Проверяват 1000, пазарували впечатляващо в чужбина www.24chasa.bg
Покупката на такава яхта в европейска страна от български гражданин няма как да не бъде научена от българската НАП броени часове след като е направена.

От 2017 г. България е в автоматичен обмен на данни с общото икономическо пространство на ЕС и още 30 държави

За часове данъчните узнават за покупка на българин в другия край на Европа

Специални ревизии откриват и доказват доходи за 5 години назад

Купуването на имоти, бижута и луксозни стоки се следи внимателно от 2017 г.

19 март 2017 г., 15 часа. Европейска столица. Български гражданин открива сметка в банка. Обяснява, че притежваа имот и на чуждата държава и желае да депозира 50 хил. евро за поддръжката на собствеността му.

Два часа по-късно английските данъчни служби четат доклада от банката и вече са установили, че собствеността е по наследство и данъкът е платен. Дни по-късно от българската НАП, която също е получила сигнала, отговарят:

титулярят на

сметката има

официални

доходи

и платени данъци. Сигналът се архивира, но ще се пази 5 години.

Юли 2017 г. 10 ч. Мавриций. През банка българка превежда крупна сума за покупка на имот на екзотичния остров. Часове по-късно официалната информация стига до България и идва отговор - бъдещата собственичка е с легални доходи и платени данъци в България.

Август 2017 г. Солун. Българин иска от застрахователна компания да направи полици за два имота и яхта.

Полиците са за

обща сума

над 300 хил. евро Този път българските данъчни получават сигнал от гръцките си колеги, но тъй като не могат да установят откъде са доходите и за придобивките, и за полиците, възлагат проверка, която и в момента тече.

Банка, базирана в Лондон, докладва, че през сметките на български гражданин периодично преминават значителни суми, някои от тях се закриват, други сменят титуляря си. Основанията за преводите и сумите се разминават по банковите критерии за достоверност. Името, адресът и дори телефонът на въпросния клиент дни по-късно вече са докладвани у нас. Следва разпореждане за проверка и сигнал до финансовото разузнаване.

Така двама български граждани са поредните, които влизат в “списък”, в който има около 1000 българи. За тях текат проверки от няколко български институции.

Всеки е надлежно уведомен, че е обект на проверка на доходите, както и за конкретния повод. До нейното приключване никой не може да бъде определен като нарушител, обясняват експерти.

Дори и след завършване на проверката и при открити разминавания процедурата не е приключила и имена не се обявяват. Често след проверката се назначава ревизия, при която се търсят и доказват доходи и разходи за 5 г. назад.

От 2017 г. България е част от автоматичния обмен на данни с държавите от общото икономическо пространство на ЕС и още 30 държави.

Така до българските институции са дошли сигнали, че през 2017 г. българи са

пазарували в

чужбина за

500 хил. евро

и повече

Освен от банки, имотни агенции, застрахователни компании, пенсионни дружества, чрез автоматичния обмен се предоставя и проверява информация и от компании за продажба на автомобили, луксозни бутици, магазини за продажба на бижута и други скъпи стоки.

Така във въпросния списък попадат любители на скъпи часовници, бутикови коли, скъпи златни бижута.

Имало и имена на бизнесмени, които се интересували къде могат да открият сметки в криптовалута.

В масовия случай подозрителните движения се засичали чрез плащания с банкови карти.

За да бъде завършена проверката, следва дълга преписка и серия питания до съответните служби, обясняват за “24 часа” експерти, работили по критериите за селекция.

Случвало се е от нея да излязат нови данни за сметки, за подозрителни преводи, за

придобити имоти,

неплатени

данъци и

другаде,

а не само в държавата, от която е тръгнал първоначалният сигнал.

НАП, финансовото разузнаване и прокуратурата са селектирали и чужди граждани, чието поведение отговаря на рисковите профили. Поискана е информация за над 2000 души от различни държави. Във въпросния списък имало и имена, селектирани по “българска линия”, най-често хора, които често пътували зад граница.

Според българските закони всеки български гражданин е длъжен да декларира притежавана от него недвижима собственост, като посочи държавата, адреса, вида и датата на придобиване на имота.

Ако получава доходи от него, също е длъжен да ги обяви. Всеки облагаем доход от чужбина също трябва да бъде деклариран пред българските данъчни власти.

По 80 критерия разпознават рисковите данъкоплатци

Наскоро НАП официално съобщи, че проверява 300 българи, които са похарчили над 50 000 лева за м.г., но се осигуряват на минималната заплата или не са подали данъчни декларации, т.е. нямат и лев доход.

Технологията на проверките се задейства веднага след като в приходната агенция няма декларирани доходи, които да позволяват подобен начин на живот.

Над 80 са критериите, по които данъчните правят селекция на рискови данъкоплатци, разказват бивши инспектори.

Първият легален източник на информация,са работодатели. Ако получателят не е обявил доходи пред българските данъчни и не е вписал къде са платени данъците за тях, получава първата червена точка.

Данъчните държат под око всеки, който

няма легален източник

на доход, но пътува

често в чужбина,

а при връщането си у нас декларира на митницата скъпи покупки.

Сигнал за повишено внимание от инспекторите е и деклариране на големи заеми, особено от близки и приятели зад граница, защото много често тези пари служат като алиби за харчове, които превишават доходите.

В черния списък попадат и членове на управителни и контролни съвети на компании или еднолични търговци, които държат скъпи офиси под наем или плащат лизингови вноски за автомобили, а компаниите им отчитат загуби пред данъчните. Имотните агенции и лизинговите къщи са задължени да докладват в приходната агенция за отдадени или купени скъпи имоти.

Ако някой непрекъснато превежда или получава пари от и към чужбина без задоволително обяснение, банките или финансовите институции, през които минават тези преводи, също веднага трябва да подадат сигнал, а данъчните да проверят основанията за превода, както и източника на парите.

Любителите на инвестиции в имоти трябва да знаят, че също ще бъдат предмет на особено внимание. Най-вече, ако влагат в имоти, не отчитат никакви доходи от наеми, а част от придобивиките биват продавани периодично. Данни за чести сделки от един и същи човек е задължена да подаде Агенцията по вписванията.

Застрахователните компании също подават информация, особено ако издават полици за голямо имущество, което принадлежи на един и същи човек или на свързани лица. Има специални указания, според които за съмнителен клиент минава всеки, който поиска

застраховка за имот,

неприсъщ като размер

за финансите му,

или такъв, който сключва повече от една застраховка в един и същи ден за суми около 30 000 лв., с различни титуляри, но с родствена връзка помежду им.

Всички служители на пощите и на компании за ценни пратки и пари са длъжни да докладват, ако клиенти правят много преводи към различни получатели, някои от които зад граница.

Или обратното - техен клиент получава от различни наредители много често значителни суми.

Задължителна проверка следва и за всеки, който е подавал регулярно данъчни декларации, но изведнъж спре да го прави и не отговаря на посочените от него последен адрес и телефон.

Собственици и управители на фирми също влизат в списъка на потенциалните обекти за проверка, ако например

фирмите им са на

загуба, а държат под

наем скъп офис

в централни части на голям град. Такъв казус може да предизвика едновременна проверка и на компанията, и на собствениците като физически лица.

Покрай “данък уикенд” инспекторите са проверили всички сделки, при които е имало прехвърляне на фирмено имущество към физическо лице или обратното. Подозрението е, че този пинг-понг може да се прави, за да се спести ДДС.

Чести проверки има и за фирми, които работят в определени за рискови от НАП браншове. Една от сферите, определени за такива, са строителство, туризъм, търговия със стоки с висока добавена стойност, брокерски агенции и др.

Проверки и ревизии се планират и за компании, които декларират много оборот от внос или за износ, а нямат склад и договори със спедиторски компании. Като предварителна мярка данъчните могат да поискат да се предостави документация за “пътя на стоката” и за начина на съхранение, за да установят евентуално укрити обороти.

Задължително е данъчни инспектори да дойдат “на гости” при фирми, обявили, че са на загуба, но техните собственици декларират високи доходи. Единственият случай, при който това не е подозрително, е при продажба на фирма или фирмени дялове, които се отчитат като личен доход. Най-тежката хипотеза е, че собственици източват фирмата си и се готвятда обявят фалит. Подозрителни са всички бизнесмени, които работят главно с оборотни заеми и са без офиси. Тогава ще се поиска проверка на кредитното досие от банките, за да се установи дали наистина нямат собствени пари, или предпочитат да работят със заеми.

В практиката на данъчните има и случаи, при които фирми декларират, че са на загуба, но често обновяват автомобилите си. В тези случаи собственикът ще бъде попитан с какви доходи прави скъпите покупки. Не на последно място са и фирми, които имат каквито и да е отношения с офшорни зони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Бизнес модел! 43% съгласни на заплата “на ръка” и без осигуровки (Обзор)

В страната почти няма идеалисти, твърди изследване на БАН - 81% преследвали само материалната изгода 42,8% от българите са съгласни да се осигуряват на по-малка сума, а остатъка от заплатите си да получават на “ръка”. Това показва научноизследователски проект “Икономиката в сянка като девиантно поведение” (2016-2019),

За жилищата в курорти няма да се плаща по-висок данък (Обзор)

Ставката ще е като във всички други населени места За жилищата в курорти да не се плаща по-висок данък. Това предлага шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която заедно с двама нейни колеги от ГЕРБ е внесла в парламента промени в Закона за местните данъци и такси. В тях се предлага всички жилищни имоти да се облагат с данък в еднакъв

65% смятат, че икономиката в сянка е най-бързият начин да се направят пари

Общо 65,2 процента от участвалите в изследване у нас считат, че икономиката в сянка е най-бързият начин да се изкарат повече пари. Едва 36 процента посочват, че икономиката в сянка е тежко морално престъпление. Това показват резултатите от изследване, направено по научноизследователския проект "Икономиката в сянка - осъзнавано и добре замаскирано

Превозвачи и работодатели настояват толсистемата да се отложи до 2020 година

Изграждането на толсистемата върви по график и има готовност за пускането й към 16 август, обяви в края на миналата седмица регионалният министър Петя Аврамова. От 15 май започва тестване на толсистемата в частта "такси" на база изминато разстояние, заяви тя. Темата за толсистемите от близо година предизвиква остри полемики и реакции от страна на

4,8 млрд. евро за 10 години в газови мрежи и транзит на над 40 млрд. куб. м

Ще се разширява и капацитетът на хранилището в Чирен 4,8 млрд. евро инвестиции в газопроводи е записал газовият оператор “Булгартрансгаз” в проекта за 10-годишен план за развитие на газовата мрежа в България за периода 2019-2028 г. Това, което е сигурно, че ще се строи, е с хоризонт за завършване 2020-2021 г. и е на стойност 943 594 млн. лв.

ВиК дружествата ще строят и реконструират близо 350 обекта в страната

2 млн. души ще се възползват от подобрените ВиК услуги Всичките 14 ВиК дружества, в страната, поканени да кандидатстват по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020, подадоха предсрочно проекти за финансиране по процедура „Изграждане на ВиК инфраструктура" по ОПОС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Всеки сам пресмята колко данък дължи

Соще седмица разполага всеки, който трябва да обяви доходите си пред НАП, за да го направи. Крайният срок за подаване на декларациите и за плащане на дължимите суми е 30 април. След тази дата глобата за неподадена декларация е до 500 лв. , а върху неплатената сума се трупат лихви - 1/365 за всеки пропуснат ден.

Китайска делегация идва в Монтана през юни

До края на годината делегации от Монтана и китайския град Инчуан ще си разменят по още една визита, съобщи кметът Златко Живков. Той се върна от едноседмично посещение от Китай, където гостува по покана на своя колега Wang Rugui. В делегацията от Монтана са участвали заместник-кметовете Тихомир Антонов и Станислав Станоев,

Енергийната борса затвори при средна цена 113.52 лева за мегаватчас

При средна цена 113.52 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /23 април/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 147.71 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.

В Пекин бе открито изложение за медийни технологии „5G+4K"

На 21 април в Пекин бе открито изложението за медийни технологии „5G+4K", на което се представят най-новите технологии и оборудване от цял свят, съобщи Радио Китай. Представителите от страните в инициативата „Един пояс, един път", регионални медии и компании тестваха новите технологии. В откриването участваха заместник-председателят на отдел

Теодор Захов - съдружникът на Иво Прокопиев, дал 1,2 млн. долара заем на "Артекс"

"Капитал" през 2017 г. хвали проекта "Златен век", сега - не Теодор Захов - съдружник на Иво Прокопиев и съиздател на в. “Капитал”, е дал 1,2 млн. долара заем на строителна компания “Артекс”. Това става ясно от публикация във в. “Труд”. Сделката е станала преди година. На 3 април 2018 г. Захов и собствениците на “Артекс” – архитектите Пламен и

Няма да има по-високи данъци за имотите в курортни селища

За имотите в курортните селища ще се плащат същите местни данъци и такси, както за останалите. Това е записано в проектозакон за промени в Закона за местните данъци и такси, внесен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Промените се налагат, след като Конституционният съд отмени предишните, предаде БНР.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber